Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 2002

Side 3-6

RIGHT LIVEllHOOD AWARD

DEN ALTERNATIVE NOBELPRIS

Right Livelihood Award, som ofte kaldes den "Alternative Nobelpris", blev grundlagt i 1980 for at hædre og støtte praktiske løsninger på verdens mest akutte problemer.

Jakob von Uexkull, en svensk-tysk filatelist, solgte sin værdifulde frimærkesamling for at indstifte prisen, som uddeles årligt i Den svenska Riksdagen.

ULLA RØDER, ANGlE ZEL TER OG ELLEN MOXLEY, Trident Ploughshares, fik ved en ceremoni den 7.december 2001 overrakt Rigth Livelihood Award. De hædres for deres principfaste, tydelige ikke-voldsaktioner med henblik på at befri verden fra kernevåben og understrege disse våbens ulovlighed. De minder os om, at den ufattelige trussel fra kernevåben mod alt liv på jorden, stadig er yderst nærværende.

Andre prismodtagere var:

URI og RACHEL AVNERY, (Israel), som har grundlagt fredsbevægelsen Gush Shalom, der arbejder for retfærdighed og og forsoning mellem israelere og palestinensere.

LEONARDO BOFF, (Brasilien), en af grundlæggerne af den latinamerikanske befrielsesteologi, blev anerkendt for sin insigt i forbindelsen mellem åndelighed, social retfærdighed og beskyttelse af miljøet

JOSÉ ANTONIO ABREU, (Venezuela), stifter af det Nationale System af Børne- og Ungdomsorkestre specielt blandt fattige børn i mange lande i Latinamerika.

Prisuddelingen fandt sted i Riksdagen i Stockholm - i en meget smuk, kuppelformet sal med udskårne træpaneler - den samme sal, hvor uddelingen af Nobelprisen i fysik skulle finde sted et par dage senere.

Erik Lau Christensen fra Fredsskattefonden, som havde været med til at indstille Trident Ploughshares til hædersprisen, og undertegnede var blandt gæsterne ved ceremonien, som var meget smuk og højtidelig.

Der blev holdt åbningstale af ordføreren for det svenske parlament Birgitta Dahl. Og Jakob von Uexkull holdt en stærk og tankevækkende tale om verdenssituationen.

Endvidere takkede alle prismodtagerne for prisen ved at holde varme, engagerede taler om deres arbejde, hvorfor de har viet deres liv til ændre verden, samt nødvendigheden af at verdens befolkning står sammen, for at vi kan overleve med vor menneskelighed i behold i et globaliseret samfund, som er styret af penge og magt beg ær og undertrykkelse.

En trompetfanfare hilste hver enkelt af prismodtagerne efterhånden, som de blev kaldt frem. Mellem alle talerne blev der sunget og spillet og danset bl.a. traditionelle svenske folkeviser og folkedanse. Prismodtagerne blev hyldet af klapsalver fra de flere hundrede gæster. Trods de alvorlige problemer, som talerne handlede om, var der en en meget festlig og optimitisk stemning ved prisuddelingen.

Det var en stor oplevelse at være med til at hylde Ulla og de andre prismodtagere!

Grete Møller


Right Livelihood Award

Pressemeddelelse den 7. december 2001

(forkortet af Grete Møller).

Vi kan ændre verden - men radikale metoder er nødvendige.

Stockholm, 7.december - De komplekse og farlige problemer verden ser i øjnene ved starten af det 21.århundrede - der rangerer fra terrorisme til mange slags sult - kan kun løses hvis folk insisterer på radikale metoder til at sætte menneskelige værdier i centrum for deres egen og deres regerings beslutninger.

Dette var dagens budskab fra alle prisvindere af 2001 Right Livelihood Award (RLA) -og fra formanden for Award Foundation - ved en præsentations-ceremoni i det svenske parlament.

Skønt betragtet fra forskellige synsvinkler var der en slående enighed på opfattelsen af den verden, vi må se i øjnene efter angrebet på World Trade Center.

Budskabet fra Uri Avnerv, var, at trods had, frygt og fordomme fremkommet ved mange års konflikt mellem Israel og Palæstinenserne, villighed og social retfærdighed efterhånden fremmes.

I mellemtiden vil de der kæmper for fred i Mellemøsten erkende, at de færdes på en hård og farlig vej.

Forbindeisene mellem retfærdighed, international lov, statsterrorisme og befolkningens kamp for en human verden blev alle understreget i budskabet fra Anaie Zelter, der talte for Trident Ploughshares.

Hun fortalte publikum, at Englands 4 atomubåde medførte ialt 192 atomraketter - hver af dem otte gange kraftigere end den bombe, der dræbte 150.000 mennesker i Hiroshima.

"Dette er terrorisme på et ufatteligt niveau," erklærede Zelter, i modsætning til almindelige menneskers moral, som ikke har vanskeligt ved at genkende massemord - i virkelighed eller som trussel - som en forbrydelse. Hun tilføjede: "Når noget er forkert - er vi nødt til at standse det."

Hendes tema blev forstærket af Leonardo Boff , som i sin tale fremhævede, at menneskehedens overlevelse var afhængig af dens overvindelse af dens arroganæ, dens lyst til magt og dens tendens til selvødelæggelse. Den eneste måde dette kunne opnås på var ved at finde en ny model for civilisation baseret på solidaritet, hengivelse, omsorg, venskab og kærlighed.

Boft modtog prisen for "hans inspirerende kendskab til forbindeisene mellem menneskelig religiøs indstilling, social retfærdighed og ansvar for miljøet" og hans lange indsats for at hjælpe de fattige.

