Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 2005

Side 3-7

KVINDER FOR FREDS LANDS­MØDE 28. - 29. MAJ 2005

Kvinder for Freds 25 års jubilæum

Vi holdt landsmødet og fejrede jubilæet i Birgit Arrenakkes dejlige gamle stråtækte bindingsværkshus, Gammelgaardens Kaffehus, i Grønfeld ved Ebeltoft.

Birgit og Aase havde klaret alt det praktiske med at købe ind og lave mad.

Vejrguderne var med os. Solen skinnede og de nordiske flag blafrede mod en blå, skyfri himmel.

Vi sad ude i haven og nød den lækre frokost, og også mødet lørdag eftermiddag foregik i det fri hyggeligt, afslappet, nostalgisk og seriøst.

Vi talte om, hvordan det hele startede i 1980 omkring det blå køkkenbord i København, hvorfra Bodil Graae ringede til Berit Ås i Oslo. Hos hende satte en række nordiske kvinder hinanden stævne. De kom med et opråb: (I anledning af jubilæet vil jeg citere den fulde ordlyd.)

Nordiske kvinder er standset op: Nu må det være nok!

Vi er grebet affortvivlelse over udviklingen. Mere og mere er del gået op for os, at kvinder over hele verden går med de samme tanker og den samme frygt:

Har vore børn nogen fremtid?

Vi vil - sammen med kvinder over hele jorden - vende vor afmagt til styrke.

Vi, undertegnede kvinder i Norden, vil ikke længere stiltiende acceptere magtkampen mellem stormagterne. Alle aggressions­handlinger må umiddelbart indstilles, og nedrustnings­forhandlingerne må straks genoptages og føre til handling og virkelig nedrustning.

Vi kræver

- Nedrustning for en varig verdensfred!

- Våbenmilliarderne til mad!

- NEJ til krig!

På baggrund af dette Fredsopråb og Bodil Graaes kronik i Politiken den 14. februar 1980, blev der lavet en underskriftindsamling i De Nordiske Lande. På mindre end 6 måneder indsamledes 500.000 underskrifter, som blev af­leveret til FN' s generalsekretær ved åbningsceremonien for FN's 2. Internationale Kvindekonference i København 1980.

Derefter boblede det op med "Køkkengrupper" over hele landet, og vi fik lavet et blad "Køkkenrullen", som stadig binder os sammen og informerer om, hvad der foregår af fredsaktiviteter i Danmark - og verden omkring os.

På jubilæumsdagen mindes vi de gode gamle dage, da der var gang i aktiviteterne. KFF arrangerede og deltog i freds­marcher, demonstrationer, aktioner, konferencer, freds­festivaller m.m. i Danmark og de andre Nordiske Lande. Ja, også i England, Tyskland, Frankrig, USA og Sovjetunionen havde vi på de store fredsmarcher i 1980erne været med til at præge fredsarbejdet.

Vi blev en del af den internationale fredsbevægelse.

Vi er her endnu

Men vi er jo ikke så mange aktive - og vi er blevet ældre (25 år)! Vi "tog en runde" om, hvad vi hver især laver af freds­relateret arbejde for tiden.

Det viste sig, at vi alle er aktive på et eller andet plan.

De fleste er med til på skift at skrive i og redigere "Køkken­rullen.

Nogle deltager i menneskerettighedsmarchen (HRM) til Israel og Palæstina med planlægning eller direkte i marchen. Flere skriver læserbreve. En er aktiv i "Grøn politik", en anden i EU-kritiskpolitik og en står i genbrugsbutik.

Et par stykker deltager i "Fredsvagten". Et par stykker er aktive i Dansk Kvindesamfund, en er med i Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed og en anden deltager i Kvinder i Sorts demonstrationer. Nogle har deltaget i de store antikrigsdemonstrationer mod krigen i Irak og protester ved USAs ambassade.

Flere møder gerne op, hvis der foregår noget freds-, ulands- eller flygtningerelateret i nærheden af, hvor de bor. Men det kneb med energien til selv at tage initiativ og sætte gang i fredsaktiviteter når vi ser bort fra Ulla!

