Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 2001

Side 3-5

Stop Stjernekrigen!

For et par måneder siden satte jeg mig for, at skrive en artikel til Køkkenrullen om USA's anti-atomraketsystem - forkortet til NMD (national missil defense).

Jeg har læst et hav af artikler i aviser og blade og på internettet om USA's planer.

Det er nærmest uoverskueligt! Det drejer sig om mere end et missilskjold!

Amerikanerne er ved at udvikle og opbygge ikke blot eet, men flere indviklede og uhyggelige systemer af sattellitter, radarer, laserkanoner og atomraketter til lands, til vands. i luften - og i rummet!

Der, hvor jeg har fundet en af de mest overskuelige og bedst illustrerede artikler om stjernekrigsprogrammet, er i "Illustreret Videnskab" nr 912001. (Jeg vil ikke referere indholdet her, for det ville fylde alt for meget.) Men bygningen af missil-siloerne i Alaska er begyndt.

Radaren i Thule er et uundværligt led i opbygningen af missilskjoldet.

Det er klar om 7 år!

Målet er ikke at forsvare - det er bare noget USA' s regering, våbenindustrien og militærets øverstbefalende prØver at bilde den amerikanske og europæiske befolkning ind for at få politisk opbakning til projektet.

Målet med Star Wars II, som projektet kaldes, er at regeringen i Washington og militæret i Pentagon får den absolutte kontrol og magt over hele kloden - ikke blot den militære magt, men magten over al kommunikation, månens og planeternes ressourcer - og vejret! Kampen om rummet er begyndt. Stjernekrigen er startet!

Den 6. august - Hiroshimadag - viste Gladsaxegruppen videoen "Keep Space for Peace" på Gladsaxe Hovedbibiiotek. Videoen er lavet af "Global Network against Weapons and Nuciear Power in Space". Bruce K. Ganon fortæller om stjernekrigen.

Han giver en historisk gennemgang af "Stjernekrigsplanerne" fra deres begyndelse lige efter anden verdenskrig - med hjælp af nazibødler - over den ufatteligt uhyggelige eskalering af atommissilernes sprængkraft, rækkevidde og præcision til de katastrofale perspektiver for et totalt verdens herredømme og en fremadskridende fomrening med isenkram og atomkraft i mmmet - samt en fuldstændig forarmet menneskehed, ikke alene i udviklingslandene, men også i USA og Europa.

De mennesker, som har udtænkt disse systemer, må være sindssyge i klinisk forstand:

De er paranoide, har storhedsvanvid og er magtsyge, de er ude af stand til at se verden med normale menneskers øjne, endsige sætte sig i deres sted. Enten kan de ikke overskue konsekvenserne af deres handlinger - eller også er de så følelseskolde, at de er ligeglade med dem!

Hvad kan vi almindelig mennesker, så stille op mod disse vanvittige ideer?

Organisationen"Global Network against Weapons and Nuclear Power in Space" opfordrer alle freds- og miljøbevægelser over hele verden til at gøre 13. oktober til "International protestdag for at stoppe militariseringen af rummet"

På mødet i Gladsaxe drøftede vi, hvad Kvinder for Fred kunne gøre. Vi var enige om, at vi simpelhen måtte gøre noget den 13. oktober!

Først og fremmest må vi udbrede kendskabet i Danmark til den internationale protestdag den 13. oktober - sende meddelelse ud til alle mulige mennesker, bevægelser, organisationer, politiske partier og medier om, at den dag skal græsrødderne vise, at de er imod Stjernekrigen.

Vi vil arbejde for, at videoen "Keep Space for Peace", som Inger har sørget for er blevet forsynet med danske undertekster, bliver kopieret og sendt ud og vist til så mange som muligt. Den er virkelig fantastisk!

Den 13. oktober vil Kvinder for Fred bl.a. protestere imod den danske våbenfabrik, Terma, som fremstiller elektronisk præcisionsudstyr til missilskjoldet.

Vi kan forsøge at lave en stor demonstration mod udbygningen af Thulerardaren og Danmarks deltagelse i Stjernekrigen - sammen med andre freds-og miljøbevægelser (f.eks. Greenpeace) og politiske bevægelser (f.eks. ATTAC).

Vi opfordrer lokale grupper til at lave arrangementer rundt om i landet den 13. oktober.

Læs mere om "Global Network against Weapons & Nuclear Power in Space" og se listen over planlagte protestaktioner verden over den 13. oktober på www.space4peace.org

Kvinder for Fred i Danmark vil komme med på Iisten!- Stop Starwars!

