Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 2008

Side 3

Landsmøde i Kvinder for Fred 2008

Landsmødet finder sted onsdag 28.maj og torsdag 29.maj hos Birgit Arrenakke i Valby.

Reserver allerede nu dagene - nærmere om indhold kommer i næste nummer.


Tag på Askov Højskole 29. juni - 5. juli 2008

En bedre verden - ud af vækstens vold

Spændende foredragsholdere:

Kirsten Halsnæs: "Den globale opvarmning."
Knud Andersen: "Havet er ikke vild og uberørt natur."
Peter Agger: "Etiske aspekter ved klimaspørgsmålet. "
Frede Hvelplund: "Vedvarende energi og politikkens nødvendighed."
Anna von Sperling: "Biobrændstof - skal bilen have den første portion?"
Henrik Goldschmidt: Koncert med The Middle East Peace Orchestra.
Lars Borking: "Frihed til at flyve. - Kan flyvning gøres bæredygtig?"
Bente Hessellund Andersen: "Trafik på gale veje, bæredygtig transport?"
Niels I Meyer: "Kræver bæredygtig udvikling CO rationeringskort?"
Dan Jørgensen: "Grøn globalisering - miljøpolitik i forandring."
Mette Vibe Utzon: "Kan man forandre verden - gennem medierne?"
Endvidere heldagsudflugt til bl.a. til Horns Rev vindmøllen og Rømø.

Askov Højskole,
Maltvej 1,
6600 Vejen.
TIf.:76961800
info@askov-hojskole.dk
www.askov-hojskole.dk

Side 4-5

POLITIKENs "At tænke sig" den 12/2 2008.

Pensionsnydt

Kære Pensionskunde.

Det har altid været Danicas hensigt at placere dine pensionspenge der, hvor du får det højeste afkast. Derfor har det i de seneste år været naturligt for os at sætte pengene i fremstillingen af klyngebomber, som har været inde i en eksplosiv vækst.

Nu er det imidlertid kommet os for øre, at disse klyngebomber kan være livsfarlige. Især for vores image. Og det kan vi naturligvis ikke leve med. Som led i vor etiske investeringsstrategi har vi derfor valgt at stoppe bomberne.

Vi skal samtidig gøre opmærksom på, at du som følge af ændringerne må påregne at få udbetalt mindre i pension, da det bliver svært at finde et område, der kaster lige så meget af sig som klyngebomber.

Venligst

Danica


I Tyrkiet er overborgmester, Osman Baydemir anklaget i 20 retssager. Hvis det står til anklagemyndigheden, skal han 280 år i fængsel. Men som han siger med et glimt i øjet: "Det kan jeg nok ikke, så må jeg skylde!" (En af hans synder var, at han havde skrevet en nytårshilsen til sin medarbejdere. Her stod "Godt nytår" på tyrkisk, engelsk.... og kurdisk. (POLITIKEN 11/3 2008)


Hvor mange andre steder i verden er militærindustriens interesser blevet skrevet direkte ind i en stats grundlov???

Militarisering i højsædet

Det gør sig gældende den nye Lissabonforfatning.

F.eks. artikel 24 afsnit 1:

"Unionens kompetence inden for den fælles indenrigs- og sikkerhedspolitik omfatter alle udenrigspolitiske områder samt alle spørgsmål vedrørende Unionens sikkerhed, herunder gradvis udformning af en fælles forsvarspolitik, der kan føre til et fælles forsvar."

Artikel 42 stk 1 er det også formuleret klart:

"Den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik udgør en integrerende del af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Den sikrer Unionen en operationel kapacitet, der gør brug af civile og militære midJer-"

I samme artikel "stk -2, redegøres for, hvordan EU-hæren sættes i værk:

"Den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik omfatter gradvis udformning af en fælles EU-forsvarspolitik. Denne vil føre til et fælles forsvar, når Det Europæiske Råd med enstemmighed træffer afgørelse herom."

I samme artikel, stk 3, "Medlemstaterne stiller civil og militær kapacitet til rådighed for Unionen til gennemførelse af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik med henblik på at bidrage til opfyldelsen af de mål, Rådet har opstiIlet. "

En fælles EU-hær kan altså skabes, hvis blot det er vedtaget på et af de årlige EU-topmøder.