Vi sendte en kærlig tanke til alle de gode gamle kvinder for fred, som ikke er her mere.

Særligt mindedes vi Inger Bjørn Andersen, som vi mistede for nogle få måneder siden.

Hun var utrolig aktiv, kreativ og vedholdende, klog, vidende og humoristisk. Vi er mange, der savner Inger. Kvinder for Fred har brug for ildsjæle!

En ny Kvinde for Fred

Vi bød velkommen til Christina Bech fra Amager. Hun havde deltaget i en demonstration mod Irakkrigen og truffet Ulla og Ingrid Steinitz ved Fredsvagten på Christianshorg Slotsplads. Tidligere havde hun også haft kontakt med "Sunshine", som de fleste kender fra Ravnstruplejren og hendes iøjnefaldende teepee.

(Dejligt at se et nyt, ungt ansigt!)

Ulla Røder fortalte om året der gik.

Hun har haft en hård tid, siden hun ved en direkte, ikke-voldelig aktion ødelagde et bombefly, så det ikke kunne bruges i Irak-krigen.

Retssagen er endnu ikke afgjort, men hun har siddet 5 mdr. i varetægtsfængsel, og det har været hårdt både fysisk og psykisk. Efter løsladelsen måtte hun gå under jorden, fordi hun ikke kunne få en retfærdig retssag. Det har været umuligt at få en ordentlig forsvarer, så Ulla har nu selv udfærdiget forsvarsskriftet, hvilket har været enormt tidskrævende.

Alligevel har hun bla. haft tid til jævnligt at stå ved Fredsvagten samt at deltage i forberedelsen af den meget vellykkede og velbesøgte Fredsfestival i Karens Minde Kulturhus den 21.maj 2005.

Ulla er ved at skrive 2 bøger samt en rapport om våben­systemer. (Rapporten "STOP DEN VERDENS­OM­SPÆN­DENDE BUSH FIRE" er nu tilgængelig på )

Der er ved at blive opbygget verdensomspændende elektroniske kontrol- og styresystemer som kan opsnappe "fjendens" elektroniske signaler og automatisk affyre våben -. måske atomvåben mod "fjenden" Atomvåben er blevet meget mindre, så de kan bruges som konventionelle våben - Mærsks flexskibe transporterer affyringsramper.

Danske våbenfabrikker er stærkt involveret i bygning af disse elektroniske kontrol- og styresystemer - primært TERMA og MÆRSK DATA DEFENCE A/S - men der er i alt ca. 40 våbenfabrikker i Danmark! De elektroniske våben­systemer styres fra USA. EU-hæren bliver uddannet i USA. Vi er i lommen på USA!

Det hele er så stort og virker uoverskuelig. Vi må samle fredskræfteme i Danmark.

Hvad sker der med de politiske frontfigurer? spurgte Ulla.

Hun var bekymret for, hvordan retssagen mod Greenpeace ville blive afgjort.

Organisationen var blevet tiltalt efter "terrorparagraffen" - det var ikke blot som tidligere, hvor den enkelte aktivist blev tiltalt for sin egen handling (Vi ved nu, at Greenpeace den 10 juni blev dømt efter "terrorparagraffen", hvilket kan få indflydelse på alle fremtidige græsrodsaktioner)

Ud over fredsarbejdet er Ulla involveret j flygtningearbejde Hun oversætter for flygtninge og afleverer indsamlet tøj på flygtningecentre.

Ulla, Christina og Tinne - og en køkkenrulle!

Tinne Stubbe Østergaard om kvinder, fred og sikkerhed - og FN.

Indtryk fra FN's Kvindekommissions 49. samling 28.02 - 11.032005.

Vi så nogle billeder fra denne samling i FN's Hovedkvarter i New York.

