Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 2000

Side 3 - 5

EUROTOM.

Direktivet 96/29 må ændres inden 13 maj.

DER er her i Køkkenrullen bragt flere artikler om faren ved dette direktiv. Birgit Arrenakke Hansen har sendt spørgsmål til Indenrigsministeren.

Mange har skrevet om de store ulykker lavradioaktiviteten kan påføre menneskeheden. I dette blad har vi også en artikel, der udførligt forklarer konsekvenserne ved den bebudede fortynding og brug af dette materiale. Nu må det vel snart være gået op for vore ansvarlige politikere at det er deres opgave at få kommisionen til at ændre dette direktiv.

Det kan godt være at FOLKET i Danmark er nogle dummerhoveder set fra en del af vore politikeres side, men jeg tror at grænsen er nået selv for dummerhoveder.

Dummere end at vi afværgede Atomkraften i vort lille land var vi dog ikke, skulle vi så nu finde os i affaldet fra alle de andre.

Vi er måske ikke engang færdige med at sige NEJ TIL ATOMVÅBEN I ØST OG VEST, selvom mange har skrevet under på ikke at ville fremstille dem.

Hvad der her er skrevet om, skal nok siges igen og igen, gentages og gentages.

BØRN ER STÆRKE FRØ SOM SPIRER.
KÆRLIGHED ER SOL OG VAND.
FREDEN ER DEN JORD DE GROR I
I MIT MORGENFRUELAND.
IKKE ET JA FRA TID TIL ANDEN
MEN ET BESTANDIGT JA TIL
HINANDEN.

Eva Cortsen, 1985.

En Alt for strålende Fremtid?

Inden 13. maj skal der vedtages retningslinier for indførelsen af Euratom Direktiv 96/29, som handler om grænser for radioaktiv stråling.

Dertil vil jeg sige:

1: Imodsætning til det tidligere direktiv, så anføres det udtrykkeligt i 96/29 at radioaktive stoffer under visse betingelser kan genanvendes eller bortskaffes UDEN krav om anmeldelse eller tilladelse fra myndighederne! Det vil sige at de helt ukontrolleret bliver en del afvores hverdagsmiljø -

2: Der findes INGEN sikker nedre grænse for radioaktiv stråling, som er en af de største kræftfremkaldende faktorer der kendes. Over 80% af kræft skyldes miljøfaktorer, som kan undgås, hvis man vil afsætte de nødvendige midler til en FRI og Uafhængig forskning, specielt i alle de forskellige kunstige radioaktive isotopers specifikke virkning på hvert enkelt organ.

3: Den forskning der nu er kommet frem, tyder på at den lavradioaktive stråling fra mange af de kunstige menneskeskabte isotoper (som kun har eksisteret i ca. 55 år) - er meget farligere end antaget, fordi den binder sig helt inde i cellerne og kan afgive effekten med sekventielle henfald, der rammer arvestoffet =DNA i cellerne i deres mest mest sårbare delingsperiode. Dette er uden sammenligning utroligt meget farligere end en enkelt kraftig udvendig strålepåvirkning, der jo fordeles over hele kroppen - eller "baggrundsstrålingen" som man ofte sammenligner med.

Vores celler kan dele sig når de bliver gamle og slidte, eller hvis de får en passende påvirkning af stråling fra et af disse kunstige isotoper, der som - - f. eks. strontium er optaget og koncentreres i kroppen helt inde i cellen, hvor det erstatter calcium.

Ved henfaldet dannes yttrium, der skyder med hurtige konstante byger af betastråling. Cellerne og deres DNA har en vis indbygget reparationsevne, MEN hvis det 2. henfald (SECOND EVENT) af det radioaktive isotop rammer ind i den meget følsomme IP - fase (ca. 20 min.) lige før den endelige deling, så har cellen ingen mulighed for repåration, og er DNAet ramt, bliver de nye celler anderledes (muterer) og kan da af og til udvikle sig til de hæmningsløse kræftceller. Fortsættes----

Denne 2. bestråling i den meget følsomme del af cellens cyklus, kommer stort set kun fra disse kunstige radioaktive isotoper med hurtige sekventielle henfald. Dette er en af årsagerne til at disse stoffer er uhyre farlige, og den biologiske skadevirkning er derfor uhyggeligt ~ større end hvad man sædvanligvis hidtil officielt har regnet med, og ville forvente af den relative lille fysiske energi, som afgives fra disse isotoper der dannes i Atomreaktorer og findes i alt det radioaktive affald derfra.

Derfor anmodes de ansvarlige myndigheder på det bestemteste med lovgivning at sørge for, at ingen af disse stoffer kan frigives ukontrolleret (VI HAR JO SAGT NEJ TIL ATOMKRAFT), samt, at det bliver gjort umuligt, at importere evt. fortyndet Atomaffald eller produkter, der kan indeholde disse livsfarlige radioaktive isotoper.

26/3-2000

JENS TOPS0E-JENSEN
Læge Skuderløse Enghave 5,
4690 Haslev
Tlf. 56326199

EN LILLE FISK SVØMMER STILLE RUNDT I EN BLENDER.
DET LILLE TRYK PÅ KNAPPEN HAR KONSEKVENSER.
I FOLKETINGETS STORE SAL SIDDER VORE POLITIKERE.
DERES PEGEFINGRE KRUMMER SIG LET.
DANMARK ER NU EN KRIGSFØRENDE NATION.
I STEMMEBOKSEN VENTER BLYANTEN I SIN SNOR.
DIT LILLE KRYDS BESTEMMER OVER LIV OG DØD.

Side 6 - 7

Luftskibet kan opspore og kortlægge landminer

Penge til et godt formål

..og måttet give op.

Han har prøvet at komme verden rundt i ballon et par gange

Sir Richard Branson ejer - foruden milliarder - 14 luftskibe. Luftskibene vil han udstyre med radar-grej til at lokalisere landminer rundt om i verden.

Det ville spare meget tid at få kortlagt hvor i områderne man skal lede hvadenten det foregår kravlende gennem terrænet eller med den danske maskine.

Vi må så håbe at han ikke opgiver at gennemføre dette projekt.
fra Welt am Sontag, 26.III 2000

Stærkere end stålet er et stålsat sind. Piet Hein 1905.

Spinkle Græsstraa, jere Fjed er smaa, men I besidder Jorden under jere fødder.
Rabindranath TAGORE fra 'Flakkende fugle' ovs. af Kai Friis Møller 1917

Glædelig påske.

Side 8

seneste døgn: GODE NYHEDER

Milliarder af mennesker lo, lærte sig noget nyt, rørte ved hinanden, elskede livet og nægtede at give op.

340 000 nye menneskebørn kom forventningsfulde til verden.

Hvert sekund blev der et eller andet sted på jorden udført kærlige, intelligente og meget modige handlinger.

Hundredtusindtals nye og virkelig gode ideer blev udklækket.

Millioner af mennesker afstod fra at sige eller gøre noget lumpent.

Milliarder af fugle sang og et uendeligt antal blomster blomstrede.

Planeten fortsatte med at dreje sig om sin akse med det resultat at solen gik op overalt på jorden.

Genbrug fra det norske blad: Kvinner i tiden og det svenske Fredrika Bremerforbundets blad: Hertha. 1985


Nyt om Echelon.

Det er utroligt spændende, hvilke svar der kommer ud af forespørgsleme om lytteposten på Amager.

Nu vil EU-parlamentarikere også undersøge Ecelon, Det kunne også tyde på at det kun er industrispionage EU vil tage sig af. Det er jo stadig penge og ikke mennesker alt i denne verden drejer sig om.

Dedline for næste Blad, Holstebro-Nr.Nissum senest 29-4.

Side 9

TANKER PÅ 8 marts, 2000.

Neutral har man længe været,
og derved den slange næret
som slynger sig om vort fædreland
det burde fornemmes af hver en mand.

I dag er det kvindernes dag
og tro mig igen er det vores sag
at befri vort land for de tunge åg
at genvinde myter og hjertesprog.

Dog er der mænd der forstår,
ja ved at landet forgår
ved at bindes til euro og militær,
bed dog regeringen "la det vær"

Vi ønsker at landet bevarer sin ret
til at tænke og synge og tale frit,
men hvordan? når alle kun tænker på sit
og glemmer at landet er dit og mit.

Lad os huske at Ygdrasils rødder stod
ved kilden i Bordelum, danmarks fod,
for kilden er hellig den sag er klar
og kristendommen der tydelig var.

lad os så alle i fred og i ro
med nye danskere trives og gro,
at engang vi mødes i gyldne sale,
hvor venner for evigt sammen vil tale.

INGRID NIELSEN

Fred er for riget det samme, som sundhed er for legemet.
Selma LagerIöf, svensk forfatter 1858-1940.

Side 10

WIND

(Kvinder insisterer på atomnedrustning) findes i Sverige.

De har udgivet et hæfte om omstilling af det militærindustrielle komplex til civile formål - Conversion - Planerad process eller panikhandling og et andet - Det militærindustriella hotet - en liten skrift på liv och död i flg. Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, Marts 2000.