Grete Møller


"Keep Space for
Peace"

Nu har vor video "Keep Spa­ce for Peace" fået danske un­der­tekster.

Nu skal vi til at lave møde­af­tener med den. Det første møde var på Gladsaxe Hoved­bibliotek på Hiroshi­ma-dagen den 6. august.

Videoen lægger op til et nej til det nukleare missilskjold.

Den 13. oktober er der protestmøder overalt på jorden.

Ulla skriver: "Brug videoen flittigt!" Lav et møde og skriv eller ring til mig, så sender jeg den omgående. Den skulle gerne godt rundt i landet.

"Global Network against Weapons & Nuclear Power in Space" foreslår, at man den 13. oktober laver en begivenhed, en happening eller et eller andet ved en U.S. military base, NASA installation, U.S. Embassy eller våbenfabrikker.

Hvad gør vi? At demonstrere i Thule, kan vi jo ikke lare.

Det skal der en Ulla Røder til!

I artiklen "Missilskjold er formuer værd for dansk Elektronikindustri" i elektronikbranchens fagavis 9.3.2001 er der nævnt en del våbenfabrikker, der sidder og venter og venter på regeringens ja til missilskjoldet, så de kan begynde at få indbringende ordrer.

Der nævnes en del danske fabrikker i artiklen, og ved hjælp fra vore gode venner i "Aldrig mere Krig", kan vi måske finde frem til dem.

Men hvordan får vi dem i tale?

Inger Bjørn Andersen

Check our web site for a full listing of October 13 sponsoring organizations.

Global Network against Weapons & Nuclear Power in Space

PO Box 90083 . Gainesville, FI. 32607 . (352) 337-9274 . globalnet@mindspring.com . www.space4peace.org

Side 6-7

The Big Blockade ... and why we go.

"Den store Blokade... og hvorfor vi deltager" er en videofilm, som viser klip fra den store demonstration i Faslane 12. februar 2001. Mindst 2 danskere deltog: Ulla Røder og Birgit Arrenakke fra K vinder for Fred.

Faslane on the Clyde er hjemsted for Storbritaniens fire Trident atomubåde. Hver er armeret med mellem 12 og 16 missiler. Hver missil kan afskyde flere sprænghoveder, og hvert sprænghovede er 8 gange så kraftigt som den bombe, der blev kastet over Hiroshima.

Dette system koster over 10 milliarder kroner om året at holde i gang.

Trident missiler er masseødelæggelsesvåben og ulovlige ifølge international lov.

CND (The Campaign for Nuclear Disarmament) og Trident Plougshares aktionerer for fredelig lukning af Faslane atomvåbenbase.

Den 12. februar demonstrerede mere end 1000 aktivister og omkring 375 blev taget med på politistationen.

Videoen fortæller historien om, hvorfor en lille gruppe fra Stirling CND tog til "The Big Blockade" den 12. februar 2001 - og hvad der hændte.

En skolepedel, en skuespiller, en studievejleder, studerende og andre taler klart og engageret om, hvorfor de tog med - og hvorfor de vil demonstrere igen!

Nogle passede "Jeely Peace Cafe" (som serverede te og scones for aktivisterne), nogle blokerede hovedindgangen og blev arresteret - alt sammen fordi fonnålet med denne aktionsdag var meget vigtig: at lukke atomvåbenbasen'

Denne film handler om almindelige mennesker, og hvorfor de er parate til at protestere for at få afsluttet truslen fra Trident atomubådene. Den viser, hvor forskellige de mennesker er, som deltager i disse aktioner: kristne og buddister, nationalister og socialister, feminister og økologer, studenter og pensionister, mødre og fædre. - Der er også plads til dig!

(Frit oversat fra omslaget på videoen af Grete Møller.)

Videoen kan lånes hos Birgit Arrenakke,
tlf. 8636 5399.


Trident Ploughshares
Big Blockade Feb 2001
http://www.gn.apc.org/tp2000/photos/p0102/p0102123.html

Trident Ploughshares
Big Blockade, 12th February 2001

Label against Trident

Date: 12 Feb 2001

Trident Ploughshares
42-46 Bethel Street, Norwich, NR2 1NR
Tel: 08454588 366 Fax: 08454588 364

Sakset til Køkkenrullen fra hjemmeside som ikke eksisterer i oktober 2006 (red.).

