Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1991

Side 3-6

Landsmøde referat

Som altid blev vi overmåde godt modtaget på Brenderup Fredshøjskole, hvor det er dejligt at kunne gå som hjemme.

Som vi aftalte sidste år, skulle vore kulinariske krav være meget små, og derved og ved at vi selv tilberedte maden og ryddede op, kunne prisen for opholdet sættes lavt. Vi levede altså enkelt, men sundt og havde det faktisk godt på alle måder!

Vi var desværre kun 18 deltagere, men det er jo ikke mængden, der gør det!

Det blevet noget anderledes møde end vi plejer med de to gæstetalere, og vi var så "mættede", da lørdagen var omme, at den extra time, overgangen fra sommertid til normal tid gav, af de fleste blev brugt til extra søvn.

Lørdag eftermiddag hørte vi Else Houmøller om "Tavshed mod bedre vidende".

Det er altid en oplevelse at høre et menneske, der er så stærkt engageret, at man forstår, det her er virkeligt livsvigtigt for hende.

Et lille indtryk af hendes foredrag fås bedst gennem citater fra hendes rige manuskript:

Jesuitten Berrigan (der deltog i hammer-aktionen mod atomsprænghovederne): De skørste forbrydelse i verden er undladelsessynder. Det er for mig summen af magten, når et barn dør af sult, og vi intet gør imod det. Vi er ikke engang interesserede i årsagen til at dette barn dør. Det er kriminelt.

Martin Luther King: Den største fare er ikke de ondes ondskab, men de godes tavshed.

Halfdan Rasmussen:
Ikke bødlen gør mig bange
ikke hadet og torturen
ikke dødens riffelgange
eller skyggerne på muren
ikke nætterne når smertens
sidste stjerne styrter ned
men den nådeløse verdens
blinde ligegyldighed.

Biskop Ole Bertelsen: Evnen til at blive forarget hører bestemt ikke til Guds riges tegn, men det gør evnen til at blive forfærdet. Forfærdet over, hvilke lemlæstelser en moderne velstandsstats mennesker mageligt kan leve med at forårsage. Og forfærdet over ligegyldigheden i den anledning. Denne forfærdelse må ytre sig.

Stalin: Det enkelte menneskes død er en katastrofe - millioners død er statistik.

Berrigan: Den kristne er pr definition imod staten. Guds­riget lægger vægt på barmhjertighed og retfærdighed. For det er budet "Du skal elske din næste som dig selv" for­pligtende. Ikke alle regeringens love er dårlige. Men de love, der retfærdiggør hæren, dens våben og forfærdelige anvendelse, er entydigt onde, umoralske og må brydes. For at klargøre det for de mennesker, der ikke vil indse dette, må man acceptere konsekvenser. Også derved at man lader sig kaste i fængsel, protesterer man mod statens umoral.

Piet Hein: Når du la'r dit ansvar ligge, tror du vist, du har det ikke.

Vaclav Havel: At gå ind og lukke døren efter sig, det får konsekvenser. Overlevelse kan købes for dyrt. Livet er så meget værd, at man undertiden må risikere livet for det. Alt har betydning, hver handling, vi gør, hver tanke, vi tænker, er noget sket, der ikke kan gøres usket. Vort ansvar følger os altid. Vi er alle til enhver tid ansvarlige for vort bidrag eller vort manglende bidrag til beskyttelse af livet og den menneskelige værdighed.

Harry Månson, svensk teolog: Det er ikke sandt, at hele menneskeheden er gravet ned i skyttegrave på hver sin side af slagmarken. Da jeg et øjeblik kravlede op af skytte­graven, opdagede jeg et folk midt på sletten. De bevægede sig frem og tilbage og bøjede sig over sårede og lidende mennesker.

Dahlai Lama: Samfundet har brug for mennesker, der vil hellige sig sagen.

Thorkild Bjørnvig: Handler vi, håber vi.