Tinne bor i Trige ved Århus. Medlem af Dansk Kvindesamfunds Styrelse, Styrelsen af Dansk Kvindesamfunds Århuskreds, og International Alliance of Women's Commission On Women, Peace and Security. www.kvindesamfund.dk

Tinne fremhævede arbejdet for at udbrede kendskabet til CEDA W, FN's Kvindekonvention til afskaffelse af diskrimination mod kvinder.
www.un.orglwomenwatch/daw/cedaw

Formålet for dette CSW var først og fremmest revision af Beijing-Deklarationen og Handlingsplanen fra 1995. K vinder og væbnede konflikter er et af de 12 kritiske punkter i handlingsplanen.

Sikkerhedsrådets Resolution 1325 drejer sig om inddragelse af kvinder i forebyggelse og løsning af konflikter, fredsforhandlinger og genopbygning. Kvinder skal være medl

(Jeg henviser i øvrigt til det skriftlige oplæg Tinne gav os på mødet og som findes andet sted i bladet.) Tinne kan kontaktes på tsoe@get2net.dk Tinne faldt godt ind i vores lille gruppe. Hun var meget aktiv, vidende og engageret.

Afslutning lørdag aften.

Aftenen sluttede med, at vi så en videofilm om Human Rights March til Israel/Palæstina omkring årsskiftet 2003/2004, hvor Birgit og Bodil deltog. Den hedder "A Busride to Peace" og er lavet af Nadja Dam og Anne Frisius.

Vi fik en meget fin festmiddag med 3 retter mad og vin, kreeret af Birgit og Aase.

Birgit holdt en flot festtale, vi sang nogle af de gamle fredssange og Grete læste digtet "Fred" af Ingrid Sjötrand:

"Fred er ikke en gave - Fred må erobres på ny hver dag"

ref/Grete Møller

Søndag holdt vi vores "generalforsamling":

Dagsorden: Regnskabet
Køkkenrullen
Fremtiden (arbejdsområder)

Regnskabet: Anita havde sendt regnskab (gengivet efter referatet). Det viser et overskud, men vi skal måske tilbagesende nogle af de penge, vi fik fra Bibliotekstilsynet - i forbindelse med afslag på anmodning om fortsat portostøtte. Beløbet blev givet ud fra de abonnenter, vi havde dengang, og dette tal er mindre nu. Derfor kan vi ikke disponere over beløbet, men Anita har meddelt, at der er penge til udsendelse året ud.

Køkkenrullen stopper, hvis ikke der er penge til flere udsendelser, og går i gang igen når der er penge.

Redaktion året ud:

Juni, nr. 4 Nibe/Aalborg
August-september, nr. 5 og 6 Holstebro
Oktober-november, nr. 7 og 8 Vesterbro+ Valby (Birgit A.) Christina vil gerne deltage i redaktionen.

Fremtiden:

Vi alle har aktiviteter i gang, måske ikke i Kvf.F's navn, men til gavn for freden.

Konklusionen blev, at da det for nogle har stor betydning, at Kv.f.F. fortsætter via Køkkenrullen, da det nu er eneste danske fredsblad (IKKEVOLD er gået ind som selvstændigt blad, men fortsætter i samarbejde med et norsk fredsblad) så fortsætter vi, så længe vi kan udsende Køkkenrullen. Grete og Anita vil fortsætte arbejdet med den manuelle udsendelse af bladet Birgit A. og Ulla vil direkte aflevere bladet - i adresserede kuverter - til Folketingets kvindelige med­lemmer. Deres modtagelse af bladet var ellers indstillet p. gr. a. omkostningerne.

Der blev opfordret til, at vi deltager i arrangementer i anledning af Hiroshimadagen 6. august - for 60 år siden.

Fredsvagten ved Christiansborg fortsætter, Ulla og Christina deltager.

Birgit har fået lavet kopier af TV-udsendelse om Ulla i "Magtens Billeder" på DVD og bånd. De kan lånes hos Birgit - se hendes nye adresse i adresselisten.

Ulla er i gang med flere bøger, bl.a. om våbensystemerne, om atomoprustningen, visioner om fremtiden og en selvbiografi.

