Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1997

Side 3-5

LANDSMØDET 27.-28.9.97

14 deltagere fra 7 forskellige kredse havde fundet vej til Birgit Arrenakkes smukke, gamle bindingsværksgård i Mols Bjerge, hvor hun oven i købet havde sørget for strålende solskinsvejr.

Fredsaktivisten Ulla Røder indledte med at fortælle om sit ihærdige fredsarbejde, der dels havde ført hende til en kongres om NATO i Warzawa med 250 deltagere, dels til 2 kvindefredslejre i England, en spionbase og en atomvåben-udviklingsbase. I Polen fik hun bekræftet, hvad hun anede om udviklingen i Europa: glorificeringen af NATO og EU foregår for fuld kraft.

P.g.a. deres fortid føler Østlandene sig stadig truet af Rusland og er derfor lette ofre. Drømmen er vestlig standard med flere motorveje, flere biler, flere fabrikker, kort sagt den "velfærd", vi i Vesten er ved at sætte spørgsmålstegn ved.

På mødet forsøgte de vestlige deltagere at oplyse om de negative sider ved NATO og EU: tabet af selvstændighed (EU), atomvåbenstrategien i NATO og de uhyre om­kost­ninger, deltagelsen vil repræsentere. Alene moderni­seringen af militæret (våben) vil koste mindst 42 mia. dollars. Demokratiske folkeafstemninger om deltagelsen bliver der heller ikke tale om.

Der var mangel på oplysende fredsmateriale på de forskellige "østsprog" , hvad man vil prøve at bøde på ved næste kontakt.

Herefter drog Ulla Røder til England til den tophemmelige spionbase Menwith Bill i det nordøstlige England. Den drives af USA (NSA) med ca. 1800 ansatte på basen aflyttes al international telefon- telex o.a. kommunikation - både politisk, handelsmæssig og privat med henblik på USA's planlægning af indgriben rundt om i verden. Trods basens tophemmelighed og bevogtning lykkes det den permanente kvindefredslejr dagligt at invadere basen på forskellige fantasifulde måder og at gøre offentligheden opmærksom på, hvad der foregår.

Aldermaston-basen i Sydengland, som Ulla også besøgte, er center for udvikling af forskellige atomvåben, bl.a. Trident atomsprænghoveder, hvorved England faktisk bryder ikke-spredningstraktaten (NPT). Fredslejren har været der i lo år og har efterhånden fået åbnet civilbefolkningens øjne for den radioaktive forurening af området (stigende antal leukæmi- og kræfttilfælde) og faren ved de talrige transporter gennem tætbefolkede områder med det giftige materiale. Regeringen ignorerer henvendelser.

Helga Berg, Nr. Nissum, fortalte om arbejdet inden for Danske Læger mod Kernevåben.

Organisationen blev stiftet i 1980 af en russisk og en amerikansk læge ud fra erkendelsen af de fuldstændig uoverskuelige konsekvenser af en atomvåbenkatastrofe, som der ingen medicinske lægemidler findes imod. Op gennem årene har man undersøgt og diskuteret de langsigtede følger af Hiroshima- og Nagasakibomberne. Det klare formål er afskaffelse af atomvåben, og her har det været vigtigt for lægerne at være klart faglige for ikke at blive taget til indtægt for fredsbevægelserne (!).

I 1985 fik stifterne Nobels Fredspris, som blev brugt til anskaffelse af telekommunikation pr. satellit mellem lægerne (Sate-lite). Formålsparagraffen er blevet udvidet til at omfatte fredsarbejde i det hele taget, og lægerne har i de senere år også engageret sig i landminesagen.

Den aktive ungdomsafdeling af "Da. læger mod Kernevåben" mener, at NATO-udvidelsen er i modstrid med Canberra-kommissionens anbefaling af atomvåbenfri zoner, men har ikke vundet tilslutning heri fra udenrigsministeren, skønt internationale jurister og Haagerdomstolen støtter synspunktet.