Carl Scharnberg:
Vi mister vor troværdighed
hvis vi fortier det, vi ved.
Vi ændrer ikke det, vi bør
ved blot at påstå, at vi tør.
Vi sætter ikke nye spor
ved hjælp af slidte, tømte ord.
Kun handling skaber styrke til
at ændre det, vi siger, vi vil.
Vi får kun støtte, kraft og værd
hvis vi beviser, hvem vi er.

Så Elses foredrag, der startede i forfærdelse over "de godes", "de kristnes" tavshed og svigten, sluttede i håbet. Håb om, at nogen ikke bare prædiker, men også handler praktisk for at mindske nøden. At nogen begynder at kræve åben debat om lægers deltagelse i tortur. At nogen tør kræve det forhold ændret, at den rige verdens udnyttelse er skyld i millioner af menneskers død i ulandene. At nogen vil tage ansvar for bare eet barns død. At nogen stædig vil kræve åbenhed og overensstemmelse mellem politikernes ord og handlinger. Hertil er der stadig brug for Kvinder for Fred!

Til slut fik vi alle et lille digt, skrevet af et barn:

Håb har unger
som alle andre dyr.
De hedder håblinger.
Dem kan man ikke beholde
Men man kan give dem til andre
som har brug for dem.

Fra den gode snak bagefter disse citater:

Skyld i forbindelse med fortiden bliver til ansvar for fremtiden.

Vrede skal omsættes til handling.

Det tavse flertal tør ikke udtale sig - handle i imod magt­haverne af angst for at blive "kulet" eller for at miste sit arbejde.

Undertrykkelsen i ulandene er lige så stor i dag som i kolonitiden.

Feltpræsten: "Det er da hyggeligt med de kvinder, der demonstrerer mod NATO-øvelsen. Vi går i krig for at sikre kvinderne ret til at være der."

Har drenge et særligt jagt/dræber-instinkt?

Jødedom og kristendom er med til at overudnytte Jorden ved at "gøre sig den underdanig". Industrialiseringen er blevet følgen.

Thomas Winding: "Har vi mistet det hele til os selv, så vi ikke har noget at give til de andre - de nødlidende?"

Lenin på sit dødsleje: "Vi har efterladt en enorm blodstrøm. Havde vi haft 10 mennesker som Frans af Assisi, kunne vi have reddet verden".

Lørdag aften blev vi anbragt i en stor rundkreds omkring tændte lys, en stor konkylie og 8 sten anbragt efter ver­denshjørnerne - og så fortalte Elna Gilsberg - "indianeren" - stilfærdigt om sit liv. Om sin opvækst i socialt dårlige kår på Vesterbro, om trygheden hos mormoderen, om faderen med eventyrsindet, om sin uddannelse til læge og sit ganske normale liv indtil for ca 1½, år siden, da hun brød totalt af og flyttede ind i en tipi i Mønsted - hos Sunshine fra Ravnstrup.

Hun fortalte om sit enorme behov for og glæde ved at leve helt i pagt med naturen, om de enkle, men tidskrævende gøremål, der hører med, samtidig med den dybe be­arbejdelse af sit eget sind. Om sine læremestre og åndelige vejledere og om de mange der besøger hende - især om børnene og deres åbne sind for naturen og vort ansvar for den. Om forståelsen af mennesket som et hele, hvor det fysiske og det psykiske er nøje afhængigt af hinanden.

Om respekten for alt levende i naturen, ned til den mindste plante, som hun "spørger om lov", før hun plukker den.

Om stenenes magt og helbredende virkninger. Om sin tro på reinkarnation, sin synskhed, tro på en dybere og positiv mening med alt, hvad der hænder for en, om sin inderlige tro på Gud lige fra barnsben og om sit behov for dyb meditation hver dag for at forstå, hvordan hun kan videregive ,den kærlighed, som er den egentlige mening med livet.

Ikke alle kunne følge Elna i alt, hvad hun sagde, men det var jo heller ikke meningen. Vi mødte et menneske, som virkelig har taget konsekvensen af sin tro og lever fuldt derefter. Og ikke et øjeblik var ude på at "frelse" nogen.

Og at der er "mere mellem himmel og jord", var der flere, der personligt havde oplevet og fortalte om.

ref. Aase Bak.


Landsmødets 2. dag gik med forfatteIse af resolutioner samt praktiske planer for næste år, efter at Inger Bjørn Andersen havde fortalt om de 5-6 kvinders demonstration mod NATO-øvelsen både ved flyvestation Værløse og i Gedser Havn.

Det var FLOT af dem at gennemføre den på mange måder belastende demonstration, som man forhåbentlig kan danne sig et indtryk af gennem billederne her i bladet.

Der blev vedtaget og udsendt en resolution mod våben­handel samt en opfordring til boycot af firmaet General Electric, som er hovedleverandør af atomvåbenkompo­nenter, men sårbar over for boycot af dets civile produktion. Desuden et brev til Gorbatjov, som roser hans 1-års moratorium for atomprøvesprængninger.

Resolutionen og boycot-opfordringen vides i hvert fald at have været bragt i Det Fri Aktuelt et par dage efter landsmødet.

Næste landsmøde blev fastsat til Weekenden 26.-27. sept. 1992 i Brenderup. Grupperne Ålborg/Skals/Viborg vil sørge for det praktiske arrangement.

Redaktionen af næste års Køkkenruller bliver som følger:

Nov.-jan. Jægerspris
febr.-marts Gladsaxe
april-maj Vesterbro
Juni-aug. Odense
sept.-okt. Virum.

Der forelå en henvendelse fra Ib Christensen, medlem af Folkebevægelsen mod EF og af EF-parlamentet, med tilbud om assistance med at fremføre sager for KfF i EF-parlamentet og -udvalg. Elisabeth Espersen, Århus, vil optage denne kontakt på KfF's vegne.

ref. Thyra Hansen.

Side 6

Resolution fra Kvinder for Freds landsmøde 28-29/9 1991

Våbenmilliarderne til mad.

Afslutningen på den kolde krig gav håb om en fredelig udvikling i verden.

Men magtens redskab - de militære våben - betragtes stadig som nødvendige for opretholdelse af lov og orden.

Derfor fortsætter oprustningen med uformindsket styrke.

Trusler og krig løser ingen problemer. Golfkrigen og borgerkrigen i Østeuropa har vist, at befolkningen i disse lande påføres ufattelige lidelser, mens magtmændene slås og våbenfabrikanterne profiterer.

Handel med våben bør sidestilles med narkohandel.

Militærvæsnets styrke opretholdes nu af frygt for invasion af fattige fra de undertrykte lande i stedet for at give disse undertrykte rimelige vilkår socialt og politisk.

Et totalt atomprøvestop og total afrustning vil frigøre e­norme ressourcer, som kan skabe menneskeværdige kår til de nødlidende.

Vi glæder os over, at et flertal i Folketinget vil overføre 650 mill. fra forsvarsbudgettet til Østlandene.

Vi opfordrer til, at resten af militærbudgettet gives til u-Iandshjælp.

Som start bør enhver skatteborger have ret til - af sam­vittighedsgrunde - at nægte at betale skat til militæret og i stedet indbetale skatten til fredelige formål.

Brenderup Folkehøjskole 29.september 1991

På vegne af Kvinder for Fred

Birgit Horn

Side 7

Denmark 1st october 1991.

The President of the USSR
Mr. Michail Gorbachev
Kremlin
Moscow
USSR

Dear Mr. President,

I would like to express my congratulations to you at the anniversary of your country's moratorium of nuclear test explosions since the U.N.day in october 1990.

We hope that this will lead to a Comprehensive Test Ban.

I recognize that this is your country's 2nd moratorium while some other countries continue the very dangerous nuclear test explosions.

