Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 2000

Side 3

Inger Bjørn Andersen havde følgende læserbrev i Information den 20. maj 2000, og vi opfordrer alle til at undersøge, hvorledes din pensionskasse forholder sig til spørgsmålet.

Fredelig pension

I anledning af generalforsamling i Magistrenes Pensionskasse har jeg forespurgt direktør Uffe Wang, om Magistrenes Pensionskasse investerer i våbenfabrikker .

Jeg har fået følgende svar: "Pensionskassens bestyrelse har i 1999 revideret de overordnede retningslinier for investeringer og redegjort for dem på medlemsmøderne, der blev afholdt rundt om i landet i efteråret 1999".

"Det er ikke i uoverensstemmelse med de nævnte retningslinier at investere i selskaber, der producerer våben. Dette skal ses i lyset af, at Danmark opretholder et forsvar og deltager i fredsbevarende aktioner, hvor en bevæbning er nødvendig. Konkret kan det nævnes, at Magistrenes Pensionskasse ikke har aktier i British Aerospace, og at ingen af de selskaber, pensionskassen p. t. har aktier i, har våbenproduktion som forretningsområde. Flere af selskaberne indenfor IT-teknologi og telekommunikation afsætter dog en mindre del af deres produkter til forskellige landes forsvar".

Jeg har arbejdet i fredsbevægelsen i mange år og blev rystet over at høre, at jeg medvirker til krig.

Formodentlig er der andre end mig, der ikke ved, vidste, hvordan det står til i Magistrenes Pensionskasse. Derfor mener jeg, at det er væsentligt, at det bliver drøftet på generalforsamlingen.

Inger Bjørn Andersen

Side 4-5

I år har vi 20-års jubilæum!

KVINDER FOR FRED 20 ÅR

Bodil Graae's kronik "Kvinder for Fred" var "startskuddet" og stod i Politiken torsdag 14. februar 1980 med følgende manchet:

"Det skal blive den hidtil største kvindeaktion i verden. Vi samles på tværs af alle politiske skel, ideer og holdninger. l dagens kronik motiverer Bodil Graae det initiativ, hun og en håndfuld andre har taget, og som allerede har bredt sig over hele Skandinavien. Vi har rejst os op nu. Vi står og siger, at vi skal have millioner af nordiske kvinder til at skrive under på, at krige skal høre op, og at våbenmilliardeme skal bruges til mad".

Vi vil fejre resultaterne igennem de 20 år, bevægelsen voksede, meget blev til virkelighed, og andet har vi haft betydelig indflydelse på - men freden har vi ikke fået.

Landsmødet i år afholder vi sammen med kvinderne fra Nordiske Kvinders Fredsnetværk i dagene fredag den 25. til søndag den 27. august på Lejr- og kursuscentret Skovly, Sønderskovvej 417, Linderup i Hjørring, ca. 5 km fra Sindal station. Der vil være flere deroppe i bil, så vi kan blive hentet ved stationen.

De nordiske netværkskvinder ankommer torsdag aften den 24. august, og fredag den 25. august er afsat til NKF's årsmøde. - Kvinder for Fred fejrer jubilæet lørdag den 26. august og afholder landsmøde søndag den 27. august.

Lørdagens program:

Vi forestiller os dagen som en åben dag for alle interesserede både kvinder, børn og mænd med bl.a. følgende program:

· Ulla Røder fortæller om sin kamp mod atomvåben
· Berit ÅS vil sige noget aktuelt om kvinder og fredsbevægelsen
· Else Hammerich taler om fredskultur og Dalai Lamas tanker herom
· Festmiddag
· Sang og festligt samvær. Husk jeres sanghefter!

Søndagens program:

Dette er den officielle del af landsmødet; efter morgenmaden skal vi som sædvanligt runden rundt:

* Hvad har vi lavet i årets løb, og hvad planlægger vi af aktiviteter?
* Fremlæggelse af regnskaber for "Køkkenrullen" og Fonden Kvinder for Fred.
* Efter frokost afrejse.

