Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 5, 1999

Side 3

De bedste ønsker

NATO fylder 50.

Sprænger landminerne væk

NICARAGUA - Den ene tykke røgsky har i denne uge afløst den anden ved Lake Managua i Nicaragua. Anledningen har været forholdsvis fredelig: Militæret har sat sig for at rydde for landminer, som stammer fra borgerkrigen. i 80'rne. I første omgang har man sprængt 5.000 ud af omkring 120.000 dødsensfarlige miner. Nicaragua er dermed blevet det første latinamerikanske land, som har sat handling bag ordene om globalt forbud mod landminer fra december 1997.

Søndagsavisen 18/4 - 1999

Side 4-7

Side 8

EUROPEAN FUTURES CONGRESS

PRAG, 3. OG 4. JULI 1999

(initiativ fra fmske fredsbevægelser og Alternativ till EU, Finland)

Så er det igen tid at samles for at drøfte andre samarbejdsformer i Europa end EU og NATO.

I 1997 foregik konferencen i Warszawa og sidste år i Budapest med ca. 200 deltagere fra 25 lande.

Netop iår med krig på Balkan og NATOs ændrede strategi er det vigtigt, at vi er mange, der viser, at vi vil noget andet, med demokrati, neutralitet og fredelig konfliktløsning som vigtigste dagsordenspunkter.

Progranrmet starter uformelt d.2.7. med gadeteater og offentlige møder i byen, og selve konferencen går i gang lørdag d.3.7. og slutter søndag eftenniddag. Der vil være både indlæg fra deltagerlandene med efterfølgende debat og gruppediskussioner om udvalgte emner.

Der bliver ikke arrangeret en speciel bus fra Danmark, men efter at have indhentet forskellige tilbud, ser det således ud:

Rejsekongen, tlf 33 33 84 44

  • busrejse i dagtimerne, afg. 1.7. om morgenen hjemkomst d. 5.7. om aftenen, kr. 1323,- incl. hotel og morgenmad.
  • flyrejse fra d. 1.- 8. 7., inel. hotel og morgenmad, kr. 3198,
  • 10 % rabat ved 10 eller flere deltagere

Europas, tlf 44 92 86 86

  • natbus, daglig afgang, dvs. mulighed for ekstra dage efter ønske, feks. afg. 30.6., torsdag fri i Prag, hjemkomst d.5.7., incl. hotel og morgemnad, kr. 1348,-

Begge firmaer har opsamling i større byer både i Jylland og på øerne

Combus, tlf 32 52 66 31
har forskellige afgange, kun transport koster kr. 765,-. Hotel kan så bookes samtidig med kongresdeltagelsen.

Snarlig tilmelding kan tilrådes, da det jo er højsæson på det tidspunkt.

For interesserede vil det endvidere være muligt at deltage i busturen fra Tallinn gennem de baltiske lande til Prag.

Vi har endnu ikke modtaget tilmelding til selve kongressen, men i henhold til tidligere, kan det fonnodes, at deltagergebyret vil være ca. kr. 200.

Yderligere oplysninger og tilsendelse aftilmeldingspapirer (når vi har fået dem fra Finland) hos

Dorte Valentin
Hjortestien 40
2860 Søborg
tlf 396785 16

eller

Jesper Morville
Christianshvilevej 3, l. 2920 Charlottenlund
39633537

Side 9

Side 10-13

Side 14-15

NEJ TIL RADIOAKTIVT AFFALD - ALLE STEDER!

I KØKKENRULLEN nr 4 s. 10 stod, at EURATOM-direktivet nr. 96/29 skulle indarbejdes i dansk lovgivning inden 17. marts 1999. Nu er jeg blevet bekendt med, at fristen er udsat til 13. maj 2000.

Så der er håb om, at sagen kan nå at blive taget op i Folketinget.

15. og 16. april var der møder i København arrangeret af Folkebevægelsen mod EU. Hovedtaleren var englænderen Chris Busby.

Han er læge og fysisk kemiker og en af de skarpeste kritikere af omtalte direktiv. I bogen: Wings of Death gør han rede for sine forskningsresultater. Helt fra Tjernobyl-katastrofen i 86 har han studeret de sundhedsmæssige følger af lavradioaktivt affald. For øjeblikket er han bl.a. rådgiver for den irske regering.

Busby fremlagde en række kurver, der viste, at omkring atomkraftværkerne er der øget risiko for sygdomme. Første gang påvist i Sellafield 1983 med ti gange tilfælde af kræft og leukemi her - end i andre områder.

