Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 2005

Side 3-6

DET ER IKKE FORDI VI HAR GIVET OP - det har vi nemlig ikke

men vi, Helga og Ingrid, har ikke været fuldt funktionsdygtige og samtidigt haft andet at se til også. Så vi må bede jer bære over med at I først får bladet nu. Så forsinket at vi alle har passeret KEEP SPACE FOR PEACE ugen 1.-8. oktober (hvor Bruce Gagnon var rundt i UK til en række møder) og NobelFredsPrisen som de 1000 kvinder der alle er værdige til at få den men ikke fik - der kommer en tyk bog om dem alle og en transportabel udstilling, de giver heller ikke op.

Frauensicherheitsrat/Women's Security Council
og 'depleted uranium' DU og meget andet fik vi ikke skrevet om. Men lad os alle blive ved og ved, inspireret af DALAI LAMAs tålmodighed og af den gamle Greenham Common sang 'You can't kill the spirit, she is like a mountain, old and strong, she goes on and on.'

TO MÆEND BLEV FEJRET.

Stort dansk mediecircus omkring Bush's fødselsdag, komik og poptomhed. Skal det være verdenslederskab og værdier, være sig menneskelige eller 'kristne' .... !

Samme 6. juli blev DALAI LAMAs 70-års dag fejret af 600 mennesker i Radiohusets koncertsal. Det hørte vi ikke så meget om. En række kunstnere optrådte - Ellen Hillingsøe, Michala Petri, Lars Hannibal, Ib Michael, Poul Disssing, Palle Mikkelborg med Helen Davies og Moussa Diallo og Sanne Salomonsen.

Der var smuk tibetansk ceremoni, der var billeder og citater af Dalai Lama på storskærm. Som Ellen Hillingsøe sagde: "Der er få mennesker i verden, der vækker en sådan respekt og beundring som Dalai Lama. Det skyldes hans hjerte og humor, og at han taler om universel ansvarlighed i en tid, hvor masser af mennesker har mistet troen på ledere. "

Fødselsdagskoncerten gav et overskud på næsten 50.000 kr. De penge er gået til skolemøbler og skolekøkkenhaver, tandbørster, computere, frugt og grøntsager, regntøj, madrasser og kvæg mm.

Hvad går Bush's budgetunderskud til .... ? !

Fra Tibet Charitys medlemsblad nr 29. sept. 2005 www.tibetcharity.dk

Hvordan kan vi lære at omgås hinanden ordentligt i denne verden?

"Forhandlingsmulighedeme er udtømte! Ethvert forsøg på at nå til enighed har måttet opgives. . " eller f ex. "Han er ikke til at tale med!" - ja det kan man jo høre ikke så sjældent, men var man overhovedet kommet i gang med en samtale? havde man overhovedet prøvet at høre hvad den anden part siger?

INSPIRATION fra DALAI LAMA

At skabe positive forandringer . . . indlevelse, medfølelse, at forestille sia hvordan man ville have det med at være i den andens situation, at øve sig i det selv når man ikke kan finde noget tilfælles med den anden. Det hjælper til at reducere konflikter.

Men dette kræver tid og tålmodighed. Venlighed, tolerance, medfølelse, tilgivelse er modgift mod negative kræfter som vrede og had. Vi fødes ikke vrede og hadefulde, det er forvrængninger som kan ændres. Det kræver viden og forståelse, opmærksomhed over for de negative kræfters ødelæggende karakter. Der må være en følelse af nødvendighed for at fastholde engagementet. Men 'følelse' er ikke det primære: viden er forudsætningen, viden om baggrunden for vreden og hadet, viden om situationen både den inden i en selv og den ydre, for at man indser at det er nødvendigt at forandre og overbevises om at det er muligt.

Lidelse findes, hører med til livet. For buddhister drejer det sig om at arbejde på at slippe af med lidelse for at nå sand lykke. Men Dalai Lama giver også udtryk for at hans erfaringer og 'metoder' er almenmenneskelige, ikke kun gælder for buddhister.

