Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 2006

Side 3

Side 4

Fredsmarchen 1981 fra København til Paris.

Er der nogen af KØKKENRULLENS læsere, som var med på Fredsmarchen i 1981 fra København til Paris?

Eller kender I nogen, som var med? - jeres mor eller jeres søster, jeres tante eller jeres moster, jeres veninde eller jeres nabo! Måske var I ikke med hele vejen, men bare et lille stykke for at vise, at I sympatiserede med ideen.

Det var Kvinder for Fred i Norden, som tog initiativ til Fredsmarchen i 1981, som blev den første af en række store, internationale marcher, der fandt sted i 1980'erne. For mange blev deltagelse i disse marcher deres livs oplevelse, og for mange blev dette begyndelsen til et langt liv i fredens tjeneste.

Som jeg tidligere har fortalt her i KØKKENRULLEN, er Kvinder for Fred ved at få en ny hjemmeside. Den bliver meget flot og spændende med mange farvebilleder, kunst, historie og alle KØKKENRULLER fra 1980 til nu! Vi har en meget dygtig og flittig webmaster, Holger Terp, som også redigerer vvww.fredsakademiet.dk (Læs der om Greenham Common).

Vores hjemmeside www.kvinderfolfred.dk er lige på trapperne I

Det ville være dejligt, hvis du kunne yde dit bidrag til Kvinder for Freds historie. - Det gælder ikke blot Fredsmarchen, men også andre aktiviteter, du har deltaget i under Kvinder for Freds paroler eller bannere.

Kan du huske, hvornår og hvordan det hele begyndte for dig?

Kan du huske nogle særligt spændende eller smukke oplevelser med Kvinder for Fred? Har du eventuelt noget liggende i dine gemmer fra dengang - fotos, pjecer, referater, bannere eller lignende.

Vi vil meget gerne høre fra dig!

Anita Petersen, Mail: anitap@mail.dk Tlf. 3331 17 49

Grete Møller Mail: grete-m@e-box.dk Tlf.: 43 73 00 63

Birgit Arrenakke mail: gammelgården@museum.dk

Side 5

Atombomber bør mindes

Helga Berg, Sejbjerg 18, Nørre Nissum, skriver om Hiroshima- og Nagasakidag 6. og 9. august:

Atomvåben er også et kommunalt anliggende.

Det mener borgmesteren i Hiroshima. "Det er de lokale myndigheder, som i praksis skal udforme katastrofe-og evakueringsplaner. De lokale myndigheder har også et ansvar som sundhedsmyndigheder.. Alt dette påvirkes i allerhøjeste grad af risikoen for en atomvåben-eksplosion."

6. august er Hiroshima dag. "Little boy" eksploderede over byen. Og den 9.august 1945 kastedes "Fat boy" over Nagasaki. Siden har heldigvis ingen flere eksploderet, men der er nok af dem, og det har flere gange været lige ved, at nogle er blevet udløst.

I 1982 foreslog Hiroshimas daværende borgmester, at byer verden over dannede et netværk om et Program til fremme af kommunikation og solidaritet mellem byer med henblik på at fjerne atomvåben helt og holdent (Progamme to Promote the Solidarity of Cities toward the Total Abolition og Nuclear Weapons). Tanken har spredt sig, og nu er mere end 550 byer i 107 lande med i arbejdet.

Alle danske borgmestre fik 2004 et brev fra Danmarks Fredsråd med opfordring om at tilslutte sig. Det behøver ikke at koste kommunalbudgettet en øre. Det kan klares med e-post, til forskel fra venskabsbysamarbejdet. Det forventes dog, at oplysning om atomvåbenproblemerne og den lokale forståelse af vigtigheden heraf fremmes.

Her i Lemvig plejer vi jo ikke at mindes disse skrækkelige dage for over 60 år siden. Det kunne ellers være fint med flydende japanske lys på Lemvig sø...

Side 6-7

Jerusalem med jødisk majoritet

STATUS. I 1993 lukkede Israel 0stjerusalem af fra den palæstinensiske omverden og oprettede syvadgangssteder mellem Jerusalem og Vestbredden, der er gjort klar til den endelige aflukning af 0stjerusalem. En aflukning, som har store økonomiske og beskæftigelsesmæssige konsekvenser. Og på længere sigt: Den gamle by og dens hellige steder vil ikke længere være tilgængelig for palæstinenserne - undtagen for de par hundrede tusinde, der bor i Jerusalem, og de få, der efter ansøgning vil kunne få besøgstilladeiser.

Opførelsen af "adskillelsesmuren" både omkring og igennem byen har gjort, at 0stjerusalem i dag er blevet en isoleret by, hvor en stor del afbåde det udenlandske og det indenlandske marked er forsvundet. Muren er sammen med bosættelserne, konfiskationen af jord og den førte boligpolitik (manglende byggetilladelser), væsentlige årsager til forslumningen.

For at undgå den massive israelske beskatning* har mange hotelejere valgt at lukke butikken. I 2005 var 20 ud af byens 39 hoteller delvist eller helt lukkede.

Læseren kan selv forestille sig, hvilke andre områder af erhvervslivet, den samme tendens har bredt sig til, når man tager i betragtning, hvor vigtig en indtægtskilde turistindustrien er for mange, mange mennesker.

