Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 1, 2000

Side 3

"Det første skridt mod forandring er at informere folk; men i dag er information blevet så overvældende, så sørgelig og skræmmende, at vi tuner væk. Vi bliver følelsesløse over for samfundet. Hvis man derimod tilføjer informationen elementer af håb og inspiration, vil det motivere folk til positiv handling i deres liv. Hver gang man handler positivt, forandrer man verden ".

Sagt af Julia Butterfly, som 11. dec. 1997 klatrede op i et af de truede redwood-træer i Californien, hvor kæmpestore tømmerfirmaer fælder løs af de ældgamle træer til stor skade for de mennesker, der bor der, og for miljøet.

For 100 år siden aktionerede kvinder også mod fældningen og fik fredet nogle områder med de 1500 år gamle træer. Men nu truede tømmerfirmaer igen, og de har brugt alle midler for at tvinge Julia ned fra træet.

Lige før jul blev det meddelt, at Julia og hendes venner havde vundet. Firmaet har givet op, træerne er fredede, og Julia kunne for første gang i over to år forlade træet og kysse jorden. (Klip fra Information og Nordj. Stiftstidende)

Side 4

Hvilken model vælger du?

1) NATO:

Bomberne, der dræbte uskyldige gamle, kvinder og børn i Kosova, var humanistiske. - Det danske folketing medansvarlig. (NATO's årsbudget: $ 400.000.000.000).

2) Rusland:

Bomberne, der dræber uskyldige gamle, kvinder og børn i Tjetenien, er forbryderiske. - Den danske regering fordømmer.

3) EU:

Udrykningsstyrke. Militær "løsning" på politiske konflikter.

4) Kvinder for Fred:

NEJ til militær "fredsskabelse".

JA til forebyggelse og konfliktløsning gennem flere civile fredsmæglere fra OSCE og FN. (OSCE's årsbudget: $ 66.000.000).

Forespørgsel om unionsudviklingen i EU.

Frankrig - Italien - Spanien - Storbritannien - Tyskland.

5 store EU lande vil organisere opbygningen af en EU-atomslagstyrke.

Planen er et "forstærket samarbejde" mellem særligt udvalgte EU lande. Nu er ønsket om en EUudrykningshær opstået, og debatten går på, at NATO vil have afklaret forholdet mellem EU og USA, således at Europa skal bære en større del af byrdeme, men militære opgaver i Europa skal stadigvæk løses i samarbejde med USA, som også lægger pres på EU for at forøge militærudgifteme. Hvorfor bruger danske politikere når de "sidder med ved bordet" i NATO og WEU ikke deres demokratiske indflydelse til at få atomvåben afskaffet?

International humanitær lov gælder overalt, men i Danmark vil et flerlal af politikerne ikke arbejde for en ændring af NATO's førsteslagsstrategi, som er i strid med international lov.

De hidtidige atomvåbenmagter i Europa er NATO landene Frankrig og Storbritannien med en førsteslagsstrategi. Vores politikere forsøger at ignorere Den Internationale Domstols udtalelse af 8171996, som fastslog, hvilke intemationale love der gælder for atomvåben. Hvis man truer med eller bruger atomvåben, så overtræder man international lov. Trussel med er lige så ulovlig som brug af atomvåben.

NATO landenes atomvåben beredskab opfattes af flere lande som en trussel, der vil føre til yderligere spredning med deraf øget risiko for brug eller uheld.

I dette øjeblik bryder enhver, der er involveret i planlægning af brug af atomvåben, de internationale love.

Atomvåben kan ikke skelne mellem skader på militære og civile personer. Den enorme destruktive kraft og langtidseffekt, som følge af den radioaktive stråling gør, at der ikke findes nogle situationer, hvor man kan anvende atomvåben lovligt end ikke i tilfælde af selvforsvar. Retten til selvforsvar er heller ikke en tilladelse til at bruge ulovlig våbenmagt.

Ingen personer kan undskylde krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden med at de blot fulgte ordrer fra overordnede (Nümbergprincipperne). Alle borgere herunder også politikerne har et moralsk valg. Vi må tænke på alle de uskyldige mennesker, som vil blive ramt, lemlæstet eller forgiftet af radioaktivitet, hvis atomvåben nogensinde bliver brugt i krig eller som følge af uheld.

