Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 2002

Side 3

Landsmøde

2002

Kvinder for Freds landsmøde finder i år sted i weekenden 4. - 5. maj 2002, og som sidste år igen i Kate Helwegs som­merhus

Knarbovej 6,
4550 Fårevejle,
telefon 59654499.

Vi håber rigtigt mange vil komme til landsmødet og til­melde sig hos Anita Petersen, 33 31 1749 senest onsdag 1. maj 2002.

Programmet har vi i store træk tænkt os således:

Fredag:

Fra ca. 19.00

Evt. ankomst for medlemmer langsvejs fra. Husk at tage en madpakke med, da der ikke vil være servering.

Lørdag:

1300-1400 Ankomst og frokost
1400-1700
Israel/Palæstina-konflikten
Attack og globalisering - NGO's roller i dag - hvad kan vi og hvad vil vi - Oplæg ved Ingrid Steinitz
1700-1900 Fri og madlavning
19.00 Middag
20.30
Video Keep Space for Peace - danske undertekster

Søndag:

09.00-10.00 Morgenmad
10.00-12.00
Tilbagemelding fra grupperne
Fremtidigt arbejde - fælles diskussioner om:
  • Aktionsuge 04.10-11.10.02 - skal KFF være med?
  • Fredsgruppernes koo-udvalg - rapport fra deltagere
  • Krig mod Irak i maj?
  • Redaktion af Køkkenrullen det kommende år
  • Regnskab for Køkkenrullen
12.00 Frokost og derefter afrejse

Husk at medbringe sovepose eller dyne samt håndklæde. Telt kan slås op på grunden.

Togtider:

Der går tog fra Holbæk St. om lørdagen den 4. maj kl. 11.45 med ankomst til Fårevejle St. kl. 12.13.

Giv Anita besked ved tilmeldingen om I skal hentes på stationen.

Hjemturen om søndagen kunne være med afgang fra Fårevejle kl. 13.01 ankomst til Holbæk kl. 13.32.

Yderligere informationer om rejse til Holbæk kan få på internettet www.rejseplanen.dk

Prisen for dette arrangement med diverse måltider regner vi med igen i år at kunne holde på en pris af 200,00 pr. person.

Mange kærlige hilsner og på gensyn
Vibeke fra Vesterbrogruppen

Side 4

Inger Bjørn Andersen, Buegården 9 stth., 2880.

Den 12.3.2002.

Hr. statsminister
Anders Fogh Rasmussen
Statsministeriet
Christiansborg.

Kære statsminister,

Danmark har tiltrådt Ikke-Spredningstraktaten.

Ikke-atommagter forpligter sig til at afstå fra anskaffelse af egne atomvåben.

De eksisterende atommagter forpligtes bl.a. til ikke at medvirke til spredning af atomvåben.

Ifølge pressen (f.eks. Politiken 11.3.2002 - 1.sektion side 7) er det blevet afsløret, at det amerikanske forsvarsministe­rium er forberedt på atomangreb på Kina, Rusland. Irak, Iran, Nordkorea, Libyen og Syrien.

USA krænker Ikke-spredningstraktaten.

Den danske regering må opgive enhver sikkerhedspolitisk kontakt med USA.

Jeg beder statsministeren om snarest at tage problemet op i folketinget.

Med venlig hilsen.

Inger Bjørn Andersen,
Kvinder for Fred.

Side 5

Her et andet ex på brev

Spørgsmål til statsministeren og/eller forsvarsininisteren vedr. Thule og
stjernekrigsprojektet.

1.

Er der anlægsarbejder i gang på Thulebasen i Grønland for at forbedre sikkerheden imod evt. offentlige protester, demonstrationer mv. ?

Spørgsmålet er foranlediget af, at der nu er dokumenteret, at der er igangsat store anlægsarbejder omkring RAF-Menwith Hill og R.AF-Fylingsdales-baserne for at øge sikkerheden jævnfør observationer og beskrivelse i vedlagte breve af Ulla Røder og Anne Lee og bekræftet ved brev fra Philip L Hill, Defence Estates af 20.02.02 til Anne Lee.

2.

