Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1996

Side 3-6

Landsmødet 21.-22.9.96

Trods et behersket fremmøde blev det et godt og udbytterigt landsmøde, der indgød tillid til, at vores arbejde ikke er forgæves.

1) Fredsnetværket: Aase Bak-Nielsen fortalte om det vellykkede møde i Nordiske Kvinders Fredsnetværk, som blev holdt i Rebild 8.-11. august. Der var 20 deltagere fra Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, sidstnævnte med en gæst fra Ukraine.

Se i øvrigt referat fra Netværkets møde på side 10.

2) Landminesagen: Inger Bjørn Andersen fortalte om landmine­sagens forløb og om det lykkelige (og pludselige!) resultat, da regeringen 23.5.96 meddelte, at Danmark ensidigt vil afstå fra brug af anti-personelminer i Danmarks forsvar.

I den forbindelse bad Aase B.N. om skriftlig dokumentation, men fik at vide, at der kun foreligger en pressemeddelelse! En sådan forpligter ikke en evt. ny regering.

Endvidere har Aase forespurgt justitsministeriet, om stoppet også gælder produktion og salg af landminer i Danmark? Intet svar endnu! Landsmødet besluttede at forespørge regeringen, hvordan det går med "den praktiske udmøntning af beslutningen af 23.5. 96", som regeringen har lovet. Aase Bak påtager sig dette.

Næste konference i FN om landmine-spørgsmålet finder sted i år 2001, og det er vigtigt, at politikerne bearbejdes allerede nu med henblik på et totalt stop for alle typer miner.

3) Abolition 2000 (afskaffelse år 2000): Vort medlem Ingeborg Christmas Møller har været meget aktiv i gruppen "Stop atom­prøvesprængninger" med underskriftindsamling, som medarrangør af demonstrationer og kontakt til "Læger mod Kernevåben".

Sidstnævnte forening har, sammen med "advokater mod Kerne­våben", æren for kendelsen fra Den Internationale Domstol i Haag, som 8.7.96 erklærede, at "trussel med eller brug af kernevåben vil være i strid med de internationale lovregler, der gælder for væbnede konflikter". Det eneste, domstolen var tvivlrådig over for, var tilfældet, hvor en stats overlevelse var bragt i fare. De danske læger tolkede udtalelsen positivt og mener, tiden er inde til at arbejde for total afskaffelse af alle kernevåben under streng, international kontrol omkring år 2000 (abolition 2000).

Et resultat af dommen er, at USA's "subkritiske" A-sprængninger er blevet udsat; "subkritiske sprængninger" er små atom­sprængninger, hvis resultat derefter bearbejdes i en oomputer og bruges til at forbedre og videreudvikle de tusindvis af atomvåben, som USA stadig har i dag.

4) Udstilling i Gladsaxe: I forbindelse med ovenstående arbejder Inger Bjørn Andersen på en udstilling i Gladsaxe, som vil belyse, hvordan alle atomvåben kan afskaffes i 5 tempi under streng, international kontrol. Se om dette side 7. Ingers skitsering af udstillingstemaet lød utrolig spændende!

5) Internettet: Programpunktet om en evt. tilslutning til internettet i lighed med f.eks. Aldrig mere Krig udløste livlig debat.

Landsmødereferat fortsat:

Til trods for, at de fleste landsmødedeltagere intet kendskab havde til Internettet, var stemningen positiv, men man ønskede flere oplysninger om, hvordan tilslutningen rent praktisk foregår, og hvor meget det vil koste? Man enedes om en absolut grænse på 800,- kr. pr. år.

Aase Bak-N. har undersøgt dette og meddeler, at Tom Paamand fra Aldrig mere Krig vil køre de oplysninger, vi ønsker om KfF, ind på nettet, og han oplyser, at prisen vil blive ca. 200,kr. årligt, da vi deler udgifter med de andre, tilsluttede fredsbevægelser. Dermed er landsmødets betingelser for tilslutning opfyldt - og vi går på nettet!

6) En henvendelse fra iranske kvinder om et møde med dem med henblik på et støtte-samarbejde blev afvist af landsmødet p.g.a. manglende arbejdskraft og tidnød. Thyra Hansen vil meddele dette.

