Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 1997

Side 3

Kan vi gøre mere sammen?

Det er nu 17 år siden KVINDER FOR FRED blev startet ved Køkkenbordet af Janne Houmann Og Bodil Gråe.

Selvom de havde regnet med en græsrodsbevægelse - der gik i sig selv igen - har enkelte holdt liv i bevægelsen. Det ser ud til at der er brug for os alle og mange mange flere. der er så meget at tage fat på.

Jeg har haft kontakt med Janne og tror jeg må bringe en hilsen fra en hyggelig Bedstemor, som i hvert fald har noget at fortælle sine Børnebørn. I september har vi så mulighed for at udveksle ideer og meninger hos Birgit i Grønfeld.

Ingrid Nielsen.

Udenrigsminister Niels Helveg Petersen
Udenrigsministeriet Asiatisk Plads 2
1448 Kbh.K

8/4.97.

Kære Niels Helveg Petersen.

Ligesom vi fra Kvinder for Fred ikke holder os tilbage, når vi mener, der er noget at kritisere ved dit udenrigs­ministerielle arbejde, vil vi heller ikke undlade at reagere, når du efter vor mening fortjener ros!

Derfor:
Tak, fordi du står fast på, at Danmark som medlem af Menneskerettigheds­kommissionen skal frem­lægge den resolution, der anklager Kina for overtrædelse af menneske­rettighederne.

Hvis Danmark kun skal påtale den slags overtrædelser, når det ikke koster noget, kan man ikke tage vores holdning til menneskerettighederne alvorlig.

Venlig hilsen
f/Kvinder for Fred
Aase Bak-Nielsen

Side 4

GENERALERNES JULEGAVE
TÆNK! i stedet for at lægge arm med generaler så at gå arm i arm med dem ....

60 generaler og admiraler fra 17 lande offentliggjorde 4.december 1996 i Washington en udtalelse om at eliminere alle atomvåben - hidtil er blot forskellige bæresystemer skrottet, mens atomladningerne er gemt i lagre.

Det er pensionerede topchefer som ved hvad de taler om : general Lee Butler, tidl. chef for USAs strategiske kærnevåben og general Andrew Goodpaster, tidl. chef for NATOs stategiske forsvar SACEUR, ialt 19 tidl. topchefer fra USA og 18 fra Rusland og Hviderusland heriblandt Alexander Lebed. Fra Danmark generalløjtnant Gunnar Kristensen.

De opridser et flerpunktsprogram som det er nødvendigt at få startet på i de 5 atomvåbenbesiddende lande, med­inddragendede 3 der har eller er på tærsklen til at have.

Kærnevåbenfrie zoner rundt om i verden, tillidsskabende handlinger og nøje gennemførelse af de nedrustningsaftaler der allerede findes.

De hævder at det ikke kan afgøres om existensen af atomvåben og frygten for dem har hindret krig, det ser ikke sådan ud. Men det er svært for de atomvåbenbesiddende lande at give afkald på dem: mere pålidelige og mindre farlige sikkerhedsmetoder skal findes og fungere først, for dem såvel som for andre lande.

"Gennem vore vidt forskellige ansvar og erfaringer med våben og krige i mange nationers væbnede styrker har vi fået et indgående og måske enestående kendskab til vore lande og folks nuværende sikkerhed og usikkerhed.

Vi ved at kærnevåben for menneskeheden er en klar og nærliggende fare for selve eksistensen. . Vi har fået en udfordrng af den yderste historiske vigtighed: skabelsen af en atomvåbenfri verden. "

Fra Läkare mot kämvapen (Svenska LMK) og udskrift fra Ellen Thomas
Peace through Reason < proplapropl.org >
Ellen Thomas Proposition One commitee
proplapropl.org.http://propl.org

Side 5

Hilsen fra det lokale-----eller

hvad går en gammel fredsaktivist og laver?

Vi har netop åbnet et lille hus i Vinderup kommune for de 52 bosniere som bor her. Det drejer sig om 17 familier, de fleste muslimer, men også blandede ægteskaber og to kroatiske familier. De kommer godt ud af det sammen her og de har alle meldt sig ind i den venskabsforening, som vi har dannet for to uger siden.

Desuden har 15 danske familier meldt sig ind.

Huset er befolket tre dage om ugen, og bliver flittigt brugt.

Der foregår al slags rådgivning med bosnisk tolk og mange former for selskabeligt samvær.

I næste uge inviterer danskerne til fællesspisning med dansk bøf og rødgrød med fløde. Der bliver vist en film om Vest jyllands fortræffeligheder og sunget danske sange.

Næste gang er det bosniernes tur til at lave en aften.

Vi arranggerer også en børnedag for at mikse de yngste.

Huset ligger godt lige bag ved "Brugsen", uden noget hegn omkring som skabt til bål og grill.

Foreningen arbejder sammen med flygtningehjælpen om at lave en orienteringstur til Bosnien for konkret at udforske mulighederne for repatriering, mest bliver det nok en tur for at besøge familie.

Dels kan ingen komme tilbage til sine oprindelige hjemsteder og før dem består køen af alle de flygtninge indentor det tidligere land, dernæst kommer de 300 000 bosniere som Tyskland nu vil sende tilbage, så de får noget der ligner tredie prioritet.

De, der har skolebørn indstiller sig på tilpasning, en del har allerede job.

De ældste har sværest ved tilpasning. En enke på 86 - hvem mon talte om integration -? Selv i vor lille kommune med meget gennemsigtige forhold er der vel ingen der mener hun kan få tålelig accept af sin situation. Men hun kommer hen til de andre til kaffe - og sidder der i sofaen.

Hilsen fra det LOKALE mere end det GLOBALE,

Merete Greig.

Side 6

ABOLITION 2000

-er et verdensomspændende netværk af over 700 freds grupper opsat på at finde frem til hvordan det kan lade sig gøre at få afskaffet alle atomvåben.

Se f.x. bladet Ikkevold nr.2 1996 og Abolition 2000. Handbook for a World Without Nuclear Weapons 1995 eller tidsskriftet Medicine, Conflict and Survival 1996 vol 12, 212-218 samt Køkkenrullen nr.2 1996 og LINK 1/1997 s. 14...

Det drejer sig ikke om at samle underskrifter eller skrive til regeringer, men fra alle mulige vinkler og med alle slags faglig viden at finde de skridt der kan føre frem til det - teknisk, juridisk, filosofisk, biologisk, psykologisk, statistisk, politisk, pædagogisk, alle faglige grupper er der brug for. Det skal jo også udtrykkes så vi alle forstår det, for det er derudaf der kan opstå den nødvendige politiske vilje.

Vi kender alle til de tal og billeder på hvad en om­prioritering af brøkdele af de enorme militærudgifter kunne udrette af tryghedsskabende livsforbedringer,- så bliver den intense diskussion her hos os om prioriteringer i sundhedsvæsenet noget tragikomisk.

Atomtruslen øger igen og væksten er vanskeligere at kontrollere end da stormagterne kontrollerede.

Viden om hvordan kærnevåben produceres og tilgang til fissilt materiale er spredt.

Natoudvidelsen truer med en ny koldkrig. Atommagterne undergraver sådanne tiltag som NPT (ikke-sprednings-aftale) og CTBT (prøvestop-aftale). Selv hvis alle existerende våbenreduktionsaftaler blev gennemført ville der være 2 tons TNT tilbage til hver person på jorden.

Vi er også oppe mod de der, forståeligt nok, isolerer sig med at dyrke deres egen have og mod de der spiller fandango på finansmarkeder med andres penge.

WTR (war tax resistance / fredsskat) og regnbuekonti uden renteafkast er endnu spæde planter.

Helga.

Side 7

JORDENS DAG.

Tirsdag d. 22.4 kl. 19.30

-Gladsaxe Hovedbibliotek lokale 2
Søborg Hovedgade 220 2860 Søborg

Lars Folmer Hansen fra "Læger mod Kernevåben" holder oplæg om afskaffelsen af atomvåben. Kom og lyt og vær med til at stille spørgsmål!

Som optakt opfører "Kvinder for Fred" et lille atomvåbenspil kl 19 på Speakers Corner Gladsaxe Rådhusplads (lige ved Hoved biblioteket).

I perioden 21.4. - 4.5. er der Jordens Dag - udstilling-på Hovedbiblioteket i kælderetagen.

Alle er velkommen til alle tre arrangementer, der alle er gratis.

Side 8

NORDISKE KVINDERS FREDS­NETVÆRKS ÅRSMØDE

holdes i år i STOCKHOLM den 7. - 10. august.

Det holdes på Skeppshol­mens folkhogskola, og de svenske kvinder har lagt et fint, foreløbigt program:

Torsdag d. 7/8. kl.15 - 17 Ankomst.

Ca. kl. 17 Middag og om aftenen samvær med sang og musik.

Fredag d. 8/8. Efter morgenmad vil Kerstin Liljeström først gennem "Kraftsamling till förandring" give os inspiration til årsmødets forløb.

Resten af dagen foreslåes brugt på opfølgning af kvindekonferencen i Peking: "Platform for action", hvor vi evt. kan dele os i grupper for at drøfte "Kvinders rolle i fredsskabende sammenhæng", "Kvinders syn på våben­handel og militære udgifter", "Mandsrollen i forandring" og/eller andre spørgsmål, der kommer op.

Om aftenen skal vi forberede en "Nagasaki-manifestation" til næste dag.

Der er "Vattenfestival" i Stockholm, så vi vil få ekstra oplevelser i den anledning.

Lørdag d. 9/8. skal vi arbejde med Canberra-kommissionens rapport om atomvåben-stop, Haagdomstolens dom, Abolition 2000, Norden og NATO. Agneta Norberg vil lede diskussionerne, og forhåbentlig kommer Maj-Britt Theorin, som specielt har arbejdet med Canberra-kommissionen. De, der har hørt hende, siger, det er en stor oplevelse.

Om aftenen mindes vi så ofrene i Nagasaki 9. august 1945.

Søndag d. 10/8. bestemmer vi temaer for næste års aktiviteter, evaluerer og skriver evt. resolutioner. Og midt på eftermiddagen siger vi farvel og tak.

De, der endnu ikke er med i Nordiske Kvinders Freds­netværk, er meget velkomne til at melde sig ind! En opringning på 9835 1054 eller et brev til Skalvej 14, 9240 Nibe kan gøre det. Det koster 200 kr. om året i kontingent. Og så får man det fremragende fredsblad LINK oveni.

Det er altid en stor glæde at mødes med de andre nordiske kvinder, og det betyder så meget, at vi holder sammen og støtter hinanden i vores fredsarbejde.

Der kommer mere om årsmødet i senere nr. af KØKKENRULLEN

Aase Bak-Nielsen

Side 9

NGO-konferencen i Warszawa 5,-9.juli.

I Køkkenrullen 3/97 s.11 lovede jeg at komme med mere præcise oplysninger om NGO-konferencen i Warszava. Via Jesper Morville fra Folkebevægelsen mod EF har jeg lige modtaget information fra Ulla Kløtzer, Finland.

Jesper skriver: "I marts måned forelagde Ulla Kløtzer,forkvinde for finsk Alternativ til EU, en plan om et alternativt møde i Warzawa, samtidigt med at OSCE afholder deres topmøde, 5.-9. juli.Med oplysning og gadeteater drager man fra Helsinki gennem de baltiske lande til den polske hovedstad. Alle er velkomne til at tilslutte sig turen fra Helsinki, eller til at støde til, hvor det nu kan passe.

Arrangementet skulle gerne have deltagelse fra så mange fredsbevægelser som muligt, og bevægelser som muligt, og bevægelser, der modsætter sig, at europæisk sikkerhed­spolitik skal afgøres af et militariseret EU / WEU. Deltagerne skal også gerne komme fra så mange lande som muligt. Ulla har nu sendt medfølgende forslag til et invitationsbrev til diverse europæiske organisationer, samt foreløbigt program."

Ovennævnte fylder fire sider. Jeg oversætter det vigtigste.

NGO-konference program.

4.juli - om aftenen get-together party.
5." International demonstration for fred og samarbejde. Spredning af flyveblade om begivenheden. Ungdomstelt-aktiviteter. Gadeteater.
6.juli - Foredrag om OSCE, EU, NATO. Ungdomstelt. Gade-happenings..
Fra foredragslisten kan jeg f.eks. nævne Maj-Britt Theorin, Sverige, Jens-Peter Bonde, Danmark. Per Gahrton, Sverige, Willy Karlslund, Sverige,der taler om en nordisk atomvåbenfri zone.
7.juli - workshops om den foregående dags temaer. Diskussion mellem foredragsholderne. Afskedsfest.
8.juli - slutrapporten fra workshops. Afrejse.

