Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 2004

Side 3-5

Sendt til "kort sagt" Kristeligt Dagblad.

Godt nyt fra Israel/Palæstina.

Om end i småtingsafdelingen vil nogen mene. Jerusalem women speak:

3 der fra fredsbevægelsen "jerusalem link" - et mix af israelske og palæstinensiske kvindegrupper er netop rejst på en månedlang foredragstume i USA. To palæstinensiske og en israelsk sammen, det er det der er så fmt.

Vi oplevede deres gode samarbejde på nært hold i Jerusa­lem for nylig på internationale kvinders menneske­rettig­heds­march, IsraeI/Palæstina.

Og så er "refusenick parents forum", israelske militær­nægter­forældres forum meget lettede over, at de fem unge israelske militærnægtere, der har siddet fængslet i mere end to år, har faet en dom, der fjerner deres navne fra militærets register.

Det sidste her må siges at være endnu et eksempel på at ikkevoldsmodstand er stærkere end militærmagt.

Herbert Pundik sagde i musikhuset i Århus 25-9, 04 at 60-70 procent af såvel israelere som palæstinensere ønsker fred i dag.

En israelsk historiker, Ron Pundik, der var med til at starte Oslofredsprocessen i sin tid var forleden citeret for at sige, at der må et EU initiativ til i dag.

Ikke-vold er ikke det samme som fred, - det er et skridt på vejen.

Bodil Honore
Hornsbjergvej 6
8380 Trige

Hvis nogen ønsker at støtte den israelsk palæstinensiske koalition af kvinder for fred økonomisk er adressen:

Israel Discount Bank
Hamoshava Branch 062
21 Emek Refaim Street, Jerusalem
Beneficiary: Coalition of Women for Peace
Accountnumber 967017 - 512400
Swift Code: (in Europe) IBAN NO.IL 011062 967017 512400


På WILPF (Kvindernes internationale liga for fred og frihed)s 28.verdenskongres 2.-8-august i år i Kungalv v. Göteborg var Galtung en af talerne. "Deep culture, the US and war/peace" var hans overskrift. Et engageret og provokerende foredrag om det kulturelle- og religiøse grundlag for USAs magtpoltik.

Guds udvalgte folk, Guds nye Kanaan, Guds land, med rettigheder og pligter givet af Gud.

Men også dybe traumer: folkedrab på indfødte, slaveriet, sociale elendighed, borgerkrig, tabte krige i Korea og Vietnam bl.a. Nutidens overbevisning om kampen mellem Gud og Satan, det gode og det onde, begreber og forståelse fra Johannes Abenbaring.

At høre Galtung er at stå i et vandfald af ord hvor du griber nogle af dem.

"Fred har et navn. Fredens navn er ligestilling (equallity). Ligestilling har m.ange navne. de er ret og rimelighed, symmetri, gensidighed, lige rettigheder, gensidig respekt, ligeværdighed."

1. Landsbyen Fredens Oase

Landsbyen Fredens Oase ligger mellem Jerusalem og Tel Aviv, nær den by Emmaus. På hebraisk hedder landsbyen Neve Shalom, på arabisk Wahat al-Salam. Navnet henviser til profeten Esajas, som skriver: “Mit folk skal bo i fredens oaser i boliger, hvor tillid råder”. Som noget helt enestående i Israel lever både jøder, muslimer og kristne i fredelig sameksistens og er derved “brobyggere” mellem konfliktens parter i Det hellige Land. Fredens Oase har været indstillet til Nobels Fredspris.

2. Jødisk - Palæstinensisk dialog

Fredens Oase blev grundlagt i 1972 på et 100 tdl. stort område, størstedelen lejet fra et nærliggende kloster. Den blev til ud fra en overbevisning om, at det er muligt for jøder og palæstinensere at leve fredeligt sammen i gensidig respekt.

9. Vi støtter også Fredens Oase:

Poul Hartling, fhv. højkommisær for FN's flygtningehjælp; Benny Andersen, forfatter; Bent Melchior, fhv. overrabbiner; Ejvind Larsen, redaktør; Anker Jørgensen, fhv. statsminister; Kirsten Thorup, forfatter; Erik Heide, billedhugger; Peter A.G. Nielsen, musiker; Karsten Nissen, biskop og Herbert Pundik, redaktør.

