Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 2006

Køkkenrullen, 2006, nr. 7, forside.

Side 3

Om at bruge Køkkenrullen.

Det er tungt at samle og skrive dette blad. Det bliver en vægtning af 1. del af det citat fra Anna Lena Danhardt jeg ofte bruger: "Det er så håbløst...".

Ikke alene fx. integrationsministerens og Søren Krarups skarpskårne afvisninger eller våbenmilliardernes uhyrlige strømme contra beskæringer og påholdenhed med investeringer i fødevaredistribution, bedre vandforsyning, basal medicinadgang, kommunikations- og vidensdeling om enkel teknik og forståelse mellem os jordboere, men også ens egen magelighed, usikkerhed, tvivl, ringe formåen og ringe dristighed.

At skifte navn til kagerulle der jo foruden redskab til klejnebagning og andre småkager også kan opfaltes som et symbol på kvindeagressivitet løser næppe sådanne personlige energiproblemer.

Snarere vil det være godt at hjælpe hinanden til at holde fast i sidste del af Anna Lenas hjertesuk ".. at man må ialfald gøre lidt! " Men der skal mange små indsatser til for at modvirke magthaveres beslutsomhed - også selvom sådanne beslutninger ofte hviler på fejlopfattelser, negligering af oplysninger der sår tvivl om begrundelsernes sandhed, afvisning af folkelig modstand.

F.x. er Tony Blair stærkt opsat på at få vedtaget en bevilling til fornyelse af de atomvåbenbærende Trident ubåde på mange milliarder £ før han trækker sig tilbage. Det vil være et brud med Britain's forpligtelser i forhold til NPT (ikke-proliferations traktaten). Indtil midt-firserne støttede Labour ensidig nedrustning. (www.guardian.co.uk)

Også danske virksomheder og know-how er ivrige efter at være med i alle de penge der findes at få fat på. jeg så et sted at dansk våbenindustri er steget 50 % inden for de sidste par år. Så det gør næppe fra eller til at det møde på Holstebro Kaserne om mulighederne for små- og mellemstore virksomheder til at komme med på vognen som jeg havde meldt mig til i sidste uge blev aflyst.

Jo. det er nok godt at vi af og til deler med hinanden fortvivlelsen over at verdens tilstand ikke er del vidunderlige Tusindårsrige, men så også vigtigt at vi hjælper hinanden med det uophørlige Sisyfos-arbejde der, som Camus også indså det, er vilkårene for dette liv.

En Køkkenrulleårgang ligner min stue her: bunker af oplysninger, viden om verden og hvordan, sød musik og udfordringer, breve og svar, leksika og ordbøger, sjove ting og kønne ting.

Men hvordan finde rundt i de emner der gemmer sig i vores gamle blade?

Og hvordan få gang i flere måder at lave verden om på?


Hilsen fra Norge og
Bestemødre for fred

(Se andre sider i denne køkkenrulle)

Kerstin Bugge skriver bl.a.: "Takk for bladet men som 80-åring er der ikke mer energi igjen enn til å lage løpsedler til hver uke + + + ... Sender med noen av våre siste løpesedler - vi er nå 10 i gruppe - deler ut 500-1000 løpesedler hver onsdag... målet er at vi skal få aktivisert Bestemødrer i "hver krok av landet... det trengs bare 2 for at lage en gruppe -løpsedlen sender vi, så kan folk selv kopiere, dele ut, kanskje i postkasser.

.. Jeg har ikke overskudd til å bidra med noe til Fredsmarsj 81, men hvis noen vil intervjue mig der jeg satt i en stol, uten å behøve anstrenge mej, så kunne jeg nok forelle mye fra den dejlige tiden.

Tusen takk, vi må jobbe på -skulle gjerne været 70 år - har så mye å gjøre....

Klem fra Kerstin.

Kerstin Buggge
Gøteborggt. 1
N 0566 OSLO
Tlf 22 38 52 76

Side 4

Ti bud om holdbar fred

  • Hav altid det overordnede perpektiv for øje
  • Vær opmærksom på både kvinder og mænd
  • Det er aldrig for tidligt at tænke på kvinders behov under krig og væbnet konflikt
  • Regn aldrig med at en sårbar kvinde er hjælpeløs
  • Kvinder skal både beskyttes og gives magt
  • Vælg lokal sagkundsakb nårsomhelst det er muligt
  • Sørg for resurser til lokale kvindeorganisationer , ideerne har de selv
  • Regn altid med at kvinde organisationer har forbindelse med hinanden gennem velfungerende netværk
  • Giv kvinder magt og oplær mænd
  • Der behøves flere kvinder som rollemodeller i det internationale samfund

Fra Handbook for Sustainable Peace RETHINK! udg. af Kvinna till Kvinna, Sverige ISBN; 91-974999-0-0


Retningslinier for ikkevoldelige
aktiviteter som organiseres af

        The
Declaration
                     of Peace
(am. netværk for ophør af krigen i Irak)

Vor adfærd skal være præget af ikkevold, åbenhed og respekt over for alle vi møder.