7) Fredstoget fra Helsinki til Beijing: Et utrolig morsomt og spændende indslag i landsmødet var Ida Harsløffs beretning om ovennævnte togtur.

Ida er forkvinde for Ligaen, som nu igen hedder "Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed", og var dermed en af de hovedansvarlige for den spændende og meget krævende togtur, som gennemførtes i løbet af 3 uger efter Ligaens kongres i Helsinki og til FN's Verdens-kvindekonference i Beijing 4.-15.9. 1995.

I særtoget, der var ½ km langt, befandt sig 240 personer, heraf 8 mænd, fra 40 forskellige lande. 2/3 var amerikanere, der dominerede ret meget. I alle større byer var der aftaler med kvindegrupper, der modtog fredstoget, og meget nødvendige hotelophold, da de sanitære forhold i toget var yderst primitive det meste af vejen.

Turen gik ned gennem Øst-Europa, Ukraine, Rumænien, Bul­garien, gennem Rusland til Kina. I Kina blev alle stop pludselig suspenderet, og alle aftaler måtte annulleres, og der måtte lægges nye planer for de dage, der derved blev "tilovers".

Vanskelighederne var utrolige med store forsinkelser, kaos og bureaukrati, som lederne måtte tackle under stort arbejdspres.

I toget lykkedes det at holde "rullende skole" for 20 unge kvinder, idet der blandt deltagerne var eksperter på alle områder, samt foredrag for alle, der tilmeldte sig.

Alle vegne hørte man om vold og undertrykkelse af kvinder og især i Kina en massiv forurening langs toglinjen, idet alle former for affald blev smidt ud af toget af togpersonalet (efter at deltagerne omhyggeligt havde samlet det i store poser!).

Utroligt at denne togtur kunne gennemføres uden væsentlige uheld og sygdomme! Men spændende har det været!

Side 5

Landsmødereferat fortsat:

8) Regnskabet: Rita Petersen har udfærdiget et regnskab for tiden 11.9.95-1.9.96, som findes side 6.

Landsmødet havde et lille underskud, som dækkes af vore likvide midler. M.h.t. pengegaven på 2.500,- kr. fra Kirsten Jensen, Nykøbing F. blev det bestemt, at pengene skal bruges til den fortsatte kampagne mod atomvåben, som intensiveres her i efteråret.

Næste års Køkkenrulle:

nov./jan. Nibe-Ebeltoft

febr./marts Gladsaxe

april/maj Holstebro-Nr. Nissum

juni/aug. Vesterbro

sept./okt. Virum

Landsmødet 1997: afholdes 20.-21. september 1997.

Birgit Arrenakke, Ebeltoft, var så venlig at invitere os til at holde landsmødet 97 hos hende i hendes smukke, gamle bindingsværks­gård i Ebeltoft.

Tilbuddet blev modtaget med begejstring, selvom vi også altid har følt os godt tilpas i Brenderup.

Birgit Arrenakke vil samarbejde med Aase Bak-Nielsen om tilrettelæggelsen.

Ref. Thyra Hansen.

OBS! OBS!

I dette nr. er indlagt giroblanket til indbetaling af kr. 100, for modtagelse af 10 nr. af Køkkenrullen, som vi ikke kan undvære som kontakt til hele landet.

Tag girokortet ud og gå på posthuset, inden du glemmer det! TAK!


Dette nr. er redigeret af Virumgruppen. Næste nr. redigeres af Nibe-Ebeltoft. Send materiale til Aase Bak-Nielsen i Nibe senest 1. november.


ALTERNATIV
NOBEL

En privatperson og to organisationer får tildelt den svenske alternative Nobelpris, der hedder Right Livelihoodprisen, på 1,6 millioner svenske kroner, oplystes det i går. Det er George Vithoulkas, Grækenland, Keralas videnskabelige folkebevægelse i Indien og de russiske soldatermødres organisation, der skal dele prisen. Vithoulkas får prisen for sin indsats for at genoplive og udsprede klassisk homoø­pati, mens den indiske folkebevægelse har spillet en nøgle­rolle i delstaten Keralas udvikling tilpasset be­folkningens behov. De russiske soldatermødre får prisen for deres krav til den russiske hær og deres modige indsats for at standse krigen i Tjetjenien.