Bestyrelsen:

Formand: Sognepræst Claus Helsbøl,
Havnebyvej 154, Kirkeby, 6792 Rømø.
Tlf.: 74 75 52 94 Fax: 74 75 67 22
E-mail: che@km.dk

Næstformand og redaktør af ‘Nyhedsbrevet’:
Sognepræst Kirsten Greve,
Vinkelvej 177, Vinkel, 8800 Viborg.
Tlf. og Fax: 86 63 92 16
E-mail: kgr@km.dk

Kasserer: Sygeplejerske Ester Westergaard,
Østergade 85, 9440 Aabybro.
Tlf.: 98 24 44 75
E-mail: kev@os.dk

Medredaktør af Nyhedsbrev:
Informationsmedarbejder Marit F.Jørgensen,
Halfdansgade 29, 2tv., 2300 Kbh S.
Tlf.: 32 96 96 87
E-mail: Marifloe@netscape.net

Højskoleforstander Peter Hedegaard,
Kirkestien 7, 5856 Ryslinge.
Tlf.: 62 67 10 20 (arbejde)
Fax: 62 67 19 55.
E-mail: mail@ryslinge-hojskole.dk

Du skal plante et træ:
Grundtvig i Betlehem

Af Claus Helsbøl, sognepræst Rømø

Sognepræst Claus Helsbøl, Rømø har sammnen med biskop Niels Henrik Arendl, Haderslev taget initiativ til at knytte forbindelse mellem den evangelisk-lutherske menighed i Betlehem og så Danmark. I efteråret var deres præst Mitri Raheb på besøg i Sønderjylland. Han ønsker al etablere en grundtvigsk inspireret højskole i Betlehem og håber, at vi danskere vil hjælpe med. En dansk venskabsforening er stiftet.

Betlehems venner-venskabsforening for den grundtvigske højskole i Betlehem

Det kan oplyses, at der er dannet en dansk stølteforening: Betlehems vennervenskabsforening for den grundtvigske højskole. I bestyrelsen er biskop Niels Henrik Arendt, Haderslev, højskoleforstander Vita Andreasen, Løgum­kloster, akademileder Henrik Wigh-Poulsen, "Vartov", sogne­præst Lone Hvejsel, Visby, projektkoordinator Marit Fløe Jørgensen, København og undertegnede sognepræst Claus Helsbøl er formand.

Den første friskole i Palæstina

For et par år siden var Raheb den drivende kraft ved oprettelsen af den første friskole i Betlehem: Dar al -Kalima - "Ordets hus" - et naturligt navn for en skole med nære bånd til menigheden. Skolen ligger på en bakketop i udkanten af Betlehem med en vidunderlig udsigt over ørkenen og Det døde Hav. Her går der ca. 250 elever fra børnehaveklasse til 10 klasse. Halvdelen af eleverne kommer fra kristne trossamfund og halvdelen fra mus­limske familier. Skolens bygninger er smukke og funk­tionelle, pædagogikken meget progressiv ,og undervisningen lægger vægt på det "hele menneske". For­tælling og samtale har en fremtrædende plads og der råder en demokratisk ånd.

Disse sider taget med i bladet, for at vise at der arbejdes med flere fredelige tiltag i et hjørne af verden, hvor had og mistro er alt­overvejende.


INTERNATIONAL ALLIANCE OF WOMEN

EQUAL RIGHTS - EQUAL RESPONSIBILITIES

Helga har også været til lAW - Intemational Alliance of Women 100 års verdenskongres i Berlin og Freiburg fra 13. - 18. september ref. følger i næste Køkkenrulle.

Dens program er omfatter 'alt' set fra kvindeperspektiv siden starten hvor det især drejede sig om stemmeretten. Mottoet hedder Lige rettigheder - lige ansvar.

Side 6-7

Min drøm: Fred

Disse frimærker fra FN s postforvaltning er resutlatet af en af aftale mellem Lions Clubs International og De Forenede Nationer.

Lions Clubberne sponsorerer hvert år en fredsplakat­konkurrence for unge mennesker fra hele verden.

Børn i alderen 11 til 13 år fra alle verdensdele kan ind­sende deres frembringelser, der bliver bedømt efter deres originalitet og kunstneriske kvalitet.

Blandt 24 finalister vælges der en hovedpristager, og det blev i år en 11-årig dreng fra Thailand.

Lions Clubs International har overdraget retten til offentliggørelse og til brug på frimærker til De Forenende Nationer. Organisationens afdeling i Wien har valgt de tegninger, der blev indsendt af den 13-årige Henry Ulfe Renteria fra Peru (55 cent) og af Michelle Fortaliza fra Filippinerne. Hun er 11 år gammel.

Side 8-9

KVINDERNES INTERNATIONALE LIGA FOR FRED OG FRIHED

holdt sin 28. Verdenskongres i Kungälv v. Göteborg 2.- 8. august. 2004.

Ca. 250 kvinder fra 37 sektioner i Afrika, Asien, Europa, Mellemøsten, Nord- og Sydamerika. mødtes på Nordiska Folkhögskolans dejlige grund i dejligt sommervejr.

Hovedtemaet hed VAND, KVINDER OG FRED. Der var quiz om vand, oplysninger om vand i verden, seminar og arbejdsgruppe - vand som ikke smitter, strid om vand, brønde, kvindearbejde som tager tid fra andre vigtige ting, økonomiske interesser, lovgivning, exempler på de meget forskellige vandsituationer i verden osv.

Hovedtalere var ELISABETH REHN, tidl. finsk forsvars­minister, nu FN-ansat, som sammen med Ellen Johnson Sirleaf, finansminister fra Liberia, tidl. bl.a. i Verdens­banken har rejst for UNIFEM i et år til de tungeste kon­flikt­områder i 14. lande og skrevet rapporten "Women, war and peace". En rystende virkelighed af groveste voldtægter af kvinder under konflikter og af prostitution og kvinde­handel efter. Men de mødte også stærke og vidende kvinder som var trætte af bistand i form af håndarbejdshjælp og mikrokreditter - de havde brug for computere og makro­kredit.

se www. unifem.org,
[http://www.unifem.org/resources/item_detail.php?ProductID=71tilføget oktober 2006, red.]
og www.peacewomen.org

En anden dag gav JOHAN GALTUNG et engageret causeri om det kulturelle og religiøse grundlag for USAs magtpolitik. Om JH se mer andetsteds i dette blad.

Der var et væld af arbejdsgrupper, om organisation, IT, kvinder og handel, en meget aktiv gruppe unge med eget seminar, Kvinna til Kvinna præsenterede deres Handbook for sustainable peace-building, der var en arbejdsgruppe med kvinder fra israel, Libanon og Palæstina om kvinder og fred i Mellemøsten, mange gode samtaler, alvorlige og muntre, rundt omkring i korridorer og dejlige rum og huse. spisesal og terasser.

Der var kunst med sameaner og jojk, aboriginal dans og sang, kammermusik - dels herllig ny, dels mer stilfærdig, hver sit sted i huset, der var Edda-sang og svensk folkedans og ny kongressang af Annelise og hendes datter Annevig. Udflugter bl.a. til Marstrand og til Hiroshimafejring i Göteborg. Fortsættes.

Citater fra Kungälv Krishna Ahooja Patel, Elsabeth Rehn o.a. Ord kan være redskaber.

Læs UNESCO-dokumentet - det tog lang tid og mange mennesker at udarbejde.

Megen tid og arbejde gik med rapporter fra verden rund­tomkring, med vedtægtsdrøftelser og vedtagelse. resolutioner, regnskab, valg - inderen Krishna Patel blev afløst af Regina Birchem fra USA, 4 vicepræsidenter : Marta Benavides fra El Salvador, Annelise Ebbe fra Danmark; Samira Khoury fra Libanon og Dulcy de Silva fra Sri Lanka - og arbejdsprogram for 2005 - 2007. HB

Verden består af mennesker der lever uden for Vesten.

"Vision... Leading to Action!"

VÅBENFRIT VERDENSRUM

Keep SPACE for PEACE

LÄMNA HIMLEN I FRID

blev markeret mange steder i verden i dagene 25.sept.- 3.oktober.

se www.wilpf.int.ch og www.reachingcriticalwill.org bl.a. Hiroshima, Kenndy Space Center, Europ. Space Operation Center i Darmstadt, Italien, Spanien, Frankrig, Canada, Washington o.m.a. steder i USA samt i Sverige

1.-3.okt. var der i Stockholm en konference med temaer fra space4peace, NPT(Non-proliferaton Treaty) og de nordiske lande i USAs rumplaner.

Deltagere og talere fra Danmark, Finland, Norge, Sverige, USA og Åland.

Der blev vist videoer m. Bruce Gagnon og m. Menwith Hill, der var gadeteater og der blev holdt taler foran USAs ambassade.

Agneta Norberg fra Sveriges Fredsråd gennemgik kæden af radar-og spionbaser rundt om jordkloden.

Joseph Gerson fra USA om USAs udenrigspolitik.