Helga Berg arbejder selv i et krisecenter og er her optaget af, at arbejdsmetoderne til løsning af kriser mellem mennesker må være de samme som kriseløsning mellem lande.

ref. Thyra Hansen

Køkkenrulle-regnskabet blev forelagt af Anita - se dette.

Der udsendes 225 blade, mens indbetalingerne desværre ikke svarer til dette antal! En gave fra Østerbro fredsgruppe på kr. 1083,- har desværre den baggrund, at denne gruppe er opløst.

Fonden har ikke haft mange bevægelser og repræsenterer stadig ca. 7000,- kr.

En appel fra Amnesty til NGO-council om støtte til menneskerettigheds-organisationerne i Kenya blev underskrevet.

En appel fra PEACE PLEDGE UNION om modstand mod krigslegetøj og voldsforherligelse i medierne vil vi samarbejde med "Aldrig mere Krig" om.

Pressemeddelelsen fra Landsmødet blev faxet til lo aviser samme dag af Aase Bak Nielsen. Se forsiden.

Internettet: Vi be'r Grete Møller, Vesterbrogruppen, om at være redaktør af internettet - sende aktuelt stof ind og trække u-aktuelt stof ud!

Fremtiden? Birgit Horn udtalte frustration over magtesløsheden hvor skal vi hver især tage fat? Kommer vi videre? En følelse, vi vist allesammen har.

Ulla Røder foreslår samlede aktioner over hele landet for at vække opmærksomhed, evt. med udbredelse af løbesedler. Foreslår også brug af solsikke-symbolet (fra Abolition 2000), f.eks. at få det mangfoldiggjort og sat op synlige steder, på træer, standere, etc. i hele landet for at vække opsigt (folk vil spørge: Hvad er det??).

Solsikke-symbolet: I glæde over destruktionen af de sidste missiler plantede man i Ukraine solsikker i tusindvis på den tidligere missil-grund.

Abolition 2000

A Global Network to Eliminate Nuclear Weapons

KØKKENRULLE-redaktion 1997-98:

Nov. 97 - jan. 98: Århus
febr./marts: Gladsaxe/Københ.
april/maj: Nibe/Aalborg
juni/august: Vesterbro
sept./oktober: Nordvestjylland.

Næste års landsmøde: Birgit vil gerne huse os i 1998! Tidspunkt kommer senere.

SÅ ER DET NU!!! nemlig tid til betaling af næste års KØKKENRULLE! Girokort indlagt. Gå på posthuset, mens du husker det!

Dette blad er redigeret af Virum. Næste redaktion er Århus. Stof sendes inden 7. nov. til Bodil Honoré, Hornsbjergvej 6, 8380 Trige.

Side 6

Rumsonden CASSINI, som efter planen skal affyres den 6. oktober i år fra Florida, skal udforske planeten Saturn. Men først skal den en tur til Venus for derefter i august 99 at vende tilbage til en tur rundt om jorden i ca. 500 km højde for - ved jordens tyngdekraft - at opnå det skub, der skal til for at slynge den videre mod Saturn, - gudeplaneten, som efter de gamle grækeres udsagn "æder sine børn".

Det fatale er, at CASSINI er lastet med ca. 33 kg plutonium, som ved et havari i jordatmosfæren vil kunne udsætte 5 mia af jordens 7-8 mia mennesker for den dødelige plutonium.

Der er tidligere sket eksplosion af den type raket (Titan 4), som transporterer CASSINI-sonden, og protesterne i hele verden er massive, efter at opsendelsen er blevet kendt.

Også Kvinder for Fred og International Liga for Fred og Frihed har sendt protester til præsident Clinton og afleverede den 4. oktober lignende protester på den amerikanske ambassade.

4.10.1997.

Dear President Clinton,

We are concerned about NASAs plan to launch plutonium into space on-board the Cassini space probe.

Please cancel this mission and order NASA to pursue alternative power sources.

We can not allow nuclear power to proliferate in space. One accident with space plutonium could harm the whole planet.

Women for Peace

c/o Inger Bjørn Andersen
Buegården 9 st.th.
2880 Bagsværd
Danmark.

Side 7

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1997

Til næste nummer af Køkkenrullen