Dalai Lama blev engang spurgt :" Hvad hvis man som vesterlænding vil konvertere til buddhismen?" "Vent lige 5 år ! ", svarede han. "Når så de 5 år er gået?" Dalai Lama fik et skælmsk udtryk i ansigtet og svarede: "Vent 5 år mere ".

Bøger på dansk:

Frihed i Landflygtighed 1991 -
Mit Land og mit Folk 1962 -
Visdommens Hav 1990 -
Kunsten at leve lykkeligt 2003

Se også Køkkenrullen 2001 nr 1 og 2 Else Hammerich i Dharamsala
samt Køkkenrullen 2002 nr. 2 og 3 EH om Konfliktarbejde og terrorisme.


MENNESKERETTIGHEDSFORAGT og TERRORISME.

Ved at ignorere menneskerettigheder kommer USA til at sabotere et af de vigtigste redskaber til at få potentielle terrorister til at undlade terror. USAs ligegyldighed over for menneskerettigheder har også givet en række andre lande tilskyndelse til samme holdning.
Human Rights Watch report jan. 2005 - iflg. The Guardian 14.jan.

Lad ikke frygten bestemme over din dag...

men tænk over hvad du kan gøre - som Anna Lena Danhardt sagde:" Det er så håbløst at lidt må man da gøre !" -

Så her er en portion forskrækkelige facts som kommer fra (Det internat. atomenergi agentur) IAEA. Smugleri, tyveri OG anden ulovliq spredninq af radioalktive stoffer-

2004 kendte IAEA til 121 sager. I tiåret før, 1993- 2004, blev 220 tilt registreret.

Stofferne er ofte dårligt afskærmede og ofte af så ringe kvalitet og mængde at det ikke kan bruges til bomber. Men ingen ved hvor meget der cirkulerer og ikke er blevet opdaget. Kendte hændelser øget kraftigt, måske pgr.af bedre registrering og langtfra alle er kriminelle, men sikkert' toppen af et isbjerg' - ISNENDE..
Politiken 28.sept 2005 (Peter Bjerge) og IAEA rapport fra IIlicit Trafficking Database tTDB.

Men endnu værre. KNUSENDE, at stærke kræfter i USA sammen med underleverandører og knowhow fra bl.a. Danmark kynisk fortsætter med at 'forbedre atomvåben' og udvikle militær rumteknik.

Jeg rejste engang i tog sammen med en dansk kemiker, hun kom lige fra England hvor hun havde sagt sin stilling op da hun blev klar over hvad fabrikken producerede på basis af bl.a. hendes arbejde, det ville hun ikke være med til. Og Lone og Jeg har en god ven som gjorde det samme da det gik op for ham hvad det var Bofors i Sverige brugte hans Ingeniørkunnen til.

Og exempel på lidt man kan gøre:

Låne bladet ud ti! en anden

Holde et par Køkkenruller i fællesskab og mødes for at snakke om sidste nr

Finde en lokal vinkel på et af emnerne og skrive om det til Lokalavisen.

Købe en atombombe - det er der nogle popmusikere sammen med Pugwash og IPPNW ( International Physicians for Prevention of Nuciear War) og andre som er i gang med at skaffe penge til - for at skrotte den og smelte den om til armbånd.

Global Nuclear Nuclear Disarmament Fund - og gruppen hedder Nuclear Weapons Abolition Alliance NWAA.

Side 7

APROPO IAEA

Hvad mon et international atomenergiagentur og dets chef vil bruge deres Nobelpris til? Da Læger mod Atomvåben fik Fredsprisen blev pengene brugt til en sattelilt som skaffede trådløs hjælp fra dygtige læger i medicinske centre til isolerede læger rundt om i u-lande.

