Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 2000

Side 3

Trident Ploughshares
aktioner i Skotland.

Flere og flere folk indser faren ved truslen fra Trident atomvåbnene viser den seneste blokade, hvor 189 blev arresteret i Faslane på Valentines Dag den 14. februar.

Der var 500 demonstranter, som ankom i det mest afskyelige vejr i 2 dobbeltdækker busser og flere minibusser fra Glasgow. De var startet kl. 4 om morgenen, og det første hold demonstranter startede kl. 7, hvor blandt andet Billy Wolfe, den tidligere leder af det skotske SNP parti, blev arresteret. Blandt de arresterede var også medlem af det skotske parlament Tommy Sheridan, medlem af EU parlamentet Caroline Lucas og en gruppe pa 10 skotske præster. I ugerne op til og dagen før havde samtlige demonstranter deltaget i den obligatoriske workshop med information og træning i ikke-vold. Bernie Meyer kom fra anti-Trident gruppen Ground Zero i Washington State. USA og der var deltagere tra Columbia. Irland. Finland og Belgien.

Ved både nord og syd lagerne holdt vognladninger med politi. En efter en blev demonstranterne fjernet. Det tog noget tid for politiet at få skilt de grupper og handicappede i kørestole, hvor demonstranter havde låst sig fast til hverandre.

Demonstranterne ved sydlagen dansede "Strip the Willow" på gaden og en Quakergruppe og en gruppe buddhister tog del i et bønnemøde. Her blev ingen arresteret.

Politiet blev kritiseret for at arrestere de folk som overholdt loven, og fordi de vendte det blinde øje til de illegale aktiviteter, der foregik på den anden side af hegnet.

Hovedindgangen var spærret i et par timer, hvilket må have skabt en del forstyrrelse tor arbejdet pa Trident Basen.

Demonstranterne fik nogle timers ophold rundt omkring på 4 politistationer i Glasgow. Den første demonstrant blev løsladt kl. 5 næste morgen. En god veninde til mig beskriver stemningen både i mødehusene i Glasgow dagen før, under selve blokaden og de efterfølgende mange timer i arresthusene på Glasgows politistationer som god. Hun fortæller glæde­strålende, at hun var blevet lun på en af de musikere, som havde stået for musikken under blokaden. Det kan jo unægtelig farve indtrykkene en del og gøre opholdet i arresten mere interessant, men Trident Ploughshares aktioner foregår nu altid i en rolig, kærlig og afslappet atmosfære.

En stor gruppe tyske dommere og tolk fra mange steder rundt om i verden sendte deres støtte. og skuespilleren Sean Connery sendte en opmuntrende hilsen tra Los Angeles. hvor han blandt andet skrev: "Jeg følger jer i tankerne". Demonstrationen følger en dom afsagt af den skotske dommer Margaret Gimblett i oktober at Trident systemet er ulovligt i følge international lov og at forsøg på at nedruste det var lovligt. Det glæder Trident Ploughshares aktivister, at så mange mennesker har været parat til at tage dette vigtige skridt for at forhindre en atomforbrydelse.

U.R.

Side 4

Kvinders år 2000 Verdensmarch

KVINDELIV I EUROPA-

MED ELLER UDEN EURO

6 kvinder giver deres bud:

- Drude DaWerup, professor, JuniBevægelsen
- Lone Dybkjær, MEP, Det Radikale Venstre
- Pernille Frahm, MEP, Socialistisk Folkeparti
- Lene Jensen, næstformand, Socialdemokratiet
- Karin Riis-Jørgensen, MEP, Venstre
- Ulla Sandbæk, MEP, JuniBevægelsen

Venlfg hilsen,

Inger V. Johansen tlf: 39209506

Fyraftensmøde på Søpavillonen
Gyldenløvesgade 24

Mandag den 27. marts 2000 kl. 17 -19.30

Ulla Røder

»Fredens problemer«

Hun knuste kernevåbenudstyr i Skotland og blev frikendt i Retten,

Mød den danske freds-aktivist, Ulla Roder,

Tirsdagene den 28.3.. 11.4.. 25.4. Kl. 19.00. Lokale 344.

Deltagelse i alle tre foredrag: kr 135,-.

Deltagerrabat for pensionister, efterlønsmodtagere og ledige.

Kildegården, Helligkorsvej 5, Roskilde.

1. Konflikternes væsen og årsager og den militære oprustnings karakter.

2. Har Danmark militære fjender?

3. Var den sidste krig den sidste?

Aftenskolen FIFO
Neergårdsnarken 14, 1. tv.,
4000 Roskilde
46366797

Side 5

Ø Enhedslisten - de rød-grønne
Folketingsgruppen. Christiansborg. 1240 København K
Christiansborg, den 20: februar 2000,

TIL PRESSEN

ENHEDSLISTEN FORESLÅR
UAFHÆNGIG DANSK
UDENRIGSPOLITIK

Enhedslistens fremsætter nu forslag om en uafhængig dansk udenrigspolitik. Forslaget lyder som følger:

"Folketinget opfordrer regeringen til at føre en udenrigspolitik, som sikrer at Oanma.-l, på linje med Norge kan optræde i rollen som upartisk mægler i internationale konflikter og at Danmark ikke tilknyttes EFs fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i højere grad end opfyldelsen af Danmarks forpligtelser efter Amsterdam-traktaten nødvendiggør".