Side 6

[Blank]

[Unummereret]

[Blank]

Side 7

VIL DU VÆRE MED I NORDISKE KVINDERS FREDSNETVÆRK

KVINNER FOR FRED i Norge var ved at nedlægge sig i 1995 - Tulle Elster havde sendt et nummer af "Nytt fra KFF" ud uden at få en eneste reaktion men Eva Nordland mente: nej - man kan aldrig vide, om der igen bliver brug for os!

Det blev der i 1997 i forbindelse med netværket med kvindelige ukrainske lærere. .

Med 64 betalende medlemmer kunne KFF blive medlem af paraplyorganisationen FOKUS.

Herefter voksede og voksede mulighederne, og netværket bredte sig.

Så den utrættelige Tulle Elster sammen med Bergliot Haave i Trondheim og flere endnu fortsætter, i håb om at blive ved med at være mindst 50 norske Kvinner for Fred!!

Så selvom hun har måttet slutte LINK, hvorfra dette er hentet, fortsætter netværket på forskellig vis - som via årsmødet i Sindal 25.-27. august 2000 og internettet: www.vestfoldnettlno/link.
Tulles E-mail er: link@vestfoldnett.no og NORDISKE KVINDERS FREDS­NETVÆRK, som man kan støtte ved at indbetale Dkr 200 til Den Danske Bank, Nibe afd, Reg.nr.3724, kontonr. 3724 434797.

FOKUS - forum for Kvinner og Utviklingsspørgsmål - har p.t. 55 tilsluttende i organisationer - minder lidt om det danske KULU, Kvindernes U-landsudvalg Udgiver et blad "Kvinner Sammen", som er gratis og kan bestilles på:
Kvinner Sammen, FOKUS, Storgt. 33 C, N 0184 Oslo.
E-mail: fokus@fokuskvinner.no

Vi glæder os til at høre mere og få en snak med Tulle på landsmødet!

DØDSSTRAF for atom-dumping

Hårde miljøstraffe forbinder de fleste med den vestlige verden, men De Forende Emirater må vist siges at være det land, der slår hårdest ned på dumping af radioaktivt atomaffald - straffen kan være døden!

Kun når det gælder radioaktivt affald, er der dødsstraf, ifølge "Bulletin", der udgives af det Norske Naturbeskyttelsesforbund, men generelt er der lagt op til en stram kurs mod miljøsyndere i den nye miljø­beskyttelseslov i Emiraterne.

Der kan gives bøder på op til omkring 21 millioner kroner.

Området omkring Den Persiske Golf er sårbart og er desuden skadet af olieforurening - 40 procent af verdens oliereserver findes her.

(Jeg faldt over denne lille notits i "Natur og Miljø" nr. 3 2000)

Hilsen fra Grete Møller

Side 8

Kvinders
verdensmarch

2000
Anita Petersen
Svend Trøsts Vej 5, 1.
1912 Fred. C.
Tlf.: 33 31 17 49

Kvinders År 2000 Ver­dens­march - alle kvinder kan være med

Umiddelbart lyder det voldsomt, men det behøver det ikke at være, for marchen er andet og mere end bare en march. Marchen er helt konkret til i Bruxelles 17. oktober - herom senere. Lad os tage det, der er lige for nu.

Alle kan være med fordi det handler om at skabe lokal opmærksomhed om marchens hovedtemaer som er, at sætte fokus på fattigdom og vold mod kvinder.

En af måderne er, at starte underskriftindsamling lokalt, underskrifterne skal afleveres til FN's generalsekretær Kofi Annan. Der er en underskriftliste midt i bladet og flere kan rekvireres hos mig. Man kan også sælge marchens klistermærker og derved få økonomi til at arrangere møder med lokalpolitikere om emnerne fattigdom og vold mod kvinder. Har kommunen f.eks. krisecenter? Hvis nej, hvorfor ikke? Hvis ja, hvordan går det så, er der behov for udbygning, hvordan hjælper man kvinder og børn videre i deres liv? Ja, listen af spørgsmål er uendelig.

Og det samme er mulighederne for at arbejde lokalt med Kvinders Ar 2000 March.

Det er bare at komme i gang, som de mere end 3500 grupper i over 150 lande allerede er det.

Initiativet til marchen kommer fra Canada. I Danmark gik startskuddet 8. marts og hele kampagnen er slut 17. oktober 2000, når marchen kulminerer i Bruxelles. Der vil blive arrangeret fælles bustransport fra Danmark, nærmere skal nok komme. Hvis du godt vil have mere information eller inspiration til at komme i gang, er du meget velkommen til at ringe til Anita Petersen tlf. 33 31 17 49, ligesom jeg gerne kommer ud og fortæller om forskellige initiativer, der allerede er afholdt eller skal holdes.

Der er udarbejdet en folder om marchen, som kan sendes, hvis det har interesse.

Der er også mere information om Kvindemarch 2000
danskkvindesamf@email.dk

De venligste hilsner Anita Petersen, Vesterbrogruppen

Side 9

EFTER BIKINI?

Jorden er støv og ild. Mennesketom. Forladt.
Intet levende ser stjernernes tegn i nat.
Ingen skal græde mer. Ingen skal mere le.
Intet skal mere ske.

Her stod et træ engang I Solen og regnen lo
over en rede der. Sneen bar fred og ro
ind i hver lille grens drømme om blomst og løv.
Alt er nu støv og støv.

Her lå et hus engang! Dørene sang og peb.
Væggenes ører bar lyd af hver fod, der sleb
livets små genfærdsspor ind i det støv, der faldt.
Alt er forstøvet. Alt!

Hare og hjort og ræv. Due og spurv og ravn.
Fisken i havets dyb. Alt hvad der havde navn.
Alt hvad det åbne liv kendte og bragte bud.
Alt er nu slettet ud.

Den som fik kærtegn nok. Den om hvis ensomhed
nætternes mørke skreg, før han fandt lys og fred.
Den som blev kold af had. Den som var ild og tro.
Alle fandt støvets ro.

Barn og bekymret mor. Elsker og bror og ven.
Nattens grå, vævre mus. Liv der gav liv igen.
Stemmer og lyd af skridt. Tavshed og råb i flæng,
sover i støvets seng.

Ilden dør stille hen. Livet er udslukt her.
Stilhedens hjerte slår bag det forladte ler.
Mennesket kom af støv. Alt skal forstøve blidt.
Støvet er rent og hvidt.

Halfdan Rasmussen.

Fra bogen "Halfdan rundt", festskrift til Halfdan Rasmussens 80-årsdag, redigeret af Torben Brostrøm og Ib Spang Olsen. 128 sider. Pris kr. 148. Forlaget Carlsen.

Udsendt af 'uofficielle synspunkter'.
Kopiering/genbrug ses meget gerne.

Side 10-11

Det Danske Freds@kademi 2000

Til alle interesserede i Fredsundervisning!

Af Holger Terp

Fredsbevægelsens Koordineringsgruppe og Fredskommissionen af 1998 samarbejder om etablering af et dansk Fredsakademi.

Tanken er, at Fredsakademiet producerer undervisningsmaterialer til skoler og højere uddannelsesinstitutioner, tilbyder indlægsholdere om relevante og aktuelle emner og løbende medvirker i samfundsdebatten om sikkerheds- og fredspolitik, bl.a. ved at gennemføre seminarer og debatmøder.

Etableringen af Fredsakademiet forestiller vi os må ske i etaper:

1. Etablering af et netbaseret Fredsakademi, som indeholder:
•Undervisningsmaterialer til anvendelse på forskellige alderstrin fra 6.
klasse til kandidat niveau på højere undervisningsinstitutioner.
•Indlæg og tekststykker om specifikke og aktuelle fredspolitiske emner.
•Freds- og sikkerhedspolitisk leksikon.
•Kronologi over den freds- og sikkerhedspolitiske udvikling i verden gennem de seneste fire hundrede år.
2. Etablering af lokaler til sekretariat, bibliotek samt debatmøder.
3. Etablering af akademiet som en egentlig undervisningsinstitution.