Busby var helt sikker på, at atomdirektivet ville føre til flere kræfttilfælde.

Han brugte eksemplet: Sidder du foran kaminen, får du varme overalt på kroppen; men sluger du et stykke glødende kul, så dør du. Således med en plutonium-partikel, den vil beskadige celler i kroppen genetisk, og vi har en kræft-sygdom.

Særlig børn er udsatte.

Fra dec. 1997 blev fremlagt et notat fra det svenske "Regionale tumorregistret Universitetssjukhuset, Lund", der indeholder en registrering af antallet af kræfttilfælde i kommuner nær Barsebäck, hvor der kan konstateres en højere frekvens af kræfttilfælde end i det øvrige Sverige.

Undersøgelsen underbygger efter Busbys opfattelse, at der er en øget kræftrisiko for mennesker, der udsættes for konstant bestråling, selv hvis den er under de officielle grænseværdier.

Den engelske regering har sagt nej til at indarbejde direktivet - og i Østrig er der stor modvilje, så Husby håbede, at det grønne land, Danmark med alle vind­møllerne også vil sige nej.

Ved mødet dagen efter var Berit Aas og Eva Fidjestøl fra Norge kommet som oplægsholdere.

Berit Aas fortalte om Nevada i USA, hvor befolkningen er særlig udsat på grund af prøvesprængningerne. Her går aldringsprocessen hurtigere, skolebørn bliver federe og allerede i foster tilstanden kan skjoldbruskkirtelen være beskadiget.

Vi fik mange eksempler fra hele verden f.eks.: Marshal­øerne, Tjernobyl, Nagasaki, Hiroshima. De overlevende er bange for at få børn. De ved, at noget ved arven er ødelagt. Hun fortalte om Helen Caldicot, der blev udvist fra Australien, fordi hun gjorde opmærksom på arbejdernes livsfarlige forhold i Uranminerne.

Eva Fidjestøl, professor i kemi ved Høgskolen i Bergen supplerede og omtalte den akademiske disciplin især i våbenindustrieu. Alle er imod bomberne; men ingen tør sige det højt.

De fleste forskere godtager stiltiende de dødbringende våben.

Panservogne og bomber får tyngde og bliver stærkere ved bestråling med Uran.

Dette gælder også de bomber, som Nato i disse øjeblikke kaster over Kosovo. De har en skal af Uran som ballast, og når bomberne brænder udvikles gasser, som spredes. I gasserne er små partikler, som danner sår på huden. Meget mere om dette kaldet: "Gulfsyndrbmet" kan læses i LINK Nettverk for Globalt Fellesskap nr. 3/1998.

Under diskussionen blev omtalt, at men fandt radioaktivt papir i Sverige. Jo, det viste sig, at træerne havde vokset i Ukraine. Man bliver hurtigere gråhåret, når man gang på gang bliver røntgenfotograferet hos sin tandlæge.

HVEM GØR NOGET FOR AT HINDRE EU-direktivet 96/29 i at blive indarbejdet i dansk lov?

Folkebevægelsen mod EU har stillet spørgsmål i EU-parlamentet og sendt Indenrigsministeren en række spørgsmål om dette direktiv. I sit svar bekræfter ministeren, at der i fremtiden vil kunne komme lav­radioaktive varer ud på markedet.

Danmark kan beslutte ikke at tillade brug af lavradioaktivt affald i produktionen; men det er umuligt at stoppe varer fra andre EU-lande, der indeholder lavradioaktivt affald, hvis indholdet ikke overskrider grænseværdierne - så længe Danmark er medlem i EU.

Selvom Folkebevægelsen mod EU og OOA, Organisationen for Oplysning om Atomkraft gør et stort arbejde for at udbrede kendskabet til det farlige direktiv, bør vi i Kvinder for Fred også "slå på tromme".

SPØRG I DIT PARTI OM DE "ELSKER" EU-direktivet 96/29.

Birgit Arrenakke.

Jeg fik fire aborter og 3 dødfødte børn efter bomben, og det var typisk for alle kvinderne her - dengang og helt op til i dag.

Ezea Lebam 1981

(Fra Else Hammerichs bog: "Harens mod").

Dette nr er redigeret af århus-gruppen. Næste nr. redigeres af Vesterbro. Deadline 22. maj.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1999

Til næste nummer af Køkkenrullen