Hvis der er sådanne anlægsarbejder i gang for at øge sikkerheden omkring Thule-basen kan regeringen så bekræfte, at de er et led i den amerikanske regerings opbygning af sit National Missil Defence-system (NMD, nationale raketbeskyttelsessystem også kaldet stjerne­krigsprojekt), sådan som Ulla Røder fra Trident Plough­shares og Anne Lee fra WoMenwith Hill Womens's Peace Campaign ser indicier på, når Philip L Hill, Defence Estate's Agency Secretariat skriver d. 20.02.02 "The measures to improve security of the base followed the incursion at RAF Menwith Hlil in July last year and the increased threat of public protest activity."

Idet, som øjenvidnet Anne Lee skriver i nyt brev af 23.02.02: "The "incursion at RAF Menwith Hill in July last year" was an anti-Star Wars protest by Greenpeace publicising the projected role of the base for the USA's Missile Defense System. Components of that system have already been installed at Menwith HiII. It is evident that "..the increased threat of public protest activity.." would not exist if the bases at Fylingdales and Menwith Hill were NOT designated for Star Wars.

The considerable expenditure on [Iaughably useless] "upgrading of security" at both bases is justifiable only if they ARE designated for StarWars. In addition to the installations about which I complained; i.e. new razor wire fences; the new inner patrol road; anti-vehicle trench and control post at the access road entrance, there is a large increase in MoD Police numbers, some af whom are armed with sub-machine guns; dogs; vehicles and electronic systems such as CCTV cameras.

The 'investment' [by the USA Government?] would not have been made if there is any possibility that the bases may not be used for Star Wars." (Anne Lee-citat slut. Anne Lees brev vedlagt her) 2.b

Hvis regeringen ikke kan bekræfte dette, vil regeringen så undersøge, hvorvidt der foreligger amerikanske planer for en udbyggeises af beskyttelsesforanstaltninger på Thule­basen imod offentlige protester? - og som måske allerede er iværksat?

BIlagte dokumenter som der er citeret fra:

  • brev fra Defence Estate Agency Secretariat til Anne Lee af 20/-2002
  • brev fra Anne Lee til Philip L. Hill, Defence Estate Agency Secretariat af 23/2 -2002.

Bilag som der i øvrigt er henvist til

  • brev fra Fra Anne Lee til Alice Mahon MP af 22/2 - 2002
  • brev fra Ulla Røder til Arne Hansen m. fl. af 2.03.02 i bladet. Fås fra Ingrid eller Helga eller Arne Hansen Arne Hansens hjemmeside www.arnehansen.adsl.dk

jvf. Køkkenrulle nr. 3 marts 2002 side 11.

Ulla Røder,
Wiston Lodge, Wiston nr. Bigga,
Lanackshire ML 12 G HT

(Adr i fængslet er

Ulla Røder, Cornton Vale,
Cornton Rd.
Stirling FK 9514, Scotland)

Side 6-8

24. maj
(fredag efter pinse)

International Women's Day
for Peace and Disarmament

Fra begyndelsen af 80erne og efter en pause i 90erne igen fra 1996 mange steder i hele verden fra Norge, Serbien, New Zealand, Chile, tværs over grænser i Korea og Cypern.

Focus på at forbinde verdens problemer med lokalsamfundet. IFOR, International Fellowship of Reconciliation, og IPB, International Peace Bureau samler information.

Er det noget for nogen af os?

IFOR www.ifor.org

IPB www.ipb.org


Ingen krig kan nogensinde
blive retfærdig!!

Susanne Arends
Korrespondent
Rubjergvej 30 Lønstrup

60 amerikanske intellektuelle gik i februar ud med et "manifest", der betegnede Bush's intervention i Mghanistan som en "retfærdig krig" - "a just war". Manifestet blev først nævnt i P1, Orientering, og et par dage efter i Politikens begejstrede leder.

Måske er det kun et mål for min egen uvidenhed, at jeg ikke anede, at begrebet "retfærdig krig" i 2.500 år har været genstand for filosofiske og teologiske diskussioner i den kristne/jødiske del af verden. Tilsyneladende startede begrebet ca år 400 fk. af St. Augustine, og det blev atter taget op i det 12. århundrede e.k. af St. Thomas Aquinas, der først og fremmest brugte det til at forsvare korstogene i middelalderen. Nu skal det retfærdigvis siges, at de fleste paver i det 20. århundrede ikke mente, at man med de våbensystemer, der blev udviklet, fremover ville kunne bruge begrebet.