Men en organisation som skal fremme brug af atomenergi og samtidig forsøge at hindre spredning af atomvåben - egentlig skulle agenturet vel oqså sørge for at atomvåben blev skrottet! - vil den bruge pengene til at betale for at den skrotning kan komme igang??

En kedelig historie i IAEAs handlingsregister som nok heller ikke bringes på banen i lovprisningstalerne er et samarbejde mellem ICRP (the International Commision on Radiological Protection). WHO (World Heaith Organization) og IAEA om at hindre publisenngen af et arbejde om hvad der sker i kroppen. Uranforbindelser udskilles gennem nyrerne og kan have toksisk effekt på dem. Men nogle uranforbindelser bevæger sig kun langsomt fra lungevæv og via blod til andre væv. især knoglevæv, før de udskilles af nyrerne. Uranforbindelserne vi! under det forløb dels gennem alfa-stråling alene. dels i kombination med den kemiske effekt kunne have både cancerfremmende effekt og effekt på kromosomer. Der er brug for fler undersøgelser af disse potentielle helserisici. men de nævnes ikke i publikationer fra 2003 som har relation til lAEA og ICRP eller i WHOs rapport fra 2001 (Depleted Uranium: Sources, Exposure and Health Efffects) ligesom WHO lagde hindringer i vejen for publicering af artikel om disse biologiske mekanismer. Se bI. a. Medicine, Conflict and Survival, vo121, no 2,p. 88 - 100 (2005) af Keith Baverstock.

Dette nr er redigeret og skrevet af Holstebro + Nørre Nissum.

Stof til næste nr til Vibeke Aagaard, Slippen 3, st, 2791 Dragør.

Side 8-11

UDENRIGSMINISTERIET om DANMARKS FORPLIGTELSER i forhold til SCR 1325

Denne redegørelse kan nu findes på www.um.dk/da gå ind under 'udenrigspolitik', 'fred, sikkerhed og international retsorden', 'FNresolutionen Kvinder, fred og sikkerhed'.

Den kaldes 'Danske initiativer til national og international gennemførelse af ...1325 ...'og det drejer sig nu ikke mer som tidligere kun om 'kvinder i forsvaret', men i et meget bredere perspektiv såvel i FN -, EU - og OSCE sammenhæng. Også på det nationale forsvarspolitiske område er vinklen åbnet, der ses nu også på uddannelserne inden for militæret og på instrukser, 'styringsdokumenter'. Man er også opmærksom på andre landes erfaringer, fx Nederlandenes.

"En del af de mere alvorlige problemstillinger, der har kønnet som tema, er ofte vanskelige at få øje på. Det kan bl.a. skyldes, at de er forbundet med tabu (eksempelvis voldtægter som våben mellem konfliktens parter), eller at kvinderne p.g.a. kønsrollefordelingen i det pågældende samfund ikke har mulighed for at fonnidle deres viden, behov eller kompetencer videre til de væbnede styrker."?

Bl.a. 'anbefales det at der iværksættes en undersøgelse af mulighederne for at understøtte en yderligere implementering af SCR 1325'. "Skal en implementering af SCR 1325 være synlig på det operative niveau, skal en række forudsætninger være til stede. Det drejer sig om: Ledelse og adfærd. der understøtter hensigterne i resolutionen. tilgængelig viden om kønsrelaterede problemstillinger og opsamling af erfaringer med arbejdet inden for de tre fokusområder.

Hvad angår de to forudsætninger, der vedrører adfærd og tilgængelig viden, så har disse relation til to af de områder, der skal afdækkes i den undersøgelse. der anbefales iværksat på det administrative niveau. Det drejer sig om henholdsvis "Uddannelse" og "Redskaber til at gøre det usynlige synligt". Uddannelse påvirker adfærd, og redskaber til at gøre det usynlige synligt tilvejebringer viden. Forslag til konkrete initiativer på disse områder, vil således følge. når den nævnte undersøgelse er gennemført."