Vi vil ikke bruge vold, hverken verbal eller fysisk, mod nogen.

Vi vil ikke ødelægge eller skade nogen ejendon.

Når vi deltager i ikkevoldelig, civil ulydighed vil vi acceptere konsekvenserne af vore aktioner.

Vi vil ikke bære noget der kunne bruges som våben.

Vi vil ikke bruge alkohol og stoffer eller have det med (undtagen til medicinsk brug)

www.declarationofpeace.org

Altså: nul øl!! nul smadring af ting !!

Side 5

Regler for krig

Selv i de mest blodige og beskidte krige gælder internationale ”spilleregler,” som skal beskytte civilbefolkningen

Tekst: Linda Nordahl Jakobsen

paragraf

Krigens love – Jus in Bello på latin - er nedskrevet i blandet andet Geneve-konventioner­ne og international humani­tær lov.

Loven bygger på erkendelsen af, at det internationale samfund har en forpligtelse til i videst muligt omfang at søge at begrænse de skade­lige effekter af væbnede konflikter og at beskytte krigens ofre.

Hovedformålet er at beskytte de svageste – de civile, og international humanitær lov sætter en række "spillereg­ler" op for, hvordan krigs­førende parter skal tage hensyn til civile.

De skal for eksempel tage "alle tænkelige forholdsregler for at minimere skaderne for civile og civile mål og afstå fra angreb som uforholdsmæssigt skader den civile befolkning eller som ikke skelner mellem krigsførende og civile."

Det gælder også i konflikten i Mellemøsten mellem Israel og Hizbollah, hvor begge krigsførende parter – stat eller ej – ifølge den internationale sædvaneret er forpligtet til at skelne mellem krigsførende og ikke-krigsførende – altså civilbefolkningen.

"Det er en del af vores forpligtigelse som humanitær organisation at gøre politikerne opmærksomme på, når international humanitær lov overtrædes, og civile ikke be­skyttes, sådan som civilbefolkningen har ret til i henhold til loven. Og det er politikernes pligt at sørge for, at loven overholdes," siger Uffe Gjerding, programkoordinator for Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Mellemøsten.

Det er baggrunden for, at Folkekirkens Nødhjælp sammen med Red Barnet og Amnesty International i et brev til udenrigsminister Per Stig Møller har appelleret til den danske regering om at bidrage til at stoppe de voldsomme overgreb mod civilbefolkningen i forbindelse med krigs­handlingerne i Libanon, Israel og Gaza.

Folkekirkens Nødhjælp, september 2006.

Læs mere om international humanitær lov, om hjælpen til krigens ofre i Mellemøsten og Per Stig Møllers svar på www.noedhjaelp.dk

Side 6-7

BESTEMØDRE FOR FRED

Respekt for FNs menneskerettigheter

Kunnskap og holdninger bestemmer hva slags samfunn vi skal få

Forsøk viser at hjernen kan lagre minner om bestemte personer i enkelteeller.

Er det slik vi gjenkjenner bestemor?

Finnes «bestemorcellen»?

Noen Bestemødre har tatt opp arven etter "Bestemødre pA Stortingsplass", som var aktive i 20 Ar. Vi kaller oss "Bestemødre For Fred", BFF, og har som mål å være synlige i gatebiktet hver onsdag i skoleåret. Der deler vi ut selvproduserte løpesedler. Vi ønsker videre å slutte oss til demonstrasjoner som arrangeres av andre som arbeider for fred, f. eks. Norges Fredsråd, Nei til atomvåpen, o.l..

BFF bygger sin virksomhet på 3 hovedpunkter:

  1. Forebyggende fredsarbeid
  2. Respekt for FNs menneskerettigheter og
  3. Kunnskap og holdninger som fører til et bærekraftig og fredelig samfunn.

Hvem kan delta

Alle voksne personer som føler ansvar for egne og verdens barns oppvekstvilkår kan delta i BFF. Som gruppe, har BFF ingen politisk partitilhørighet, men individuelt vil vi Iikevel profitere på at deltakerne enkeltvis er engasjert i lag, foreninger eller politiske partier.

Løpesedlene må være lettleste og oversiktlige. Hovedbudskapet må komme tydelig frem, og kompliserte og lange artikler må unngås. Innholdet må være aktuelt.

Vi deler ut løpesedler i en time (11.30.-12.30) utenfor Stortinget. Etterpå møtes vi til en oppsummerlng av dagens virke, og planlegger neste ukesaktivitet. Vi vil arbeide i en flat struktur og det er ønskelig å arbeide for konsensus.

Hva kan du bidra med

  1. Hjelpe oss å dele ut løpesedler mellom kl. 11.30-12.30 hver onsdag i skoleåret, eller når du har anledning til det.
  2. Være med på våre arbeidsmøter etter utdelingen (12.30-13.30) på "Kaffistova".
  3. Abonnere på løpesedler til deg selv eller som du kan kopiere og dele ut på ditt hjemsted eller din bydel.
  4. Vi sender deg løpesedler hver 3.uke

Vi har et arbeidsutvalg som fungerer godt. 'Produksjonen' av løpesedler er ivaretatt, det samme er kassereransvaret. Vi får nødvendig assistanse av Norges Fredsråd.

E-post adresse, telefonnr., faxnr. og bankgiro er etablert, og vi har avtale med Webergs trykkeri som printer våre løpesedler rimelig.

Vi vil formidle viktige hendelser på en positiv måte som kan gi mennesker håp.

Bli en del av noe større. Når man er mange sammen om en sak blir man synligere - og man høres.

Klip fra kerstin Bugges løbesedler.

roots
«Hvem sa at fred er
umulig?»

Fredsprisvinneren Alva Myrdal skrev i en av sine bøker at var fylt av sorg, ja nesten på gråten over oss mennesker.

Hvorfor er vi så snare til å hate, hvorfor ruster vi oss til tennene og truer medmennesker. Hvordan har det blitt slik hva kan vi gjøre med det?

«Alle kan gjøre noe, ved først og fremst å skaffe seg kunnskaper.»

Det er ikke menneskeverdig å gi opp.


Kvinner som fredsbyggere

Kvinners rolle som ofre i krig og konfliktsituasjoner er vi kjent med fra media. Men når får vi høre om kvinner som fredsbyggere, fredsforhandlere og gjenoppbyggere av samfunn?

Side 8

riffel

Våbenaftale

Et første skridt mod at få udarbejdet en traktat om kontrol med den internationale handel med konventionelle våben blev taget på FNs generalforsamling d. 26. oktober. Resolulionen blev vedtaget med 139 lande for, 24 blanke og USA eneste imod.

Control Arms

Siden 2003 har Control Arms kampagnen, et samarbejde mellem IANSA (International Action Network on Small Arms), Amnesty International og Oxfam, arbejdet for at få forbudt den umoralske og uansvarlige våbenhandel.

Resolutionen går ud på at få klarlagt samtlige medlemslandes krav til en kommende traktat i løbel af det kommende år, hvorefter traktaten forventes at kunne udformes i 2008.

Så der er jo et stykke vej endnu.

Et kønsspørgsmål? "Er der våben i huset føler kvinder ofte stor utryghed, mens mænd ofte føler sig sikre med våben i hånd." - har jeg læst et sted.

Hvad er det mon for en usikkerhed så mange mænd går rundt med? og hvorfor skal de påtvinge kvinder så megen usikkerhed?

www.iansa.org

Grundlagt i Canada 1998

Se www.controlarms.org

www.saferworld.co.uk

International Peace Bureau søg med 'small arms'.

Med IPB News febr. 2001 fulgte No.4 i Disarmament / Genenva Publication Series: Small Arms.

Side 9

Association Française des Communes, Departements et Régions pour la Paix

Intercity Solidarity

- Mer om Hiroshlmaborgmestres verdensforening

- her et exempel på hvordan man kan gribe det an An van Sabben fra Holland skriver i International Peace Update no 2 /2006 :

Efter at have læst Hiroshimas borgmester, Akibas mange opfordringer til borgmestre over hele verden om at støtte USA -borgmestrenes Resolution fra 2004 besluttede jeg at forsøge at få borgmesteren i min hjemby, Helmond, interesseret i kampagnen.

Jeg spurgte en række mennesker om de ville støtte ideen, bl.a. en kvinde der sidder i byrådet og er medlem i byens flygtningestøttegruppe. Vi skrevet brev til borgmesteren og fik underskrifter ved at kontakte forskellige personer og grupper som vi formodede ville støtte. Herefter sendte vi brevet med underskriftlisten hæftet ved. Som svar indbød borgmesteren os til et møde på rådhuset. En af kommunens embedsmænd opfattede det som et partipolitisk møde, men vi kunne henvise til at de 3 borgmestre for henhv. Amsterdam; Rotterdam og den Haag, som har sluttet si.g til Hiroshima-borgmestrenes kampagne, tilhører hver sit parti.