Det har øjensynlig ikke stoppet argumentationen blandt de kristne i USA I det seneste manifest bruger de såkaldt intellektuelle det til at forsvare USA's "krig mod terror", selvom det ikke er krig i den oprindelige form. Men der er også andre mere tvivlsomme konklusioner i manifestet - og navnlig, når man læser de vedlagte noter.

Terrorangrebet den 11/9 2001 kan kun fordømmes, uanset om man er kristen, muslim, buddist, hinduist, jøde, ateist o.s.v. Det kan vi vel alle være enige om. Det, de 60 personer - der skulle repræsentere både kristne, jøder, muslimer og ateister - gør, er at tage det flere tusinde år gamle begreb "retfærdig krig" op som et forsvar for det, der i øjeblikket foregår i Afghanistan.

Kvinder for FredManifestet starter meget fri­stende med en opsummering af de menneskerettigheder, der siger, at alle mennesker er lige, at enhver tro er op til den enkelte, samt at drab i Guds navn er imod troen på Gud og et forræderi mod universilateten i religiøs tro. Derefter indrømmer de, at der måske er nogle ameri­kanske værdier, som de også selv finder anstødelige, og som de amerikanske medier og filmindustrien påtvinger resten af verden.

De 60 udvider dog begrebet trosfrihed, idet de nærmest mener, det er en pligt at være troende. De henviser til Stalin og Hitler, som de mener, ulovliggjorde religion, og det er såmænd lige før, man som pacifist ryger ind i den klasse.

En retfærdig krig?

Begrebet "retfærdig krig" er tilknyttet nogle tilsyneladende strenge krav, som imidlertid kan vendes og drejes, så de passer til den aktuelle sag.

Begrebet fritager os på den måde fra et individuelt ansvar for de ting, der sker, og det er jo meget bekvemt. Den "primære moralske berettigelse" for krig er ifølge begrebet at beskytte de uskyldige fra at lide overlast, men det betyder dog ikke, at kun ren forsvarskrig tillades.

Næstekærlighedsprincippet bruges som begrundelse for, at det er forkert ikke at hindre fremtidig skade på uskyldige. Krig må ikke føres som en hævn, siger de, men opremser selv i noterne de mange gereninger, man mistænker bin Laden for at have udført.

En "retfærdig krig" kan kun erklæres af de legitime myndigheder - og i princippet kun mod et andet lands legitime myndigheder. Sidstnævnte går de imidlertid let hen over. Begrundelsen for, at krig kun kan erklæres og føres af de legitime myndigheder var oprindeligt, at disse var Guds repræsentanter.

Når de legitime myndigheder har erklæret krig, strider det derfor heller ikke mod det sjette bud om drab at gå i krig og myrde modstanderne Med mange af de lederere, der findes rundt om i verden - for slet ikke at tale om LISA - kan denne argumentation virke temmeligt skræmmende. Det er forresten den samme argumentation, der bruges afvisse kristne i USA til at forsvare dødsstraffen som princip. De forsvarer dog oprør og opstand, hvis myndighederne ikke mere kan anses for legitime. Her nævner de intet om den aktuelle krig i Mellemøsten, men de polske jøders opstand i 1943 samt amerikanernes eget oprør mod de britiske tropper for flere hundrede år siden.

Ifølge principperne i "retfærdig krig" må krig kun føres mod soldater og aldrig mod civile. Alligevel mener de 60, at der er omstændigheder, der gør, at det kan være moralsk forsvarligt at foretage militære aktioner, der kan resultere i ikke-tilsigtede men forventede drab eller skade på civile collateral damages. Det er ikke moralsk acceptabelt at gøre civile til selve målet, skriver de, men i noterne forsvarer de mange collateral damages i krigen i Afghanistan med, at terrorister har det med at gemme sig blandt civile, i kirker og andre steder, som principperne for retfærdig krig ellers forbyder at angribe.