Redegørelsen har karakter af en handlingsplan, fx. står der gang på gang' Danmark vil. ..' eller 'Der bør...' både i forb. med FN, EU, OSCE, og NATO og det er altsammen meget godt, men det betyder også at det er arbejde til os, almenheden og engagerede verdensborgere at følge op på om de gode hensigter bliver til noget.

Her følger en del af indledningen samt slutkonklusionen som oversigt.

Læs også hele 'papiret', ros ministeriet for det og spørg om fx. hvad der er nået nu til 5-årsdagen 31 oktober mht. den handlingsplan som generalsekretæren skal præsentere for Sikkerhedsrådet og som Danmark ville bidrage til og mht. et bebudet studie om kvinders rolle og status i samtlige faser af en konfllikt på basis af erfaringerne fra Rwanda, Eritrea og Somalia.

Danmark er også med i en selvbestaltet gruppe, "Friends of 1325" sm.m. bl.a. UK, Canada, Chile, Finland og Nederlandene, som søger at skabe opmærksomhed om SCR 1325 og arbejder på dens gennemlørelse.

Danske initiativer til national og international gennemførelse af Sikkerhedsrådsresolution 1325 om Kvinder, Fred og Sikkerhed

I oktober 2000 vedtog Sikkerhedsrådet den tematiske resolution 1325 (SCR 1325(2000)) om Kvinder, Fred og Sikkerhed baseret på Pagtens kapitel VI. Resolutionen fokuserer på kvinder som ofre og ressourcer i den brede vifte af faser under og efter væbnede konflikter, herunder konfliktforebyggelse, -løsning, fredsaftaler, fredsbevaring, demobilisering og genopbygning. Resolutionen fremsætter konkrete anbefalinger til såvel FN’s medlemsstater, som til FN-systemet og øvrige aktører involveret i de forskellige faser af en konflikt og betoner kvinders inddragelse på alle stadier og beslutningsniveauer.

SCR 1325 er en milepæl i Sikkerhedsrådets arbejde med Kvinder, Fred og Sikkerhed. Den reelle indvirkning af SCR 1325 afhænger dog helt af den politiske vilje hos FN-systemet, medlemsstaterne og øvrige relevante aktører til at implementere og monitorere dens anbefalinger i det konkrete arbejde med løsning af krise- og konfliktsituationer.

Slutning

7. Konklussion

Regeringen vil tage initiativ til:

  1. at der på nationalt niveau og inden for rammerne af forsvaret iværksættes en undersøgelse af mulighederne for at understøtte en yderligere implementering af SCR 1325 i missionsområdet.

Danmark vil arbejde for:

  1. at mandater for at FN-missioner og fredsbevarende operationer i alle relevante tilfælde indeholder en forpligtelse til at løfte beskyttelses- og rettighedsaspekter f.s.v.a. kvinder, samt at dette forhold afspejles i de kompetencer, som udsendte enheder og individuelt udsendte råder over eller har adgang til.
  2. at FN’s fonde og organisationer indarbejder SCR 1325 anbefalingerne om at sikre kvinders og pigers rettigheder og lige deltagelse i post-konflikt situationer.
  3. at Sikkerhedsrådet forholder sig til beskyttelsesproblematikken i arbejdet med enkeltkonflikter, herunder dokumentation af overgreb m.h.p. muligheden for senere retsforfølgelse.
  4. at Sikkerhedsrådet sikrer kvinders rettigheder i de politiske processer, der finder sted i forbindelse med post-konflikt håndtering.

Danmark vil tage initiativ til:

  1. at kønsrelaterede spørgsmål indarbejdes på de forskellige trin under planlægning og gennemførelse af en civil EU-krisestyrings-operation.

Danmark vil søge at:

  1. inddrage kønsrelaterede aspekter i de retningslinier, der gælder for EU’s Særlige Repræsentanter under den Fælles Udenrigs- og Sikkerhedspolitik.