Ulla Røder tjener jo slet ikke nogle penge, da hun bruge al sin tid på fredsarbejdet.

Derfor beder vi om at du hjælper hende ved at sætte et støttebeløb ind i:

"Arbejdernes Landsbank" Reg. 5394 - konto 0674093

Efterfølgende sørger Birgit Arrenakke for at sende pengene til hende.

Tusind tak!

Side 8-9

Brug og smid væk - hvad gør
atomkraftværkerne?

Ja, selvfølgelig smider atomkraftværkerne ikke bare det brugte uran væk. -Vi ved alle at det pakkes væk i tykke, tykke beholdere og gemmes laaangt ned i jorden, og så er det slet ikke farligt - sider de kloge. Nu er der efterhånden blevet så meget atomaffald, at der må tænkes i nye utraditionelle baner - og det er der så sandelig blevet gjort.

Uran på gaflen

Nu er det imidlertid sådan at der er fundet nye måder at skaffe sig af med affaldet (uranen). Nu kan det indgå i vores allesammens hverdag på den måde, at det kan fortyndes/forringes og så bliver det lovligt at fylde det ind i en masse hverdagsting lige fra cykler til gafler og byggematerialer, så vi alle på den måde blive udsat for bestråling.

Selvfølgelig er det ikke ret meget - siger de kloge - men vi ved jo på den anden side også, at kræft ikke udvikles fra den ene dag til den anden, men netop udvikler sig over mange år. Folkebevægelsen mod EU har protesteret overfor den danske regering, men intet er sket. Der var en stor høring i april 1999, men nu lader alle bare som om "det var en typisk skrækkampagne". Man kan spørge sig selvom, hvorfor ikke alle er "på gaden" for at protestere mod dette vanvid. Da jeg hørte om det var min første reaktion, nej det kan ikke passe. Sådan opfører en ansvarlig regering sig ikke, men det gør den altså.

Uran fra alle kanter

Forestil dig, at et nybyggeri - eller en renovation af bestående bygninger bliver repareret med uranfortyndede materialer, som er godkendte de ansvarlige myndigheder. Som der står i lovforslaget er det ganske ufarligt, når det er fort yndet og lukket inde f.eks. en badeværelsesflise. Det sker dog at overflade på en flise knækker eller ganske enkelt slides ned og så er der fri adgang til og for udslip af de lave urandoser. Der bliver tale om ubegrænsede skader, idet partiklerne kan optages i huden og/eller indåndes og således ikke kan undgå at blive optaget i organismen hos både børn og voksne.

Man ved, at mennesket kan klare den bestråling, vi er udsat for fra naturens side også kaldet "den naturlige baggrundsstråling", men også her er vi jo ved at råbe vagt i gevær pga. af bl.a. faren for hudkræft og så skal vi altså leve med, at vi konstant skal leve i en bestråling, der er menneskeskabt og langt over det tålelige niveau.

Menneskelighed i uranvanviddet

Midt i alt dette er der et lille positivt træk. Der er nemlig ting der er undtaget for at måtte indeholde det fortyndede (og altså ufarlige uran) og det er legetøj til børn og hudcremer.

Og så kan man jo undre sig, når nu det er så ufarligt - eller er det bare mig det er for mistænksom omkring "det helt ufarlige materiale"??

Min forklaring ovenfor er selvfølgelig meget forenklet og uden de tekniske definitioner, der danne baggrund for Folkebevægelsens undersøgelser og de strålingsberegninger, der arbejdes med i lovgivningen, men det kan du læse mere om på WWW.Folkcbcvaegclsendk Hvor der også er en udførlig forklaring på Folkebevægelsens henvendelser til Folketinget og andre instanser, der arbejder med bl.a. miljøbeskyttelse.

Min intention med dette indlæg har ene og alene været at vise det meningsløse i, at vi arbejder mod miner og masseødelæggelsesvåben og så "skydes vi i sænk" og udsættes for "lovlige" livsfarlige strålinger af vores egne politikere. De politikere der vil have vi skal stemme på dem fordi de gør så meget godt for landet og dets befolkning.

Tænk over det, næste gang der er mulighed for at sætte et kryds.

Anita Petersen, Vesterbrogruppen

Logo på sweet-shirt fra Militærnægterforeningen (Red.).


Høringen

om "EU og militarismen - mål og konsekvenser - Danmarks forbehold"

På "Kvinder for Fred"s landsmøde vedtog man at stå som medindbydere til ovennævnte høring sammen med en række andre fredsorganisationer, tla. initiativtageren "Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed", Aldrig mere Krig, Kvækerne, Fredsskattefonden, eto..