Flere af de oprindelige principper i "retfærdig krig" går de meget let henover i manifestet, selvom de uddybes mere i noterne.

I "retfærdig krig" er netop krig den allersidste udvej. Alle andre løsninger skal være forsøgt inden dette sidste, drastiske skridt. Det er ikke sket med krigen i Afghanistan, men det undskyldes med, at der ingen steder i teologernes papirer henvises til internationale organer som feks. FN, som de i øvrigt ikke anerkender som en "legitim myndighed", idet de henviser noget, en talsmand for FN skulle have sagt engang: At FN er udviklet som en skyggestat til at styre international brug afmagt, men at dette meget vel kan være en selvmorderisk omklamring". I starten hylder de ganske vist de kloge mennesker, som i 1948 udviklede Menneskerettighedskonventionen (efter amerikansk forbillede, siger de), men længere rækker deres respekt for FN tilsyneladende ikke.

Andre principper for "retfærdig krig" er, at de, som går ind i en sådan krig, skal være rimeligt sikre på et vellykket resultat, således at der ikke ofres liv til ingen nytte. Midlerne i krigen skal også være proportionale med det, den er en reaktion på. Ingen af disse principper går de nærmere ind på, men henviser til diverse skrifter og gamle bøger.

Konklusionen på manifestet

Konklusionen er ikke uventet en total sanktionering af USA's terrorkrig i Afghanistan og andre steder som værende en "retfærdig krig". Selve manifestet er stort set en samling af diverse bidrag fra Instituttet for Amerikanske Værdier, hvor mange af underskriverne også er tilknyttet på den ene eller den anden måde. Inspirationen skulle være kommet fra Rumsfeldt-Rice - ørnene i den amerikanske regering. Den ene af lederne fra ovennævnte institut blev kort efter terrorangrebet inviteret sammen med mange andre religiøst tænkende personer inviteret til et møde i Det Hvide Hus.

Hvis dette imidlertid skulle leve op til principperne i begrebet "retfærdig 'krig", kan man undre sig over, at de tilfangetagne under ingen omstændigheder af Bush kan accepteres som krigsfanger med dertil hørende rettigheder. Ifølge Bush er de forbrydere uden strafferetlige rettigheder men når man samtidig undskylder sig med, at man fører retfærdig krig, må de tilfangetagne også være krigsfanger med alle dertil knyttede rettigheder.

Hvor må det dog være bekvemt at kunne fraskrive sig ethvert ansvar for død og ødelæggelse - ja, oven i købet prise sig selv for det. Det er efter min mening hele formålet med manifestet - og det lugter af bestilt arbejde og ikke en lovprismng af menneskerettighederne, som Politiken ser det.

Venlig hilsen

Susanne Arens


Birthe Kjeldsen,
Ganløseparken 16,
3600 Stenløse,

der har været på hospital i 3 mdr. sender os følgende: Tanken om at forhandle med sin modstander for derved at nå til gensidig forståelse er for mig den vigtigste betingelse for en fredelig udvikling mellem verdens lande og mellem indbyrdes stridende befolkningsgrupper, samt et haiku-digt:

Magtmennesket.

Den, som sår vrede,
høster ikke kærlighed.
Tal med din uven.

Venlig hilsen

Birthe


Generalforsamlingen i Magistrenes
Pensionskasse nærmer sig.

Det bliver i Arhus 6.maj.

En medlemsundersøgeise i Pensionskassen har vist, at hele 88% ønsker, at der tages etiske hensyn i investeringerne. Tidsfristen for aflevering af forslag, man ønsker drøftet på generalforsamlingen, er 11.marts.

Vi / jeg afleverer følgende forslag:

Magistrenes Pensionskasse vil ikke investere i våben­fabrikker, og de våbenaktier, MP har, skal bringes af vejen.

Inger Bjørn Andersen
Buegården 9 stth.
2880 Bagsværd.

Side 9-10

Ulla Røders åbne brev af 2. marts 2002 om indicier på, at Blair har til­ladt tyvstart af stjernekrigsprojektet i England

Til rette vedkommende

Angående Menwith Hill og Fylingsdales "RAF"baser/USA udvidelser af sikkerheder/opgradering til NMD/Star Wars!