Tinne gjorde os opmærksom på forskellen i betydningen af "fred" og "peace". Ordet fred har rod i gamle nordiske, vise ord som Freja, fryd, fri, frænde, frø, frisk, fræk, frejdig, trothr(=visdom), frodig, trithr (= elskov).

Ordet peace komme af ordet pax og hænger sammen med pax romana. Denne fred blev skabt med magt via Romerretten. der aldrig fandt indpas i de nordiske lande.

Ifølge nordisk ret er lederen den første blandt ligemænd. Ifølge Romerretten er kejseren enevældig i forhold til undersåtterne

ref. Anni Markdal

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Det var så fjerde gang, vi holdt vores landsmøde hos Birgit Arrenakke i hendes "Gammelgården", opført i 1711 og med et fantastisk arbejde - også rent fysisk - fra Birgits side vedligeholdt med respekt for det oprindelige, så det fremstår utroligt indbydende og charmerende.

Selvom Birgit skulle flytte fra gården to dage efter mødet, tøvede hun ikke med at holde løftet om at give os husly også i år. Birgit havde styr på det hele, alt var perfekt, også vejret!

Derfor skal der lyde en stor tak til Birgit for indsatsen - og held og lykke med din nye tilværelse i huset i Valby!

Kærlig hilsen fra os alle Aase

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

KVINDER FOR FRED's landsmøder:

1981 Holstebro, 1982 Mejlgaard, Djursland, 1983 Holstebro, 1984 Århus, 1985 Tønder,1986 Odense, 1987 Aalborg, 1988 Jægerspris, 1989 Brenderup, 1990 Brenderup, 1991 Brenderup, 1992 Brenderup, 1993 Brenderup, 1994 Brenderup, 1995 Brenderup, 1996 Brenderup, 1997 Birgits "Gammelgården", 1998 Birgits "Gammelgården", 1999 Birgits "Gammelgården", 2000 Sindal, 2001 Kate Helwegs sommerhus, 2002 Kate's sommerhus, 2003 aflyst, 2004 Frederikshavn, 2005 Birgits "Gammelgården".

Side 8-9

Indtryk fra FN's Kvindekommissions 49. samling 2005.

af Tinne Stubbe Østergaard. Dansk Kvindesamfund og International Alliance of Women

Oplæg om kvinder, fred og sikkerhed - og FN.

Kort om mig selv: Bor i Trige ved Århus. Medlem af Dansk Kvindesamfunds Styrelse, Styrelsen af Dansk Kvindesamfunds Århuskreds, og International Alliance of Women's Commission on Women, Peace and Secllrity.

Vi udgiver verdens ældste kønspolitiske blad, Kvinden og Samfundet. Dansk Kvindesamfund blev dannet i 1871 og arbejder for reel ligestilling mellem kvinder og mænd både i familien og i samfundet.

Frederik Bajer var sammen med sin kone Mathilde en af grundlæggerne af Dansk Kvindesamfund, og engagerede i det internationale fredsarbejde. Da Frederik Bajer fik Nobels fredspris i 1908 udtalte han, at den ligesåvel tilkom Mathilde.

Vi arbejder bl.a. for at udbrede kendskabet til CEDAW, FN's Kvindekonvention til afskaffelse af al diskrimination mod kvinder.

Fra 28.2 - 11.3 2005 deltog jeg FN's Kvindekommissions 49. samling i FN's Hovedkvarter i New York som NGO-repræsentant for Dansk Kvindesamfund i den officielle danske delegation, der var ledet af Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen og Danmarks FN ambassadør Ellen Margrethe Løj.

5 folketingsmedlemmer deltog, foruden en del embedsfolk og NGO-repræsentanter fra KULU og Kvinderådet. Andre danske NGO'ere deltog udenfor delegationen. Der findes en rapport

Formålet for dette CSW var først og fremmest revision af Beijing-Deklarationen og Handlingsplanen fra 1995: Kvinder og væbnede konflikter er et af de 12 kritiske punkter i handlingsplanen. Det skal styrkes.