Angående workshops har Ulla Kløtzer opstillet 17 mulige organisationer fra OSCE-Iandene, deriblandt "Women for Peace" Denmark.

Hvad koster det?

Det endelige program og oplysning om konference-gebyret og kost og logi får vi fra Ulla via Jesper midt i april. Ulla skriver ikke noget om udgifter i forbindelse med busturen fra Helsinki.

Det kommer selvfølgelig i Køkkenrullens maj-nr. Men det er jo lidt sent for den, der måske har besluttet sig for at deltage. Så ring til mig efter 15.april,så sender jeg det omgående.

Inger Bjørn Andersen, tit. 44440897.

Side 10

Side 11

Redaktionen har erfaret at modstanden mod Schengen i Sønderjylland nu er 70%, samtidig kan vi bringe et næsten færdigt program for d. 10 maj.

GRÆNSEKÆDEN--SÅ LANGT VI KAN NÅ, etableres kl. 11-13, 10 maj. Tilmelding også til Sønderjyllandskomiteen 99 99 99 99. Nødvendigt Forum 74 84 73 50. Ebba Bigler 4635 72 45. Jesper Morville 39 63 35 37.

FOLKEMØDET ved Rådhuset i Bov(Padborg) foregår fra kl. 13,30--21,00.
TALERE: Drude Dalerup, Niels Hausgård, Ebbe Kløvedal Reich, Ole Krarup, Karl Otto Meyer, Steen Vedstesen, Hans Henningsen.
MUSIKERE: Helge Engelbrecht, Erik Grip, Arne Wurgler, Valdemar Rasmussen, Gonnsen Blues Band.
KONFERENCIER: JENS OKKING.


Der må være en grænse

Grænsekæden mod Schengen

Grænsekæden den 10. maj er en demonstration SAMMEN MED tyskere, svenskere, nordmænd, finner og alle andre, som er imod Schengenaftalen. Grænsekæden er et stykke grænseoverskridende samarbejde på det folkelige plan.

Schengenaftalen vil afskaffe de sidste rester af kontrol på selve grænsen. I stedet opbygges et skjult overvågnings­bælte omkring 30 kilom(oter bredt bag grænserne, hvor kontrollen skal foregå på alle mulige måder.

Det er endnu ikke lykkedes nogen at give bare en rimelig forklaring på, at den nuværende smertefri kontrol på selve grænsen skal væk. Grænsen er så åben og venlig, som en grænse kan være, men selve grænsen er det bedste, rimeligste, billigste og mest effektive sted for kontrol.

Det er muligt, at et bedre politisamarbejde er ønskeligt og nødvendigt. Men at sløjfe kontrol på selve grænsen af den grund er uden mening.

Schengenaflalen vil betyde, at:

1) De sidste rester af person kontrol ved grænsen afskaffes.
2) Personer uden identitetspapirer og visum får fri passage.
3) Overløbere ved den grønne grænse og illegale personer anbragt i f.eks. bagagerum får fri indrejse.
4) Den tiltagende menneskesmugling får bedre muligheder.
5) Den grænseoverskridende kriminalitet vil brede sig over den usynlige grænse nordpå, når den præventive virkning af den synlige grænse er væk.
6) Arbejdsbetingelserne for den politi- og toldmyndighed, der beslaglægger narkotika i store mængder, bliver afgørende forringet.
7) Den veterinære kontrol med dyr og varer af enhver art svækkes.
8) Uorganiseret arbejdskraft og dagpengesvindel vil forstærkes.

Der er modstand mod det mærkelige indgreb både i Dammark og andre lande. Ved EU-kommissionens sidste undersøgelse var 61 % danskere imod Schlengen­tilslutningen. Og endnu ved ingen helt, hvilke mærkværdig­heder Schengentilslutningen indebærer. Alligevel skrives aftalen under af regeringen.

Når grænsekæden finder sted ved grænsen i Sønderjylland, er det, fordi det er den eneste grænse, Danmark har på landjorden.

Sønderjyllandskomiteen

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1997

Til næste nummer af Køkkenrullen