Et af de elementer i Lissabon-forfatningen, som er med til at accelere dannelsen af en EU-hær, er det såkaldt "forstærkede samarbejde." EU-forfatningen åbner for, at en række lande kan gå foran i den militære oprustning. Det fremgår af artikel 42, stk 5:

"Rådet kan overdrage gennemførelsen af en opgave på EU-plan til en gruppe af medlemsstater for at bevare Unionens værdier og tjene dens interesser." De lande, der allerede har taget teten på det militære plan, nemlig Frankrig, Storbritannien og Tyskland, kan således arbejde videre, uden at vente på fodslæbende lande som f.eks. Danmark.

Militarisering af Unionen

Således hedder det i forfatningens artikel 42 stk 3:

"Medlemsstaterne forpligter sig til gradvis at forbedre deres militære kapacitet. Der oprettes et europæisk agentur for udvikling af forsvarskapaciteter, forskning, anskaffelse og forsvarsmateriel (Det Europæiske Forsvarsagentur)."

Det bliver ikke dyrere!!!! ?

"Traktatens forpligtigelse til forbedring af militære kapaciteter medfører ikke, at dette skal ske ved en forøgelse af militærudgifterne. Målet kan nås på anden vis. Det vil fortsat være medlemslandene, der selv fastlægger deres nationale forsvarsbudgetter. " Havde det ikke været bedre, frem for denne søforklaring, at forholde sig til det principielle i sagen: Er det hensigtsmæssigt, at Den Europæiske Union nu opruster for at hamle op med USA? Giver det en fredelig og mere sikker verden?

Og hvad med det faktum, at EU-hæren bliver en atomvåbenbærende hær? De lande, der fører an i den militære oprustning, nemlig Frankrig og Storbritannien er begge bærere af atomvåben.

Der hviler et stort ansvar på folketinget og den danske befolkning for at sige nej til dette vanvittige våbenkapløb, der kan kaste verden ud i et ragnarok af krige og konflikter.

(Uddrag fra ARBEJDEREN den 6/3 2008).

Side 6

Underskrift indsamling mod
atomvåben:

Til den britiske Ambassade i København

22. februar 2008

De britiske atomvåben ud af Skotland.

Omkring 200 britiske atomvåben sprænghoveder er oplagret på Royal Navy's våbendepot i Coulport, og omkring 48 sprænghoveder bringes ud på åbent hav ombord på en af de fire Trident ubåde, fra Faslane, beliggende 8 mil fra Coulport.

Samtlige britiske atomvåben er placeret i Skotland, hvor et flertal i parlamentet er imod atomvåben på skotsk territorium.

Sidste år fik tidligere statsminister Tony Blair opbakning fra House of Commons i London til at iværksætte en plan for erstatning af Trident systemet over de næste 20 år. Planen blev lanceret af den nuværende statsminister Gordon Brown.

Det er ikke alene helt uacceptabelt, at verdens borgere skal være truet af de britiske Trident atomvåben, det er også en hån mod alle bestræbelser på nedrusting og sikkerhed i verden at den britiske regering har sat planer i gang for at erstatte Trident atomvåbnene med et nyt system.

Der bliver for tiden taget et vigtigt skridt fra de skotske politikeres side for at få gjort Skotland atomvåbenfrit, et skridt som har betydning for mennesker langt ud over Skotlands grænser. Vi hilser derfor den skotske regerings beslutning om nedsættelse af et ekspertudvalg meget velkomment.

Vi ønsker dem al mulig succes med at finde alternative muligheder indenfor økonomi, miljø, transport, jobskabelse, love og regelsæt m.v., der vil muliggøre Tridents exit fra Skotland og give plads til en mere elskværdig udenrigspolitik og udviklingen af et bredt internationalt samarbejde til støtte for fred- og konfliktløsningsmodeller.

Derfor tillader vi os vedlagt at fremsende indsamlede underskrifter fra danske og finske statsborgere og represæntanter af danske og internationelle organisationer til støtte for et atomvåbenfrit Skotland, og skal anmode ambassaden om at videresende anmodningen fra de danske og finske borgere til de rette personer j Westminster.

Med venlig hilsen

Juha Uski, kontaktperson for Europe for Peace og repræsentant for Det Humanistiske Internationale i Finland e-mail: finland@europeforpeace.eu

og

Ulla Røder, Kvinder for Fred og bestyrelsesmedlem i foreningen for pacifisme Aldrig mere Krig (den danske afdelig af War resisters International) e-mail: Fred542008-jnk@yahoo.dk

Side 7

Alle protester ulovlige ved
atomvåbenfabrik i Aldermaston:

Stopper Højesteret protesterne?

I England er et halvt århundredes protester nu gjort ulovlige af højesteret.

Weekend lejren udenfor atomvåbenbasen er erklæret for en ulovlig protest.

Om det vil stoppe alle protester er meget tvivlsomt, for kender jeg de kvinder rigtigt, der har holdt protesterne i gang i et halvt århundrede, så vil de prostere for at opretholde deres menneskerettighed til at forsamles og protestere.

Det er en sørgelig udvikling, men ikke atypisk for udviklingen i disse dage. Kvinderne spørger: "Hvad er de bange for?" Jeg gætter på, at regeringen er bange for, at det bliver for dyrt at fjerne blokader, når de nye bygninger og installationer skal opføres til indsættelse af den næste generation af atomvåben.

Jeg må samtidig spørge, hvad er prisen for en masse folk ind og ud af arresten og fængslerne - for protest - det bliver der under alle omstændigheder.

Hellere være i fængsel end leve ude i et samfund, der nægter folk at demonstrere og truer verdens borgere med ulovlige atomvåben. Intet fængsel kan rumme den frihed, der opnås, når man bryder gennem frygten, udøver aktive aktioner og står fast på sine rettigheder.

8. marts 2008,

KH Ulla Røder.


Sarah@yorkshireend.org.uk

skrev 11/3 2008

Påskedemo i Aldermaston forventes, at blive den største i dette århundrede - på trods af Højesteretsdommen for nylig.


Side 8

Citater fra kroniken"i Politiken den 18/2 2008 af Birgitte Rahbek, Bente Rich, Bjørn Elmquist, Birgit Lindnæs, Elna Søndergaard og Bent Sørensen.

Når man fængsler et folk

En trediedel af palæstinensernes mandlige befolkning har på et tidspunkt været i fængsel.

Israel eksproprierer palæstinensisk jord og ejendom under påberåbelse af statens sikkerhed, og på samme måde kan den israelske besættelsesmagt tilbageholde enhver, under påskud af at vedkommende udgør en fare for staten Israels sikkerhed.

Og i sikkerhedens navn har Israel udstedt en række militærforordninger, som også tages i anvendelse, det gælder f.eks. den militære forordning 938, som betragter det som en fjendtlig handling "at støtte en fjendtlig organisationtion ved at holde et flag eller lytte til en nationalistisk sang".

På denne måde er det muligt at sætte rigtig mange i fængsel, herunder også et halvt hundrede folkevalgte parlamentsmedlemmer fra Hamas, hvis eneste forbrydelse er at have stillet op - og blive valgt - til det valg, som Vesten insisterede på skulle afholdes.

"Hele det palæstinensiske folk har brug for terapi", fortalte lederen af en kvindeorganisation i Ramallah sidste år. Men der ikke meget terapeutisk hjælp at hente, og i det kollektive traume kan der være en tendens til, at der ikke bliver plads til at bearbejde det individuelle traume, og det til trods for at den enkeltes smerte ikke bliver mindre af, at der er tusinder af andre i samme situation.

Det er i dette kollektivt påførte traume og den deraf afledte vrede og desperation, at truslen mod Israels sikkerhed ligger, og det kan landet kun beskytte sig imod ad politisk og humanitær vej.

Hvis sameksistens i en eller to stater ikke skal forblive en utopi i en fortsat blodig virkelighed, kunne Danmark og det internationale samfund med fordel begynde med at lægge pres på Israel om at løslade eller give alle tilbageholdte palæstinensiske fanger en fair retssag. Der bør endnu engang stilles krav om et øjeblikkeligt og totalt ophør af brug af tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, fysisk såvel som psykisk. Internationale lægesammenslutninger bør tage afstand fra israelske lægers medvirken til disse ulovlige handlingeer, og internationale juristsammenslutninger bør tage afstand fra deres israelske kollegers medvirken til parodier på en retssag.

Helt overordnet kræver det, at presse og politikere ophører med at behandle konflikten i Mellemøsten som en konflikt mellem to ligestillede parter, der begge har det samme ansvar for at løse konflikten.

Det drejer sig om en konflikt mellem en af verdens stærkeste atombevæbnede militærmagter, der har besat et land, på den ene side og på den anden side et folk, der hovedsagelig er bevæbnet med håndvåben og desparation.

Side 9

I et læserbrev 1.3. klager Bent Melchier over, at han ikke har kunnet få en kommentar til Kroriiken i Politiken. Her svarer Bodil Heinø i et læserbrev (forkortet) den 4.3. i Politiken:

Israel manglede

Tribunalet konkluderede, at Israel ikke overholder folkeretten.

Som arrangører og deltagere i tribunalet gør vi opmærksom på, at vi byder enhver debat velkommen. Derfor havde vi også inviteret såvel Israels ambassadør i Danmark, David Walzer, som direktøren for Israels fængselsvæsen, Bene Kaniak, til at deltage i tribunalet, men ingen af dem tog imod invitationen, endsige svarede på den. Vi var derfor ikke i stand til at inddrage de officielle israelske synspunkter i tribunalets sluterklæring.


Gaza blues

I POLITIKEN 10/3 citerer Marcus Rubin lederen af FN's mission i Gaza:

"Gaza er på vej til at blive det første område i verden, der helt bevidst bliver reduceret til dyb fattigdom, med det internationale samfunds viden, accept og - ville nogen mene - opmuntring".


Stigende racisme i Israel

Organisationen for Civile Rettigheder i Israel (ACRI) har offentliggjort sin årlige rapport, der afslører, at landet er gennemsyret af racisme, diskrimination og restriktioner i den personlige frihed. Særligt de såkaldt israelske arabere lider under forholdene.

Rapporten viser, at den israelske ungdom bliver bombarderet med et stereotypt racistisk billede af de israelske arabere. Over to tredjedele af israelske teenagere mener, at arabere er mindre intelligente, mindre kultiverede og voldelige. Over en trediedel af teenagerne er generelt bange for arabere. 50 % af de jødiske israelere, der deltog i undersøgelsen, ville ikke bo i samme bygning som arabere. 50% mente desuden, at man skulle anspore arabiske israelere til at forlade landet.

Medierne spiller en stor rolle i den stigende racisme mod arabere fortæller ACRI. Det billede, der bliver tegnet af arabere i medierne, er altid negativt og terroriserende.

Endvidere har Knesset for nylig godkendt den såkaldte JNF lov. Loven tillader at jord, der hører under "Jewish National Fund" kun kan tildeles jøder. JNF-jord udgør 13 0,10 af al statsejet jord. 81 % af den jødisk israelske befolkning støtter, at jorden kun må sælges til jøder.

(klip fra ARBEJDEREN 8/3 2008)

Side 10

Det uforsonlige militære styre i Israel

Hvorfor er hele det israelske samfund så uforsonligt? Hvorfor lukker alle øjnene for palæstinensernes situation. Hvorfor handler alt i samfundet om soldater, forsvar - uforsonlighed. Med lukkede øjne tilrane sig jord helt uden at respektere internationale regler og konventioner. Helt lukke øjnene for andres ret til at leve og få ordnede, humanistiske, kulturelle og tålelige livsforhold. Hvordan er Israel nået dertil?

Det fik vi en forståelse for den 29. februar, da Michal Gelbart (Ingrid Steinitz datter) talte til os i Verdenskulturcentret. Michal arbejder for NEW PROFILE, Movement for the Civilization of Israeli Society. Vi fik fortalt, hvordan man i New Profile søger at påvirke samfundet væk fra den militære påvirkning.

Militariseringer er overalt - i børnehaver - skoler - gymnasier lærean~stalter - politik - medier - alle hjem. (Soldaterne er tvunget til at tage deres våben med hjem på week-end). Så snart nogen kommer til at nævne endsige kritisere tingenes tilstand, lyder ordene: "Det er politisk, det skal vi ikke drøfte".

De helt små børn skal i deres malebøger farvelægge våben i alle størrelser, tanks og militærfly. Til fastelavn kan et barn være klædt ud som soldat eller politibeljent. I skolerne oplever eleverne sindelagskontrol. "Hvad synes din far om militæret?" Det kan være et af spørgsmålene i en time i 9. klasse. I de ældste klasser er undervisningen i gymnastik baseret på forberedelse til militæret.

