Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 2002

Side 3-8

Fortsættelse af Else Hammerichs artikel i februar-nummeret.

KONFLIKTARBEJDE I ZONE 1

Eksempel: "Krigen mod terrorisme"

Af Else Hammerich, november 2001

Side 9

København den 11. februar 2002

Ses vi som fredsvagter til december?

I december måned skal Danmark være vært ved det store EU-møde med stats- og regeringschefer.

Mødet finder sted i Bella-centret på det forreste Amager, og der bliver nok spækket med politi, som skal sørge for, at alt går ordentligt for sig.

Et godt stykke herfra, nemlig i Københavns City, vil der være alternative arrangementer. Mellemfollæligt Samvirlæ står som paraply for 33 foreninger, som laver udstillinger, underholdning og koncerter samt en eftermiddag også demonstration under fælles-parolen STOP VOLDEN.

Foreningerne er af mange slags. Nogle er for ED, andre er imod. Nogle vil kæmpe for et bedre miljø, andre mod globaliseringen eller fremmedfrygten. De er fælles om at have idealer og vilje til at give deres mening til kende. Forhåbentlig vil det officielle Danmark beskytte deres ytrings- og forsamlingsfrihed, som er væsentlige for et demokrati.

Vi har på TV set optagelser fra andre topmøder. Stenkast og rudeknusning og ballade. Desværre var der ingen TV -fotografer som interesserede sig for de mange fredelige demonstranter, som også var på gaden. Og som der var flest af Hvordan kan man undgå voldsscener og sikre et værdigt topmøde? Dengang der var voldelige hooligans til fodboldkampe i udlandet opfandt man i Danmark ordet roligans, der på samme tid betød fest og orden.

Nogle ældre folk har tænkt sig at gøre dem kunsten efter og være på gaden den eftermiddag, hvor der er demonstration, et tog der skal gå fra Enghave Plads til Rådhuspladsen. De ældre vil tage et hvidt armbind på og agere som fredsvagter bare ved deres tilstedeværelse. De vil markere, at her - tillands er vi ikke voldelige. Slet ikke en lørdag eftermiddag i december.

Det siges, at ældre mennesker er egoister, som mest tænker på rejser, golfspil og til nød deres egne familie. Det er rigtigt, at mange af os virkelig nyder at have fået tid til de interesser, som vi ikke havde tid eller råd til før. Hvis helbredet da ellers slår til.

Vi har næsten alle haft et arbejdsomt liv, nogle af os har levet under 2 verdenskrige, og oplevet rationering og beskedne kår. Vores barndom var nok under en fast hånd og "din vilje sidder i fars og mors lomme". I vor ungdom var vi fuld af forventning til bedre tider. Og bedre tider fik vi. Vi har gjort hele turen med og påskønner rimelige boliger, sundhedsforhold og de mange kulturtilbud her på vore gamle dage. Det er også os, som har udviklet demokratiet.

Egoister er vi ikke. Vi yder vort til det almene bedste og stiller op som frivillige, hvor det synes fornuftigt. Vi afgiver vor stemme ved valgene. Vi er ikke lige glade med verdens tilstand, der set gennem medierne ser dårlig ud.

Nu er anledningen der til at være fredsvagt. Ældre opfordres til at deltage på selve dagen. Det vil også være meget ønskeligt, at nogen kommer med i forberedelse og organisation.

Henvendelse til Agnete Engberg, Lyngbyvej 135,2100 København ø, telefon 39299448
Mailadresse: Agnete@emaiI.dk


Dette blad er redigeret af Gladsaxe.

Aprilnummeret redigeres af Holstebro, der informerer om landsmødet 4.-5. maj. Tilmelding til Anitaadresse og telefonnr. se bagsiden.

Side 10-11

DEN 1. JUNI er der skotsk freds karneval »Love the Planet« på George Square i Glasgow.

Fredsgruppen Trident Ploughshares kalder til to ugers afrustnings-Iejr ved Skotlands Coulport-base fra den 5. august.

FØLG SELV MED PÅ:
www.gn.apc.org/tp2000/

-Almindelige borgere deltager i disse blokader, da de vilgøre opmærksompå, at de ikke vil tolerere, at regeringen fortsat besidder og truer med at bruge et våben, der kun kan bruges til at dræbe uskyldige mennesker, siger Ulla Røder. Foto: Jette Jacobsen

En hilsen fra Ulla Røder

35 svenske fredsaktivister deltog i atom-blokaden i Skotland - kommer der en gruppe danskere næste gang...