Mange andre faktorer spiller ind: Inkompetent ledelse og manglende interesse fra Den Palæstinensiske Selvstyremyndigheds side med hensyn til at investere i og vedligeholde institutionerne i 0stjerusalem spiller en stor rolle. Efter etableringen af Det Palæstinensiske Selvstyre i 1995 blev der sat focus på områder, man troede lå udenfor Israels kontrol. Den nye (foreløbige) hovedstad, Ramallah, blev det store politiske, økonomiske, kulturelle centrum og den magnet, hvor nye instutioner skulle bygges op, og hvor erhvervslivet hurtigt fulgte efter. Støtten til Østjerusalem har været utilstrækkelig. Jerusalems samlende politiske skikkelse, Faisal Husseini's tidlige død betød, at byen i dag står uden en stærk leder. Hans død, lukningen af Orient House og flere andre faktorer bevirkede, at de usynlige palæstinensiske sikkerhedsstyrker, som ellers havde medvirket til konfliktløsning og sikkerhed i befolkningen, forsvandt.

Kriminaliteten i byen er stærkt stigende - et faktum, som de israelske myndigheder indrømmer, men ikke har nogen umiddelbar løsning på. Forklaring: "pengemangel" .

Men grunden er nok snarere det bevidste politiske ønske om ikke at investere i forbedringer af forholdene i 0stjerusalem.

Netop i disse dage er "Master Plan Jerusalem 2000", som blev offentliggjort i november 2004 ved at blive endeligt vedtaget. Planen skal sikre absolut jødisk majoritet i byen ved at skabe rammerne for en udvikling, der sikrer den som jødisk hovedstad. Byen er omringet af bosættelser; "adskillelsesmuren" er ved at være bygget færdig; afsnøringen fra de palæstinensiske "selvstyre"områder på Vestbredden er snart total.

Beskatningen, Amona-skatten er med til at uddrive den palæstinensiske befolkning. Palæstinenserne overbeskattes efter et sindrigt system, der rammer både lejer- og ejerboliger samt erhvervsliv. Jerusalem modtager 33% af sine indtægter fra byens palæstinensiske indbyggere - for størstedelen via Amona skatten - mens palæstinenserne kun får ca 8% retur til forskellige serviceydelser i byen. Der er f.eks. ikke ordentlig renovation i Østjerusalem. Altså foregår der en massiv forskelsbehandling til fordel for byens jødiske indbyggere - i forholdet 4 til 1. Den hårde beskatning er en af hovedårsagerne til, at mange af de små familieejede virksomheder, der er så typiske i den arabiske verden, rykker ud fra byen - mange nordpå mod Ramallah.

Uddrag fra artiklen:"Kvælertag på al quds" af Ulla Lundberg fra PALÆSTINA ORIENTERING nr 3 september 2006.


Israelsk svindel

Historikere og matematikere, mediestjerner, psykjologer og familidæger, advokater, der ikke støtter Kadima og Gush Emunim, lærere og opdragere ... hvor er I?

Og hvad med jer forskere i nazisme, holocaust og gulag? Går l alle sammen ind for love, der systematisk diskriminerer? Love, der t1tstslår, at Gallilæas arabere ikke vil få samme erstatninger for krigsskader, som deres jødiske naboer har krav på?

Amira Hass i Ha'retz 30. august 2006. (Palæstina orientering nr 3 september)

Side 8

Side 9

Side 10

Dokumentation:

Uddrag af Bill Clintons tale d. 29/9

Jeg havde en god oplevelse, dajeg som præsident talte for over 40.000 melmeskser i gaderne. Og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke danskerne for jeres partnerskab og samarbejde.

Lad mig begynde med USA:

Jeg bor i et land, hvor den nuværende regering ikke syntes, at rige mennesker skal betale skat, så jeg tror jeg hellere vil tilbage til Danmark.

Efter min tale vil der være spørgsmål. styret af Jens Gaardbo. Jeg kender ikke spørgsmålene på forhånd. Det bedste ved ikke at være præsident længere er, at jeg kan være ligeglad med spørgsmålene.

Desværre er ingen interesseret i, hvad jeg svarer længere.

Hvad vil jeg så tale om i aften?

Jeg mener, at uanset, hvor i verden folk bor, er vi nødt til at udvikle et fælles syn på verden. En fælles analyse af det 21. århundrede. Det vil jeg tale om.

I har meget at være ··stolte af i Danmark. I producerer mere el fra vindkraft end noget andet land. I har øget jeres produktion med 50 pct. uden at øge energiforbruget. Med det eksempel siger jeg, at verden er et ineffektivt sted. Vi skal frem til at reduktion af energiforbruget ikke er en dårlig investering, men en god udnyttelse af ressourcer.

Danmarks logik er god. I har en mild konservativ side og en mild venstreorienteret. De to sider mødes og samarbejder i dansk politik. Hvis du ved, hvad der skal gøres, hvis du ved, du kan hjælpe, så har du et ansvar. Som du ellers ikke ville have, hvis du ikke kunne gøre noget. Men nu har du det.


NOGLE SIGER AT KVINDER ER TÅBELIGE ..
JA, MAN MÅ SIGE: DE BLEVSKABT TIL AT MATACHE MÆND... cit. fra Mrs. Poyser again. Artist's Suffrage League 1909

Side 11

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2006

Til næste nummer af Køkkenrullen