The Danish Parliament decided in November 1990 in prepa­ration for the U.N. conference in New York in January 1991 that Denmark would vote for C.T.B. even if other Western countries would not support the proposal.

As we are approaching the U.N.day 24th october 1991 I would like to send my sincere greetings and best wishes for your country.

Danish Women for Peace

Side 8-9

Boycot General Electric.

For at styrke kravet om totalt forbud mod atomprøve­spræninger vedtog Kvinder for Fred på landsmødet 28-29.9 1991 at støtte en i USA indledt boycot af General Electric's civile produktion af elektriske og elektroniske hushold­ningsmaskiner og medicinsk udstyr.

Boycotten af General Electric skyldes, at firmaet fremstiller nøglekomponenter til atomvåben.

Brenderup Folkehøjskole

28-29/9 1991

På vegne af Kvinder for Fred

Birgit Horn


FN-dagen: 24. oktober 1992 omfavner vi Jorden med skønhed og kærlighed. Hjælp os at fremstille freds- og miljøbilleder. Båndet omkring Jorden

Side 9

Til højre ser I et udvalg af de varer, I skal undgå.

INFACT'S BOYCOTT:
FOUR DEMANDS

[Original pjece fra INFACT indsat oktober 2007, red.]

  • GE must stop all nuclear weapons work.
  • GE must stop interfering with government decision-making on war and peace.
  • GE must stop all direct marketing and promotion of nuclear weapons.
  • GE must implement peace conversion plans, in consultation with its employees and communities.

GE BRINGS NUCLEAR WEAPONS TO LIFE

GE makes:

The neutron bigger for every u.s. nuclear bomb

Parts for most major nuclear weapons systems. including: Trident Missile
M-X.Missile
Aegis Missile
Tomahawk Missile
Minuteman Missile
Lance Missile
Terrier Missile
Tartar Missile
Polaris Missile
Poseidon Missile Advanced Strategic Missile System
Ballistic Missile Defense System (StarWars)
F-4 Phantom II
Viking Anti-Submarine Aircraft
SSN Submarine
B-1 Bomber
B-2 Stealth Bomber
F-111 Fighter
F-15 Eagle Fighter
F-18 Hornet Fighter
Stratofortress Bomber
Intruder Attack Aircraft
Corsair Attack Aircraft
Carrier Aircraft
CVA-59 Aircraft Carrier
CVAM63 Aircraft Carrier
00-963 Class Destroyer
Thunder Chief Fighter·Aircraft
F-4 Phantom
P-3 Orion Patrol
Trident Submarine

BOYCOTT GE UNTll THEY ARE NUCLEAR WEAPONS-FREE,

Don't buy these products:

lighting

GE Soft-White and MISER Iight bulbs
GE Extension Cords
GE Electric Lamps
GE Batteries
GE Car Headlighls
Flip Flash II, Fiash Bar II
Magicubes
600 Camera Flashes

Electronics

GE Color Television
GEVCRs
GE Compact Disc Players
GE AM/FM Radios
GE Cassette Recorders
GECB Radios
GE Digital Clocks
GE Telephones
GE Phone Answering Machines
GE Telephone Accessories
GE Cellular Phones

Services

GE Capital
(GE Credit Corporation)
GE Information Services

Medieal Systems

GE CT Products
GE X-Ray Equipment
GE Magnetic Resonance Scanners
GE Ultrasound Equipment
GE Nuclear Medical Products

Appliances

GE Microwave Ovens
GE Ranges
GE Refrigerators
GE Freezers
GE Washers
GE Dryers
GE Dishwashers
GE Disposals
GE Trash Compactors
GE Air Conditioners
GE Dehumidifiers
GE Heat Pumps

Construction

GEWiring
GE Controls
GE Switches
GEMotors
GeCaulking
Silicone II Home Pro Sealants
or any other product that carries the GE, Hotpoint or RCA label (except the RCA record label)

INFACT International
Post Office Box 80013
Minneapolis, MN 55408 USA
Phone: 612/927-8727

Ved henvendelse til INFACT fås en boycot-underskriftliste, som sendes til INFACT, der videresender den til GENERAL ELECTRIC.

Side 10

NATO - ENHEDSKOMMANDOEN

NATO BALTAP, Enhedskommandoen, logo

BALTAP

DK·7470 KARUP / JYLLAND
Tel.: 86 61 51 11 Ext.: 2388
FAX: 88 61 51 11 - 2392
97 10 27 63
- Pressemeddelelse -

22.7.91

Den øverste Chef for de Allierde NATO Styrker i Europa (SHAPE) bekendtgjorde i dag, at der vil blive afholdt en fælles øvelse med deltagelse af AMF (Allied Command Europe Mobile Force) og danske styrker på den sjællandske øgruppe. Øvelsen, der har fået navnet ACTION EXPRESS 91, vil finde sted mellem 1 og 27 september 1991.

Nedenstående løbeseddel delte vi ud ved demonstrationen på Flyvestation Værløse 8.9., 15.9. og i Gedser Havn 17.9.

VEDR. NATO-ØVELSEN ACTION EXPRESS 91

der afholdes på Sjælland og Lolland-Falster september 1991.

Afholdelse af en militærøvelse umiddelbart efter det mislykkede kup i USSR er et helt forkert politisk signal.

Vi mener, at ACTION EXPRESS 91 burde have været aflyst og pengene, der var afsat til øvelsen, i stedet brugt til - støtte til demokratiseringsprocessen i Østeuropa - udviklingshjælp til den 3. verden

Generelt ses det overalt, at militære løsninger er forældede, de kan ganske enkelt ikke bruges længere. I stedet træder ikkevold, civil ulydighed f.eks. som praktiseret af soldaterne på tanksene foran det russiske parlament.

I vor tid må den enkelte tage ansvaret for sine handlinger. En militær organisation, der er baseret på, at man adlyder ordrer fra højerestående i hierakiet, er utidssvarende. Ikkevoldstræning bør erstatte militær træning.

Hanna Lindstrøm
Christoffers Alle 132
2800 Lyngby

Inger Bjørn Andersen
Buegården 9, st th
2880 Bagsværd

Side 11

Side 12

Side 13

Til de nordiske Regieringer

Nordiske Kvinners Fredsnettverk
"LINK" , Bentserødveien 95
3200 Sandefjord, Norge

Nordiske Kvinners Fredsnettverk, samlet til årsmøte i Helsingfors august 1991, har debatteret de nordiske lands våpenindustri og våpeneksport.

Vi reagerer sterkt på fakta de siste års forskning og in­formasjon har synliggjort hva gjelder internasjonal våpen­handel. Både Sverige og Norge's våpenindustri og danske elektroniske produkter utgjør endel av den internasjonale våpeneksport.

Verden trenger penger og ressurser for å bygge opp menneskehetens sunnhet, ikke dødlige våpen som dreper alt liv.

Vi nevner spesielt eksempler fra våre nordiske lands våpenproduksjon, som vi tar krattig og absolutt avstand fra:

- Den svenske regeringen tillåter att svensk a vapen expoteras till Indonesien trots att dess regering anvander militart våld mot bl.a. befolkningarna på Østtimor och Vest Papau. Likeså var det upprørande att den svenska rege­ringen inte omedelbart stoppade vapenexporten till Jugo­slavien nar vapnad konflikt brøt ut. Dessa exempel visar på felaktigheten i tillampningen av riktlinjerna før svensk krigsmaterialexport.

- M 72 rakett produksjonen på Raufoss i Norge som eksporteres i titusentall til USA, og som siden finnes igjen i krigførende land i Latin-Amerika og Midtøsten. er et rystende eksempel fra norsk våpeneksport i 1991.

Eksporten er klart i strid med norsk lov, og vi forundrer oss over hvor lett den norske Regjering omgår lovverket ved å eksportere M72 raketter til USA.

All erfaring tilsier at USA vil videreselge de norske rakettene til internasjonale våpenhandlere.

- Den omfattende elektroniske produksjonen i Danmark som i stor utstrekning går som komponenter til Inter­nasjonal våpenproduksjon.

Vi kan ikke se at delproduksjon rettferdiggjør eksporten av elektronikk til andre lands våpenfabrikker, all den stund resultatet blir dødbringende våpen og internasjonal våpenhandel.

Vi viser til FN's verdenskommisjon for miljø og utvikling "Vår felles fremtid" kapitel 11 hvor det på s. 210 står skrvet: "--kan en tilstand av "fred" føre tiI at svære ressurser går med til våpenproduksjon i stedet for å kunne brukes til en bærekraftig utvikling". Norges statsminister var leder for denne kommisjonen, For oss i Nordiske Kvinners Freds­nettverk er det et paradoks og ganske ufattelig at de nordiske regjeringer støtter opp under egne lands våpenproduksjon.

Vi er kvinner som ikke lenger finner oss i at kvinner og barn verden over blir offer for pengemakt og profitt gjennom bl.a nordiske lands våpeneksport.

Dato: 6 sept 1991

På vegne av Nordiske Kvinners Fredsnettverk

Kerstin Greback Sverige

Inger Nyegaard Danmark

Tulle Elster Norge

Side 14

FN - et fredshåb?

Fredsbevægelsen har igennem hele sin historie levet på en drøm om, at nationerne lagde deres indbyrdes stridigheder på hylden og sluttede sig sammen i overstatslige institu­tioner: En verdensregering eller i hvert fald et forpligtende internationalt samarbejde med overstatslige myndigheder, internationale domstole til at afgøre tvistigheder staterne imellem o.s.v. Vi er i dag nået længere end nogensinde: FN gives nu myndighed til at føre krig på fællesskabets vegne.

Peter Kragh Hansen, Aldrig mere Krig, filosoferer i bladet Ikkevold nr. 2 over FN's rolle efter Golfkrigen.

Har FN med krigen imod Irak indtaget sin retmæssige plads som verdensregering? FN-pagtens art. 42 taler jo tydeligt nok om, at Sikkerhedsrådet kan tage "sådanne skridt ved anvendelse af luft-, sø- eller landstridskræfter, som måtte være nødvendige for at opretholde eller genoprette mellemfolkelig fred og sikkerhed".

Så alt skulle vel være i orden?

Ganske vist var Golfkrigen ikke FN's krig. Generalstaben trådte ikke sammen (art. 47), krigen blev ledet suverænt af USA, som bestak flere lande med våben og penge til at stemme for i sikkerhedsrådet.

Men krigen var vel en begyndelse til, at FN - gennem militær indsats kommer til at spille en mere central rolle?

Tvivlen nager, skriver PKH, der er noget galt et eller andet sted, siden det kan gå så galt. Det er et nederlag, hvis FN griber til våben det er ikke et tegn på FN's stigende indflydelse, det er tværtimod tegn på FN's fornedrelse.

FN er og bliver ikke andet end summen af de regeringer, som deltager økonomisk, politisk, militært og socialt - og det er de velstående regioner, der bestemmer. Med al respekt for det gode og fredsskabende arbejde, der også foregår inden for FN's rammer, er det lige s! sandsynligt, at en verdensregering i skikkelse af FN fører en politik, der ligger i direkte forlængelse af stormagternes del og hersk politik, som at den vil løse alverdens problemer til vores alles bedste.

ref. Thyra Hansen.


OBS! OBS!

Der er indlagt giro-indbetalingskort i dette nummer! Tag det ud med det samme og læg det frem, så det ikke går i glemmebogen! TAK!

"Regnskabskontoret" Virum

Side 15

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1991

Til næste nummer af Køkkenrullen