Planen var, at høringen skulle afholdes lørdag d. 15. september i Borups Højskole, København, men desværre trækker det ud med tilsagn om støtte fra Nævnet vedr. EU-oplysning, som først holder møde 21. september og har 3 ugers ekspeditionstid: Derfor må mødet desværre udskydes til oktober eller november formodentlig lørdag 3. november.

Mere om dette i de næste numrel

Thyra Hansen, Virum.

Side 10

PET-komiteen.

Den 28.maj 2001 - to-årsdagen for vedtagelsen af loven om undersøgelsen af efterretningstjenesten var der protestmøde på Amagertorv ved Helligåndskirken.

Et flertal i folketinget vedtog 1999 at nedsætte en PET-kommission bestående af 5 personer. Formand er landsdommer Leif Aamand.

Foreløbig er godt 30 ministre, topembedsmænd og tidligere højtstående medarbejdere i PET blevet afhørt.

Ifølge loven skal den generelle del af undersøgelsen ske for åbne døre, men dørene har hidtil været lukkede.

Advokat Bjørn Elmquist, tidligere SID-formand Hardy Hansen og Enhedslistens Søren Søndergaard afleverede en skriftlig opfordring til Pet-kommissionen, der holder til i Klostergården lige over for Helligåndskirken, - en opfordring om åbenhed i arbejdet.

Formanden lovede, at den folkelige PET-komite (som jeg er medlem af), ville blive inddraget i efteråret.

Der er indkaldt til møde i den folkelige komite på Christiansborg, Grønlandsværelset, 16.august.

Skulle der være noget væsentligt at berette, gør jeg selvfølgelig det i september-nummeret af Køkkenrullen. Inger Bjørn Andersen.


Dette nummer var redigeret af Vesterbrogruppen, september-nummeret redigeres af Århusgruppen, deadline hertil er 30. august 2001.

Side 11

Nordiska Kvinnors Fredsnettverk

Som tidligere omtalt holdes det årlige møde i Sverige lidt udenfor Stockholm i dagene 30. august - 2. september 2001.

Det udførlige program stod i sidste nummer af "Køkkenrullen".

Det er stadig muligt at tilmelde sig til Aase Bak-Nielsen, Skalvej 14, 9240 Nibe telf. 98 35 10 54.

Fra hjemmesiden www.fred.dk under fredsklip har vi klippet disse

Nyeste fredsklip

Blandede gode og dårlige nyheder om fred og krig

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Nyhederne er mest pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens.

Bidrag, der kunne passe ind her på siden, er velkomne. Paamand vil meget gerne høre fra eventuelle hjælpsomme journalister for at vedligeholde siden.

Rotter ryder landminer

Store afrikanske rotter er muligvis en billig og effektiv måde at finde miner på. på grund af deres effektive lugtesans. Et belgisk projekt i Tanzania træner gnaverne til at snuse sig frem til sprængstof med bananer som belØnning. Rotterne er selv for små til at udløse landminer. (Ananova News 7/6-2001)

USA bør købe Grønland

For at undgå mere vrøvl og modstand mod USA's missilskjold, bør den amerikanske regering simpelthen købe Grønland. Det skriver det konservative nyhedsmagasin National Review i sin leder: "Det er en skam. at et ubetydeligt lille land som Danmark måske kan have så meget indflydelse på et vigtigt nationalt sikkerhedsspørgsmål" . (TV2l7/5-200l)

Etiske journalister

Medlemmer af Dansk Journalistforbund vedtog på delegeretmødet. at deres forbund skal "arbejde for. at det enkelte medlem får stadig bedre mulighed for at placere egne pensionsmidler ud fra etiske hensyn". Dansk Journalistforbund har ikke egen pensionskasse, men samarbejder med PFA og Danica. (Journalisten 8-2001)

Borgerlige støtter USA's missilskjold

Både Venstre og Det Konservative Folkeparti mener nu, at de amerikanske planer om et raketskjold er en fornuftig ide, hvis det også kommer til at omfatte Europa. Regeringen afviser fortsat at tage stilling. selv efter at udenrigsminister Mogens Lykketoft har haft et møde med sin amerikanske kollega Colin Powell i Washington. (Jyllands-Posten 5/3-2001).

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2001

Til næste nummer af Køkkenrullen