Kommentar
af Ulla Røder

Fredsaktivisteme i Trident Ploughshares fortsætter deres fredelige og ikke-voldelige demonstrationer mod atom ubådsbasen i Faslane. En tre-dages blokade er godt begyndt. I går blev 114 demonstranter arresteret efter en vellykket blokade i over tre timer. Blandt demonstranterne var lederen af Scottish National Party John Swinney (medlem af det skotske parlament) og flere andre skotske politikere, blandt andet Tommy Sheridan, som allerede har deltaget i flere af Trident Ploughshares blokader.

Skotske præster og andre kend te personer har ligeledes stået frem og udtrykt deres holdning til Tridents tilstedeværelse i Skotland. Ved en opinionsundersøgelse sidste år blev det konstateret, at et flertal af folk i Skotland anerkender denne form for demonstrationer mod basen i Faslane, som huser de fire Tridentubåde med et dødsenfarligt arsenal af atomvåben ombord - over 1000 gange kraftigere end Hiroshima atombomben, der dræbte mindst 140.000 mennesker.

*

Almindelige borgere deltager i disse blokader, da de vil gøre opmærksom på, at de ikke vil tolerere, at regeringen fortsat besidder og truer med at bruge et våben, der kun kan bruges til at dræbe uskyldige mennesker.

Trident atomvåben er masseødelæggelsesvåben.

Som en kandidat fra partiet De Grønne, der fejrede sin 34 års fødselsdag ved at blive arresteret sagde:

»Hvordan kan nogen fornuftig person nogensinde tro, at det er i orden at planlægge mord på uskyldige civile? », og som præsident Eisenhower engang så korrekt udtrykte:

»Hver eneste våben som produceres, hver eneste krigsskib der søsættes, hver eneste raket der bliver affYret, er til syvende og sidst tyveri fra dem, som sulter og ikke har føde, fra dem som fryser og er uden klæder.«

*

En svensk gruppe på 35 friske unge aktivister har deltaget denne gang og 16 af dem har været arresteret indtil videre.

Jeg er stolt afvores naboer, der har taget den lange vej for at være med til at deltage i protesterne i Skotland. Trident er et NATO våben, der truer helbred, miljø og sikkerhed for alle borgere i verden. Vil vi se en stor dansk gruppe næste gang herovre?

I dag er 43 blevet arresteret. Omkring 150 deltog fra morgenstunden, og der er stadig folk der bliver arresteret i skrivende stund.

Der har været mange kreative aktivister.

Nogle fejrede det kinesiske nytår i en lang drage, der spærrede adgangen til basen og mange andre muntre og fredelige aktioner holdt basen lukket i over fem timer.

Der var en god stemming med masser af trommer og sang fra de mange fremmødte. Der blev holdt en ceremoni ledet af skotske præster og holdt et minuts tavshed for at mindes alle ofre for krig og terror.

I morgen vil Valentines dag blive markeret med flere festlige indslag og fantasifulde blokader. Vi inviterer alle til at deltage i vores blokader og fordømme dette atomvanvid og fejre livet og håbet.

Ulla Røders hilsen er skrevet den 13. februar på anden-dagen af de tre dages blokade i Faslane.


WoMenwith Hill Women's Peace Camp[aign]

8, Somerville Terrace,
East Busk Lane, Otley.
LS21 lHS

Thursday 28th February 2002







Dear Inger and Anne,

Ulla Roder wrote from prison at Cornton Vale, Stirling, to ask me to send you the letters I wrote about Fylingdales and Menwith Hill. These bases are USA bases. They are in North Yorkshire, England. The two bases are part of US Missile Defense [Star Wars].

Now there are new fences, police with guns, dogs and a lot more things going into the bases. We think they are getting ready for Star Wars. The UK Government has not said "Yes", but we think they have secretly said "Yes".

We want you to write to your Government in Denmark. Please ask ifthere are new fences or extra guards at Thule, Greenland. The base may be a target for 'terrorists'. This is a radar base like Fylingdales. It is part of Star Wars.

If you know a Member of Parliament who can ask the questions it will be good to see what answers they can get.

Do you know Kenan Seeberg? I was with him at Menwith Hill in 2000. He made a prograrnme for Denmarks Radio. He has since found out about USA bases in Denmark. I have his phone number 004535831744. I do not know if it is still good. He will be interested if you ask questions.

It will be good also if you can write to North York Moors National Park Planning Authority, Old Vicarage, Helmsley, North Yorkshire, England to say that you think it is a bad thing that the security measures are being put in at Fylingdales base without teIling the Council and that the environment will be damaged. Tell them you think the base is being got ready for Star Wars.

You can write to Defence Estates also. The letter is enclosed.

I am sending Ulla a copy of this letter. She is writing to you, but it is not easy to send letters when you are in prison, so I am doing this for her. We think she is great.

I do not know if your English is good, so I made the English easy.

Anne Lee

Arne Hasnen har fået samme brev. Han hjælepr mig.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen