Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 1997

Side 3

FN - DAGEN 24. OKTOBER.

I slutdokumentet fra FN' s 10. generalforsamling i 1978 art. 102 hedder det:

"Generalforsamlingen proklamerer ugen, der begynder den 24. oktober, dagen for FN's oprettelse, som en uge til fremme af nedrustningens formål."

Den 24.oktober er i år FN's 50-årsdag.

Traditionen tro holder "Kvinder for Fred" hvert år et møde med et fredstema på FN-dagen.

Det gør vi også i år.

Mødet foregår på

Gladsaxe Hovedbibliotek
Søborg Hovedgade 220, lokale 2.

Kl. 19.30.

Tidligere forsvarschef, generalløjtnant G.KKristensen holder oplæg om fjernelse af alle atomvåben.

G.K.Kristensen er en af de 60 generaler og admiraler fra 17 forskellige lande. der 4. dec. 96 i Washington offentliggjorde en udtalelse om eliminering af alle atomvåben. Gruppen mødes og arbejder videre.

Vi har udstilling i samme lokale på Gladsaxe Hoved­bibliotek som de to foregående år.

I Fredsbevægelsens Koordineringsgruppe deltager Carsten Rütting Schweitz fra "Kunstnere for Fred". Han har en samling af danske og udenlandske fredsplakater, som vi må låne til udstillingen, der varer fra 24.10-2.11.

Eva og Grethe fra Gladsaxe-gruppen overvejer, om vi skal opføre et lille atomvåbenspil. Et evt. program i næste "Køkkenrulle" kan ikke nå at komme ud før fredsdagen - men ring til Grethe Andersen (42 84 20 68) eller Eva Olesen (44 98 3918) om nærmere oplysning.

"lnternational Liga for Fred og Frihed" har lovet at støtte os i vore arrangementer i Gladsaxe. Tak!

"Kunstnere for Fred" har et arrangement i "Østerbrohuset", Arhusgade 103, København Ø, lørdag d. 25.10. kl. 13-17. Mød op, hvis I kan!

Inger Bjørn Andersen.

Side 4

Optimisme på mine-konference

Norsk viceudenrigsminister: Konferencen går over al forventning

Af Einar Hagvaag, Politiken, 4.9.97

- Vi er yderst optimistiske, når det drejer sig om at få en aftale i stand om et utvetydigt forbud mod anti-personel landminer under Oslo-konferencen. Det er gået over al forventning, sagde den norske viceudenrigsminister Jan Egeland i går aftes.

Efter blot tre dage af den i alt tre uger lange Oslo-konference om forbud mod antipersonelminer, har deltagerne ved første gennemgang udarbejdet halvdelen af teksten i fuld enighed. Men problemerne venter i den resterende halvdel.

Men alligevel er atmosfæren i Folkets Hus i Oslo positiv, I går kom FNs generalsekretær, Kofi Annan, på besøg, Han tilkendegav FNs fulde støtte til et forbud mod miner. I sin tale sagde han, at verden står over for en ny nedrustningsæra, hvorved han hent ydede til den tre måneder gamle aftale mod kemiske våben,

Miner skal ikke dræbe

Det er ren kynisme, når våbenproducenterne sætter så lidt sprængstof i en mine, at den ikke skal dræbe et menneske. Den skal kun hærge og vansire kroppen, og så opnår minen sit ypperste mål: at forsinke modparten mest muligt, Et lig kan efterlades på slagmarken, når kampen er hård, Men en kvæstet soldat kræver at blive båret væk øjeblikkeligt af et par mand, Soldaterne bliver forvandlet til sygebærere, og hele oplevelsen ødelægger moralen for de kæmpende, Når krigen er slut, bliver minerne oftest liggende, De kender ikke forskel på mennesker.

Der skal et ganske anderledes markarbejde til, før La Ju igen kan høste sin mark

Side 5

Fredsskat

Fredsskattefonden abejder ufortrødent videre på at udbrede tanken om lovliggørelse af militær skattenægtelse, dvs. at overføre den procentdel af skatten, der anvendes til militære formål til fredelige formål, f.eks. ikke voldelig konfliktløsning.

Foreløbig undersøges mulighederne for at opnå god­kendelse som skattebegunstiget fond, og i lighed med flere andre fredsorganisationer er man "gået på nettet" med egne hjemmesider. Der fortsættes også med skriftlige hen­vendelser til udvalgte folketingsmedlemrner om støtte til fredsskattetanken, og arbejdet med en ny folder er ved at være afsluttet.

Interesserede kan henvende sig til Erik Lau Christensen, tlf. 55 76 29 29 eller 31 38 27 02.

Ebbe Kløvedal Reich har skrevet følgende til os:

5/3/1997.

"Pengemagten er neutral, siges der. Den kan bruges til det, vi ønsker at bruge den til. Men hvis det hele var så enkelt, måtte vi konkludere, at mennesker har mest lyst til at slå hinanden ihjel i krige. De kapitalinteresser, der er bundet i v&aringbenindustrien har ingen modvægt i fredsskabende kapital;interesser. For tiden er udvidelsen og ny­bevæbningen af NATO-alliancen et godt eksempel på, hvordan våbenindustrien efter den kolde krigs afslutning stadig sætter dagsordenen.

Derfor er det både logisk og rigtigt, at borgerne i demokratiske samfund får mulighed for at "stemme med penge­pungen"' imod dødens købmænd og for freden."'

Fredsskattefonden

Side 6

Side 7

EU's militære dimension

UDENRIGS- OG SIKKERHEDSPOLITIK

Vi ved, at vetoretten vil forsvinde på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område.

Det betyder, at der ikke længere vil være noget der hedder dansk udenrigspolitik!

Den danske regering skal altid føre EU-udenrigspolitik!

Det betyder, at Danmark kan tvinges til politisk at støtte EU's militære aktioner!

Vi ved, at selvom Danmark er undtaget fra det militære samarbejde i Vestunionen (WEU), så er Danmark alligevel observatør i WEU, og den danske forsvarsminister, Hans Hækkerup, har såmænd haft formandsposten i WEU's våbenudviklingsgruppe !

Side 8

Side 9

Side 10-11

Kort nyt

ALEXANDR LEBED, tidligere sikkerhedsrådgiver for Jeltsin og nuværende præsidentkandidat, har i et interview i CBS-programmet »60 minutes« udtalt, at det russiske militær har mistet sporet af mere end 100 små atombomber, forklædt som kufferter. Det russiske forsvarsministerium afviser Lebeds udtalelser. Man må håbe, ministeriet taler sandt.

Ny fredsgruppe

Knud Gammelgaard, forfatteren til "Fred i verden Krigen i mennesket" fra 1984, er initativtager til "Foreningen til Formidling af Viden om International Udvikling, Fred og Sikkerhed".

Foreningen agter at fremme international undervisning på baggrund af anbefalinger fra FN. Foreningen søgec al formidle viden om forhold vedrørende krig og fred. at styrke den enkeltes følelse af ansvar for at krig undgåes og at præsentere muligheder tor individuel handling. Adresse Teklaborgvej 13. 9870 Sindal. Tlf: 98965451

Voldsom militær annoncering

Siden 1992 har forsvaret tredoblet sine udgifter til reklame. I år skal der bruges 15,5 millioner kroner på at rekruttere, hverve friske kræfter og l det hele taget gøre det populært at være soldat. Stigningen skyldes hvervning til den danske indsats i Eks-Jugoslavien og Den Danske Internationale Brigade, siger forsvarsminister Hans Hækkerup.

Schweiz stemmer ja til våbeneksport

En folkeafstemning i Schweiz om landets fortsatte eksport af våben endte med, at eksporten fortsætter uændret. Afstemningen blevet nyt nederlag for schweiziske græsrodsbevægelser, der tidligere har tabt en afstemning om at nedlægge hæren. En halv million schweizere skrev dog i 1992 under på kravet. Det har fået regeringen til at nedskære antallet af kampklare mænd fra 700.000 til 400.000 mand. Desuden har forsvaret nedsat en utraditionel kommision med blandt andre gymnasieelever, der skal se på forsvarets fremtid.

Oprustning i Baltikum

De baltiske lande har i dag de mindste forsvarsbudgetter i Europa, både regnet i penge og i procent af den samlede økonomi, BNP En integration i NATO kræver væsentligt større hære og de tre små lande er nu ved at øge deres forsvarsudgifter - blandt andet med støtte fra den danske regering.

For 200 milliarder mere militær

Udvidelsen af NATO kommer til at koste omkring 200 milliarder kroner over de næste 12 år. Tallet stammer fra en rapport om sikkerhedsstrategien i Europa, som Clinton-administrationen har fremlagt for den amerikanske kongres. Prisen afhænger selvfølgelig af hvilke lande, der vil blive optaget.

Grunduddannelse i konfliktløsning:

Efterårets kursus er fyldt op.

Vi skriver dig gerne op til foråret 1998.

Datoer:

04. - 08. februar

20. - 22. marts

17. - 19. april

04. - 07. juni

Center for Konfliktløsning

Birkegade 10 DK-2200 København
Telefon: +45 35 37 10 52
E-mail: ceko@:post3.tele.dk
Fax: + 45 35 3790 52
Giro 540-9713

Nærmere oplysning på centerkontoret

Dansk krigsforsikring ophæves

Det halvoffentlige "Krigsforsikringsinstituttet for danske skibe" har sikret danske skibe billige forsikringspræmier, når de skulle fragte varer i områder, hvor der var krig. Alle skibe skulle betale til forsikringen, der havde en samlet formue på 4, l milliard kroner. Disse penge er nu fordelt mellem staten og rederierne. Samtidig med lukningen har Folketinget vedtaget en nyordning, der kun skal træde i kraft ved krige, der inddrager Danmark eller stormagterne.

USA-regler mod våbenproduktion - næsten

"Dette program må ikke bruges til fremstilling af atomvåben... uden tilladelse fra USA's regering." Sådan står der i starten af mange af de programmer til computere, der kommer fra USA - som Windows 95. Brugeren skal så trykke "JA" for at acceptere denne regel og hermed er kontrollen slut. Reglen er indført for at undgå kostbare forsikringssager, hvis fejlbehæftede programmer forårsager katastrofer.

Usikkerhed om Danyards våben-investor

Det økonomisk hårdt trængte Danyard-værft i Frederikshavn håber fortsat på, at den malaysiske millionær Amin Shah vil købe knap halvdelen af værftet for 100 millioner kroner, men der er kommet kurrer på tråden.

Millionæren ønsker at købe Danyard for at producere kystbevogtningsskibe for Malaysia, men den malaysiske regering overvejer nu at stoppe milliard-indkøbet af økonomiske årsager.

Fra våben til dildoer

En russisk våbenfabrik har omstillet produktionen fra militært navigationsudstyr til seksuelle hjælpemidler af gummi. Fabrikken i Volgograd har, ligesom mange andre østeuropæiske våbenfabrikker, måttet opgive at producere våben og de ansatte har ikke modtaget løn i over et år. Efter fabrikkens omstilling får arbejderne nu udleveret dildoer som løn, men det er de meget utilfredse med.

Musik fra våbenfabrik

En tidligere våbenfabrik i Bulgarien har omstillet sin produktion, så den i stedet laver cd-plader. Det er den ikke blevet særlig populær på i vesten, for cd'erne er nøjagtige kopier af populær vestlig musik, som den bulgarske fabrik sælger uden tilladelse.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1997

Til næste nummer af Køkkenrullen