Jeg er med bekymring efter besøg i områderne omkring ovennævnte baser blevet opmærksom på forskellige tiltag til udvidelser af sikkerheden på ovennævnte baser i Yorkshire, England bl.a.:

  • flere bevæbnede MOD-betjente
  • flere køretøjer (MOD)
  • Planer om opførelser af bygninger.
  • Planer om og allerede udførte nye hegn, herunder rasorwires og elektrisk hegn.
  • CCTV-cameraer, herunder overvågning af offentlig vej.
  • Anti-køretøjsgrøfter.
  • Bygning ved indkørsel til kontrolpost.
  • Patruljeveje.
  • andet elektronisk udstyr

Jeg undrer mig over, hvem eller hvor den/de ansvarlige herfor skal søges. Hvem har opsyn med disse baser? Basen i Menwith Hill er bemandet med NSA (National Security-Agency)-personale, men basen benævnes som "RAF"-Menwith Hill, selvom basen er på amerikanske hænder. Basen i Fylingdales er en del af USA/UKs BMD og SDl-system. (Læs Star Wars System).

Ikke alene er flere af disse foranstaltninger udført uden forudgående tilladelser. Udvidelserne skæmmer også landskabet i et område udlagt som nationalpark. Rasowire-hegn udrullet på jorden kan skade dyrelivet og elhegn - som er opført over de tilladte 2 meter i området, kan udgøre en risiko for fuglelivet i området.

Der er bygning (kontrolpost) grøfter og patruljeveje, som er gennemført uden tilladelse hertil i Fylingdales. På Menwith Hill-basen er mindst et af CCTV-kameraerne rettet mod offentlig vej i strid med gældende regler.

Miljøet er skæmmet i området omkring baserne. Der er dumpet affald afforskellig art.

Jeg finder det skandaløst og utroligt at militæret blot kan inddrage de nationale fredede områder, der er fredet pga. deres skønhed og historiske værdi. At inddrage sådanne områder i deres planer, og at dette går upåtalt hen, er efter min mening en sag, der vedrører alle med interesse i bevarelse af særlige naturværdier, og alle med interesse i skabelse af global sikkerhed uden brug af våben på jorden såvel som i rummet.

Derfor retter jeg denne henvendelse og opfordrer alle interesserede personer og organisationer til at rette klager til

Norh York Moors National Park Authority,
Old Vicarage, Hemsley,
North Yorhshire, England.

Offentlig protest mod udvidelserne i Menwith Hill med krav om offentlig høring i Harragate Barough Council (byråd) er blevet afvist af samme råd med begrundelsen, at antallet af klager ikke var stort nok. (I Fylingsdales mener man, at een klage er nok).

Da planerne blev gennemgået i december var der ikke tid nok til at folk kunne nå at fremsende deres indsigelser (helligdage).

Udvidelserne i Fylingsdales er blevet forklaret af Defence Estates Agency Secretariat, som nødvendige på grund af "den stigende trussel for offentlig protest". (Der henvises til Greenpeace's aktion sidste år i juli) ,

Secretary of State Defence Geoff Horn her erkendt de ulovlige udvidelser i tale i Parlamentet den 11. februar, men han undskylder det nødvendige hastværk med følger af truslen for terrorangreb efter 11. september sidste år. Han udtalte, at de nødvendige planlægningsaktiviteter blev udført uden tilladelser, da det hastede efter 11. september. Hvad var der sket i tidsrummet siden juli? Det melder han ikke noget om! Hvad med den trussel disse baser udgør for offentlig sikkerhed?

Jeg opfatter disse forklaringer som ubegrundede, da den eneste logiske forklaring på så store investeringer i udvidelser kan findes i en "uofficiel godkendelse" af udvidelsen af baserne til brug for NMD-systemet (Star Wars).

Jeg vil bede rette vedkommende om at iværksætte en undersøgelse af, hvorvidt andre baser har iværksat lignende foranstaltninger til forøgelse af sikkerheden, herunder på Thulebasen, som også er et terroristmål?