Seminar og stiftelse

Der er gennemført et omfattende forarbejde med sigte på første etape i etableringen.

Der foreligger på nuværende tidspunkt et udkast til det net-baserede akademi med tekststykker, enkelte udkast til undervisningsmaterialer, leksikon og kronologi.

Det videre arbejde kræver kvalitets-sikring, hvilket forudsætter et bredere samarbejde med undervisere og specialister samt etablering af et egentlig sekretariat med professionelt udstyr.

Den kreds af interesserede, som på frivillig og ulønnet basis har gennemført forarbejdet, ønsker derfor at komme i kontakt med interesserede, undervisere og eksperter, så vi sammen kan beslutte, hvordan det videre arbejde med etablering af Akademiet kan formes.

Vi har derfor besluttet at invitere til et seminar den 30. september 2000 klokken 10-17 på RUC med temaet: "Fredsundervisning i Danmark".

På dette seminar gøres der status for den hidtidige fredsundervisning i Danmark, og vi opstiller visioner for den fremtidige udvikling. Seminaret afsluttes med en stiftende generalforsamling for foreningen: "Det Danske Fredsakademi 2000".

Seminaret er åbent for alle og vi hører gerne fra dig i form af en foreløbig tilmelding og evt. tilsagn om bidrag i form af indlæg på seminaret. Vi har sideløbende søgt om midler til gennemførelse af dette seminar og etablering af Akademiet. Vi håber dette vil dække omkostningerne for afholdelse af seminaret, men et deltager-gebyr kan muligvis blive aktuelt.

På Fredskommissionens vegne.

Det Danske fredsakademi

Initiativtagerne til Det Danske freds­akademi inviterer til seminar.

TID: 30. september 2000 kl. 10 - 17

STED: Roskilde Universitetscenter (RUC), Auditorium Hus 46.

Tema: Fredsundervisning i Danmark

På seminaret gøres der status for den hidtidige fredsundervisning i Danmark, og vi opstiller visioner for den fremtidige udvikling.

Seminaret afsluttes med en stiftende generalforsamling for foreningen Det Danske Fredsakademi.

Tilmelding til Holger Terp: tIL 36 78 40 80, e-post: terp@fred.dk

Dansk fredsaktivist på krigsstien
igen

I Information kunne vi den 22. maj 2000 læsefølgende:

Sidste år var fredsaktivisten Ulla Røder med til at skrive skotsk juridisk historie, da hun og to andre aktivister brød ind på en forsøgsstation for atomubåde i Skotland, ødelagde for millioner af pund udstyr, men alligevel blev frifundet. Nu har Ulla Røder slået til igen. I går blev hun og tre andre aktivister arresteret for at være brudt ind på en af Storbritanniens faciliteter for forskning, udvikling og fremstilling af sprænghoveder til landets atomprogram, WE Aldermaston. Der befinder sig cirka 50 aktivister på stedet, som planlægger en fysisk blokade af fabrikken i dag.

Sådan stod der i Information, Inger Bjørn Andersen ringede til Eric Wallace, som hun boede hos, da hun selv var i Skotland, og han fortalte, at Ulla og også ham selv var blevet arresteret under demonstrationen, men var blevet løsladt igen efter få timer.

Det hører vi nok mere om fra Ulla selv på landsmødet i Sindal til august, som nævnt andet sted i bladet.

*****************************

Dette blad var redigeret af Vesterbrogruppen, som også redigerer augustnummeret. Send stof senest 26. juli 2000 til Vibeke Aagaard, Slippen 3,2791 Dragør, tlf. 32 53 40 02.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2000

Til næste nummer af Køkkenrullen