Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 1, 1998

Side 3

En Verdens - Krone - Økonomisk krise

En af årsagerne til krige er valutaspekulation. Det bliver sværere og sværere at styre valutaspekulanterne.

Malaysia er et godt eksempel. Her var økonomien sund. Ingen u-landsgæld, høj vækst, lav inflation, politisk stabilitet og social harmoni.

Der skete så en manipulering, et betalt økonomisk sammenbrud, der skyldtes de store fondsdirektører, der nu har "taget" magten til at bestemme, hvem der skal være rige, og hvem der skal være fattige.

Altså "Nogen" har tjent formuer på andres bekostning.

Valutahandlen er 20 gange større end handelen ned varer og serviceydelser.

Valutaspekulation er unødvendig, uproduktiv og unoralsk. Vi har kun brug for at "købe" penge, når vi skal finaciere rigtig handel.

Derfor bør vi arbejde for en fælles retfærdig valuta, en verdenskrone, og dermed sætte en alvorlig stopper for valutaspekulation.

KILDE: JAK-bladet nr.12 1997

I forbindelse med ovenstående er det værd at erindre sig, at netop den ulige fordeling af goderne skaber ufred og ofte krige.


Der er kun en krig, krigen nellen rige og fattige - Ellen Hørup


Man kan ikke male hvidt ved hjælp af kul, og man kan ikke sikre freden ved hjælp af krig - Bertha von Suttner.


Det værste ved krigen er at den dræber sandheden.


FN får til eksempel 1.90 dollars pr. person i verden, for at holde fredsbevarende tropper samt holde igang mad - helse kvinde - og børneprogram, medens militærmagten får 150 dollars pr. person. Kilde: Kvinnor för fred, Sverige nr. 8l. 97.

Side 4-5

FN-kritik af våbenhandel

FNs generalsekretær Kofi Annan kalder det en "pervers situation", at FN-medlemmers våbenhandel er med til at tilspidse konflikter, som FN samtidig forsøger at løse. I sin kommende årsrapport advarer Kofi Annan bl.a. mod konsekvenserne af denne hensynsløse profitjagt. Han gør også opmærksom på, at der mangler internationale konventioner for produktion og eksport af mindre våben. (Ikkevold nr.4.97)

WEU og Grundloven

I Grundloven § 18 stk 2 står bl.a.: Bortset fra forsvar mod væbnet angreb på riget eller danske styrker kan kongen ikke uden folketingets samtykke anvende militære magtmidler mod en fremmed stat.

Denne lov overholdes af Nato; men WEU kan operere over alt i verden. WEU--traktaten (Bruxelles 1948) påbyder desuden medlemmerne: "en ubetinget pligt til under alle omstændigheder at yde en angreben part bistand." Alt så i modstrid med den danske grundlov, hvorefter militær kun må sættes ind med Folketingets samtykke. Alligevel kan man i Arhus Stiftstidende 13/10.97 læse:

Protest mod hemmeliq militæraftale med Tyrkiet

Tolv danske F-I6 jagerfly og en missilenhed er udpeget og trænet til at blive udstationeret på en bestemt luftbase i Tyrkiet, hvor fra de danske kampfly kan deltage ved aktioner i Sydeuropa, Mellemøsten og Nordafrika. Enhedslisten vil protestere i Folketinget mod at dansk militær derved skal træne sammen med tyrkiske piloter, der også deltager i landets bombning og undertrykkelse af de kurdiske landsbyer i Tyrkiet.

Danmarks militærudgifter er i top

Danmark ligger i toppen blandt de europæiske NATO-lande ved at bruge 3.800 kroner pr. indbygger på militæret. Kun Norge og Frankrig bruger mere end Danmark. Landenes gennemsnitlige forbrug er på 2.900 kroner. Tyrkiet trækker ned i statistikken, da det ellers så militærglade land kun bruger 740 kroner pr. indbygger. (Politiken 151097)


Nye engelske atomvåben

Den britiske regering vil bruger mere end en milliard kroner på syv nye Trident atom-missiler. De nye atomvåben til ubådene kommer på trods af kritik fra Labour-regeringens egen venstrefløj, der hellere ville afskaffe de britiske atomvåben. (Politiken 171097)

Hvad er værst

I halvfjerdserne skrev Erik Dammann i Fremtiden i vore Hænder's blad om de 20 % af verdens befolkning, der forbruger 80 % af verdens ressourcer, og de 80 %, der må nøjes med at dele de resterende 20 %, I dag rejser Gorbatjov rundt og siger det samme med lidt andre ord. Til en forsamling på 3000 tilhørere på Indiana University USA, mindede han om, at en milliard mennesker i Vesten forbruger 80 % af verdens energi, mens de resterende 20 % er der 5 milliarder om at dele. Kr. Dagbl.15.10.97)

Men hvad så; hvis vi kigger på våbenhandlen. Der er det nærmest omvendt. U-landene forbruger her de to trediedele af de fra Vesten eksporterede våben. Ja, hvad er værst?

At Vesten bruger størsteparten af verdens ressourcer eller at U-landene bruger størsteparten af verdens våbenproduktion?

Side 6

Soldatermødre vil afskaffe
værnepligt

Soldatermødrenes kommite er en af Ruslands største græsrodsbevægelser Og har adskillige tusinde medlemmer i lokale afdelinger over hele landet.

I en militærkaserne midt i Moskva fortæller medlemmer af soldatermødrenes kommite hver mandag aften, hvilke legale muligheder unge mænd har for ar slippe for den frygtede og forhadte militærtjeneste.

Vi anviser alle legale muligheder, siger viceformanden for soldatermødrenes kommite. Og hun understreger, at artikel 59 i den russiske grundlov er et af de bedste "våben" i kampen for at undgå værnepligt - ikke mange kender den. Men her står, at hvis Militærtjeneste strider mod ens religion eller overbevisning, er det statens pligt at finde en alternativ civil samfundstjeneste, fortæller hun.

Paragraffen kan udnyttes på to måder. Enten ved at skrive til Boris Jeltsin, der har pligt til at svare, eller føre sagen ved en domstol, men det er dyrt. Så er der den mulighed, at familien har råd til at bestikke relevante personer med 5-10.000 dollars, og på den måde slippe for militærtjeneste. Den unge kan også købe sig til en lægeerklæring, der gør ham uegnet til tjenesten, hvis han ikke kan få den på lovlig vis. Udsættelse på grund af uddannelse eller familiære forpligtelser er også en mulighed. Endelig kan en sagsbehandling trækkes i langdrag ved at nægte at have modtaget indkaldelsen, Mødrene og de unge mænd er opskræmte af vedvarende og stadig mere underbyggede rapporter om voldelige officerer, nedværdigende manddomsprøver, elendige livsvilkår på kasernerne med ringe mad og dårlige boliger. Tæt ved 5000 omkommer uden forklaring, men ofte på grund af vold, hvert år i militæret.

Det russiske forsvarsministerium indkalder knap 200.000 mellem 18 og 27 to gange om året, Men på grund af militærets dårlige rygte mødte over 30.000 ikke op ved sidste indkaldelse. Samtidig deserterer flere og flere fra militærtjenesten.

Soldatermødrenes kommite har vundet stor respekt i Rusland. Under krigen i Tjetjenien tog mange mødre ned til slagmarken og hentede deres sønner hjem.

ORGANISATIONEN ER BLEVET INDSTILLET TIL ADSKILIGE humanitære priser.

Uddrag fra Kr. Dagblad 27-11-97

Side 7

Julemanden ramt af landmine

Julemanden på Vesterbrogade har ikke nogle gaver. Han har heller ikke noget ben. Til gengæld har han et budskab om at støtte kampen mod landminer. Det er skrædderen i nr 122, Rahman Ata-Ul, der har sat julemanden op. På skiltet opfordres til et stop for landminer Og om at støtte afdøde prinsesse Dianas sag. Og modstanden mod landniner har en alvorlig personlig baggrund.

"I 1955 da Pakistan og Indien var i krig, mistede min bedste ven sit ene ben. Han var kun 15 år på det tidspunkt, og derfor vil jeg gerne have, at danskerne tænker over problemet - også her i juletiden", siger Rahman Ata-Ul, der kommer fra Punjab i Indien. JPKøbenhavn 22/12 97,


Adresser

Center for Konfliktløsning, Birkegade 10, 2200 Kbhvn, Ø

Kurser: grunduddannelse i konfliktløsning. Datoer:4-8 febr. 20-22 marts, 17-19 april Og 4 - 7 juni

"Kvinde til kvinde" har eksisteret i godt to år De samler penge ind til kvinder og børn i det tidligere Jugoslavien.

Adr. Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed Vesterbrogade 10,Mezz. 1620 Kbhvn.V.

Dette nr. er redigeret af Arhusgruppen, Næste nr. redigeres af Gladsaxe/København. Deadline fredag 5. februar,

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1998

Til næste nummer af Køkkenrullen