ARKIV:  3. november 2018

Bernhelm Booss-Bavnbek redegør for faren for en evt. atomkrig i Europa, hvis Trump opsiger INF-traktaten der forbyder mellemdistanceraketter udstationeret i Europa.


Trump spiller hasard med sine europæiske allieredes sikkerhed med sin trussel om opsigelse af INF-traktaten, der forbyder atomvåbenbestykkede mellemdistanceraketter i Europa, mener Bernhelm Booss-Bavnbek.

”Vi vil ikke leve i usikkerhed i en flygtig, uforudsigelig, kompleks og flertydig verden. Det er ikke en naturlov at tingene skal være uoverskuelige. Det skal tværtimod være en hovedparole for en fornyet fredsbevægelse at få reduceret kompleksiteten og uoverskueligheden på sikkerhedsområdet ved at kræve overholdelse og nødvendig udvikling af internationale traktater vedr. atomvåben for at skabe og bevare fred i verden.”
Cirka sådan er ordene fra matematikeren Bernhelm Booss-Bavnbek i et interview med Dialog på Frederikshavn Lokalradio d. 3. november 2018. Det sker i forlængelse af tyske socialdemokratiske politikeres offentlige bekymring over, at Trump truer med opsigelse af INF-traktaten fra 1987, der forbyder mellemdistanceraketter i Europa.
Den nu pensionerede RUC-matematiker afslører i det timelange interview en fantastisk viden, indblik og oversigt indenfor våbenteknologi og internationale traktater. Han er oprevet over den nuværende situations præg af ”VUCA”: volatility, uncertainty, complexity, ambiguity. Usikkerhed på kernevåbenområdet er dødsensfarlig, og den skal vi ikke finde os i. Vi skal ikke bare fatalistisk acceptere USAs gambling, men tage ved lære af at mange danskere på klimaområdet er vågnet op og siger, at det ikke er vores ”skæbne” at dø varmedøden. I stedet må vi arbejde for at skabe afspænding, tillid og forståelse af, at en bæredygtig fred kun kan baseres på en fælles sikkerhedspolitik, der medtænker alle aktørers behov for samme sikkerhed. Og her hører Trumps sikkerhedspolitiske hasardspil altså ikke hjemme, med sin trussel om at opsige INF-traktaten og mulige genoptagelse af den kaprustning på atomvåben i Europa, som det tidligere var så bitterligt svært at lægge låg på.

(Lagt på nettet d. 5. november og sendt d. 7. november 2018 på Dialog på Frederikshavn Lokalradio.)
Interview d. 3. november med den nu pensionerede RUC-matematikeren Bernhelm Booss-Bavnbek

HØR: Bernhelm Booss-Bavnbek redegør for faren for en evt. atomkrig i Europa, hvis Trump opsiger INF-traktaten der forbyder mellemdistanceraketter udstationeret i Europagif Bernhelm Booss-Bavnbek

Interesserede kan kontakte Bernhelm Booss-Bavnbek på booss@ruc.dkRSS