Ligaen har 26.marts holdt konference på Christiansborg: År 1 efter krigen om mulighederne for forsoning, perspektiver for opbygning af demokrati; og har 8.-9- april landsmøde på Borups Højskole i København.
Adr.: Vesterbrogade 10, mezz., 1620 Kbh. V.
/wilpf-dk@internet.dk

General Lee Butler, tidl. commander-in-chief of US Strategic Command fortsætter - senest i en artikel i Bulletin of Atomic Scientists med at bede sit land om at gå i spidsen for arbejdet med at fjerne kernevåben.

Målet, det eneste forsvarlige, er ikke 1000, ikke 100, men 0 sprængladninger. Ingen anden nation er i stand til at få det til at ske.

En general mer er kommet på banen:
general John M. Shalikashvili, chairman of the US Joint Chiefs of Staff 1993 - 97 og nu i spidsen for en arbejdsgruppe nedsat af president Clinton m. henblik på at nå de konservative lovgivere, at skabe bro mellem forskelle og at ende med at opnå enighed om at acceptere CTBT (Comprehensive Test Ban Treaty) som Senatet nedstemte at ratificere i Oktober.

... og en tredie:
Eugene Harbiger, nylig pensioneret Commander-in-Chief of US Strategic Command, hvor han havde ansvar for alle USAs kernevåben, siger: "Vi er nået dertil hvor de ledende generaler, der er ansvarlige for kernevåbenenhederne, højere og mer indtrængende end vorre politikere taler for at reducere mer og mer."

The SUNFLOWER no 34, Marts 2000
www.wagingpeace.orglsf/index.html

Uretten kan ikke bære et Nederlag, men det kan Retten.

Rabindranath TAGORE
fra 'Flakkende Fugle' ovs. af Kai Friis-Møller 1917

Side 11

Også noget der ikke har givet op ...

life-link logo

LIFE - LINK programmet om venskabsskoler begyndte 1987 på FN-dagen

www.life-link.org
Life-Link,
Uppsala Science Park,
S 751 83 Uppsala.

At få unge i øst og vest og verden over til at kommunicere og samarbejde over nationale og kulturelle grænser om miljøspørgsmål, menneskerettigheder og -pligter, kærne­våbenfri verden og konfliktløsninger.

Der nylig udgivet en arbejdsbog "Manual on Youth Peace Actions 2000" 53. projekter efter forslag fra 179 skoler i 55 lande og en international arbejdskonference i Sigtuna august 1999. Kan fås for 170 sv.kr. incl.porto.

Det kunne jo være der var fler skoler der vil være med.
fra Läkare mot kämvapen Dec. 1999

MER GODT NYT

Kongres mod atomkrig i Kina var utænkelig for 10 år siden men i oktober 1999 blev den 2. nordasiatiske konference for IPPNW - int. læger mod kernevåben - holdt i Kina med den kinesiske lægeforening som vært. Deltagere fra Japan, Nordkorea samt Europa, Canada og USA.

Medicinstuderende i Japan har et udvekslingsprogram med tyske medicinstudenter som kommer til Hiroshima og Nagasaki for at lære om konsekvenserne af kernevåbenkrig. Man diskuterede også forholdet melllem Nord-og Sydkorea. Kina, der har skrevet under på aftalen om fuldstændig stop for kernevåbenprøver, har til hensigt at ratificere aftalen selvom USAs senat ikke ville - siger en repræsentant for det kinesiske udenrigsdepartement i avisen China Daily 25.okt.
Fra artikel med billeder i Tidskr. for Norsk Lægeforening m. 30 1999

Fra SUNFLOWER no 34, Marts 2000 www.wagingpeace.org

eller abonn.: wagingpeace@napforg med tom subjectline og tekst:subscribe sunflower + din e-mail adresse

Nedrustningskonferencen i Geneve der i år åbnede 18,jan., har nærmest stået stille i 4 år. Der kommer nok ikke gang i den af at Kofi Annan beder om at stagnationen ikke fortsætter selvom der er fx dybe uenigheder om ABMaftalen ( Antiballistic Missile Treaty - ABM er en hjørnesten for strategisk stabilitet og forsøg på at hindre våbenkapløb i rummet kan mislykkes hvis ABMtraktaten brydes).

Måske sker der en smule af at KINA 1O. febr. foreslog at der blev nedsat en komite til at begynde forhandlinger om at undgå våbenkapløb i rummet, og blev bakket op af den russiske repræsentant - men det er vel blot skalkeskjul og drilleri mod USA!

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2000

Til næste nummer af Køkkenrullen