Jeg delte mit hotelværelse med Heide Schütz, en tysk fredsaktivist, der er Convenor for Cbmmission for Women, Peace and Security i International Alliance of Women (IAW). IAW blev dannet i 1904, har altid virket for fred og har 1. konsultativ status ved FN. Man kan både være medlem som forening og personligt medlem.

Heide Sehütz arbejder meget aktivt for UNCOPAC, et fredsinitiativ, der har til formål at der oprettes et rådgivende organ for FN's Generalforsamling, med henblik på at spore og løse konflikter med fredelige midler FØR de udvikler sig voldeligt.

Direktøren for det Europæiske Center for konfliktforebyggelse, Paul van Tongeren, holdt oplæg på et møde på den tyske FN-ambassade. FN's generalsekretær Kofi Annan anbefalede i sin 27. rapport om forebyggelse af væbnede konflikter, at der organiseres en international NGO-konferenee om civil samfundets rolle i konfliktforebyggelse. Efter regionale møder i hele verden samles repræsentanter fra civilsamfundene til en NGO-konferenee i FN's hovedsæde i New York 19-21 juli 2005. Det kom som en overraskelse for mig, at Danmark støtter initiativet med over 200.000 kr. Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict og European Centre for Conflict Prevention.

Sikkerhedsrådets Resolution 1325 drejer sig om inddragelse af kvinder i forebyggelse og løsning af konflikter, fredsforhandlinger og genopbygning. UNIFEM's portal for kvinder, krig og fred er meget informativ og har kommenteret udgave af SR 1325, og selve teksten på flere sprog, også dansk). SR 1325 er vigtigt som fælles reference mellem NGO'er og i forhold til landenes regeringer og internationale sammenslutninger. Kvinder skal være med!

Jeg medbringer lidt materialer med om disse emner og håber vi kan få en inspirerende diskussion om hvordan vi får de internationale perspektiver ind i den hjemlige debat.

Venlig hilsen Tinne Stubbe Østergaard Tsoe@get2net.dk

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

A-våben-oprustnings-aftale- USA -Storbritannien

Nu skal skidtet på bordet, inden Bush kommer på besøg!

Ulla Røder har mailet de originale aftaler mellem USA og Storbritannien om opgraderingen af Fylingdales radaren til det påståede missil forsvar (læs kommunikations og kommando, kontrol, overvågning og efterretningsbunker for USA's masseødelæggesvåben) Hun håber nogen af jer vil tage fat på at informere befolkningen i Danmark om hvilke masseødelæggesvåben hr. Bush selv har.

De, der ønsker at se den originale tekst til disse aftaler (24 sider amerikansk tekst) kan få dem sendt på mail ved henvendelse til Grete Møller på grete-m@e-box.dk

Side 10

Brev fra Anni

Som en af de ret få, der mødte op til vores dejlige landsmøde ude hos Birgit på Smedebakken vil jeg hermed uddybe noget af det, jeg sagde om hvorfor jeg har en etisk tilgang til problemerne med vold (krig) og miljøet.

Det menneskelige og dermed samfundsmæssige problem er dybest set etisk. Der er en kontlikt mellem det, der gavner den enkelte på kort sigt, og det der gavner helheden på langt sigt.

Vi behøver visdom i stedet for viden for at prioritere det, der gavner helheden på langt sigt.

Oprustning er et symptom på primitivitet og egoisme Heldigvis har vi også haft fokus på etikken i K.F.F. (Kontliktforskning, kvindeundertrykkelse o.s.v.) Der var masser af krige i gang, som også bliver meget omtalt. De er det yderste symptom på vores kynisme og primitivitet.

Men der er også en anden, mere usynlig krig i gang, krigen mod vores eget livsgundlag. Den krig er der ikke mange, der snakker højt om. For den bliver ikke set.

Jeg fik tidligt en fornemmelse af utilpassethed til min egen kultur. Også derfor har jeg tilbragt tre vintre i Indien og Nepal og en hel del somre i klunserlejre, som også var et samfundskritisk projekt.

