Øberg om hvorfor Danmark skal støtte FNs forbud mod atomvåben som første skridt i en fredspolitik.

Fredsforsker Jan Øberg fortæller til ”Flygtninge og fred” om nødvendigheden af, at vi mennesker tør tænke fred i verden som en mulighed, for at det kan lykkes at komme fri af den nuværende militaristiske svøbe som verden martres af og sidder fast i, og som er en hindring for at realisere mange ønskede politikker som f.eks. klimapolitikken.

Jan Øberg ser borgerforslaget om at Danmark skal støtte FN-traktaten om forbud mod atomvåben, som en kærkommen mulighed for at starte en tilbundsgående debat om mulighederne i en alternativ sikkerhedspolitik baseret på at anskue sikkerhed som en fælles udfordring på fredelig vis. Interviewet med Jan Øberg foregik d 7. oktober 2020.

I øvrigt kommer samtalen med Jan Øberg vidt omkring og påpeger bl.a. hvordan coronakrisen har vist at Danmark og verden har spildt sine ressourcer på oprustning f. eks på køb af F-35 krigsfly på bekostning af den menneskelige sikkerhed, som kom til at koste mange menneskeliv pga. manglende beredskab bl.a. mht. værnemidler.

Jan Øberg påpeger at Danmarks tilslutning til FN-traktaten mod atomvåben vil kræve et opgør med Danmarks halehængspolitik til USA, som styrer NATOs strategi der påberåber sig ret til som den første at bruge atomvåben endog mod lande uden atomvåben og nu også ved cyberangreb.

Jan Øberg henviser til organisationen Den transnationale stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, som han er medstifter og chef for, og som har netadressen https://transnational.live/  Bemærk at på Facebook er Øberg blevet til Oberg jf. https://www.facebook.com/janoberg.se . Og det gælder også Jan Øbergs personlige blog https://janoberg.me/ hvor meget mere er på dansk.

Man finder borgerforslaget ” Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten om forbud mod atomvåben” på netadressen https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05087 hvor man bliver bedt om at bruge sit NemID og skrive under. Her er det også muligt at udprinte en papirblanket og underskrive hvis man ikke har et NemID.

Man kan også vælge kampagnen Atomvaabenforbud.nu’s hjemmeside http://www.atomvaabenforbud.nu/ og her læse informationsmateriale om kampagnen og klikke videre til selve borgerforslaget, samt til Facebooksiden ”Atomvaabenforbud.nu” på adressen https://www.facebook.com/Atomvaabenforbudnu-100252575098156

The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN,   https://www.icanw.org/

2 tanker om “Øberg om hvorfor Danmark skal støtte FNs forbud mod atomvåben som første skridt i en fredspolitik.”

  1. Pingback: Danmark skal sige ja til at forbyde atomvåben - og ja til meget andet | The Transnational

Skriv et svar