Danmark vil arbejde for:

  1. at EU mainstreamer sine tiltag efter FN’s tiltag.
  2. at kønsrelaterede problemstillinger inddrages i OSCE's arbejde, i institutionerne såvel som i felten, på en systematisk måde.
  3. et øget politisk fokus i OSCE på nødvendigheden af at bidrage til deltagerstaternes implementering af SCR 1325.
  4. at kønsrelaterede problemstillinger inddrages i den Afrikanske Union og de regionale organisationers arbejde på systematisk vis.
  5. iværksættelse af en evaluering af gennemførte initiativer om SCR 1325 i NATO-regi, herunder vurdere behovet for yderligere information og undervisning til NATO-personel i forbindelse med såvel udsendelse og tjenesterejser, samt evt. yderligere tiltag.

1325

www.un.org/womenwatch

www.peacewomen .org

Dette foregår rundt om i verden her sidst i Oktober i anledning af 5-årsagen for vedtagelsen af UNSCR 1325:

  • 17-18. oktober Ottawa, Canada: 3.årlige symposium - Towards a Canadian National Action Plan to Implement United Nations Security Council Resolution 1325.
  • 18.okt. New York Dialog om Genderog militarisme GAPW (Global Action to Prevent War) og WILPF
  • do New York panel diskussion Must Boys Be Boys om sexual abuse i FN fredsbevarende styrker. The Tanzanian Mission at the UN og Refugees International (www.refugeesinternational.org)
  • 20.okt. Stockholm. Seminar om Sikkerhed, på hvis betingelser? Hvis mænd og kvinder var på lige fod. Kvinna till Kvinna Foundation.
  • 23.-29.okt. Manila, Philippineme. Træning i "Making Govemance Gender Responsive. Center for Asia Pacific Women in Politics CAPWIP
  • 25.- 28. okt. New York En række paneidiskussioner, møder og debatter om forskellige områder i relation til 1325 25.-
  • 28. okt. Bamako, Mali Seminar Aides aux Famil!es Demunies AAFD
  • 27.- 28 okt. Cape Town, Sydafrika. The Impact of 1325 on Women, Peace and Security in Africa. UNIFEM og University of Cape Town
  • 27.- 30. okt. Bangkok, Thailand How does change happen. 10. internat forum AW!D the Association for Women in Development. www.iwtc.org.
    Samtidig er der Cyberdialog mellem Bangkok, N.Y., Kampala, Monrovia, Oslo, Dili, og Bougainville. Annelise Ebbe fra Ligaen leder workshop ved konferencen.
  • 28-29. okt. New Haven, Southem Connecticut Sæte University. Asian & Pacific women: Indigenous and Diasporic.
  • 31. okt. Tyskland. Europæiske kvinder ved forhandlingsbordet. Organiseret af det tyske Frauensicherheitsrat (www.un1325.de) tænkt som happening: at kvinder i hele Europa tog opstilling udenfor eller satte sig ved bordene i alle udenrigsministerierne
  • 31.okt.- 2.nov. Kigali, Rwanda. Workshop UNIFEM og Verdensbankens Multicountry Demobilization and Reintegration Programme (MDRP)

JAPANSKE TRANER i KOLDING

På Koldinghus er der indtil 8. januar en stor japansk udstilling. Når man kommer ind til billetkøbet mødes man af en mængde foldede papirtraner som exempel på traditionel japansk foldekunst.

Man må gerne tage en med hjem.

Men at tranerne har fået en ny betydning siden Hiroshima -Nagasaki atom bomberne var der ingen af museets personale der vidste den dag jeg var der og glædede mig over at museet, hvad jeg troede, også mindedes de dage for 60 år siden.

Så jeg har sendt museet Køkkenrullen nr. 5 2005 og links til mer om Sasaki Sadako, som jeg lovede dem.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2005

Til næste nummer af Køkkenrullen