Mødet sluttede med at borgmesteren ville sætte sig ind i den suppplerende litteratur vi gav ham og siden diskutere det med byrådet.

2 uger senere fik vi et officielt brev fra rådhuset, at borgmesteren qua borgmester med byrådets tilslutning havde sendt sin tilslutning til kampagnen. fra WILPF (Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed)s internationale blad.

Sommeren 2004 sendte Danmarks Fredsråd et brev om sagen til alle landets borgmestre.

Der har ikke været megen respons.

Hiroshima Peace Cite

Skriv til Hiro Sakata - Division Director.
Mayors for Peace. 1-2 Nakajima-cha.
Nak-ku. HIROSHIMA .730-0811. JAPAN.
eller mail mayorcom@pcf.city.hiroshima.jp efter materiale og papirer.

Se også Fredsrådet : www.danmarksfredsraad.dk

Her dansk oversætttelse af nogle af papirerne.

(Se også Køkkenrullen nr 7,2004 og mit læserbrev i Lemvig Folkeblad, gengivet i foregående Køkkenrulle nr 6 2006)
www.mayorsforpeace.org/english
og Læger mod Kernevåbens blad www.slmk.org under infobladet

Side 10

Trident atomubåde eller reduceret C02-udslip

I flg. artikel i The Guardian 4. nov. 2006 af John Vidal, Tania Branigan og James Randerson vil omkostninger ved at erstatte de nuv. Tridenl atomubåde, forsyne dem med missiler og vedligeholde dem de næste 30 år løbe op til 76 milliarder £.

Et lignende beløb kunne iflg. nogle beregninger sikre en C02-reduktion fra dagens 150 tons til ca. 60 tons i 2030. Og, som formanden for Parlamentets gruppe vedr. klimaforandringer har sagt:

".. Trident ser ikke ud til at have nogen strategisk betydning mer. Klimaforandringerne, som er den største trusel vi står overfor, kan vi ikke bekæmpe militært. Det betyder logisk at vi ikke skal bruge penge på Trident, men på midler mod klimaforandringerne. "

Andre parlamentsmedlemmer siger lign. "Mange af regeringens udgifter er en arv fra reaktion på tidligere trusler ." "Hvordan opnår vi bedst sikkerhed? Gennem globalt samarbejde over for klimaforandringerne. . . Nye kernevåben vil blot opmuntre andre til at skaffe dem. "

Artiklen giver også en del ganske optimistiske beregninger fra den skotske researchgruppe Wade, fra Oxford University, fra Exeter University og fra andre forskere over hvad alternativ energi og energiomlægninger vil kunne give af C02-reduktioner.

Mænd . . altså !!

Et noget unuanceret syn på mænd: Enten er de til våben eller også til fodbold.

Vi må have fler af dem på barsel - få indført den centrale barselsfond ved lov, så det ikke skal afhænge af tilfældige overenskomstforhandlingsforløb om der er råd til at betale løn under barsel. Mindre virksomheder vil stadig have problemet med at skaffe vikar, men vil ikke blive kørt helt ned økonomisk.

Lad os da arbejde for at mændene kan få lov at opleve glæden ved at være familiefar som min nabo der fik lært at passe vaskemaskine, gøre rent og bage brød - og også fandt tid til at tage et par nabodrenge med sine egne knægte til stranden og i skoven og byde den gamle nabokone på kaffe eller få en sludder over en øl når han havde slået hendes græsplæne.


Dette nr Holstebrogruppen, forsinket af sygdom og anden omsorg, og alder måske.

Næste nr. Ålborg-gruppen


Kære Kvinder for Fred
og Køkkenrullelæsere

Så er det tid til at betale for emdlemskab og abonnement på Køkkenrullen.

Prisen er 150 kr. for 1 år. Der er vedlagt et girokort i bladet som venligst bedes benyttet.

Mange venlige hilsner fra Anita Petersen, kasserer.

Side 11

LE DESSIN ___ de Plantu

SKYD SÅ!!

Nordkoreansk
missilaffyring

Fyr på mål
Scor så!
LE DESSIN - de Plantu
Se alle de våben ... det er da helt skørt!
Det rager ikke mig !!!
L'EXPRESS 13/07/2006 . 5

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2006

Til næste nummer af Køkkenrullen