Når børnene er 16½ år gamle, tilhører de Forsvarsministeriet, så får de en profil. Ved det 21. år er man fri for militær; men skal stadig stå til rådighed. Ved det 42. år bliver man pensioneret fra militæret.

Enten man så egner sig eller ej, får man tildelt store stillinger. F.eks. som direktør, ved undervisning eller især politik. Alle beslutningstagere har denne militære baggrund. - Og kender derfor kun militære løsninger i alle samfundets forhold.

Alle har pligt til at være soldat. Undtaget er meget religiøse personer, handicappede, syge, kriminelle og arabere. Det er ikke velset at "skulke", unddrage sig militæret. Alle skal være en del af det militære samfund. "Min søn er død, du må også sende din søn ind i som soldat". Der findes militærnægtere. Den dag Libanonkrigen brød ud, var der unge, der med øjebliks varsel købte en flybillet til f.eks. Holland.

Så kunne de ikke deltage i krigen.

Mens Libanonkrigen foregik var alle helt lammede. Alle butikker lukket, bankerne lukket. Så kom der nødhjælp ind. Det var som om nødhjælpen forlængede krigen.

Det er som om alt er lammet. Flygtningelejrene fortsætter. Højt lønnede medarbejdere udefra holder det hele i gang. FN og USA betaler og holder det i gang med mange penge og mange resurser.

USA køber og sælger våben.

Vi bliver alle hjernevaskede.

Læs mere:
http://www.newprofile.org/default.asp?language=en

Side 11

Israer slettes fra Bibelen

Bibelselskabets nye oversættelse af Det Nye Testamente hedder i stedet Den Nye Aftale. Det er en meningsbaseret oversættelse. Og man har valgt at fjerne ordet "Israel" fra oversættelsen.

I Det Nye Testamente forekommer ordet "Israel" cirka 65 gange. Ordet bruges både om folket Israel og landet Israel.

I Den Nye Aftale omskrives ordet "Israel" til 'Jøderne" og 'Jødernes".

F.eks. I den autoriserede oversættelse får Jesu disciple at vide, at de ikke "når til ende med Israels byer, før menneskesønnen kommer", l Den Nye Aftale er "Israels byer" erstattet af "jødiske byer".

Og Josef flygter med familien til Egypten (egypternes land); men han tager ikke længere Jesusbarnet og Maria med tilbage til Israels land han tager dem "med hjem".

Har oversætterne ladet sig lede af ikke bare bestemte teologiske motiver, men i virkeligheden også en bestemt aktuel politisk holdning til sammenhængen mellem jøderne og det landområde, som både på Bibelens tid og i dag hedder Israel.

(Oplysninger stammer fra Kristeligt Dagblad den 8/2, 21/2 og 28/2 2008).


Israel slettes fra brætspil

Krisen i Mellemøsten har fået en ny kampplads i den internationale udgave af spillet Matador udgivet af firmaet Hasbro. Spillet Monopoly går ligesom Matador ud på at købe veje og byer.

I en ny global udgave af spillet har Hasbro inkluderet verdens mest omstridte by, Jerusalem, Byen kom med navnet "Jerusalem, Israel" med i en online-konkurrence om, hvilke byer der skal med på brættet i den globale udgave af spillet.

Palæstinensiske grupper bombarderede Hasbro med maiIs og blogs om, at Jerusalem er en palæstinensisk by og ikke en israelsk.

Samtidig kastede en israelsk gruppe "One Jerusalem", sig over afstemningen og sørgede for, at "Jerusalem, Israel" hurtigt blev stemt i top.

Nu har Hasbro besluttet, at rykke tilbage til start. Landenavnet Israel blev slettet efter bynavnet Jerusalem, og bagefter røg også alle andre landenavne i afstemningen. "Vi ønskede aldrig, at dette skulle skulle blive en politisk debat. Vi undskylder for den uro, det har givet blandt vore Monopoly-fans", skriver Hasbro i en pressemeddelelse.

(Nyhedsavisen 23/2 2008)


Dette blad er redigeret af Valby-gruppen, som også redigerer næste nummer. Indlæg sendes til Birgit Arrenakke inden 11/4 2008.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2006

Til næste nummer af Køkkenrullen