Gunnar Garbo talte om Norge og Annelise Ebbe fra Danmark talte om USAs politik over for Danmark og især Danmarks og USAs politik i forhold til Grønland, hvor Thulebasen nu er en essentiel del af NWD (Nuclear Missile Defence).

Finske, norske og svenske aktivister viste billleder fra deres inspektion af en anden vigtig radar i Vardøy i Nord­norge, en inspektion der kom som en stor overraskelse for basens peronale!

Sidste dag blev der lagt planer for det fremtidige nordiske samarbejde.

Organize, don't agonize. HB

Side 10

World Conference of Mayors for Peace through Inter-city Solidarity

BORGMESTRE FOR FRED
eller

INTER-CITY SOLIDARITY

Alle Danmarks borgmestre har nylig fået brev fra Danmarks Fredsråd om at være med i dette netværk som skabtes i Hiroshima 1982. I marts 2004 var 579 byer fra 108 lande med.

Skriv efter informationsmat. på
mayorcon@pcf.city.hiroshima.jp eller se
www.pcf.city.hiroshima.jp/mayors

VERDENSKVINDEMARCH 2005

har været under forberedelse siden marchen i 2000 - begyndte i Beijing 1995 Det 5. internationale møde holdes i Kigali, RWANDA, 4.-12. dec 2004.

Der er plads til 3 deltagere fra hvert land.

Se http://www.worldmarchofwomen.org/index_html/en?set_language=en
Kontakt fx.danskkvindesamf@email.dk og
vib_hoeg@dialip.sdn.dk

"... ønsket om at omdefinere de politiske, sociale og økonomiske regler der styrer os. Feminisme er en måde at tænke på, en social bevægelse, et alternativt og anderledes perspektiv at forstå verden fra. Feminisme er mere end blot at være opmærksom på manglende ligestilling og på at opnå adgang til magtpositioner.

Vi drives af nødvndigheden af at afvikle systemer der fremmer frygt og had over for nden anden" og retfærdiggør vold; vi fordømmer alle systemer som skaber udelukkelse og som forstærker dominans."

Citater fra Kungälv

I Rwanda er 49% af parlamentet kvinder (70% af den overlevende befolkning er kvinder).

Det er vigtigt at stille de rigtige spørgsmål:
Sokrates spurgte hvorfor krig?
men han spurgte ikke hvorfor slaveri?

Hvordan holder vi spørgsmål i live dag efter dag?
ved ikke at finde fred for det inde i dig selv
.

Side 11

Professor Johan Galtung
Født 1930 i Oslo, Norge
Se www.transcend.org samt
http://kritiskdebatdklartikler
_september/08_september.html
fra 15.sept.2004
FIND FRED:

Vi er blevet bedt om at bringe noget i bladet af Johan Galtung.

Vi tror ikke der bliver plads dene gang. Vi præ­senterer ham på denne side,og giver et link til mange artikler:

http://www.visdomsnettet.dk

F. 1930.
Norsk tværfaglig freds­forsker og pacifist. Med­lem af Folkereisning mot Krig. Uddannet matema­tiker. En af pionærerne af den moderne fredsforsk­ning. Grundlægger og leder af Fredsforsknings­instituttet PRIO i Oslo i 1959, frem til 1970. Ini­tiativtager til tids­skriftet Journal of Peace Research i 1964.
Stifter og direktør for fredsforskningsinstituttet Trans­cend : a Development and Peace Network. Professsor ved universiteterne i Hawaii, Witten/Herdecke, the European Peace University og Universitetet i Tromsø. Modtager af the Right Livelihood Awards ærespris 1987 og talrige andre priser. Omfattende forfatterskab.


DEBAT og REAKTION på hvad der står i Køkkenrullen er glædeligt.

Unnilise Paus, Korsgade 17 A 2200 Kbh. N skriver også at hun er helt og aldeles uenig i den definition på fred som Marina Jakobsen citerer fra Paulo Coelho: fred er ikke det modsatte af krig, thi vi kan finde fred mens vi kæmper for vores drømme -fx om fred.

Unnilise undrer om MJ citerer Coelho fordi hun er enig med ham i, at krig nogen gange er nødvendig? for eksempel i Israel?'

Jeg, HB, kunne tænke mig at spørge: Er krig og kamp det samme?

Her er en definition fundet hos Galtung " .. ( if ) peace is defined as the capacity to handl confticts with empathy, nonviolence and creativity .. " Helga

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2004

Til næste nummer af Køkkenrullen