ARKIV:  5. march 2016

Interview med Frederik Rosenkilde fra Brønderslev om hans oplevelse af at deltage i demoen. [5 af 5 i serie]


Hør Dialog, der tager lytterne med til de frederikshavnske syrisk-kurderes protestdemonstration imod det tyrkiske Erdogan-regimes bombardementer af deres hjemstavns landsbyer i Syrien med dødsfald af civile til følge. (sendt i FLR-DIALOG d. 8. marts 2016) I invitationen skriver de kurdiske initiativtagere bl.a. "Vi syriske kurdere i Frederikshavn inviterer alle andre flygtninge og frederikshavnere til vores demonstration på lørdag d. 5. marts for sammen med os at udtrykke vores sorg og harme over det tyrkiske Erdogan-regimes ugelange artilleribombardement af vores pårørende og landsmænd i landsbyerne i Efrin-området og som hidtil har dræbt mindst 4 og såret mange flere civile. Efrin er området i det nordlige Syrien, hvor de fleste syriske kurdere i Frederikshavn er flygtet fra og stadig har slægtninge som vi derfor frygter, skal blive de næste dødsofre."

HØR: Introducerende beskrivelse af den højlydte demonstrationsmarch gennem gågaden, formodet virkning og talerne til de 100 fremmødte(4:31)


HØR: Lydklip med råbekorenes slagord unddervejs igennem strøget i Frederikshavn. (4:19)
I reportagen hører vi først klip optaget under marchen igennem gågaden i Frederikshavn med flotte oplysende bannere med deres alvorstunge budskaber men også med udtrykte fremtidshåb, og det hele udtrykt på formfuldendt dansk, og det samme gjorde det store flertal af kurdere blandt de omkring 100 march-deltagere også opmærksom på med korte taktfaste slagord, ytret på både kurdisk og dansk gjaldede ud over gågadens hustage. Og virkeligt så rungende stemmer at ingen af lørdagens overraskede og forbavsede kunderne efterlodes i tvivl om denne sjældne type farverige gågadeevent der langsomt defilerede forbi både med kurdiske kvinder i deres grønrøde nationaldragter, kurdere børn, teenagere og voksne mænd og kvinder bærende på masser af danske flag, som der vinkedes med samt, som om det ikke var nok, også et kæmpestort Dannebrogsflag som der måtte en halv snes både kurdiske kvinder i nationaldragt og kurdiske børn og mænd samt et par danskfødte venligboer.

Men hvorvidt virkningen så blev den, som de syrisk-kurdiske initiativtagere nok havde håbet, ja det kan man så godt blive i tvivl om, ud fra de til tider barskt afvisende reaktioner man fik, når man som danskfødt deltager forsøgte at fortælle de mennesker der stod og småsnakkede i butikkernes døråbninger, om hvorfor der blev demonstreret og gerne ville uddele løbesedler herom. Og af hvilke der bagefter viste sig at være trykt rigeligt mange af?
Her var det nok uheldigt at demonstration som en nødvendig hurtig reaktion på det tyrkiske Erdogan-regimes bombninger af kurdernes slægtninge ikke lod sig udsætte indtil kurderne kunne have brugt Lokalavisen til at oplyse herom og næppe andre danske mainstream-medier havde fortalt om de Tyrkiske bomber mod syrisk-kurdiske landsbyer? OG det på trods af at det handlede om en af Danmarks NATO-allierede og ofrene var landsbyboere i det syrisk kurdiske område, som ellers leverer den troppestøtte på landjorden, som er helt afgørende for at andre NATO-medlemmers, USA's, Englands, Frankrigs..og fremover også danske, flybombninger, skal kunne gøre nogen forskel i at nedkæmpe ISIS. Ja hvis man skal tro et opslag i en kurdisk Facebookgruppe så er amerikanerne i øjeblikket ved at bygge en flyveplads i det kurdisk-kontrolerede område i det nordlige Syrien jf. Reuter Reuter ?

HØR: Taler af Zardasht Qadi på dansk, Wadha påå både kurdisk og dansk og den unge pige Aran på dansk. (6:37)


HØR: Tale af Arne hansen med en lidt bredere global fredsdagsorden (10:53)
Læs også geerne En tekstudgave af talen af ARne Hansen
eller på Facebooksiden Aldrig Mere Krig

HØR: Interview med Frederik Rosenkilde fra Brønderslev om hans oplevelse af at deltage i demoen. (3:48)

gif Marchen imod Erdogans terrorbomber afgaar fra De frivilliges hus med Wadha i fornt med Dannebrog
SE: Demonstrationen marcherer forbi Pouls videokamera i gågaden i Frederikshjavn

gif Dannebrog bæres af kurdere og indfødte
gif Zardasht leder råbekor
gif 3 børn med plakater bl. Aylan
gif "The syrians want to livei peace - Help us we Concider you..."
gif Dreng med fotos af Aylan
gif Jørgen Lindberg med både danskog kurdisk flag
gif Mor med dansk flag i ene hånd og sit barn på den anden arm
gif "Vi siger stop krigen i Syrien - ikke kun våbenhvile men fred - Verden må hjælpe os til fred."
gif "Red kurderne i Afrin fra død! Tyrkiets bomber dræber --- NATO help us!!! Stop det!"
gif "Giv os en fremtid i fred. frigiv vores Kurdistan. Stop med bomberne i Efrin!"
gif All People in the world are equal in their right to live in peace"
gif Midiya
gif Familien med klapvognen
gif 2 piger bærer det kurdiske flag i hånden og på kinderne
gif og Aran har det danske falg på den anden kind
gif Hvad står der på kurdisk?
gif Marchen i gågaden i Frederikshavn
gif Råbekoret dirigeres fra bænken ved Tordenskjold
gif Og nu taler zardasht
gif Wadha i den farvestrålende kurdiske dragt
gif Karikaturaf Erdogan, som en bombeaffyrende kanon
gif og som Zardasht og wadha fotograferes med
gif "Stop tyrkisk terror i VestSyrien"
gif -som arrangørerne Midiya, wadha, Zardasht og Majid står med
gif og så Midiya omkranset af Majid og Mohamed, som gjorde sit
gif Frederik fra Brønderslev


Hør også gerne det tidligere interview fra den 28. marts hvor Zardasht Qadi også fortæller om baggrunden: terrorbomber mod civile samt masakren mod 1000 oliventræer ved Qarmitliq - en kurdisk landsby ved grænsen til Tyrkiet.
og hvor Dialog også bragte dette direkte sendte fotos fra landsbyen:
gif Foto af De syriske Kurderes træer revet op af tyrkiske tanks som ingen i landsby Qarmitliq turde fotografere. Bemærk også tyrkiske Erdogans nye grænsemur 30-50 meter inde på syrisk område.

Se også fotos fra demoen på FB-siden "Venligboerne Frederikshavn"

- samt på FB-siden Arne Nielsen HansenRSS