Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 1998

Side 3

FNs fredsdag.

Lørdag d. 24.10. er det FNs fredsdag. Traditionen tro markerer vi dagen på Gladsaxe Hovedbibliotek, Søborg Hovedg. 220, lokale 2. Biblioteket har åbent fra kl. 10-14. Vi begynder kl. 10 og slutter ca. k!. 13.

Vi starter med at se den video, som Isabella Mørch optog på fredsdagen i 1992. Vi ser "Ribbon Around The Earth" i regnvejr på Gladsaxe Rådhusplads, og indendørs hører vi Else Hammerieh fortælle om sit besøg i FN som vidne for grundlovskæmperne i Palau.

Som meddelt i sidste Køkkenrulle fortæller Ulla Røder om aktion "Trident Ploughshares 2000" i Faslane i Scotland. Hun deltog i aktionen i august. Vi skal også se en video.

Grethe, Eva, Isabella, Lise, Inger.

Side 4

International Peace Bureau

Verdens ældste og mest omfattende fredsnetværk ... grundlagt 1892.

Efter flere årlige verdensfredskongresser havde man brug for et permanent kontor.

Danskeren Frederik Baier som havde arbejdet internationalt for fredssagen blev den 1. præsident. Organisationen fik 1910 Nobels fredspris for arbejdet med at oprette Folkeforbundet [sic.]. I årene 1901 - 1982 har 13 af dens ledere individuelt fået den, bl.a. Bertha von Suttner og ireren Sean MacBride

Nuværende præsident er Maj-Britt Theorin. Kontoret ligger nu i Geneve - 41, Rue de Zürich, CH-1201 Geneve. www.ituchlipb

Mærkværdigvis ingen danske medlemsorganisationer (koster også ca. 2000 kr. årl.) men flere fra Sverige, Finland, Norge. Via LINK er vi jo noget orienteret om IPBs Oslokontor og dets leder Fredrik Heffermehl (som også er vicepræsident i IPB).

Bureauet har naturligvis consultative status som NGO ved FN.

Det er denne organisation der sammen med IALANA (int.ass.lawyers against nuc.arms), IPPNW (int.physisc.for the prevention of nu.cwar) og WFM (world federalist movement - een verden) står for coordineringen af Haag-konferencen 11. -16.maj 1999.

Også Kvindernes int. liga for fred og frihed, Amnesty og m.fl. er med.


Duer

Duerne på egnen omkring Sellafield i UK må indfanges og aflives for at blive til atomaffald - så contaminerede er de. Sikkert farligere end salmonella-inficerede, det kan ialfald ikke koges væk Det er også galt med krabberne ved badesteder udfor La Hague i Frankrig. Så hellere FREDSDUE.

Side 5

NUKESPEAK

"Littie boy " og "Fat man" er klassiske eksempler på at millitærvæsen kamuflerer forfærdeligheder med nuttede betegnelser.

Det modsatte findes ligeledes i rigt mål: at vi bruger militærudtryk i det daglige sprog. F.ex. at gå i krig med i st.f at tage fat på, at give sig i lag med.

I Samvirke Juni 1998 findes en god artikel om metaforer: Vore sprogbilleder afslører os. Den bygger på et interview med George Lakoff, professor ved Berkeley Universitet i Californien og hans seneste bog: Moral Politics - what conservatives know, that liberals don 't. Artiklen beskæftiger sig meget med politisk demagogi, men også med de metaforer, det billedsprog, vi selv bruger. De familieværdier vi lægger vægt på og den struktur ens familiebillede har mener han forklarer eller ialfald belyser den politiske holdning man har og de modstridende politiske stillingtagender man kan opleve hos den enkelte - i alfald i et lidt forenklet amerikansk scenarium.

Han har dog rejst meget og fundet lignende metaformønstre andre steder i verden. Men læs selv artiklen eller måske bogen.

Her et enkelt citat :" Hvordan kan man på den ene side kræve offentlige besparelser og skattelettelser og samtidig bruge ufatteligt store milliardbeløb på et stjernekrigs-projekt, som Reagan gjorde?

Militær styrke er vigtigt for de konservative. Det er en moralsk handling for den strikse far at beskytte familien. Derimod er det god konservativ moral at give fx. socialhjælp til dem, der ikke kan forsørge sig selv. At give noger uden at forvente noget igen, uden at stille krav om en moralsk genopretning, ligger ikke til den strikse far. Hos ham er straf og belønning to sider at samme sag, og afhængighed af andre mennesker er ensbetydende med mangel Ipå selvdisciplin, ansvar og personllig styrke."

Reklamer - nejtak!! ingen slagkraftige tilbud her.

Side 6

citat af Gunther Grass:

"Vi mænd har ikke så meget at skulle have sagt, fordi Aua (urmoderen) havde stjålet ilden, tre små stykker glødende trækul, til os fra den himmelske ulv, og gemt dem et eller andet sted, måske under tungen... Hendes herredømme var mildt, og når stenalderkvinderne havde ammet deres spædbørn, lagde de deres stenaldermænd til brystet, indtil de ikke længere sprællede omkring og svedte fikse ideer ud, men blev stille og døsige, anvendelige til lidt af hvert... "

- modbillede til det traditionelle sofastykke af den voldelige tegneserie-stenaldermand

Anything We Love Can Be Saved: A Writer's Activism.

ny bog af Alice Walker udgives af Random House 1997

Cit. fra uddrag i Ms. Marts/april 97

- hun er til en workshop i Bolgatanga i det nordlige Ghana:

den er arrangeret af Amnesty International Ghana sammen med Association of Church Development Projects, deltagere fra 7 vestafrikanske lande (Togo, Benin, Elfenbenskysten, Nigeria, Sierra Leone, Mali og Ghana).

Hun følges med generalsekrtæren for AI i Ghana, Samuel Zan, og filmmanden Pratibha Parmar for at optage fra workshop'en og vise deres film: Warrior Marks: Female Genital Mutilation and the Sexual Blinding of Women.

...lemlæstede kvinder, i Afrika og andre steder, spejler mer og mer en lemlæstet verden. For at verden kan kende helse og lykke må denne vold mod kvinder høre op.

Vi kan ikke have omsorg for det der omgiver os, for miljøet, hvis vi er martret af smerte.

comfortable... bekvem, behagelig; magelig, komfortabel (a comfortable delivery : en let fødsel) - veltilpas, trives ha det godt, rart, hyggeligt - trygt, sorgfrit.

Samuel Zan sagde: I believe that if the women of the worid were comfortable, this would be a comfortable worid.

" ..hvis kvinderne i verden havde det godt ville verden have det godt. "

Alice Walker mener at det er nødvendigt at overveje om den menneskelige race, ligesom de levende organismer der forlod havene og gik i land, er ved begyndelsen til at lære en fuldstændig ny og anderledes måde at være på planeten på. Den bevidste uskadelighed, enfoldighed ( conscious harmlessness ).

Jeg ser, siger hun, de almindelige bemærkelsesværdigt tankeløse angreb ( commonplace, remarkably mindless attacks) på børns og kvinders kroppe overalt i verden som et symptom på racens kollektive vanvid som stammer fra, tror jeg, at vi ikke har set nok på selvhadet.

Et had som aldrig synes at have haft tilstrækkellig grund, så meget had, mand-kvinde, kvinde-mand, forældre over for børn, mennesker mod dyr og miljø, skjult under ordet taboo. Uvidende om vores sande frem for vores indbildte strålende fortid, hjemsøgte af en uforklarlig angst, ofte udtrykt voldeligt mod os selv.

Side 7

CASSINI

Se Køkkenrullen nr. 9 1997

Rumsonden med plutonium - batterier blev trods mange protester sendt afsted i oktober 1997. 1999 forventes den at komme i fuld fart 68.000 km Ih mod Jorden igen for - forhåbentllig - at bøje af i jordens tyngdefelt 800 km oppe og derved få øget sin hastighed så den kan nå målet Saturn.

Hvis den pgr. af fejl kommer ind i jordens atmosfære går den i stumper og stykker og 100.000, måske flere milliarder af os vil få stråling i dødelige doser.

Nogle er ved at tænke på at få NASA til at ændre dens retning så den går mod solen - men-men-men: NASA planlægger at sende 13 fler af de plutoniumdrevne rumraketter! Tilmed er i mellemtiden en raket af samme type som den der sendte Cassini afsted eksploderet 40 sek. efter liftoff fra Cape Canaveral, Titan IV-A, 12. august i år.

Kilde: WISE News Communiqe 496, 21.aug. 1998

"Atomaffaldsproblemer? Jeg ved ikke hvordon du har det,
men JEG ønsker ikke at mine børn skal vokse op i en verden
hvor der ikke er nogen problemer tilbage at løse!"

Dette nr er redigeret i Nr. Nissum. Næste nr. redigeres i Holstebro.

Sidste frist for stof fredag d. 2.10.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1998

Til næste nummer af Køkkenrullen