Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 2001

Side 3-8

Her kommer så uden­ministerens besva­relse af Grete Møllers brev på vegne af Kvin­der for Fred om at sige nej til missilskjoldet:

Kontor, journal nr.
N.2, 10S.I.40.e.4
N.2, 10S.F.2.b.1
Bilag

Dato

31. maj 2001

Kære Grete Møller

Mange tak for dit brev af 9. maj 2001 på vegne af Kvinder for Fred om de amerikanske planer for et missil forsvar.

Jeg er enig i, at verdens ressourcer kan og bør udnyttes bedre. Som jeg sagde under Folketingets debat den 3. maj 2001 lægger regeringen stor vægt på, at missil forsvar ikke må give anledning til et nyt rustningskapløb. Perspektivet for fortsatte nedskæ­ringer i de strategiske kernevåben må fastholdes. Samtidig må den nye trussel, som er opstået efter afslutningen af den kolde krig via spredning af masseødelæggclsesvåben og missilteknologi til lande som Nordkorea og Irak, nødvendigvis besvares.

Derom er der enighed - også med Rusland.

I sin tale 1. maj 2001 bekræftede præsident Bush, at USA står ved sit løfte om reelle konsultationer med allierede, partnere, Rusland og Kina. Konsultationerne vil omfatte hele spektret af strategiske spørgsmål, herunder ikke-spredning, våben kontrol og offensive! defensive våben.

Fra dansk side byder vi de klare tilsagn om konsultationer velkommen.

Vi ønsker, at de amerikanske planer nøje drøftes i NATO-alliancen. Det synspunkt var der enighed om på NATO-udenrigs­ministermødet i Budapest, som jeg netop har deltaget i. Samtidig går vi ud fra, at der søges forhandlet en revision af ABM-traktaten med Rusland, og at der indledes en dialog med Kina om disse sporgsmål.

Efter regeringens opfattelse har traditionelle ikke-sprednings- og kontroltiltag fortsat stor betydning. Et virksomt og af tale baseret rustningskontrol- og nedrustningsregime må opretholdes og udbygges.

Kvinder for Fred
Grete Møller
Bådsmandsvej 13
2660 Brøndby Strand

Med hensyn til den eventuelle anvendelse af Thule-radaren i et missil forsvar er regeringen fortsat af den opfattelse, at man ikke tager stilling til de amerikanske planer, før der foreligger et præcist udspil, og de politiske omstændigheder er kendte.

Med venlig hilsen
Mogens Lykketoft

Og så en lille vittighed!

Det følgende er en udskrift af en AUTENTISK radio­kommunikation mellem et US Navy fartøj og canadiske myndigheder ud for New Foundlands kyst i oktober 1995:

CANADIERE: Skift venligst kurs 15 grader syd for at undgå kollision.

AMERIKANERE: Vi anbefaler at De skifter kurs 15 grader nord for at undgå kollision.

CANADIERE: Svar negativt. De må ændre kursen 15 grader mod syd for at undgå kollision.

AMERIKANERE: Dette er kaptajnen på et US Navy fartøj. Jeg gentager, De må ændre DERES kurs.

CANADIERE: Nej. Jeg gentager: De må ændre DERES kurs.

AMERIKANERE: Dette er hangarskibet USS Lincoln, det næststørste fartøj i USAs atlantiske flåde. Vi er ledsaget af en styrke på tre destroyere, tre krydsere og et stort antal støttefartøjer. Jeg forlanger, at De ændrer Deres kurs 15 grader nord. Jeg gentager: det er 15 grader nord, eller der vil blive iværksat modforholdsregler for at beskytte vort fartøjs sikkerhed.

CANADIERE: Dette er et FYRTÅRN. Skifter!

Ulla Røder har sendt følgende til Inger Bjørn Andersen og "Kvinder for fred".

Jeg har været til konference i Globalt Network against Weapons and nuclear Power in Space.

På videoen "Keep Space for Peace" kan I se vores demon­stration i billeder, og der er også forskelligt materiale og talerne fra konferencen.

Den 13. oktober er der demonstrationer over hele verden for at stoppe NMD.

Jeg håber, at "Kvinder for Fred" også vil sætte noget i værk hjemme. Jeg tænkte I kunne invitere en masse grønlændere bosiddende i Danmark og begynde at optrappe protesterne mod udvidelsen af Thulebasen, (hvis den bliver besluttet). Jeg tror det bliver enden på det.

Vi talte om at begynde en demonstration uden for U.SA - baser, ambassader eller våbenfirmaer relateret til NMD hver 3. weekend. Det bliver allerede praktiseret herovre.

National Missile Defence er en væbnet gren af globaliseringen. Vores planet er i fare. Det er på tide, vi ser vores univers som en del af vores miljø og beskytter det.

Vi kan ikke acceptere våben og rumfartøjer med plutonium som brændstof i rummet. Vi skal og må have stoppet George W. Bushs og våbenindustriens planer, der udelukkende tjener deres interesser og starter et nyt våbenkapløb og skaber ustabilitet i verden.

Vær med til denne verdensomspændende protest. Vi har brug for alle kræfter nu.

Hvad vil der ske, hvis DK (eller GB) siger nej til U.S.A.?

De bliver ikke glade, men som da New Zealand sagde nej til atomvåben og blev sanktioneret, men stod fast, således kan vi også. Vi må vise vilje.

Hvor meget vil du gøre personligt for at stoppe disse hæslige fremtidsplaner?

Tænk på de tyrkiske kvinder, som bruger deres kroppe som "skjold" mod våbnene uden frygt. Vi behøver ikke gå så langt, men g ø r noget. Det haster.

Desværre skriver jeg lidt i hast, mens jeg venter på toget tilbage til Edingburgh. Leeds er en dejlig by og forårsblomster og træer står i fuldt flor - en skarp kontrast til Menwith Hill, Fylingsdales, men stadig en bekræftelse på livet her på jorden. Det må vi beskytte.

Mange kærlige hilsner Ulla.

Inger Bjørn Andersen tilføjer:

Videoen "Keep Space for Peace" varer en time. Isabella og hendes søster er i færd med på professionel vis at forsyne den med danske undertekster.

Den er færdig til Hiroshima-dagen 6. august. På traditionel vis planter vi en rose i Fredshaven og om aftenen viser vi videoen på Gladsaxe Hovedbibliotek. Når dagen nærmer sig, kan I få besked hos mig på telt. 44440897.

Vil I støtte Ulla i hendes arbejde for en smuk og fredelig verden kan I indsætte støtte­beløb i:

"Arbejdernes Landsbank"
Reg. 5394 konto 0674093

Efterfølgende vil Birgit Arre­nakke så videresende dem til Ulla.

Politiken 30/5.2001
B.J. Rambøll (90 år), grundlægger af ingeniørvirksomheden Rambøll-gruppen:

"Vi bryder os ikke særlig meget om krig, så vi laver ikke nogen opgaver for militæret.

Vi vil ikke tage stilling til, om vi skal have et forsvar, men vi vil bare sige, at vi ikke vil tjene penge på det. Simpelthen!"

Pressemeddelelse

Greenpeace sender skib til Grønland

Side 9-10


Dette er en redigeret udskrift fra internettet under overskriften Echelon i detaljer.

Echelon – Hvordan Fungerer det?

For lige at slå det helt fast, så er Echelon et overvågnings netværk. Bestående af lytteposter/stationer, placeret rundt om i verden. Det overvåger alt der sendes digitalt, dvs. alle former for elektronisk kommunikation.

Hvis de vil vide alt hvad Anders Lund Madsen går rundt og laver, kan de sætte deres maskine til at søge efter hans stemme. De kan opsnappe alle de e-mails der bliver sendt til og fra ham. De kan også se hans faxer. Og de kan se præcis hvor han befinder sig, hver gang han tjekker sin Sono Memo. Hvis han beslutter sig til at surfe lidt på nettet er den helt gal, det er rent faktisk muligt for dem at opsnappe alt hvad der bliver sendt til og fra hans maskine. Når først de har opsnappet en information fra ham, kan de, fordi de sidder på alle hovedlinjerne, spore ham resten af den tid han er online. Hvis han går ind på Interfloras hjemmeside og ved hjælp af dankort køber en buket til en veninde, så kan de stadig lytte med. Informationerne mellem ham og Interflora er nu krypteret med 128 bit, men problemet er bare at NSA har en hemmelig nøgle til IE og Netscape, der gør at de på forhånd kender 80 bit af den 128 bit nøgle som der er blevet krypteret med.

Alle de informationer man har om Echelon, stammer fra med­arbejdere der stoppet for 5-10 år siden. Med den hastighed teknologiudviklingen har i dag, er der kun meget få mennesker der ved hvad Echelon rent faktisk formår.