De internationale humanitære love er netop skabt for at forebygge eller begrænse de forfærdelige konsekvenser af krigsskader, for at sikre at der er en verden, og noget der er værd at leve for, når en konflikt er ovre.

Det ville være på sin plads, hvis vores politikere inden de starter en diskussion om et forstærket samarbejde i EU først satte sig ind i konsekvenseme af at ignorere disse love. Vil politikerne ikke revidere deres syn på atomvåben og tage deres pligter alvorligt, må ansvarlige borgere sørge for, at de bliver draget til ansvar for pianlægning af trussel med brug af masseødelæggelsesvåben og massemord på civile.

Fredsbudskab fra Kvinder for Fred

Vi foreslår forebyggelse og kriseløsning gennem flere civile fredsmæglere fra OSCE og FN og en atomvåbenfri verden som sikkemedsmodel for det 21. århundrede.

Godt nytårI

Uddelt på Christiansborg Slotsplads af Inger Bj. A., Ulla Røder m. fl.

Side 5

Udover Information og Dagbladet Arbejderen har den danske presse ikke interesseret sig for de tre kvinders arbejde mod atomvåben. I hvert fald to engelske aviser har bragt helsides artikler. (Modtaget fra Inger Bjørn A, der har fået dem fra hendes og Ullas skotske venner).

Side 6-7

Ulla Røder hædret med Fredslegat.

Den 8. november 1999 fik Ulla overrakt Fredsskattefondens Fredslegat.

Det skete på et presse- og debatmøde i Medborgerhuset i Nørre Allé i København.

Ulla fik prisen, fordi hun den 8 juni 1999 havde fulgt sin samvittighed og ved personlig indsats sammen med to andre kvinder havde ødelagt brittisk atomubådsudstyr for over 1 million kroner - vel vidende, at det kunne få alvorlige konsekvenser for dem selv.

Hensigten med aktionen var, at gøre verden opmærksom på, at der stadig foregår atomoprustning, og at atomvåben er ulovlige og en trussel mod menneskeheden - derfor skal de destrueres'.

Den 21. oktober '1999 blev Ulla Røder, Ellen Moxley og Angle Zelter frikendt for alle anklager efter at have siddet fængslet i 4½ måned I et skotsk fængsel. Den skotske dommer, Margret Gimblelt, erklærede, at de britiske Trident atomubåde er ulovlige efter internationale love og traktater, og de fredelige kvinder havde derfor ret til at forhindre en forbrydelse mod menneskeheden.

Storbrittaniens atomvåben og dermed NATO's og alle andre atomvåbenmagters trussel med og brug af atomvåben er af den internationale Domstol i Haag fordømt som en forbrydelse mod menneskeheden. Dette er nu bekræftet og tydeliggjort af den skotske domstol.

Den skotske domstols afgørelse er en stor sejr for fredsbevægelsen!

Hvorledes kan fredsbevægelsen i Danmark arbejde videre ud fra den ændrede situation?

Kvinder for Fred indbød på den baggrund til et orienterings-, debat og pressemøde med Ulla Røder den 8. november i Medborgerhuset, Nørre Allé i København.

I panelet sad Ulla Røder, seniorforsker Bjørn Møller fra Københavns Universitet, Maiken Jul Sørensen fra Aldrig mere Krig, Erik Lau Christensen fra Kvækerne og Fredsskatte-fonden, Ase Bak-Nielsen fra Kvinder for Fred og Junibevægelsen, og John Avery, atomfysiker ved HC Ørsted Instituttet

Der var stor mødedeltagelse, hvilket lover godt for det fremtidige fredsarbejde.

Paneldeltagerne så på den fredspolitiske situation fra forskellige synsvinkler, og der udviklede sig en livlig debat - Deltagerne var enige om, at vi måtte bruge denne dom på en positiv og aktiv måde.

Vi skal holde fast i, at brug af atomvåben er ulovligt! Måske kan vi få hjælp af jurister mod Kernevåben. Politikerne skal indse. at de handler ulovligt, når de støtter NATO's atomstrategi. De skal tvinges til at ændre forsvarspolitik.

Fredsbevægelsen må gøre noget! Vi må rejse en folkestemning mod Atomvåben!