Har deltaget i meditations- og yogakurser, har lyttet til en af de største åndelige kapaciteter, der har levet i vores tid: Jiddu Krishnamurti.

Jeg fik svar på min utilpassethed. Jeg kan se, vi er i gang med at ødelægge vores eget livsgrundlag, som er en natur. der er i stand til at fungere på de samme grundpræmisser, som den hele tiden har fungeret på.

Vores krop fungerer på de selvsamme præmisser og er en totalt integreret del af naturen - livet er een bevægelse, og vi er ikke løsrevet eller finere end resten af livet på kloden, som kristendommen har haft travlt med at fa os til at tro.

Denne enkle, indlysende sandhed er ikke en del af vestlig tænkning, derfor er vi ved at være meget syge - ikke mindst i dette lille land.

Vi har et udbredt giftlandbrug, en udbredt kemi industri og en udbredt symptombehandlende og yderst giftig og destruktiv medicinalindustri (der oven i købet tillader sig at ødelægge livet for 350.000 forsøgsdyr årligt).

Alt det er i forening i gang med, og i rivende hast, at tage livet af både natur og mennesker.

Det er mord, der foregår ret åbenlyst, men ingen vil se det.

Vi har verdensrekord i kræft, 35.000 nye tilfælde årligt. Uhyggeligt mange lider af alverdens andre sygdomme - det er der intet naturligt i!

Så længe vi ser stort på naturens betydning for liv og sundhed, graver vi vores egen grav.

Anni Agnholt Markdal

KFF Etisk ordforerfor partiet De Grønne.

Side 11

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

EU's landbrugsstøtte og u-landene

For EU's 520.8 milliarder støttekroner til landbrug kunne man finansiere uddannelse til alle, nedbringe børnedødeligheden til en tredjedel, betale aids-prævention og behandling i de fattige lande, fjerne landminer, skaffe rent vand, fordoble investeringeme i de fattigste lande osv. Og endda have rigeligt med penge til at nedskære de afrikanske landes gæld Siden 1992 har Ghanas kyllingeproducemer mistet 90 % af hjemmemarkedet på grund af hovedsageligt europæiske kyllinger med eksportstøtte.

Senegals lokale tomatproduktion er faldet med 70 % på grund af støttede italienske dåsetomater 20.000 af de fattigste landmænd i Den dominikanske Republik har slagtet deres malkekøer under pres fra sødmælkspulver fra Arla, solgt med eksportstøtte fra EU.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Cameron Doudu (ghanesisk forfatter) "Hvis [Afrikas] bønder blev betalt en rimelig løn, som de kunne leve af, og hvis Afrikas eksport af guld, diamanter, kobber, jern, tin og mangan blev betalt i priser, der i mere rimelig grad afspejlede disse råstoffers endelige salgspriser, ville ingen i dag behøve at tale om gældsannulering. Og ulandshjælp ville være historie".

Side 12-13

MELLEM LINIERNE: IRAK-
KRIGEN ULOVLIG

Referat ved Birgit Horn af artikel i lnformation 11.-12. juni 2005 af Jørgen Steen Nielsen.

"Hvorfor tror I, der ikke står noget i kommissorium om, at vi skal forholde os til, om det var lovligt eller ulovligt at gå ind i Irak?. . Politikerne er jo ikke dummere, end at de nok skal sørge for, at det kommissorium vi får, navigerer uden om det, de ikke vil have belyst".

Afdelingsleder Peter Viggo Jakobsen, Dansk Institut for Internationale Studier, svarede sådan, da han blev mødt med pressens undren over, at den længe ventede udredning om militærmagt mod nye trusler ("Nye trusler og militær magtanvendelse") ikke tager stilling til, om Irak-krigen med dansk deltagelse var i strid med folkeretten og FN's regler.

Man skulle alene belyse de fremtidige muligheder for at anvende militær magt. Den er m.a.o. fremadrettet.

På pressemødet gav Peter Viggo Jakobsen udtryk for, at præsident Saddam vitterlig var afskrækket og inddæmmet, før krigen blev indledt. Ifølge udredningen er der ikke noget større behov for forebyggende angreb mod stater, hvorimod sådanne angeb kan være effektive overfor f.eks. al-Qaeda-celler eller lignede terrorgrupper.

Jens Elo Rytter, medforfatter til udredningen og folkeretsekspert, siger, at "det klokkeklart efter folkeretten", at et forebyggende angreb fordrer et mandat fra FN's Sikkerhedsråd. "Uautoriseret forebyggende magt­anvendelse savner et retligt grundlag i gældende folkeret".

"Farerne for den internationale retsorden ved uautoriserede militære aktioner er åbenbare", anfører DIIS-rapporten. I "yderst exceptionelle situationer" kan der imidlertid opnås politisk-moralsk legitimitet af angreb uden FN-mandat, når otte kriterier for sådan brug af magt er opfyldt:

  • Sikkerhedsrådet skal være blokeret af veto.
  • Truslen skal være alvorlig
  • Formålet skal være det rette - ingen skjulte dagsordner
  • Angrebet skal være sidste udvej
  • Magtanvendelsen skal være mindst mulig
  • Der skel være udsigt til, at aktionen kan lykkes og ikke gør mere skade end gavn.
  • Angrebet bør have opbakning afFNs generalforsamling, NATO el.lign..
  • Angrebet skal gennemføres af den bredest mulige koalition af lande.

Disse otte kriterier, understreger Jens Elo Rytter, "opfatter vi som en kattelem, en meget lille en for exceptionelle tilfælde".

"Prøv selv at anvende de otte kriterier på Irak-krigen og drag egne konklusioner og se, hvad det giver af legitimitet i forhold til Irak-krigen", sagde Peter Viggo Jakobsen til pressens repræsentanter.

HELE DEN INTERNATIONALE
RETSORDEN STÅR PÅ SPIL

Referat af artikel i Information 11.-12. juni 2005 af Ebbe Sønderriis.

Regeringen må erkende, at Irak-krigen hverken var lovlig eller legitim. Det står helt klart, når man holder rapporten om Nye trusler og militær magtanvendelse sammen med kendsgerningerne om Irak-krigen, siger lektor Tonny Brems Knudsen, Aarhus Universitet, der som ekstern konsulent har fulgt rapporten fra start til slut.

Troels Lund Poulsen har på vegne af regeringspartiet Venstre luftet forslag, som udvider landenes ret til at gå i forebyggende krig uden FN-mandat. "Venstre bør tænke sig om en ekstra gang. Hvis de vil støtte FN, må de pakke deres eget forslag væk", siger Tonny Brems Knudsen.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Stop Bush

En anden verden er nødvendig

Onsdag den 6. juli kommer USA's præsident George Bush til Danmark. Anders Fogh har inviteret ham, fordi "de snakker så godt sammen". Men det de snakker om er krig - privatisering - at de store selskaber skal bestemme mere - altså alt sammen noget, som kun gavner et lille privilegeret mindretal.

Vi vil gerne bruge lejligheden til at sige, at Bush ikke er velkommen - og at hans verdensorden er højst uønsket. - Vi opfordrer til at deltage i en:

Protest-demonstration d. 6. juli kl. 14

fra USA's ambassade Dag Hammarskjölds Allé 24 (nær østerport station) til Christiansborg (ankomst. ca. 15.45) (forbehold for ændringer)

Vi opfordrer fagforeninger, uddannelses-organisationer, globaliseringskritikere, miljøorganisationer, modstandere af islam-hetz, forkæmpere for demokrati og menneskerettigheder til at deltage - ja, kort sagt alle, som har en høne at plukke med Bush og hans verdenssystem.

Der er dannet mange lokalgrupper til at opreklamere protesterne - kontakt os, hvis du vil være med til at gøre protesterne store.

StopBush.dk

Mail: info@stopbush.dk
Kontakt Helge Bo Jensen (tlf. 33933324) eller Jørn Andersen (tlf. 40300210) for yderligere info.