Idet han lagde disse emner i kulturelle rammer, beskrev José Antonio Abreu, hvorledes unge mennesker - specielt forsømte børn fra fattige områder - kan tilføjes håb og muligheder gennem kollektive studier af og af at spille musik. I Venezuela er over 100.000 unge mennesker involveret i de 180 orkestre og kor, han har etableret og processen i forbindelse med den musikalske uddannelse har vist sig at være en enorm fordel for børnene, både personligt og socialt - en model for hvorledes egentlig udvikling kan være.

I en kraftfuld tale, der introducerede modtagerne, påpegede formanden for Right Livelihood, Jakob von Uexkuli , at der findes svar på de uforudsete udfordringer verden må se i øjnene idag - og mange af disse er eksemplificeret af tidligere og herværende modtagere af denne pris. Men den politiske vilje og modet til at implementere disse har oftest manglet.

"Når vi tænker på de nylige rædselsfulde voldshandlinger i USA," sagde von Uexkull, "lad os ikke glemme, at den 11.september var der andre 36.000 uskyldige ofre." Delte var antallet døende børn i verden af sult-relaterede årsager.

"Hvor er den globale protest, den nye sammenslutning, de ubegrænsede pengeressourcer, materialer, tid og vilje til at stoppe denne daglige vold? Det er på tide at bringe den globale debat ned på jorden og sige nogle enkle sandheder. Disse børn dræbes af kommerciel og finansiel terrorisme." Og han fortsatte: "Der kan ikke være anden betegnelse for politik, der tvinger de fattige til at ofre deres børn for at betale renter på en tvivlsom gæld til de rige, medens Nord nægter at betale sin historiske og økologiske gæld til Syd - trods de klare forpligtelse der blev vedtaget i Rio og andre steder."

Men sult er ikke blot fysisk, det kan være sult i sindet og den menneskelige ånd, når der mangler føde.

I den globale økonomi, erklærede von Uexkull, sivede den globale velstand ikke ned til de fattigere, den vandrede snarere opad til de allerede rige. Men hvad var fornuften bag "denne groteske fejlplacering af de globale ressourcer", idet man husker på undersøgelser, der viste at højtlønnede var mere tilbøjelige til at være ulykkelige og deprimerede end de, der var på gennemsnitsindkomster?

RLA formanden sagde, at medborgere, der protesterede mod det gældende politiske og økonomiske kræfter i verden ofte blev beskyldt for ikke at have nogle brugelige alternativer.

Han nævnte otte basisreformer, som de fleste medborger-bevægelser ville være enige i.

Det var en positiv agenda for øjeblikkelig handling, "men vi synes dog at bevæge os i den modsatte retning". At ændre kursen i rette tid ville kræve en kulturel, intellektuel og åndelig revolution.

RLA, der blev grundlagt i 1980, har hædret over 80 mennesker eller medborger-grupper fra hele verden for deres mod og førerskab for at fremme positive alternativer til status quo, ofte med betydelig risiko for dem selv.

En international jury vælger vinderne ud fra nomineringer, der fremsættes af medlemmer af den globale offentlighed.


For yderligere information, kontakt:

Kerstin Bennett / Kajsa Raab
Right Livelihood Award Stockholm kontor.

www.rightlivelihood.se

(Alle de nævnte taler findes på nettet - på engelsk.

Grete Møller)

Right Livelihood Award.

Nogle læsere har troet, at de 400.000 svenske kr., der blev uddelt i Stokholm, tilfaldt Ulla Røder, Angie Zelter og Ellen Moxley. Men pengene tilfalder fredsorganisationen Trident Ploughshares, så de kan fortsætte kampen mod Trident atomubådene.

Så Ulla har stadig brug for en økonomisk håndsrækning.

Side 7

Åbent Brev.

Vi vil ikke deltage i krigen for bosætterne.

"Vi, reserveofficerer og -soldater i det israelske forsvars kampenheder, som er blevet opdraget til zionisme, opofrelse og til at yde vores bedste for det israelske folk og staten Israel, vi, der altid har tjent i første række, altid var de første til at opfylde enhver opgave, let som svær, for at beskytte staten Israel og styrke den.

Vi kampofficerer og -soldater, der tjener staten Israel i ugevis hvert år, på trods af den dyre pris,vi på det personlige plan hver især betaler for det, vi har aftjent reservetjeneste overalt i områderne og har modtaget ordrer som intet har med Israels sikkerhed at gøre.

Vi, der i dag forstår, at prisen for besættelsen er, at de israelske forsvarsstyrker fuldstændig mister sin menneskelige sjæl, og at hele det israelske samfund undergraves. Vi, som ved, at områderne ikke er Israel. Som med vore egne øjne har set, hvilken pris besættelsen koster i blod og ild. Som ved, at bosættelserne til sidst må fjernes.

Vi erklærer hermed, at vi ikke yderligere vil deltage i krigen for at "sikre bosættelserne".Vi vil ikke mere kæmpe på den anden side af den "grønne linje" med det formål at herske, udvise, ødelægge, indespærre, likvidere og udsulte et helt folk.

Vi erklærer hermed, at vi fortsat vil tjene Israels forsvarsstyrker og opfylde enhver opgave nødvendig for at forsvare staten Israel. At besætte og undertrykke opfylder ikke dette mål - og det vil vi ikke mere deltage i."

Underskrevet af 50 reserveofficerer og -soldater.

Kilde: Yediot Aharonot. Oversættelse Hanne Foighel.


Dette nr. er redigeret af Gladsaxe-gruppen, der også redigerer næste nr. Deadline 2. marts.

Side 8-11

KONFLIKTARBEJDE I ZONE 1

Eksempel: "Krigen mod terrorisme"

Af Else Hammerich, november 2001

Artiklen fortsættes i marts-Køkkenrullen.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen