Tre dage før Irakkrigen i 2003: Fredsforsker analyserer verdenssituationen og forudser konsekvenserne

Her 20 år efter i 2023 skal vi nu høre den sidste af en række udsendelser om analyser og demonstrationer forud for Irakkrigen d. 20. marts 2003. Vi skal her høre fredsforsker Jan Øberg berette d. 17. marts 2003, kun 3 dage inden krigsstart, om hvordan den amerikanske præsident Bush stiller ultimative krav til Iraks Saddam Hussein. Krav som dog ingen i verden ville kunne opfylde og heller ikke Saddam Hussein. Dette som en slags legitimering for at kunne starte det i lang tid planlagte angreb på Irak. På baggrund af bl.a. et da nyligt besøg i Irak, beretter Øberg om, hvilken skade på det irakiske samfund og lidelser for dets mennesker som de mange års vestlige sanktioner mod Saddam Husseins Irak havde forårsaget og skabt en udtalt modvilje mod alt amerikansk og mistro til USA’s hensigter, som jo nok var også at stjæle Iraks olie.

Derfor kunne Jan Øberg ret præcist forudsige den kaotiske borgerkrig, som Bush og Foghs forsøg på med magt og vold udefra at indføre ”demokrati” i vestlig forstand i Irak, der havde levet i mange år under Saddam Hosseins politiske diktatur, men som havde skaffet irakerne den højeste levestandard blandt landene i Mellemøsten.

Derfor er det værd at huske på her 20 år efter. Og det kan vist være relevant at sammenholde USA’s krig mod Irak med Ruslands nu et år gamle krig mod Ukraine?

Jan Øberg og TFF udgiver nyhedsmail som ligger på The Transnational TFF  https://transnational.live/  samt Jan Øberg https://janoberg.me/  Man kan tegne abonnement på begge som jeg stærkt kan anbefale hvis man har et ønske om at studere perspektiver på verden, som ikke lader sig begrænse af mainstream-mediernes snævre i høj grad  USA-styrede diskurs

fredsforsker Jan Øberg dir. for Den internationale stiftelse for freds- og fremtidsforskning

 

Skriv et svar