Industrispionage:

En af de ting der har gjort Echelon mest upopulær, er anklager om industrispionage. Da det aldrig er blevet officielt at systemet eksisterer, kan der heller ikke holdes nogen til ansvar for anklagerne. Systemet er bygget op så selv amerikanerne ikke har fuldstændigt kontrol med hvad der sker. Der er ingen regeringer der vil indrømme at de er med i systemet. Altså kan det ikke lade sig gøre at sagsøge nogen. Men der har været en del ballade, folk der har krævet svar, og foreninger/partier der har sat spørgsmålet på dagsordenen i regeringer rundt om i verden, ikke mindst Danmark.

Ironisk nok betyder denne kaos, at landende har spioneret mod sig selv eller sine allierede. I 81 mistede amerikanerne en milliard handel med korn som skulle til Kina, grunden var at canadierne havde opsnappet en samtale mellem Kina og den amerikanske ambassade.

Et dansk eksempel på industrispionage, var en tekstil handel mellem Danmark og Japan. Hvor den danske station på amager lyttede til Japanerne, for på forhånd at kende deres position.

2 billeder af lytteudstyr på aflandshage på Amager.
Billederne er taget af Ekstrabladet.


Der er adskillige andre eksempler på at Echelon er blevet brugt til civil spionage, med henblik på at vinde en handel. Da Echelon blev oprettet var 80% af dets opgaver at opfange kommunikation fra Sovjet & Kina, i dag menes hoveddelen at være ren profit forretning og aflytning af civilpersoner. Danmarks officielle holdning er at: systemet måske findes, men man ved intet om at det skulle være tilfældet.

NSA

National Security Agency, amerikanernes efterretningstjeneste. De er kendt for blandt andet Echelon og Wassenaar aftalen.

Alt hvad de foretager sig er TOP SECRET og de har en kedelig tendens til at føle sig hævet over regeringen. De er skyld i at det næsten er umuligt at få lovlige programmer, der kan kryptere nok til at NSA ikke kan aflytte det.

Vil i vide mere så læs på internetadressen:
http://home.worldonline.dk/%7eeaqeldos

Dette nummer var redigeret af Vesterbro­gruppen, vi redigerer også augustnummeret, og materiale hertil skal sendes til Vesterbro­gruppen, Vibeke senest den 30. august 2001.

Side 11

Nordiska Kvinnors Fredsnätverk

har sin årlig;t sammankomst i Sverige i år.

Välkommen till Gillingegården utanför Stockholm

30. aug - 2 sept 2001

for några dagars intensiv samvaro, då vi talar om vår! fredsarllete, viktig;t saker som vi jobhar med nu, samt om hur vi ska stärka och vidareutveckla nätverket.

Stedet:
-GiIIingegården år en gård med vandrarhemsstandard. Vi kan bo, laga mat och ha vært möte där.

Kostnad 135 svenska kronor per person och nat!. Maten till självkostnadspris.

Goda bussförbindelser med Stockholm, ca 25 min.

PROGRAM:

Torsdag 30/8 kl. 17 ca.: Ankomst - samling -enkel förtäring

Innlegg ved:

Torsdag 30/8 kl. 19: Maj Britt Theorin, ordförande i EU's jämställdhetsutskott, inleder med "Kvinnor och väpnade konflikter" .

Fredag 31/8 kl. 10: Drude Dablerup, Juni-bevegelsen i Danmark, professor ved Stockholm Universitet, talar om "Kvinder i politik - gør de en forskel?".

Fredag 13.30: Birgit Horn, NKF Danmark vill tala om Riane Eislers bok "The Chalice and the Blade (Skålen og sværdet på danska).

Lördag 1/9 kl. 13.30: Eva Moberg, Sverige, forfattare och aktiv när det gäller "mansrollen" talar om "Min är bättre an mans­samhället" lördag 1/9 kl. 13.30.

Dessutom Trine Eklund om Kvinder och politik i Ukraine, Baltikum og ltalia

Söndag 2. sept. kl. 10 har vi NKF:s årsmöte. Kl. 14: Avslutning

Programmet är än så länge preliminärt, så medlemmarua är väl­komna med egna förslag. Vi har gott om tid för diskussioner, egna inlägg och aktiviteter.

Tilmelding fra danske deltagere: Senest 1. august til Aase Bak-Nielsen, Skalvej 14,9240 Nibe, tlf/fax 9835 1054. E-mail:
aasebaknielsen@mail.tele.dk

Også de, der tidligere har givet forhåndstilmelding, bedes give endelig tilsagn om deltagelse.

Efter 1. august vil der til de tilmeldte blive sendt detaljeret program og rejsebeskrivelse.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2001

Til næste nummer af Køkkenrullen