Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 10, 1998

Side 3-5

ØRKENEN SKÆLVEDE

(Uddrag af dobbeltkronik i Politiken d. 21. aug. 98 af forfatteren til "De små tings gud", Arundhati Roy.)

"Ørkenen skælvede", meddelte den indiske regering os (sit folk). "Hele bjerget blev hvidt", svarede den pakistanske regering.

Der er ikke noget nyt eller originalt tilbage at sige om kernevåben. Man kan ikke tænke sig noget mere ydmygende for en skønlitterær forfatter end at gentage argumenter, som i årenes løb er blevet fremført med lidenskab, veltalenhed og sagkundskab af så mange andre mennesker over hele kloden. Jeg er rede til at krybe i støvet. Til at ydmyge mig på det elendigste, fordi det, under de givne omstændigheder, ville være uforsvarligt at tie.

Vi må række ind i os selv og finde styrke til at tænke. Til at kæmpe.

Hvis blot - hvis blot atomkrig bare var som enhver anden krig.

Hvis bare den handlede om de sædvanlige ting - nationer og territorier, guder og historier. Hvis blot de af os, der frygter den, ikke var andet end moralske kujoner, der ikke er rede til at dø for at forsvare det, vi tror på. Hvis blot kernevåbenkrig var en krig af den slags, hvor lande kæmper mod lande, og mænd kæmper mod mænd.

Men det er den ikke. Hvis der udbryder atomkrig, så vil vore fjender ikke være Kina eller Amerika og ikke engang hinanden. Vor fjende vil være jorden selv. Elementerne himmelen, luften, jorden, vinden og vandet - vil alle vende sig imod os. Deres vrede vil være frygtelig.

Det er så ufattelig en tåbelighed at tro, at atomvåben kun er dødbringende, hvis de bliver brugt. Den omstændighed, at de overhovedet findes, selve deres tilstedeværelse i vore liv, vil forvolde større ødelæggelser, end vi nogen sinde kan gøre os begreb om. De er den endegyldige koloniherre. Hvidere end nogen hvid mand, der nogen sinde har levet. Selve hvidhedens hjerte.

15. august sidste år fejrede vi 50-årsdagen for Indiens uafhængighed. I maj næste år kan vi markere vort første år i atom-slaveri.

Hvorfor gjorde de det?

Politisk hensigtsmæssighed lyder det indlysende, kyniske svar, bortset fra at det rejser et anden grundlæggende spørgsmål: Hvorfor skulle det være politisk hensigtsmæssigt?

De tre officielle grunde, der opgives, er: Kina, Pakistan og en afsløring af Vestens hykleri.

Tager man dem for pålydende og gransker dem en ad gangen, er de temmelig forbløffende. Jeg påstår ikke et øjeblik, at det ikke er reelle problemer. De er bare ikke nye.

Krigen med Kina er 35 år gammel. Medmindre der foreligger en eller anden afgørende statshemmelighed, som vi ikke kender noget til, virkede det som om forholdet mellem os var blevet lidt bedre.

Den seneste krig mod Pakistan blev udkæmpet for 27 år siden.

Ikke engang Pakistan kan løses ved at man sigter på Pakistan med atommissiler. Selvom vi er to forskellige lande, deler vi den samme himmel, de samme vinde, det samme vand. Hvor det radioaktive nedfald vil lande en given dag, afhænger af hvilken vej vinden blæser, og hvor regnen kommer fra.

Enhver atomkrig mod Pakistan vil være en krig mod os selv. Og med hensyn til den tredie officielle grund: at afsløre Vestens hykleri - hvor meget mere kan afsløres? Hvilket anstændigt menneske på kloden kan nære flere illusioner om den sag? Det er folk, hvis historier driver af andres blod. Kolonianisme, apartheid, slaveri, etnisk udrensning, bakteriologisk krigsførelse, kemiske våben - de har praktisk talt opfundet det alt sammen. De har plyndret nationer, udslettet civilisationer, udryddet hele befolkninger. De står splitternøgne på verdens scene, men helt uden blusel, for de ved, at de har flere penge, mere mad og større bomber end alle andre.

De ved, at de kan udradere os i løbet af en almindelig arbejdsdag.

Vi er en nation på næsten en milliard mennesker. I udviklingens rangfølge er vi nummer 138 ud af de 175 lande, der står opført i UNDP's indeks for menneskelig udvikling. Over 400 millioner af vore borgere er analfabeter og lever i absolut fattigdom; over 600 millioner savner selv de mest grundlæggende sanitære installationer, og over 200 millioner har ikke ordentligt drikkevand.

En atombombe kan ikke rette op på noget af dette.

Indiens atombombe er det endelige forræderi begået af en herskende klasse, som har svigtet sit folk.

Uanset hvor mange blomsterkranse vi dynger om halsen på vore forskere; uanset hvor mange medaljer vi hæfter på deres bryst, er sandheden den, at det er meget nemmere at bygge en bombe end at uddanne 400 millioner mennesker.

Atombomben er det mest anti-demokratiske, anti-nationale, anti-menneskelige, ja simpelt hen onde, menneskene nogen sinde har skabt.

Hvis De er religiøs, så husk på, at denne bombe repræsenterer menneskets udfordring til Gud.

Den er formuleret ganske enkelt: Vi har magt til at ødelægge alt, hvad Du har skabt.

Hvis De ikke er religiøs, så prøv at se således på det: Den verden, vi lever i, er 4.600 millioner år gammel.

Den kan ende i løbet af en eftermiddag.

/ Birgit Horn.

Dette nr. er redigeret af Aalborg/Nibe, som også redigerer næste nr. Sidste frist for indsendelse af stof dertil er 23/12.. Bladet vil udkomme ca 20. januar.

Side 6-7

2000 på March for Atomnedrustning.

Fra Den Internationale Domstol i Haag til Nato i Bruxelles.

2000 planlægger at deltage i march for afskaffelse af atomvåben. Vi vil tage loven med fra Den Internationale Domstol i Haag og vandre til Nato's hovedkvarter i Bruxelles.

Det er vores ønske at arbejde for en øjeblikkelig forhandling af en FN-traktat, som forbyder alle atomvåben senest år 2000.

Vi kræver, at Nato alliancens medlemslande overholder deres forpligtelser i henhold til internationale love og traktater, som den Internationale Domstol i Haag bekræftede den 8. juli 1996.

Nato's atomvåben politik er ulovlig. Det er på tide, at verdens befolkning får fortalt, at Nato er den største forhindring for forhandling af en aftale om forbud mod atomvåben.

Vi starter marchen den 16. maj 1999, som er den sidste dag i den store internationale NGO konference "The Hague Appeal fer Peace 1999" (HAP), der holdes den 11-15. maj 1999. HAP forventes at blive den største internationale NGO konference med tusindvis af deltagere, der alle ønsker "Afskaffelse af krige i det 21. århundrede".

Marchdeltagerne vil bringe international lov til forbryderne i Bruxelles.

Turen starter i byen Haag, hvor Den Internationale Domstol i 1996 udtalte, at brug af eller trussel med atomvåben generelt er ulovlig i henhold til gældende internationale love. Retten udtalte også, at der eksisterer en forpligtelse til forhandling om atomnedrustning, jævnfør artikel VI i ikke-spredningstraktaten.

Der vil forhåbentlig kunne afholdes et stort offentligt møde med vidner fra blandt andet Hiroshima og Nagasaki, fra indfødte som lider efter uranium udvinding og atomprøvesprængninger , udtalelser fra internationale jurister osv. .

Vi regner med dagsruter på 15-20 km. Turen ender med en 4 dages international Freds lejr i Bruxelles fra den 26.-30. maj 1998.

Når vi ankommer til Bruxelles vil vi etablere forskellige våbeninspektioner .

Marchdeltagerne vil stille krav om afgivelse af dokumentation fra Nato's atomplanlægnings gruppe. For eksempel oplysninger om placeringer af Natos atomvåben, antal atomvåben, rækkevidde, mål, typer, omkostninger osv. .

Marchen vil blive gennemført i samarbejde med "Abolition 2000" det globale netværk for afskaffelse af alle atomvåben. Der er allerede etableret forbindelser i Chile, Colorado (USA), Finland, London (GB), Norge, Stillehavsøerne, Philadelphia (USA), Rumænien og Skotland.

Der vil blive arrangeret fælles transport til Haag fra Danmark. Den belgiske afdeling af For Mother Earth International vil tage sig af organisering af mobilkøkken, support vogne for bagage og førstehjælp. Der vil være en kommunikationsbus, som følger vandrerne hele ruten, idet det kan blive nødvendigt med flere forskellige overnatningspladser undervejs.

Send din tilmelding så hurtigt som muligt til: Ulla Røder, Njalsgade 54,3. tv., 2300 København S
- E-mail: http://www.urdk44@hotmai1.com

klip.............................................................................................................

[ ] Jeg ønsker yderligere oplysninger tilsendt.
[ ] Jeg ønsker at deltage i marchen fra 16-30. maj 1999.
[ ]Jeg ønsker at deltage i et orienteringsmøde.
[ ] Jeg kan deltage i planlægning/support.
Navn/Organisation:
Adresse:
Telefon/Fax/E-mail:


Det vil koste godt 39 milliarder kr. at give alle mennesker i udviklingslandene en grunduddannelse og godt 59 milliarder kr. at sikre alle mennesker i u-landene vand og ordentlige hygiejneforhold.

Godt 85 milliarder kr. at sikre basale sundhedsforhold og ernæring for alle mennesker i udviklingslandene.

Til sammenligning: i 1997 brugte europæerne og amerikanerne 79 milliarder kr. på parfume. De samme brugte 112 milliarder kr. til foder til kæledyr. Hele verden brugte 5.138 milliarder kr. på militæret.

(Kilde: INFORMATION 10/9.98 i anledning af FN-organisationen UNDP's rapport om menneskelig udvikling.)

Side 8-10

RADIOAKTIV HVERDAG.

- Kilde: Global Økologi, januar 1998.

Ifølge direktivet Euratom 96/29, der blev lov i EU den 16. marts 1996 og derefter indarbejdet i de nationale lovgivninger kan man begynde at genanvende atomaffald i forbrugsgoder.

Problemet med det radioaktive affald har fundet en udvej:

Radioaktiviteten skal fortyndes og tilbage i miljøet. Der er jo i forvejen radioaktiv baggrundsstråling.

Hvis det skulle vise sig, at de menneskeskabte radioaktive stoffer er farligere end de naturlige, så vil det i hvert fald være slut med ophobninger af leukæmitilfælde omkring akraftværker, med lokale anti-atomkraftgrupper, der gør opmærksom på den høje kræfthyppighed omkring oparbejdningsanlæg for plutonium.

Med hjælp fra den internationale atomenergikommission og de nationale råd for strålebeskyttelse har man udtænkt et nyt legalt instrument og fået det igennem Europakommissionen, forklædt som et direktiv om fælles standarder, som skal harmonisere grænserne for radioaktiv stråling i alle medlemslande. Dets virkelige formål er at slække på de eksisterende krav til bortskaffelse af radioaktivt affald.

Direktivet tillader udtrykkeligt, at man uden autorisation eller indberetning kan

- anbringe radioaktivt affald i miljøet

- fortynde radioaktive materialer med almindeligt affald for bortskaffelse

ved forbrænding eller deponering i losseplads

- genanvende radioaktivt materiale i forbrugsgoder dog ikke fødevarer, legetøj, kosmetik eller smykker

- gøre alt muligt andet med radioaktive stoffer så længe den gennemsnitlige koncentrationer af radioaktive isotoper i et hvilket som helst materiale ligger under de nye grænseværdier , der er defineret for hver isotop i et tillæg til direktivet.

Det er tillægget, der er nøglen til forståelse af direktivet. I det er der grænseværdier for alle nye menneskeskabte isotoper, der først fandtes på Jorden efter 1945 - stoffer som strontium-90, cæcium-137 og plutonium-239, der giver genetiske skader og kræft ved utrolig små doser.

Den lov, der gælder for bortskaffelse af radioaktivt affald i Storbritannien nu, er fra 1993, og definerer alt materiale med mere end 400 Bq/kg som lavaktivt affald, der skal tilladelse til at håndtere.

Euratom-direktivet definerer lavradioaktivt affald isotop for isotop. For strontium-90, som man ved giver genetiske skader, spædbørnsdød, knoglekræft, leukæmi og medfødt hjertefejl, er grænsen 100.000 Bq/kg.

Under den koncentration er der intet krav om autorisation eller indberetning - man kan sætte det ud til skraldemanden.

Det nye Euratom-direktiv er altså 250 gange lempeligere end det gamle.

Tilsvarende eller større lempelser er der for alle andre radioaktive stoffer.

Artiklen, som her er gengivet i uddrag slutter:

Dette Euratom-direktiv er Atom-imperiets sidste træk. Det er et perfekt eksempel på det, som professor John Gofman, der engang var rådgiver for stråling og sundhed i den amerikanske atomenergi kommission, udtalte: "Atomindustrien har erklæret krig mod menneskeheden"

The European Committee on Radiation Risk koordinerer en kampagne med det formål at - få direktiv 96/29/Euratom ophævet - forhindre og eller forbedre dens omformning i nationale love - få Euratom-traktaten genforhandlet.

Forfatter til artiklen er Chris Busby - fysisk kemiker og uafhængig forsker i virkningerne af lave doser radioaktivitet.

Har skrevet bogen "Wings of Death: Nuclear Pollution and Human Helth.

Artiklen stammer fra The Ecologist, Vol 27, No 4 July/August 1997.

Birgit Horn

Verdens 225 rigeste har i dag en samlet formue, der svarer til den årlige indkomst for 2,5 milliarder mennesker i den fattigste del af verden.

Europæerne spiser ispinde for et dobbelt så stort beløb - 27 milliarder kr. om året - som de nordiske lande tilsammen yder i bistand til fattige lande. Og drikker desuden alkohol for 692 milliarder kr. - det dobbelte af, hvad alle OECD-landene giver i u-landsbistand. Direktøren for FN's Kapitaludviklingsfond, Poul Grosen, kalder den skæve fordeling af verdens goder og forbrugsmuligheder for pervers.

Side 11

Kære venner,

Som de fleste af jer ved, bliver der i anledning af 50·året afholdt en udstilling om Menneskerettigheder på Nationalmuseet. Udstillingen åbnede den 3. oktober 1998 og fortsætter til begyndelsen af januar 1999.

I forbindelse med udstillingen er der planer om at vise offentligheden eksempler på de mange frivillige organisationer, der arbejder for menneskerettighederne. Mange organisationer har allerede planlagt arrangementer i tilknytning til udstillingen. Herudover er vi i færd med at arrangere et NGO·marked i Nationalmuseets festsal, hvor organisationerne vil få mulighed for at fremvise brochurer, plakater, udstillingsgenstande m.m. om netop deres arbejde på menneskerettighedsområdet .

Nedenfor følger orientering om NGO-markedet, hvordan jeres organisation kan medvirke, samt hvilke betingelser Nationalmuseet sætter for deltagelse.

NGO·markedet løber af stabelen søndag den 6. december i Nationalmuseets festsal fra kl. 10·17 (dvs. i Nationalmuseets normale åbningstid). Yderligere vil der blive stillet et undervisningslokale til rådighed mhb. på nærmere organisationspræsentationer (se side 2).

I festsalen vil der være plads til ialt 18 organisationer, der hver får 1.96 X 2.07 meter (længde x bredde) stillet til deres rådighed, (se vedlagte tegning). Stand-pladserne vil blive fordelt efterhånden, som I melder jer til.

Princippet er "først til mølle", dvs. at de første 18 organisationer, der melder sig til, deltager i arrangementet.

Undervisningslokalet:

Som tidligere nævnt vil der også blive stillet et undervisningslokale til rådighed, dette for, at de organisationer der måtte ønske det, kan få mulighed for at give Nationalmueets publikum en mere dybdegående præsentation af deres arbejde på menneskerettighedsområdet. end forholdene i festsalen tillader.

Da hver organisation skal have mulighed for at give en præsentation på op til (maxi 1(, time, og der skal være "luft" imellem præsentationerne Itil opstilling og nedtagning). vil det kun være muligt for ialt 10 ud af de 18 organisationer, at præsentere sig selv på denne måde. Her gælder også princippet om "først til mølle...". Hvis I ønsker at få denne mulighed, bedes I krydse jer af på tilmeldingslippen. Tidsintervaller vil blive fordelt, efterhånden, som I melder jer til.

Inger Bjørn Andersen

Center for Konfliktløsning: Kursuskatalog 1998/99 kan rekvireres på Centerkontoret tit. 3537 1052.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1998

Til næste nummer af Køkkenrullen