Her er en række af de forslag, der kom frem pa mødet: - Underskriftindsamling og løbesedler - folk tror atomvåben nedrustes
- Bestorme politikerne via elektroniske midler
- Lave en kæde rundt om våbenfabrikkerne
- Lave et TV..program - medierne sælger "varer"
- Få kendte ansigter med i en kampagne - Kunstnere for Fred vil gerne bruges
- Kæde om Christiansborg
- Skrive i de små blade - lokalaviser

"Man ma selv tage sig sammen' Det lykkedes for Ulla og de andre, at få en dommer til at sige. at atomvåben er ulovlige" bemækede en mødedeltager.

''Vi har mulighed for at gøre hvad som helst i Danmark. Men vi er for valne" sagde Ulla. Hun vil samle en gruppe eksperter. Det er ikke nok at føle. at atomvaben er farlige - VI ma beVise det'

Mødet sluttede i en positiv, optimistisk stemning med en livlig diskussion, uden at det blev aftalt, hvordan vi konkret skal arbejde vldere i fredsbevægelsen i Danmark.

Med fredelig hilsen

Grete Møller

Fremskridt & fallit

Af BØRGE VISBY Informations korrespondent
Klip fra Information

PARIS - En sommerdag i året 1900, et selskab omkring et veldækket bord i maleren Claude Monets have i Giverny i Normandiet. Forfatteren Octave Mirbeau siger i samtalens løb: »Opfindelser som automobilet og telefonen vil gøre en ende på vore militaristiske politikere og gøre det 20. århundrede til fredens og den jævne mands århundrede. Hvordan kan de sende os i krig mod en anden mand, når vi har berejst hans land i vore automobiler, og han vort? Hvordan kan man slå en mand ihjel, når man kan tale med ham i telefonen?«

200 mio. slået ihjel

En af den franske bogsæsons nyheder i efteråret 1999 er en guide, den første i sin art, over krigs kirkegårdene med deres hundredtusinderafkors. En påmindelse om, at omkring 200 millioner mennesker i verden er blevet slået ihjel ved krige, folkedrab, udrensninger og forfølgelser i det 20. århundrede (det er omtrent lige så mange, som der tilsammen boede i det tyske og det østrig-ungarske rige og Storbritannien, Frankrig og Italien tilsammen i århundredets begyndelse).

Synd for våbenlobby
Inf. 8/1/00 - Mediekritik er et vidt begreb. I USA udsendte det konservative Media Research Center onsdag en rapport, der analyserede to års tv-dækning af debatten om kontrol med skydevåben. Rapporten konkluderer, at provåben synspunkter ikke fik tilstrækkelig sendetid.

I alt blev 653 nyhedsindslag studeret - heraf indeholdt i alt 357 historier anbefalinger af større våbenkontrol, mens det modsatte var tilfældet i 36 tilfælde.

»Der er en magtfuld slagside i mediernes dækning,« beklager Oliver North - bestyrelsesmedlem i The National Rifle Association.

Og ja, det er den rigtige North - ham der under stor mediebevågenhed blev afsløret som central aktør i Iran-Contra-skandalen, der netop handlede om, hvor praktisk det var ikke at have for meget kontrol med våben.

Side 8-9

Samuel Johnson:
Krigens rædsler. 1771
.

Da krig er det yderste middel, cuncta prius tentanda, må alle lovlige midler bruges til at forhindre det. Da krig er den yderste ondskab, er det helt klart en pligt for de mennesker, der har fået betroet nationernes velfærd, at undgå det i deres styre. Der er sygdomme af dyrisk art, som kun kan fjernes ved amputation. Således kan der også somme tider ved fordærvelse af menneskelige lidenskaber gå koldbrand, som kun ild og sværd kan afhjælpe, i det kollektive liv. Men hvor kan evner og omhu blive fremvist på bedre måde end ved at forhindre den slags forfærdelige operationer, medens der endnu er mulighed for mildere metoder?

Det er mærkværdigt at se, med hvilken kølighed og ligegyldighed største parten af menneskeheden ser krig begynde. De, der hører om det på afstand eller læser om det i bøger, men som aldrig har gjort sig dens ondskab klart, betragter den som kun lidt mere end et vidunderligt spil; en proklamation, en hær, et slag og en triumf. Selv på de heldigste slagmarker er der nogle, der må omkomme; men de falder på ærens mark, "opgiver livet midt i sejrens glæder; og opfyldt af Englands hæder, smiler de i døden".

En moderne soldats liv repræsenteres dårligt af heroisk opdigtning. Krig har ødelæggelsesmidler, der er mere overvældende end kanonen og sværdet. Af de tusinder og ti tusinder, der faldt i vore seneste kampe mod Frankrig og Spanien, var det en meget lille del, der nogensinde mærkede slaget fra en fjende. Resten sygnede hen i telte og skibe midt i dunster og råddenskab: blege, følelsesløse, modløse og hjælpeløse, gispende og stønnende uden medynk blandt mennesker, der er gjort forhærdede af en uendelighed af håbløs elendighed for til sidst at blive stuvet i et hul eller hevet overbord uden opmærksomhed og uden at blive husket. Ved ubekvemme lejrpladser og usunde opholdssteder, hvor mod er unyttig og foretagsomhed umulig, bliver flåder i stilhed affolket, og hære smelter langsomt bort.

På den måde udmattes et folk gradvist og for det meste med ringe virkning. Civiliserede nationers krige skaber meget langsomme forandringer i imperiernes system. Offentligheden opfatter næppe andre forandringer end en forøgelse af gælden; og de få individer, som begunstiges, anses ikke for at have de mest åbenbare rettigheder til deres fordele. Hvis den, der tog del i faren, nød profitten og efter at have udgydt blod i slaget blev rig af sejren, kunne han fremvise sin gevinst uden misundelse. Men hvordan bliver vi her ved afslutningen af ti års krig belønnet for mangfoldiges død og millioners omkostninger med andet end at betragte den pludselige stråleglans hos militærets pengebestyrere og agenter, mæglere og kommissærer, hvis ekvipager skinner som meteorer, og hvis paladser stiger op som uddunstninger?

Disse er mændene, der uden retskaffenhed, arbejde eller risiko bliver rige i takt med, at deres land bliver fattigt. De jubler, når stædighed eller ambition føjer endnu et år til slagteri og ødelæggelse, og fra deres skriveborde ler de ad tapperhed og viden, medens de føjer tal til tal og kolonne til kolonne, alt imens de håber på en ny kontrakt fra en ny oprustning og beregner profitterne fra en belejring eller en storm.

FALKLAND'S ISLANDS.

Stykket må være inspireret af, at der i 1771 blev ført intense forhandlinger mellem England og Spanien om Falklandsøerne. Det var lige ved at komme til krig imellem dem. England havde netop haft krigerigske sammenstød med Frankrig om øerne. Den store kolonikrig (1756-1763) mellem de to lande lå kun 8 år tilbage i tiden.

Kilde: R.W. Chapman: Selections from Samuel Johnson, 1709-1784. (London 1962) Geo Horn

LINK er gået ind!

Som nogle af jer vil vide, udkommer det norske fredsblad, LINK, ikke mere.

Det betyder et stort savn for os, som gennem mange år har haft gavn og glæde af bladet, som gav os et væld af oplysninger og en god ballast i fredsarbejdet.

Men det er ikke uden grund, at eneredaktør, -udgiver og "-skriverkarl", Tulle Elster har måttet sige stop. Ikke fordi det var et kæmpearbejde det har hun altid været vant til - men det har i flere år givet økonomisk underskud for Tulle personligt, og der er jo grænser for, hvad selv Tulle kan bære.

Vi håber, at sammenholdet i Nordiske Kvinders Netværk, som LINK sikrede (ligesom andre fredsbevægelser havde LINK som talerør) kan bevares.

Kan vi skabe et "discount"-nyhedsbrev på "omgangsbasis" ligesom Køkkenrullen?

Det står i hvert fald fast, at NKF holder årsmøde i Danmark samtidig med Kv.f.F.s landsmøde - d. 24. - 27. august i en spejderhytte i nærheden af Sindal.

Herfra skal lyde en meget stor tak til Tulle EIster for et fremragende fredsarbejde gennem LINK. Det er godt at have de mange numre stående på hylden. De kan tåle at læses mange gange.

Aase Bak-Nielsen

Side 10

Atombomber i form af øreringe har resulteret i massive internationale protester.

AP Photo: Jake Schoellkopf


Smagløse øreringe

De var lige smarte nok på Atomic National Museum på Kirtland Air Force Base i Albuquercue i New Mexico, da de satte disse små atombomber i produktion.

På museets hjemmeside kan man via intetnettet bestille et sæt øreringe formet som Fat Man (til venstre) og Little Boy.