RB

Side 6

Side 7

Afskaffelsen af atomvåben.

"Dommedagsvåbnene fik deres dom. Atomvåbenmagterne blev be­sejret. Atomstrategierne illegaliseret." Sådan kan man i al korthed - skriver Otto Carlsen - karakterisere den historiske afgørelse 8. juli 1996, hvor Den internationale Domstol i Haag erklærede atomvåben ulovlige og fastslog, at atomvåbenstaterne er juridisk forpligtede til at skaffe sig af med dem.

"Kvinder for Fred" afholder et møde onsdag den 20.11. kl. 19.30
Gladsaxe Hovedbibliotek, Søborg Hovedgade 220, lokale 2.

Otto Carlsen vil på mødet redegøre for den norske advokat F. Heffermehls analyse af dommen. En analyse, som allerede er rundsendt til 186 udenrigsministre verden over - herunder til vor danske Niels Helveg Petersen.

Flere af jer kender Otto Carlsens bog:"Læger mod Kernevåbens Undersøgelser" (1995). Bogen indeholder en beskrivelse af, hvor­dan atomvåben kan afskaffes, og hvordan det sikres, at ingen sny­der og gemmer en bombe eller to. Det kræver, at hver eneste bombe, som skal destrueres, bliver mærket og fulgt hele vejen gennem processen og ikke skiftes ud med attrapper undervejs.

Denne proces vil "Kvinder for Fred" illustrere med enkle, primitive midler og udstille den på Gladsaxe Hovedbibliotek (hvor ovennævnte møde skal foregå) den 11.-24. november.

Udstillingen kan ses udefra gennem en glasvæg i bibliotekets normale åbningstid, men vi ville gerne, om nogen ville hjælpe med at sidde vagt, så vi kan have åbent til udstillingslokalet så meget som muligt. Har du lyst, så ring til mig - tlf. 44 44 oB 97.

Inger Bjørn Andersen, Gladsaxe-gr.

Side 8

Box 10098
10055 Stockholm, Sweden
Tel/Fax +46 8 667 97 27

August 15, 1996

(Tel +46 8 667 97 27)

Invitation to women in Europe!

Women of the world - gathered in China 1995 - decided "to increase and hasten the conversion of military resources to development and peace".

European women must take this historicaI chance and make commen efforts for conversion.

Therefore - we are happy to invite you to a seminar for...

"The new world order without militarism and arms"
Stockholm 15-17 november 1996

International experts on conversion will be present.

This seminar wil! be the first in a series of meetings on conversion. The following one will hopeful!y take place in Brussels in 1997.

This important meeting will take place at:

Skeppsholmens Folkhögskola, Skeppsholmen, City of Stockholm

We offer breakfast, lunch and dinner at the school and bed in a hostel nearby

We send a detailed programme as soon as you sent your registration.

Organizers: International Women'sPeace Arehive, Germany
Women For Peaee, Sweden

Bibbi Steinertz/
org. secretary, Womenfor Peace

Side 9

Rust op

For første gang
i vores tid
skal der nu
rustes ned.
Et første lille
vigtigt skridt
for os på vej
mod fred.
Bliv ved!
Hold ud!
Gør ikke stop.
Lad krigens kraft
i evighed
få lov at
ruste op!

De optrædende siger,
de vil udtrykke dine tanker.
Hvornår spurgte de sidst,
om det der optar dig?


Den fred vi søger, baseret på ægte tillid og samarbejde mellem nationerne, den kan styrkes, ikke med krigens våben, men med hvede og bomuld, med mælk og uld, med kød og tømmer og ris.

Disse enkle ting er der ord for på alle verdens sprog. Dem behøver vi, og det er den virkelige udfordring for en verden spækket med våben.

Dwight D. Eisenhower fra hans tale "The Chance for Peace", 16 april 1953

Side 10

The Great Millennium Peace Ride

Det store fredscykeltræf

Hvad er der sket med "The Great Millennium Peace Ride" siden Køkkenrullen 5/l996?

Jeg havde et læserbrev i Information 17. juli. Seks henvendte sig til mig om yderligere oplysning. Det har de fået. og jeg har sendt adresserne til den internationale koordinator Jeff Camson.