Jeg vil også med denne henvendelse anmode vores politikere om at undersøge, hvorvidt disse planer er en begyndende udvidelse til mm på trods af at dette endnu ikke er officielt godkendt?

Som jeg - efter selvsyn - ser de påbegyndte større arbejder vil jeg tillade mig at lufte en mistanke om at mm allerede er blevet uofficielt godkendt! Hvis Menwith Hill og Fylingdales-baserne ikke skal anvendes til NMD (Star Wars), hvorfor er de så vigtige at udvide sikkerheden på? Har de en anden rolle end den officielt kendte BMD/SDI "varslingssystemer"?

Når jeg til disse iagttagelser lægger det faktum, at NSA-basen, den tyske del af samme "varslingssystem" i Bad Aibling, Tyskland, vil blive lukket år 2004 (pga de illegale Echelon-aflytninger) og at personalet fra denne base vil blive overført til Menwith Hill-basen, kan jeg ikke undlade at undre mig over, hvad alle de ekstra ansatte skal udføre af opgaver, hvis det ikke handler om en udvidelse af basens aktiviteter. Der er allerede ansøgt om en del nye bygninger, er dette til administration/beboelse for det udvidede antal personer i år 2004? Der er allerede indgivet planer om opførelse af endnu en antenne (golfbold). En person fra offentligheden havde påtalt en fejl i udmålingen af den ansøgte "golfbold" der rummer antennen. Antennen var for høj til den ansøgte "golfbold". Da vedkommende rettede henvendelse igen for at checke ændringerne var akterne pludselig forsvundet. (Akter der altid skal være til rådighed ved anmodning herom). Dette vedrører Menwith Hill-basen.

Jeg finder ikke alene disse forhold betænkelige, men anser også, at bl.a nægtelse af adgang til offentlige sagsakter og nægtelse af en offentlig høring trods over 25 klager er et direkte forsøg på bevidst at føre offentligheden bag lyset. Således at forhindre offentligheden oplysninger af yderste vigtighed ikke alene for de lokale folks sikkerhed, men for hele den internationale sikkerhed, er handlinger, som de ansvarlige bør stilles til ansvar for.

Jeg retter denne henvendelse til hvem eller hvilke organisationer dette måtte vedkomme, da jeg i tiltro til at folk med den rette viden og indflydelse herpå vil tage skridt til en tilbundsgående undersøgelse og kræve de ansvarlige til ansvar for deres handlinger, hvad disse end måtte afstedkomme i fremtiden.

Side 11

Små våben er skyld i store ulykker.

Lette skydevåben dræber over 1/2 million mennesker om året. Juli 2001 holdt FN konference i New York om ulovlig handel med små og lette våben. En handlingsplan opfordrer alle lande til at vedtage love og regler for kontrol af våben­fabrikkerne samt import og eksport og samarbejde om at bremse våbensmugling.

Der var flere forslag der blev forhindret af USA og andre våbenproducerende lande. Over halvdelen af verdens ca. 600 lovlige våbenfabrikker ligger i USA.

Den schweiziske researchgruppe Small Arms Survey skønner at der er ca. ½ milliard små og lette våben i verden.

Der er planlagt ny FN-konference om disse våben i 2006.


Væk med våbnene.

Flere steder i verden er der forsøg på indsamling af små og lette våben. I Mozambique er det en sammenslutning af kirker, CCM, Det mozambianske kirkeråd, der bytter tagplader, cykler, hakker, symaskiner, såsæd mm. for illegale våben.

Folk har mere tillid til dem end til politi og militær.De får penge til arbejdet fra bistandsorganisationer i Canada, Sverige, Tyskland og Japan, men kunne godt bruge mange fler: Våben-til-Hakkeprojektet har siden 1995 klaret at ødelægge 200.000 våben, men der menes at være fler millioner i landet. En del af de ødelagte våbne smedes og svejses om til møbler og kunst iflg. en helside i Kristeligt Dagblad af journalisten Thorkil Green Nielsen 2. november 2001.


Lad hverken mennesker eller hændelser tage livsmodet fra dig

Marie Curie

Stof til næste blad bedes sendt til Helga Berg eller Ingrid Nielsen, adr. på side 2, senest 25. april. E-post kan bruges.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen