Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1998

Side 3-6

Referat fra landsmødet

Igen i år samledes vi hos Birgit i hendes spændende hus i skønne omgivelser i Grønfeld nær Ebeltoft, og igen i år havde Birgit gjort et stort arbejde for at kunne kræse op for os. Det var dejligt, en stor tak til Birgit!

Efter en lækker frokost lørdag fik vi en grundig beretning af Ulla Røder om hendes beundringsværdige og vedholdende arbejde i aktionsgruppen, Plovskærsgruppen, mod Storbritanniens Trident-atomvåben.

Se Ullas eget referat andetsteds i bladet.

FET

Inger Bjørn Andersen redegjorde for sagen mellem tidl. forsvarsminister Hans Engell og Inger Bj.A./Kvinder for Fred, hvor Inger har bedt om oplysning fra FET, Forsvarets Efterretningstjeneste, om l) hvorvidt Kvinder for Fred blev registreret, 2) om Inger selv blev registreret, 3) om hendes telefon blev aflyttet, 4) hvorfra Engell havde sit store kendskab til Inger (som det fremgår af læserbreve fra 1986), 5) hvorfor Engell ville have munden lukket på Inger.

Svaret fra FET var - ikke uventet - at de af hensyn til "skadevirkninger for tjenestens virksomhed" ikke kunne svare!

Inger er gået ind i PET -kommitéen, som arbejder for at bevise registrering af lovlige foreninger. Komiteen vil udtage bestemte sager at gå videre med, udgive en folder om sagerne og iøvrigt arbejde for en bedre lov om efterretningstjenesten - og for at få FET til for fremtiden at holde sig inden for lovens grænser.

Fredskommissionen

Inger fortalte om arbejdet i fredskommissionen, som består af en gruppe fredsfolk, der er i gang med at lave en alternativ betænkning til den betænkning, som Folketingets forsvarskommission er ved at udarbejde som grundlag for et nyt forsvarsforlig.

Gruppens betænkning består af en samarbejdning af ca 40 indlæg. Den sendes til forsvarskommissionen og til offentligheden for at påvirke det kommende forsvarsforlig.

Ingers indlæg handler om den nu afdøde fredsforsker Anders Boserups ideer om defensivt forsvar. Disse ideer rimer efter Ingers mening med de tanker, som Gorbatjov fremsatte i sin tale i FN i 1988. Inger skriver bl.a. "Havde Boserup og Gorbatjov fået mulighed for lang tids samarbejde, kunne verden måske have set bedre ud i dag" .

Inger sluttede med et håb om, at det, at Primakov (som havde et nært samarbejde med Gorbatjov) nu er kommet til tops i Rusland, vil være et godt tegn for verdensfreden.

Nordiske Kvinders Fredsnetværk

Grete Møller refererede kort fra NKFs årsmøde i Helsinki i august (se KØKKENRULLEN nr. 7) og om den arbejdsgruppe, "Fra voldskultur til fredskultur" , hun har deltaget i under ledelse af Hilkka Pietila fra Finland.

De arbejder med spørgsmålet, hvorfor bliver mange mænd voldelige. Forskellen mellem mænds og kvinders måde at løse konflikter på. "Vold mod kvinder er en forhindring for freden".

"Eftersom krige begynder i mænds hjerner, så er det i mænds hjerner at forsvaret for fred skal dannes" (Unesco's Charter 1946)

Det er et vanskeligt, stort og dyrt projekt. Gruppen prøver at skaffe penge til at ansætte en forsker á la Ann Catrin Jarl eller Else Skjönsberg. Grete prøver via Ulla Moltved at finde en dansk forsker, der vil gå ind i projektet.

Økonomi

KØKKENRULLENs regnskab føres af Anita Petersen, som desværre ikke kunne være til stede - derfor her en tak til hende for et godt arbejde! Fondens regnskab føres af Vibeke Aagaard. Fondens indtægter kom (og kommer i stadig mindre grad) fra salg af materialer og fra gaver (som modtages med tak!). Formuen er nu 4.364,61 kr., og den bruges til at give tilskud fortrinsvis til rejser.

Siden 1996 har Fonden betalt medlemskontingent til Center for Konfliktløsning. Det blev vedtaget, at Køkkenrullen skal overtage den udgift. Meddelelser om centrets kurser vil blive annonceret i Køkkenrullen. Det sørger Inger Bj.A. for.

KØKKENRULLEN Der blev opfordret til, at man anskaffer sig flere eksemplarer af bladet (hos Dagny Riis, Postbox 314, 5700 Svendborg) og lægger dem på biblioteker m.v.

Og så blev der bedt om lidt større skrifttyper i bladet.

Redaktionsgrupper for det næste år:

november/januar Nibe/Aalborg
februar/marts Gladsaxe
april/maj Århus
juni/august Vesterbro
september/ oktober Holstebro/Nr. Nissum

OBS !!! Der blev bedt om lidt længere produktionstid til bladet, så fra næste år stiler vi efter, at for at bladet kan udkomme omkring den 20. i måneden, så skal fristen for indsendelse af stof være den 23. i måneden før! Vær opmærksom på det, når der skal meddeles om møder o. lign.

Pressemeddelelse

Vi udsendte en pressemeddelelse om vores stotte til Plovskærsgruppens arbejde mod de engelske Trident- atomvåben.

Ulla og Grete udarbejder en orientering om disse atomvåben; den sendes til Folketingets partigrupper med opfordring til at skrive under på støtte til Plovskærsgruppen.

Vi vedtog et forslag fra Inger om, at Kv.f.F. støtter kampagnen mod handel med små våben. Inger beder Holger Terp fra Aldrig Mere Krig, som har fortalt om kampagnen, om at formidle vores støtte via Internettet. Og Inger skriver om det i læserbreve (se Information 21/9.98).

Vi fik uddelt foldere fra netværket "Kvinder for et andet Europa", der bl.a. arbejder for kvinders økonomiske uafhængighed, for indvandrer- og flygtningekvinders rettigheder, for solidaritet mellem kvinder verden over, og mod EU's økonomiske union og Schengenaftalens "Fort Europa".

Man kan melde sig ind hos Vibeke Høeg, tlf. 3S 42 48 14.

Næste år

Der blev mindet om det store fredsmøde i Haag d. 10. - 16. maj 1999. Mere om det i et senere nr.

Landsmøde næste år må vi igen holde hos Birgit - den 4. - 5. september 1999. Gode ideer om indholdet sendes til Birgit Arrenakke, Smedebakken 9, 8400 Ebeltoft.

Men allerede nu er der nogen, der taler om et rigtigt stort landsmøde i år 2000, hvor vi har 20 års-jubilæum. Hvem vil forberede det? Meld jer til Louise Højlund, Skt.Knudsvej 38, 1903 Frederiksberg.

Vi var ikke mange til landsmødet, kun 10, så vi håber på flere til næste år, for det er godt at mødes!

Tak til alle, især til Birgit, for en dejlig weekend!

ref/Aase

Side 7

Det kunne være morsomt at møde nogen af jer fra Ruslandsturen, Dorthe Asmussen, Birgit Arrenakke (Johnsen) og jeg mødtes i august måned. Vi så på vore lysbilleder og udvekslede minder. Måske kunne vi lave et TRÆF, hvis l gir jer til kende.

Gode hilsner. Ingrid Nielsen.

Fonden

Kirsten Jensen, hendes mand Peter og Ib Schelde har ophævet deres forening FOLK FOR FRED i Nykøbing Falster.

Kassebeholdningen på i alt 4.918,03 har de overført til Fonden Kvinder for Fred HURRA - HURRA. Så nu er Fondens kapital kr. 9282,64

Vi vil gerne bruge nogle af pengene som støttebidrag til rejseudgifter i forbindelse med aktioner, som f.eks. "Ploughshares 2000". Skriv en lille ansøgning til mig.

KØKKENRULLEN sender en stor tak til Kirsten, Peter og Ib.

Kærlig hilsen Vibeke Aagaard

Husk alt stof til Åse Bak inden 9. november.

Side 8-11

Ulla Røder: Plovskærsgruppen

Kvinder for Fred, Landsmøde 1998 hos Birgit Arnakke, Ebeltoft.

Ulla Røder fortalte om Trident Ploughshares 2000 aktioner i Faslane i Skotland.

Fra 12 lande kom 400 deltagere i dagene 11. - 25. august til demonstrationer og aktioner mod det britiske Trident atomvåben system.

"Jeg havde takket være den store støtte fra bl.a. Kvinder for Fred mod og mulighed for at være med den første uge deroppe. To dage deltog jeg i en marchen sammen med de 22 freds- og miljøfolk, som havde vandret 1000 km. fra Nato's hovedkvarter i Briissel til Faslane Naval Base, hvor vi overrakte en erklæring til den øverstbefalende på basen. Her redegjorde vi for, hvorfor vi ville aktionere. Der blev samme sted holdt en højtidelighed i anledning af Hiroshimadagen.

Om aftenen måtte vi bruge lidt civil ulydighed, inden vi kunne gå til ro efter en lang dag, idet politiet forbød os at campere på grunden over Faslane Peace Camp, men vi nægtede at flytte teltene og talte med dem på fredelig vis, hvorefter de kørte tilbage til deres chef for yderligere instrukser. Vi blev ikke forstyrret mere og sov fredeligt til næste dag, hvor vi vandrede videre til Trident Ploughshares 2000's Peace Camp. Begge dage delte vi løbesedler ud til lokalbefolkningen og til de mange udstationerede politifolk. De var yderst venlige og imødekommende og interesserede i vores budskab.

Alle deltagere har opgivet deres navne og adresser til myndighederne, har underskrevet en erklæring om ikke at anvende nogen som helst form for vold mod noget levende og alle deltagere står personligt til ansvar for sine handlinger under aktionerne, således at disse kan foregå åbent, sikkert og ansvarligt. Deltagerne var både almindelige globale borgere, medlemmer af internationale fredsbevægelser, miljøorganisationer og kirkelige organisationer, herunder kvækere, buddhister og kristne præster. Maxwell Graily, skotsk præst udtaler: "Alle kirker i Skotland protesterer mod atomvåben. Vi har skrevet til regeringen uden succes. Jeg mener, at folk ikke indser, at det regeringer er engageret i er mod internationale love".

Trident Ploughshares 2000 Peace Camp var etableret på en smukt beliggende skovgrund med udsigt over vandet og ubådsbasen og med det flotteste vandfald langs med de stejle skovstier. Den var stillet til rådighed af en fredskvinde . Lejren var velorganiseret, der var alle fornødne faciliteter til møder, information, workshops, førstehjælp m.m. Alle deltog i de praktiske opgaver og frivillige lavede maden til os. Så vi skulle igang med tilrettelæggelsen af vores aktioner. Jeg deltog i workshop, hvor jeg lærte om det skotske retssystem og om hvordan en ikke voldelig aktivist skulle handle. Instruktøren var svenskeren Per Herngreen, som har udgivet en anbefalelsesværdig håndbog i civil ulydighed. Jeg var sikkerhedsvagt, lavede diverse support opgaver i informationen og skrællede hvidløg til alle de mange sultne aktivisters sunde vegan kost. Alene hvidløgslugten burde have fået såvel vagterne som deres vagthunde skræmt bort.

Den 11. august gik alle i optog til Faslane Naval Base. Den øverstbefalende blev anmodet for sidste gang om at afgive en erklæring om at ville afruste Trident ubådene senest år 2000. Der var flot underholdning med trommer, dygtige sangere, en pianist. En model af en ubåd blev smadret med hamre og smedet om til et freds tegn. Da vi ikke fik nogen reaktion fra den øverstbefalende afsagde vi i kor vores løfte: "Idet vi er overbeviste om, at Trident atomvåbensystemet er ulovligt, farligt, unødvendig og forurenende, et skandaløst spild af ressourcer og dybt umoralsk, lover jeg som ansvarlig borger, der handler i overensstemmelse med internationale humanitære love at gøre mit yderste fra denne dag den 11. august 1998 til år 2000 for sikkert, fredeligt og ansvarligt at demontere og afruste Trident systemet på en sådan måde, at det aldrig mere kan bruges til at true eller skade andre mennesker" .

Og aktionerne startede allerede samme aften, hvor de første 3, en kvinde og 2 mænd blev arresteret. Kvinden havde krævet sin ret til at færdes i naturen rundt om basen, hvilken ikke kunne ske lovligt, idet man kun må færdes på hovedvejene deroppe p.g.a. militærets tilstedeværelse.

Jeg deltog i en fredelig morgenaktion udenfor basen. Hver morgen fra kl. 7.00 - 8.30 kørte 3 lange rækker af biler med ansatte ind til deres arbejde på basen. Der kom busser, cyklister og privatkøretøjer uafbrudt. De blev mødt med store farveforstørrelser af billeder fra Hiroshima lige efter bomben, Vi delte foldere ud og en buddhist munk bad bønner. En franskmand sang fredssange, hvilket han indkasserede en bøde på £ 50,- for (selvom han sang godt nok).

Jeg kan ikke referere alle aktioner her, men princippet er at hver gruppe laver deres egne planer og udfører dem. Der er en vis overordnet styring af hensyn til at grupperne ikke forhindrer hinanden i udførelse af deres aktioner. Nogle lavede blokader af veje og indgange, andre sad i den skønne natur på en sten og sang "frække sange" til de blev anmodet om at forlade stedet og blev anholdt. Andre.hjalp med at holde politiet beskæftiget ved at dække de mange kameraer, klippe hegn, "lave religiøse renselsesritualer" hvori indgik miljøvenlig maling. Der blev plantet blomster inde på basen. Nogle nåede en lille fodboldskamp på basens sportsfaciliteter inden de blev anholdt. (sig ikke civil ulydighed ikke har en vis underholdningsværdi - humor er en vigtig del).

Alle lod sig arrestere uden modstand, selvom nogle af aktionerne, særligt dem der foregik fra vandsiden af ikke var uden dramatik. Vi mener alvorligt, at vi skal afruste de ulovlige ubåde, men hver især må gøre den indsats de tror på.

Nogle nåede i nærkontakt med bådene. En svensk gruppe "Bread not Bombs" havde held til at beskadige en maskine på en endnu ikke søsat ubåd i Barrow basen, hvor de også spredte brød ud over området for at vise, hvad pengene til atombomber også kan bruges til. Det var den 4 ubåd, som blev søsat her i slutningen af september.

I skrivende stund har der været 6 fængslet. Det er Angie Zelter og Helen John, begge kendte engelske fredsaktivister . Angie var en af de 4 kvinder der forhindrede et massemord ved at smadre et Hawk fly i 1996 og blev frifundet. Helen John har været fængslet mange gange i længere tid for sine aktioner i Menwith Hill Peace Camp.

Hanna Jarvinen, Katri Silvonen (begge finske) Krista van Velzen (hollænder) sidder nu fængslet i HMP Corton Vale. Deres gang i fængslet blev hurtigt døbt til United Nations. Den eneste mand er Jens Light fra Australien. Han var indsat i HMP Greenock.

Angie Zelter og Jens Light blev løsladt den 22. september. Angies forsvar kan læses på TP's internetadresse (se fodnote). Jeg har modtaget oplysning om, at kvinderne er blevet voldeligt behandlet under opholdet. Den dag, hvor den 4 Trident ubåd blev søsat havde de sultestrjket og lavet et banner, som de ville hænge ud af cellevinduet.

De havde forklaret, at det ikke var fængslet de demonstrede imod, men alligvel blev de sat i isolation. Angie havde fået en meget hård medfart, da hun havde modsat sig. Hun var blevet anbragt i isolationsce1len nøgen en hel nat med stærke smerter.

De får al mulig støtte fra os andre Ploughshares 2000 aktivister. Du kan hjælpe dem ved at sende en hilsen til fængslet og/eller et brev til den britiske ambassade og kræve dem løsladt I , da de ikke har handlet ulovligt, men har handlet i henhold til Nurnberg principperne, hvorefter enhver er pligtig at gribe ind overfor misgerninger .

Disse våben er massedestruktionsvåben og en krænkelse af de internationale humanitære love: Geneve Konventionen: "Angreb på civile er en forbrydelse." Nürnberg principperne: "At forberede eller planlægge massedrab er en forbrydelse." Haag Konventionen: "Brug af giftstoffer er en forbrydelse." Den Internationale Domstol i Haag: "Brug af eller trussel om at bruge atomvåben er en forbrydelse." NPT: "Spredning af atomvåben, ikke at arbejde for afskaffelse af atomvåben er en forbrydelse."


I Du kan kontakte Jim og Jane på tif. + +44(01)1436679 194
eller E-mail adr. tp2000gn.apc.org eller
http://www.motherearth.org eller
http://www.gn.apc.org/tp2000,
hvor Angie's forsvar også kan læses.
HMP Corton Vale, Corton Rd, Stirling. FK9 5NY, GB - Room 6.1. prisoner number: 50548, 50549, 50550, 50520

Storbritannien har omkring 300 atomvåben og de er alle placeret på baser i Skotland.

Det er ikke alene forkert at have atomvåben, det er også ulovligt. Det britiske atomvåben system er en optrapning af Storbritanniens atomvåben kapacitet. Trident systemet har større 3 gange så stor rækkevidde, er mere præcist og er i stand til at ramme 8 gange så mange mål som Polaris systemet, det erstatter. Tilsammen bærer de 3 ubåde atomvåben svarende til 2.200 Hiroshima bomber. Denne optrapning af det britiske atomvåbensystem er ulovlig og i strid med ikkesprredningstraktaten (NPT). Storbritannien har underskrevet The Non Proliferation Treaty af 1968.

Jeg vil slutte med at citere en Ploughshares 2000 aktivist fra gruppen "Titanic Trident" og en af initiativtagerne til kampagnen for overholdelse af international lov Pol D'Huyvetter, For Mother Earth: "For os som ansvarlige borgere finder vi ingen anden udvej end at starte atomafrustningen selv. Ved at nedruste Nato's atomvåbensystemer gør vi det vores regering har lovet men ikke har klaret at gøre endnu. Med denne kampagne ønsker vi at presse politikerne og Nato medlemmer til at starte øjeblikkelige forhandlinger om en atomvåben konvention.

Efter alle de tomme løfter og atomvåbenstaternes traktater har jeg en moralsk forpligtelse til at opfordre til civil ulydighed. Politikerne skal tage de internationale love alvorligt og efterkomme dem, ellers er der ingen grund til at have besvær med at lave disse love.

Ved direkte aktioner er det ikke kun midlet, som tæller, men også målet. De er et eksempel på aktiv ikke vold, på civilt forsvar, som vi fremfører som et alternativ til militærets forsvar og doktriner.

Vi må erindre politikerne om, at vi ønsker at befri verden for dens vanvittige krige og pengenes styring af alting. Borgere vil arbejde sammen for at skabe ægte demokrati og solidaritet, så vi kan gå det næste årtusinde i møde med en tro på en atomvåbenfri verden" .

Jeg vil også gerne her benytte lejligheden, og opfordrer alle til at underskrive på Trident Ploughshares underskriftslister - kan rekvireres hos undertegnede, at yde økonomisk støtte eller at danne en gruppe og tage aktivt del i aktionerne og/eller tage del i dialogen med de ansvarlige beslutningstagere".

Kvinder for Fred besluttede, at de vil informere samtlige folketingsgrupper og opfordre den danske regering til at tage afstand fra denne atomoprustning og gøre sin indflydelse gældende i Nato og overfor den britiske regering.

Ulla Røder takker for et konstruktivt landsmøde, hvor vi fik meget fra hånden og blev forkælet af Birgit i de mest inspirende omgivelser.

Ulla Røder, Kvinder for fred, Njalsgade 54,3,tv. 2300 København S.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1998

Til næste nummer af Køkkenrullen