- Forslaget skal sikre at Danmark ligesom Norge og enkelte andre lande som f.eks. Sverige og Canada i fremtiden kan deltage i mægling i internationale konflikter. Det kræver en uafhængig og troværdig udenrigspolitik og derfor må det undgås at Danmark knyttes tættere til EUs nye militære organer. Hvis Danmark ligesom Norge skal kunne en løse en opgave som international mægler, må Danmark ikke være bundet til de stormagtsinteresser, som vil være styrend,- for El"s kommende forsvarspolitik, siger Keld Albrechtsen, EU-ordfører for Enhedslisten,

- Det er nødvendigt med en principiel debat om det langsigtede mål med dansk udenrigspolitik netop nu, hvor regeringen er i færd med at føre Danmark ind i EU's militære organer. Der er på verdensplan ved at opstå en ny blokdannelse med USA, EU og Kina som det nye århundredes militære supermagter. Det må være Danmarks opgave at modarbejde en sådan blokdannelse, der kan ende i et nyt oprustningskapløb, slutter Keld Albreehtsen.

Enhedslistens forslag med bemærkninger vedlægges.

Keld Albrechtsen kan træffes på tlf. nr. 86 24 51 50 eller mobil 30 81 26 71.

TIt. 33 37 5050. Fax 33 37 5070. www.enhedslisten.dk . enhedslisten@enhedslisten.dk

Side 6-8

Ny koldkrig truer Europa

Jan Øberg advarer imod EU's militarisering



»Kejserne i EU er "ikke nøgne men ved at klæde sig i uniform,«
lyder det advarende fra Jan Øberg. Foto: Jette Jacobsen

Fornyet koldkrig i Europa.

Et skræk-scenerario for Rusland. Så stærke er de ord, som fredsforsker Jan Øberg benytter om den militære udvikling i EU.

I går mandag (28.2. red.) var EUs forsvarsministre samlet til uformelt møde i Portugal.

Med om mødebordet var også danske Hans Hækkerup. Han har dermed endnu engang trodset, at Danmark formelt står uden for EUs militære dimension.

Kejserne i hvad nogle kalder Fredens Projekt er "ikke nøgne men ved at klæde sig i uniform," lyder det advarende fra Jan Øberg.

Han hæfter sig ved, at EUs magtfulde Kommissions-formand Romano Prodi fornylig har udtalt, at "ethvert angreb eller enhver aggression mod et af EUs medlemslande vil være et angreb eIler en aggression mod hele EU."

Udtalelsen er sensationel. Hvis den føres ud i livet, er der tale om et kvalitativt skift i EU: fra en økonomisk union til en militær forsvarsalliance, påpeger Jan Øberg.

Prodis udtalelse blev fremført i Letland 10. februar. Den indebærer, at EUs kommende militære styrke på op mod 60.000 soldater ikke blot skal være udadvendt. Den skal også forsvare enkeltlande i EU og omegn - ligesom NATO i dag er designet til.

En sådan udvikling risikerer at fremme, at der påny udviklles koldkrig i Europa, mener Jan Øberg, der står bag fredsinstituttet TFF med base i Sverige.

Problemet er, at EU er ved at udfordre Rusland. Jo mere EU militariseres, desto mere føler Rusland sig truet. Fremover er det ikke kun NATOs ekspansion mod øst, der gør, at Rusland føler sig underlagt et "skræk-scenario".

EU er på vej ind i militariseringens fase. Men den offentlige debat om sikkerhedspolitik nedtones kraftigt og er omvendt proportional med konsekvenserne for sikkerheden i morgendagens Euroropa, anfører Jan Øberg. LRM


Lyttepost på Amager udvider igen

Kjeld Albrechtsen: "Og vil forsvarsministeren være så venlig at forklare, hvad pokker de foretager sig derude på den udbyggede aflytningsstation Aflandshage på Amagers sydspids ti år efter Den Kolde Krigs ophør?" Forsvarsministeren lægger hovedet på skrå og smiler venligt: "Næh, det kender jeg sørme ikke noget til. Aviserne skriver så meget."

Lyttestationen ved Aflandshage er involveret i det amerikansk-britisk baserede samarbejde om global elektronisk aflytning, kendt som Echelon.

Stationen på Amagers sydspids, der drives af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), har siden 1990 mindst seks gange søgt Københavns amt om tilladelse til at udbygge installationerne. Dagbladet Information har fået dokumenterne til de 6 byggetilladelser, givet af Københavns amt. Information har offentliggjort byggetilladelserne i avisen den 14.10.99.

November 1990: Udstykning af 6 enfamilieshuse.

December 1992: Bygning af 2 haller "til tjenestebrug".

Juli 1993: Bygning af pavillonbygning på 15x4 meter samt opstilling af en ny antenne. Begge "til forsvarsmæssige formål".

Februar 1996: Opførelse af 2 kupler, radomer, med diametre på henholdsvis 9.4 og 21.4 meter og 7.5 og 16,5 meter høje. "Inde i hver radome opstilles der en antenne", fremgår det af ansøgningen.

November 1996: "Udbygning af den fysiske sikkerhed via opførelse af ni lysmaster i fem meters højde, en kameramast i 12 meters højde og en antennemast i cirka 20 meters højde.

Oktober 1999: En 160 kvadratmeter stor tilbygning til en allerede eksisterende bygning. Til brug for "kontor- og teknik-faciliteter til militære formål"

Side 9

8600 Silkeborg, den 6. okt.-99.
Plantage vej 26
tlf.: 87-98 90 66.

Kære Inger Bjørn Andersen

Jeg så om dit initiativ i Information.

1 ) Mænd kan vel ikke være medlem af Kvinder for Fred, men hvis jeg kan hjælpe med oversættelse, står jeg til rådighed.

Jeg har liniefagseksamen i engelsk. Hvis I allerede har nogen til at oversætte, vil jeg gerne have underskriftlister, når de bliver trykt.

2) Eksisterer Nej til Atomvåben stadig?

3) Jeg har især arbejdet hos CND, London og sammen med deres fhv. informationschef David Guinness. Jeg har oversat Robert C. Aldridge: Førsteslag! Pentagons Strategi For Atomkrig, der kan fås via Det Kgl. Bibliotek. Den engelske og især den tyske udgave- er jo meget større. Han var chefmissilingeniør på Trident, men sagde sin stilling op i protest, da han anså det for et destabiliserende førsteslagsvåben.

For ca. ½ år siden fik jeg 3 breve fra ham, hvor han bekræfter, at USA nu er i besiddelse af en afvæbnende førsteslagsevne, Trident alene udgør et førsteslagsvåben kompineret med Navstarsatellitsystemet og anti-ubådskrigsførelse, hvor Aldridge for ca. 15 år siden har dokumenteret, at USA kan spore og udslette alle Sovjets (nu Ruslands) u-både på en gang. Men så tages der ikke hensyn til atomvintereffekten, men den accepterer Pentagon jo heller ikke. Men det er jo kun ment som afpresning i en krisesituation, men det kan jo netop udløse krigen, da modparten må skyde hurtigt, ellers kan han ikke skyde, da våbnene i givet fald vil være udslettet.

Det er jo vanvittigt og kriminelt at bruge en formue til Trident, når det ikke kan bruges til noget overhovedet, men netop kan udløse den krig, det angiveligt vil forhindre.

Peace and all the best, (som de siger i CND)
C-E Hamle

1) Næh..det kan de vel ikke! men de er meget velkommen til at abonnere på Køkkenrullen.

2) Ikke i Danmark, men i Norge. Adresse: Nei til atomvåpen, Youngsgt.7, 0181 Oslo, Norge. Te!. 22205848.

3) CND = Campaign for Nuclear Disarmament.

Scottish CND har udgivet en bog (hæfte) med titlen "Britain's Weapon of Mass Destruction" . Pris 2 pound.

Side 10-11

De såkaldte UEWR-radarer (Upgraded Early Warning Radar) spiller en central rolle i USA's planer for et nyt raketforsvar. Foto: Federation af American Scientist

ABM-traktat.

SF og Enhedslisten havde fredag d. 25.2.2000 taget initiativ til en forespørgselsdebat i Folketinget om den danske regerings holdning til U.S.A.s planer om et atomraketforsvar. Et godt initiativ fra SFs og ELs side, men de øvrige politikeres svar var intetsigende.

Udenrigsminister Niels Helveg Petersen sagde:

"Der foreligger ikke nogen konkret amerikansk anmodning om brug af Thule-radaren. Hvis en sådan anmodning kommer, vil det danske svar være, at Thule-radaren ikke må anvendes på en måde, der strider mod gældende internationale aftaler - i dette tilfælde ABM-traktaten mellem USA og det tidligere Sovjet. (ABM = Anti Ballistic Missile red.) Den må ændres, hvis den skal tillade det planlagte amerikanske system."

Formodentlig er det sådan, at udenrigsministeren gemmer sig bag den gamle ABM-traktat fra 1972. Mon ikke, at han ved, at der kommer ingen fra U.S.A. og spørger, om de må bruge Thule-basen.

Det har forsvarsminister Hans Hækkerup eller andre hvisket amerikanerne i øret, at det må de godt.

I juni fremsætter præsident Clinton så offentligt sine atom­raketplaner.

At det sker i juni har jeg ikke fra aflytning på lyttestationen på Amager.- Jeg har læst det i Aktuelt.

Hvis det danske folketing - rub og stub - respekterede international lov om atomvåben fra 1996, så var der jo ikke noget at diskutere. Alle partier - undtagen SF, Enhedslisten og Kristelig Folkeparti skulle forlade folketinget, for atom­våben er ulovlige.

Det synes Rusland ikke om! Ruslands fungerende præsident Vladimir Putin (th) ville under et møde med USA's vice-udenrigsminister, Strobe Talbott have USA til at opgive missilforsvars­programmet ABM. Foto: AP

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2000

Til næste nummer af Køkkenrullen