Side 14

Militæret hverver fremtidens soldater

HASTESAG: på få år skal Aalborg Kaserner opbygge en styrke på 800 konstabler

Af Birgitte Bove

birgitte.bove@nordjyske.dk

AALBORG: Aalborg Kaserner vil gerne have flest mulige til at vælge en militær karriere. Og de begynder tidligt med deres hvervekampagne.

I løbet af et år har kasernerne gerne besøg af en halv snes børnehaveklasser.

- Så viser vi dem for eksempel nogle lastbiler, og bagefter kommer de op i cafeteriaet og får en sodavand, fortæller kaptajn Torben E. Hansen.

Skolebørn fra 6. klasse og opefter er specielt i søgelyset og altid velkomne til at låne militærets forhindringsbane, når den ellers er ledig. Om få år er det nemlig blandt dem, at militæret skal hverve sine kommende konstabler.

- Vi er en arbejdsplads som alle andre. Hvis vi. kan få folk til at melde sig frivilligt, er det en fordel for os, siger Torben E. Hansen.

- Hvis vi kan profilere os og gøre de unge interesserede ved at tilbyde vores øvelsesplads, så gør vi det. Jeg er også tit på besøg på skolerne for at holde foredrag om mine oplevelser i udlandet. Andre gange har jeg freds- og konfliktspil med, hvor det går ud på at skaffe ressourcer til sit land uden at gå i krig. Vi er nok ude på halvtreds skoler om året i nærområdet, fortæller Torben E. Hansen.

Militær fortid

Klasselærer Jesper Jensen har selv en fortid i militæret, hvor han har været sergent j sammenlagt 18 år.

Så på Skipper Clement Skolens idrætsdag fandt han det oplagt at tage de store elever en tur på en af Aalborg Kaserners forhindringsbaner.

Blandt eleverne er konklusionen på dagen mere ligetil. Det har været en sjov dag. Som Jeanette Stenild fra 8. c udtrykker det: Det var sjovt at prøve noget nyt, i stedet for at sidde i skolen og kigge.

Side 15

Studie- og høstrejse i Israel og
Palæstina

I fortsættelse af Human Rights rejse i vinteren 2003/2004 arrangeres en studie- og høstrejse fra 14. oktober 2005 - varighed op til 3 uger.

Formålet med rejsen er bl.a.:

At få indblik i og forståelse for konflikten i et af verdens mest brændbare områder.

At vise solidaritet i praksis - hjælpe med høsten

Programmet vil omfatte besøg i både Israel og Palæstina, hvor vi vil møde mennesker, der er personligt ramt af konflikten og høre deres historie.

Vi skal møde organisationer, der arbejder for menneskerettigheder og dialog mod besættelsen og muren samt politikere og andre mermesker med indsigt i regionens store problemer.

Vi vil besøge flygtningelejre, skoler og institutioner og opleve check-points ved selvsyn.

En ganske særlig del af rejsen bliver vores deltagelse i olivenhøsten.

De deltagere, der melder sig tidligt, vil få mulighed for at tage del i forberedelsesarbejdet og dermed få indflydelse på turens program.

Fællesnævner for hele initiativet og turen er at det skal foregå efter Gahndis og Martin Luther Kings ikke voldsprincipper.

Praktiske oplysninger.

Rejsens deltagere vil være danske kvinder. Vi starter samlet fredag den 14. oktober.

Rejsen varer 3 uger, men man kan vælge at rejse hjem tidligere. Vi vil bo fast i Jerusalem - på hotel eller privat.

Flybilletten koster ca. 3.500 kr. og du skal regne med ca. 1.500-2.000 kr. pr. uge til logi, forplejning og transport + et mindre deltagergebyr.

Ønsker du at vide mere:

Kontakt Dagmar Dinesen - 40 37 5449 eller Karen Henriksen 35 82 16 17 Eller læs mere på www.humanrightsmarch.dk

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Dette nr. er redigeret af Nibe/Aalborg. Næste nr. redigeres af Holstebro. Stof dertil sendes til Helga Berg senest 1. august.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2005

Til næste nummer af Køkkenrullen