Øreringskopier af de to eneste atombomber, der faktisk er blevet brugt i krig - nemlig henholdsvis 6. og 9. august, hvor bomberne blev kastet over Hiroshima og Nagasaki for 54 år siden efterfulgt af ufattelige menneskelige lidelser.

Japanske atomkraftmodstandere har protesteret kraftigt og vredt mod det taktløse og usmagelige ørevedhæng.

Og det kan man egentlig godt forstå.

Bomber mod København?
Information 2/12/99

27. NOV. - Danmark bombede Beograd, fordi vores regering syntes, at serberne styrede Kosovo elendigt. Nu viser det sig ifølge Thomas Hjortsøs artikel i Inf. den 27. nov., at vi selv, NATO og FN ikke er spor bedre til at skabe ordentlige forhold i Kosovo. Vil regeringen så drage den logiske konsekvens heraf og bombe København, NATO's hovedkvarter i Bruxelles samt FN' hovedkvarter i New York? Eller vil regeringen snarere opgive a styre hele verden ved hjælp af bomber? Det er vigtigt at få klarlagt disse spørgsmål inden næste valg, så vi ikke endnu en gang bliver fuppet til at stemm på partier, der udgav sig for at være fredsvenlige, men i virkeligheden var tilhængere af angrebskrig og brud på folkerette så snart de var stærke nok til det.

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg Alle 78A,
2720 Vanløse

"Tro plus håb er lig med handling, som er lig med forandring"
(Julia Butterfly).

Dette nr er redigeret af Nibel Aalborg. Næste nr. redigeres af Gladsaxe.
Deadline for stof dertil er 24. januar eller efter aftale med Inger Bj. A.

Side 11

Fredsfonden

PRESSEMEDDELELSE
og indbydelse

Dette års fredspris går til det dansk-bosniske forsoningsprojekt, Open Fun Football Schools.

Initiativet til fodboldskolerne er tager af Anders Levinsen, men folkene bag dette unikke stykke arbejde, skolelederne, trænerne er alle bosniere med forskellige etnisk og religiøs baggrund.

Under krigen arbejdede Anders Levinsen for UNHCR i Bosnien. Her oplevede han krigens rædsler på nærmeste hold. Han bruger nu sine erfaringer på at genopbygge og forsone mennesker som er blevet splittet af krigen, både fysisk og psykisk.

De åbne fodboldskoler i Bosnien tager afsæt i manglen på kommunikation, og i hvad fri bevægelighed betyder for den mentale folkesundhed og for freden.

Under krigen var der frontlinier overalt i Bosnien. Sårene er endnu ikke hele, mange tør stadig ikke at krydse de gamle frontlinier, skønt krigen er forbi.

I Open Fun Football Schools-projektet bruges legen til at skabe forsoning blandt serbiske, kroatiske og muslimske børn, som bringes sammen over disse frontlinier, for at spille sammen, for første gang siden krigens start.

I 1998 gennemførte de 12 åbne fodboldskoler for i alt 2.500 børn i alderen 8-14 år, og i år har de afholdt 20 fodboldskoler for i alt 4.000 børn.

Fredsprisen er på 100.000 kroner.

Prisen gives som en anerkendelse af det gode initiativ og en opmuntring til at fortsætte arbejdet med at bibringe børnene i det krigshærgede land, en oplevelse af at tingene går i den rigtige retning. At fred mellem befolkningerne er mulig.

Fredsfonden er en almennyttig, selvejende institution, stiftet i 1981 af Lise og Niels Munk Plum. Fondens formål er at virke for afrustning, fred og menneskerettigheder nationalt og globalt. Fonden er den største af sin slags i norden. Den er uafhængig af politiske partier og interessegrupper. Bestyrelsen består af 10 personer som er valgt udfra deres engagement i eller arbejde med fred, nedrustning og menneskerettigheder.

Prisoverrækkelsen finder sted på mandag den 6. december kl. 15-17 i restaurant Cap Horn, Nyhavn 21.

Yderligere spørgsmål kan rettes til Fredsfondens sekretariat på telefon 32 95 44 17, (mobil telefon 40 45 4419).

På bestyrelsens vegne

f. Helle Hansen, formand

Mille Rode, sekretær

Dronningensgade 14 . 1420 København K . Tlf. +45 32 95 44 17 . Fax +45 32 95 44 18 . Giro 9 375600 e·mail: fredsfonden@inform-bbs.dk

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2000

Til næste nummer af Køkkenrullen