Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 2001

Side 3

Alles Kamp For Alle

En tale, holdt af Bodil Koch i 1960 ved slutningen af Atommarchen, hun trodsede således sin regeringschef Viggo Kampmann og sit parti, socialdemokratiet.

Talen blev gengivet som kronik i politiken 22 nov. 1983. Lige så aktuel man syntes den var på det tidspunkt, lige så aktuel er den i dag, hvor vore politikere ikke har magtet at stoppe oprustningens spøgelse.

Birgit Arrenakke Hansen brugte nogle citater fra talen i sit referat fra Faslaneblokaden hvori hun deltog. Jeg kunne godt tænke mig at bringe et par stykker mere.

Bodil Koch sagde: det er ikke atombomben der truer fremtiden, men menneskers og folkeslags indbyrdes had og mistænksomhed, det er de to ting der har skabt våbnene, ikke omvendt. Derfor er det hele et politisk spørgsmål. Det politiske liv i et folkestyre dets styrke og dets svaghed atllænger af den vågne tolkelige opinion. Pas på ikke at blive hængende i protestholdningen. Vejen fremover er skabt til et nyt klima men er fuld af vanskeligheder.

Endnu lever vi under terrorbalancens skræmmende vilkår, hvert enkelt land stort eller lille må være med til at ændre disse vilkår. Vi må også have mod til i vesten at se, at vor høje levestandard er i dyb historisk sammenhæng med at langt over halvdelen af menneskeheden endnu lever på og under et eksistensminimum. Derfor må vi være villige til at yde og ofre hvis krigenes og fattigdommens to spøgelser skal manes i jorden.

l, dansk ungdom, som ungdommen i alle lande må tage kampen op under atomtidsalderens afmagt, ikke alles kamp mod alle men alles kamp tor alle, det kræver arbejde og offervillighed.

Således Bodil Koeh. Jeg ved jo godt at vi nu lever i I.T.tidsalderen. Er ret meget mon forandret. Er menneskene og verden ikke den samme.

l dagspressen læser jeg om en programkoordinator i folkekirkens nødhjælp Bodil Holmsgård, der siger netop det samme, som Kvinder tor Fred har kæmpet for, siden vore stiftere sad ved det blå køkkenbord, og skrev" våbenmilliarderne til mad." Verden er stadig fuld af magtfulde mænd, der hellere vil bruge penge på militær og våben.

Bodil Holmsgård siger at flere kvinder på højere poster vil gøre verden bedre. Det var også Bodil Kochs kamp, og grunden til oprettelse af Folkevirke i 1944.

Side 4-8

TRIDENT PLOUGHSHARES

Uddrag af brev fra Ulla Røder om begivenhederne 11. marts i år

Pressemeddelelse:

International kvindesammenkomst

Kvinder For Fred var med i protest mod krig og vold.

En gruppe med 7 kvinder besatte en fransk destroyer. De brugte D-låse til at låse sig fast til skibet og hængte et banner op med teksten:

Kvinder forenes for en verden uden krig

Gruppen der deltog i en international kvindesammenkomst spændte over generationer fra 10 dage til bedstemødre.

De byder kvinder velkommen til at forenes og aktionere. De føler at dette er en tid hvor det globale "militærmaskineri" vil sprede deres magt gennem frygt og vold, og de afviser dette som en fremtid.

Kære gæve kvinder hjemme i Danmark.

Hvor er jeg glad for al den stoette I giver mig. Det giver enorme kraefter i en ellers hektisk tilvaerelse, som nu og da kan synes endeloes. ... har to sager den 9.maj og 30.maj og har fået stævning for yderligere 2 aktioner....

De nye sager er for mine forsøg på at komme ind på Faslane i November og December, og de vil ikke være af større karakter ( vi bliver kendt skyldig uanset hvad vi gør). Måske skulle jeg overveje at medbringe blenderen denne gang. Vi fik ikke brug for den i Newbury sagen, da dommeren viste os så megen respekt, at det ikke rigtigt passede ind i billedet, men jeg er sikker på at dommeren i Helensburg har brug for at vi bringer lidt nyt ind i hans ensform ige hverdage - trident sag efter trident sag ......

