Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 5, 1997

Side 3

Side 4

Toni Liversage: Den jugoslaviske tragedie.

Bogen blev anmeldt i Information for nylig af Ole Nyeng. En af konklutionerne er, at så galt går det når nationalismens svinebæster får frie tøjler. Bl.a. er de forsøg på at bekæmpe krigen som de serbiske, kroatiske og bosniske fredsgrupper har gjort tiest oversete.

Toni Liversage har hele sit hjerte med når hun beskriver hvordan mange grupper hjalp krigens desertører, hvordan "Kvinder i sort" demonstrerede hver onsdag i det centrale Beograd. fredskaravanen og det multietniske samfund i Tuzla som overlevede.

Hun beskriver den rablende nationalisme der fik næring da anerkendelsen af Kroatien og Slovenien var en realitet. Bogen er udkommet på Gyldendal.

Læsningen af denne anmeldelse får mig til at tænke på endnu en artikel af fhv. domprovst Rudolf Arendt, der hedder "Gud bevare grænserne." Han skriver -ismer opstår når noget godt og naturligt løber af sporet.

Nationalismen snylter på nationalfølelsen. Når der er krige i dag er det netop der hvor man sagde "væk med grænserne". R.A. slutter: "det eneste der bliver grænseløs når alle grænser slettes er selvgodheden".

Men læs selv artiklen, der står i et lille hefte udgivet af Nødvendigt Forum. Man får det tilsendt ved at blive medlem. Adr. Trekanten, Københovedvej 13, 6630 Rødding. Telf. 74 84 73 50.

I.

Side 5

FREDSPÆDAGOGISK VÆRKSTED

har i snart 10 år arrangeret internationale, pædagogiske dialog-møder mellem øst og Vest. Kontakter i en lang række lande: Bulgarien, Estland, Frankrig, Oeorgien, Indien, Khirgyzstan, Nepal, Rusland, Sverige, Tyskland, Ukraine, Ungarn, Uzbekistan.

Udgiver et blad: INTERNATIONAL TEACHER, 4 nr.årligt med indlæg fra forskellige lande, også referat af danske undervisningsforløb med internationalt islæt.

Arrangerer udvekslingsrejser mellem danske lærere og især østeuropæiske og SNG-lande.

Abonnement/medlemskab 100 kr årligt (Check eller overførsel til kontonr. 401266-9 Bjergby-Flade Sparekasse, 7950 Erslev eller gironr 1199 - 6950191).

Citater fra uzbekiske og kirgisiske lærere efter besøg i Danmark:

"Jeg fandt mange interessante ting i den måde lærerne arbejder på... deres metoder til samarbejde mellem lærere og studerende... hele skolesystemets demokratiske karakter. " "Jeg syntes meget om naturskolen.. har en ide om at åbne en sådan skole i vor region.. nyttigt for enhver elev at se.. med egen øjne." "..mødtes på returbesøget med mennesker vi kendte. .Jeg mener at undervisning er et vanskeligt job med stort ansvar.. En lærer kommer tæt på børnenes styrker og svagheder, hvad de er optaget af og hvilke behov de har - det skal vi bygge vores arbejde på, udvikle deres muligheder... til stor nytte for os at udveksle meninger om påtrængende problemer som fx. demokrati." "Det vigtigste vi har fået fat på er at mennesker af forskellig nationalitet og forskellig tro fra forskellige lande kan forstå hinanden, samarbejde og veksle erfaringer som vi oplevede det da vi var med til undervisningen i nogle skoler og diskuterede fælles ting vedrørende skole og elever. "

16 danske lærere i Uzbekistan og Khirgyzstan sommeren 1996.

Spækket program til 14 dage privat indkvarterede, talte med kollegaer.. hårdt arbejde at ændre gamle sovjetvaner og måder at tænke på.. med folk fra lærenes fagforening og undervisningsministeriet.

Besøgte flere skoler, hvor eleverne optrådte og interviewede de danske lærere.

Workshop s i de kirgisiske bjerge, ledet af dygtige kirgisiske instruktører.

Rejste tusinder af kilometer til Tashkent hvorfra de også havde ture til Samarkand og Bukhara.

Flere af de danske, kirgisiske og uzbekiske lærere har nu været på besøg hos hinanden et par gange.

Fredspædagogisk værksted har også kontakter til et lærerseminarium i Ukraine, til St.Petersborg, Estland og Albanien. Se også listen over lande med kontaktpersoner ovf.

I deres martsnr. finder jeg udførlig omtale af " World Congress all Violence alld Humall Coexistellce" 17. - 21. august 1997 i Dublin, Ireland -et interdisciplinært, multikulturelt forum for alle der har med voldsproblemet at gøre på en elle anden måde: følgerne, ofrene, problemløsning, udtryk for voldens mangfoldige former, forskning mm. "linking the separate tactics of anti-violence into a societal strategy".

Congress Secretary Jessica Bates Dept of Sociology, University College, Belfieid, Dublin 4, Ireland E-mail: Jess.Bates@ucd.ie abstracts - hvis man har indlæg - skal være fremme senest 31.5. Helst e-mai!.

Se iøvr. Home Page:
htp://www.ucd.ie/-congres/congressindex.html

Side 6

Side 7

FREDSPÆDAGOGISK VÆRKSTED

har planer om en international "workshop" i Skive 21.sept. - 1. oktober
spørg Frank Krøjer 9753 8762 eller e-mail
FRANK_KROEYER@fc.sdbs.dk.

PÅVIRK DIN FREMTID - en ide her ved det næste artusind

et projekt sat igang af unge for at starte positive tankespiraler i stedet for alt det negative vi fyldes med.

En lille gruppe svenske medicinstuderende præsenterede ideen ved den internationale kongres for Læger mod Atomvåben (IPPNW) juli 1996.

De er i gang med at spørge unge:

- hvilke personer i verden tror du mest på kan give råd og svar på hvordan vi skulle kunne få en verden uden krig og atomvåben

- og hvilke musikere tror du bedst kunne skabe musik som støtter ideen.

Spørgsmålene har givet engageret diskussion i grupperne og klasserne. De har samarbejdet med Uirarhogskolan i Malmo, og forestiller sig at enqueten bliver international - også via internet - som et af mange led i processen Abolition 2000 (se også foreg.Køkkenrulle).

Kontakt til den svenske arbejdsgruppe:
Christina Vigre Lundius, Håkantorpsmölla,
S 284 91 Perstorp
E-mail: christina.vigre-lundius@alinks.se

Side 8

Side 9

Side 10

Side 11

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1997

Til næste nummer af Køkkenrullen