Jeg har tilbudt ham at viderebringe til pressen. hvis han har noget stof. han ønsker offentliggjort.

Jeg synes. at ideen er god, og jeg håber, at det under en eller anden form bliver til noget.

Inger Bjørn Andersen.

Nordiske Kvinders Fredsnetværk vil i det kommende år arbejde videre med:

  • Militærnægtelse som fredsskabende, ikke-voldeligt arbejde og ikke-voldelig konfliktløsning - på alle planer i samfundet.
  • "Abolition 2000": global kampagne for tota! afskaffelse inden år 2000 af atomvåben og forbud mod enhver form for prøvesprængninger, også laboratorieforsøg.
  • Forhindring af militarisering af ED og støtte til afspænding gennem OSCE og FN.
  • FN-konferencen "Mandsrollen i Forandring". Europæisk konference i 1997 arrangeres af Europarådet på initiativ af den svenske gruppe.
  • Total forbud mod enhver form for landminer - mod al forskning, produktion, handel og brug af miner.
  • "Skat for Fred": overførsel af militærskat til ikke-militære formål.
  • Flygtningespørgsmålet, FNs menneskerettigheder og FNs konvention om barnets rettigheder.

Side 11

STOP
atomoprustningen

Indien

Traktaten kan kun træde i kraft hvis 44 lande der har atom­reaktorer skriver under. Men Indien, Libyen og Bhutan er ikke tilfredse med aftalens ordlyd og vil derfor ikke under­skrive.

Erklærede atomnationer Antal atomprøve­sprængninger
USA 1030
Rusland 715
Storbritannien 45
Frankrig 210
Kina 45
Formodede atommagter
Indien 1*
Israel -
Pakistan -


* Indien gennemførte i 1974 et såkaldt fredelig forsøg.

Onsdag 25. september 1996

Af Jacob Bjerg Møller,
Politiken, New York

Verden tog i aftes et historisk skridt ind i post-atombombe­alderen, da USAs præsident Bill Clinton i spidsen for en stribe internationale ledere underskrev 'Traktaten om et altomfat­tende Stop for Atomprøve­sprængninger' .

Det skete i forbindelse med åbningen af FNs 51. generalfor­samling i New York og efter at verdens atommagter siden 1945 har affyret 2.046 atombomber. USA har foretaget langt de fleste - over halvdelen af det samlede antal - prøve­sprægninger, og det var derfor meget passende, at den amerikanske præsident var den første underskriver.

Lande
der opruster

U-lands bistand til oprustning?

Danmark har udvalgt tyve såkaldte programsam­arbejdslande, som vi koncentrerer vores u-landsbistand om.

Syv af disse lande bruger mere på militær end gennem­snittet for alle verdens lande - fire opruster endda fortsat


Militærudgifter i % af BNP


Dansk bistand i 1995
mill kr.

1993 1994
Egypten 5,7 5,9 Opruster 148
Vietnam 4,1 5,7 Opruster 71
Tanzania 3,2 3,5 Opruster 323
Indien 2,8 2,8 Uændret 145





Uganda 1,6 2,4 Opruster 318
Mozambique 8,3 7,1 Nedruster 253
Eretrea 6,2 6 Nedruster 39
Zimbabwe 3,8 3,5 Nedruster 97





Niger 0,9 0,9 Uændret 25
Ghana 1,0 0,9 Nedruster 178
Zambia 1,5 1,0 Nedruster 142
Malawi 1,2 1,1 Nedruster 3
Nepal 1,2 1,1 Nedruster 128
Bolivia 1,5 1,4 Nedruster 36
Benin 1,6 1,5 Nedruster 74
Borkino Faso 2,4 1,6 Nedruster 83
Bangladesh 1,9 1,8 Nedruster 175
Nicaragua 2,0 2,0 Uændret 151
Kenya 2,2 2,2 Uændret 128
Bhutan - - - 54





Globalt 2,8 2,6 Nedruster 2571

Politiken, London 23. september 1996

Kilde: Military Balance 1995/96, IISS
Danidas Årsberetning

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1996

Til næste nummer af Køkkenrullen