Nu kom jeg til Faslane igen. ...Fylingsdale/ Menwith Hill udskudt pga mund-og klovsygen.. Vi må vaske støvler.. får, køer og heste på bjergskråningerne omkring os.. vi holder selv nogle får og geder.

Faslane Peace Camp - mænd i den ene halvdel og 15 kvinder i en tipi samt fler der kom og gik.

1.dag dekorerede vi .. det hæslige hegn og pigtråden... med kæmpestore bogstaver af kulørte tøjstrimler ... politiet så på og de mange passerende biler og de over 4000 ansatte:

WOMEN UNITE FOR A WORLD WITHOUT WAR

Humøret højt og en god start ... vi skiftedes til at bære yngste deltager - en lille fredskvinde født d.1.marts af Fungus(Zoe) og faderen Hoosie(David) som er fastboende i Peacecampen.

Nye ansigter og gensynsglæde med andre. .. produktion af kæmpebanner i campingvogn og regn er svært .. om aftenen mad over bålet i tipien.. planlægning, udstyrssamling.

Efter 3-4 timers søvn listede 9 af os ud af lejren.

Resten blev tilbage, heriblandt en i kørestol som ville tage sig af pressen, andre ville tage sig af den juridiske støtte og de stadig anstrengende praktiske gøremål ... Jeg nævner dem, da uden supportere ville vores aktioner aldrig være mulige, men de bliver aldrig nævnt i pressemeddelelserne som deltagere i selve aktionen.

Det tog ca. 30 min., i den stille nat hvor enhver lyd kan høres i miles omkreds, at liste os usete ind i bilen, læsset med udstyr og madpakker... KI 05.30 blev vi 7 der skulle ind sat af ..ved den fjerne ende af basen ... hul i hegnet og ind entrede Marian (21) fra Holland, Anna (21) fra Peace Campen, Mary (21) fra London, Jenny(22) fra Wales, Sylvia (56) fra Manchester - netop frikendt for konspiration for at svømme ud til u-båden i 1998 - Barbara (43) fra Edinburgh og jeg selv... en broget flok' i mange slags tøj og hårstil'. ..knapt 100m foran os destroyeren med fransk flag .. vi .. løb ud mellem træerne, over nogle rørledninger, gennem en åben og ubevogtet låge... og i fuld fart over en lang landgangsbro, lynlåsen i tasken med bannere satte sig fast, en vred om på foden, men løb videre.. En flok søvnige marinesoldater på dækket fattede først ikke hvad der foregik... vi løb ind imellem dem og spredtes. Marian slap fri af 2 mand og uantastet til stigen der førte op til radaren hvor Mary var halvvejs oppe og Barbara med den røde bannertaske trods højdeskræk på vej, Marian overtog tasken, men ud faldt det meste af madpakken med lækre kager vi skulle have smagt i arresten og landede på dækket! Under radaren begyndte der at danne sig en sætning "Women Unite" og nedenunder "for A World" "Without War" - de rød/hvide kæmpestore bannere passede perfekt.

Ulla var blevet... stoppet af en "Rambo type" der holdt et stærkt og fast greb om min hals. I hans anden arm havde han fanget Anne.. vi prøvede at få ham til at slappe af med vores ..eneste franske ord" Femmes de la Paix", men han mælede ikke et ord. ..

Jeg havde stadig begge hænder fri.. havde..på vej over landgangsbroen halet D-låsen op fra min taske.. gemte den på ryggen - som den ikke-voldelige aktivist jeg er kunne jeg ikke tillade mig at bruge låsen som våben, ej heller at prøve frigørelsestag mod hans hånd om min hals, så jeg besluttede at blive hængende lidt endnu.

MOD politiet (atomvåbenbasens p.) var begyndt at ankomme og da .. "Rambo" slap min hals skyndte jeg at anbringe D-låsen om min hals .. Politiet tog over nu ... venlig snak med mine gamle bekendte fra MOD .. med udsigt til bannneropsætning og Jenny i den allerhøjeste mast.. hun havde låst sig fast. Det samme havde rvlarian og Mary efter at have anbragt banneret. . .jeg blev ført mod landgangen, trådte lidt til venstre og fik bøjet mig over rælingen.

Desværre nåede jeg ikke at få drejet nøglen i låsen før politiet trak låsen fri igen. Øv, nu gik det lige så godt.

Anne, Barbara og jeg blev ført til MODprocescentret inde på basen, " kort efter kom Sylvia med en 2-3 cm stor flænge i panden og chokeret over at være hevet hårdt i håret, fældede stadig totter..

De franske soldater er ikke særlig effektive, men ekstremt voldelige. Jenny ..berettede senere, at en fransk læge havde gået omkring hende med en kanyle, sagde at han havde reddet mange børn i Afrika, så det betød ikke noget om hun døde. Han truede med at give hende en indsprøjtning, hvis hun ikke frigjorde sig af låsen.

Heldigvis overtog MODpolitiet kommandoen, bad franskmændene forsvinde og påtalte over for de franske soldater at det ikke var tilladt at behandle medmennesker på den måde de gjorde.

Jeg selv blev arresteret af en betjent som jeg allerede havde stiftet bekendtskab med Valentines aften. Han hilste og sendte mig et smil. Det skyldes en episode Valentines aften hvor jeg havde hængt hjerter op på hegnet med påskriften "Trident Breaks our Hearts " . Han havde siddet i bilen og iagttaget mig uden at gribe ind, så jeg stak hovedet ind gennem vinduet og ville vide hvor meget kærlighed der er i et Trident missil!!! - hvortil han grinede og spurgte hvornår det var min sengetid. Det gav anledning til en god latter den dag! men lettede også hele arrestsituationen her på skibet.

Kvinderne i procescentret var de samme som havde givet os is sidste år på vej til retten i Greenock og hele processen blev hurtigt afviklet. Jeg blev løsladt igen efter at være anklaget for fredsforstyrrelse og ophold på militærets område. II Vi sender en rapport til Anklageren! så må han tage stillingll - mine tilhold blev glemt for 6. gang nu.

Vi blev høfligt eskorteret til Faslane Peace Camp. HØj stemning, pressen ventede og telefonerne kimede. Vi kørte tilbage til strandbredden til ære for pressen. Her patruljerede nu betjente med 100 meters afstand langs med hegnet - vi holder dem i god form heroppe i Faslane.

Efter et lille afskedsmøde sagde vi alle farvel og på gensyn, de studerende skulle nå toget tilbage til universitetet! andre til daglige gøremål og jeg vendte tilbage til Wiston.

Ulla Røder ødelagde vitale dele til de engelske atomvåben og blev anklaget for "almindeligt grundløst hærværk med ondskabsfuld hensigt" - men blev frikendt!

International conference

Keep space for peace

(incIudes the AGM of the Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space)

4-6 MAY 2001

Demonstrate at Menwith Hill
on Friday 4 May 1·4 pm
Details from Yorkshire CND
Tel No: 01274-730795

Glædelig Påske


Dygtige Dragsdahl

Af Inger Bjørn Andersen
Buegården 9
Bagsværd

Med Jørgen Dragsdahls analyser og kommentarer er Aktuelt blevet den avis, jeg absolut ikke kan undvære, når det drejer sig om det sikkerhedspolitiske i globalt perspektiv.

Den 3. marts begynder Jørgen Dragsdahl sin kommentar med H. C. Andersens eventyr »Kejserens nye klæder«. Kommentaren drejer sig om udenrigsminister Mogens 4'kketofts besøg i USA, hvor han skulle møde høgene, som efter Sovjets forsvinden er enerådende og tror, at atomvåbnene er vejen til sikkerhed.

J. D. skriver: »Kejserens nye klæder skildrer præcist, hvordan lakajer kan få medsky\d i en katastrofal udvikling, fordi de vil snakke magten efter munden«.

Men der er andre i Amerika end høgene og lakajerne. J. D. har omtalt en del af dem i sine artikler.

Selv vil jeg nævne den amerikanske atomvåbenekspert Francis Boyle, der var et af vidnerne i retssagen i Skotland, hvor tre fredsaktivister (den ene danskeren Ulla Røder) blev frikendt for at have afrustet forskningsudstyr for mindst en million kroner med den begrundelse, at ifølge international lover atomvåben ulov1ige.

Side 9

Seminar om Vold og Etik

Fredsbevægelsens bagved liggende filosofi og etiki modsætning til voldens logik.

Lørdag den 28. april 2001 kl. 10.00 - 15.30

Københavns Universitet på Amager, lokale 6. 1.66, Njalsgade 80, København S

Arrangør: Det danske Fredsakademi, www.fred.dk/akademi

Yderligere informationer Holger Terp, tlf 3678 4028, E-mai!: mail@fredsakademiet.dk

Alle er velkomne. Gratis adgang. Tilmelding ikke nødvendig.

Program: (forkortet a.h.t. pladsen i Køkkenrullen)

KI. 10: Forelæsning om Vold og Etik ved Marina Jakobsen, ph.d. forskningsadjunkt, RUC

KI. 13: Hvad sker der, når krigsbegejstringen griber folk? Hvilken rolle spiller medierne? Foredrag af Carsten Fledelius, ass. professor v depatement for film og medier, KUA

Kl. 14.30: Præsentation af Videnskabsbutikken

Imellem oplæggene er der debat og kaffepauser.

Medbring frokost
Men ellers er der mulighed for at bestille en pizza. Gør opmærksom på det, når du møder.

KI. 16: Det Danske Fredsakademi holder generalforsamling.
Alle er velkomne til at være med - evt. blive medlem og komme med i bestyrelsen!

Det Danske Fredsakademi: www.fredsakademiet.dk


Skriv i kalenderen!

Nordisk netværks årsmøde ved Stockholm 30/8-2/9.

Et par navne mere foruden Drude Dalerup kan nævnes som deltagere og fortællere, Eva Moberg, Birgit Horn, Birgit Arenakke, Berit ÅS, Trine Eklund.

Men udførligt program kommer i næste blad.

Deadline I. maj. Helga Berg,Sejbjerg 18,Nr Nissum,7620 Lemvig.

Side 10

Side 11

Landsmøde

Landsmødet er som tidligere omtalt den 4. og 5. maj 2001, og det finder sted i Kate Helwegs sommerhus Knarbovej 6,4540 Fårevejle, telefon 59654499.

Vi håber, at rigtigt mange har tilmeldt sig - men det kan stadig nås, sidste frist er onsdag 3. maj 2001.

Programmet har vi i store træk tænkt os således:

Lørdag 4. maj

13.00 -14.00 Frokost

14.00 -17.00 Oplæg - bl.a. ved Aase og Grete, vi skal tale om ATTAC, missilskjold, konflikten mellem Israel/Palæstina, forarmet uran, atomubåde og desværre m. m.

17.00 - 19.00 Fri og madlavning

19.00 Middag

20.30 Birgit Arrenakke fortæller sidste nyt fra Ulla Røder

Søndag 5. maj

09.00 - 10.00 Morgenmad

10.00 - 12.00 Tilbagemeldinger fra grupperne
Fremtidige arbejde
Regnskabet fra Køkkenrullen og Fonden

12.00 Frokost

Togtider
Fra Holbæk St. til Fårevejle St. om lørdagen: 11.45 med ankomst Fårevejle St. 12.13 , og giver I Anita besked ved tilmeldingen, vil I blive hentet på stationen af en af os.
Fra Fårevejle St. til Holbæk S1. om søndagen: Enten 13.01 med ankomst Holbæk kl. 13 .32 eller en time senere 14.01 - ankomst Holbæk 14.32. Yderligere information om rejse til Holbæk kan f.eks. fås på internettet www.rejseplanen.dk eller spørg Anita eiler Vibeke.

Husk at bring sovepose eller dyne samt håndklæde med, telt kan også slås op på grunden.

Prisen for dette arrangement er svært at sige præcist, men vi regner med omkring 200,00 pr. næse. Drikkevarer betales særskilt.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2001

Til næste nummer af Køkkenrullen